Розово ми е. Ама много розово. Да поговорим за нейно величество розата, роза дамасцена!

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi роза дамасцена розобер

Розово ми е. Ама много розово. Да поговорим за нейно величество розата, роза дамасцена!

„Розата е единственото нещо, което може да вземете с вас напускайки този свят, просто защото тя не е от този свят“ древна персийска поговорка

 

Розово ми е. Ама много розово. Защото докато пиша това, розите цъфтят навсякъде из България, а съвсем скоро предстои и розоберът. А след него следва дестилация и производството на едно от най-магичните масла в ароматерапията. Днес говорим за розовото масло, а след моя разказ може да решите и да се разходите сред розите, снимките на Мария мисля са достатъчно изкушителни, за да стимулират любопитството у всеки от нас. Замириса ли ви вече на рози?

Започвам с кратка розова изповед...

Преди години приятел, който произвежда розово масло ми подари едно малко мускалче. И понеже знаех колко е ценно розовото масло, а и съм от тия дето си пазят най-хубавото за най-накрая, си прибрах мускалчето дълбоко в чекмеджето, за някой специален момент. Дойде време да раждам, а какъв по-специален момент от този – време беше да се възползвам от целебните свойства на розовото масло. И о, ужас! Какъв беше шокът ми, когато извадих мускалчето и с потрес установих, че моето розово масло се беше „развалило“ – кристализирало на дъното на шишето, а аз нямах никаква идея какво да сторя. Това беше в годините, когато още не бях професионално обучен ароматерапевт и не знаех, че всъщност кристализирането се случва и при стайна температура и е признак, че държите в ръката си качествено и неподправено масло. Толкоз ми разбирала главата от розово масло към онзи момент. Та, ако и вие случайно сте преживяли подобен шок с драгоценно и дълго пазено розово масло, не се притеснявайте, не сте сами! За в бъдеще просто знайте, че за втечняването на розовото масло е достатъчно да задържите шишето в дланите си няколко минути и то магично ще придобие течна форма! Химия, алхимия, това е розата. И всъщност розовото масло не се разваля толкова лесно, а напротив – то е едно от маслата, които подобряват характеристиките си с времето. Но какво прави розовото масло толкова специално?

Oshadhi роза дамасцена розови цветове

За 1 килограм розово масло са необходими 3,000 – 4,000 кг. розов цвят!

Да го кажа и по друг (може би по-разбираем) начин: за 1 мл. (приблизително 20 капки) розово масло са необходими около 3 кг. розови цветчета.

Етеричното масло от роза дамасцена се добива чрез парна дестилация (това масло е известно още и като Роза otto). Има и друг продукт, наречен абсолю, който е резултат от различен производствен процес, който използва екстракция с химични разтворители (а не чрез парна дестилация), като този процес позволява по-висок добив на масло. Цената на абсолю от роза е по-достъпна в сравнение с тази на розовото масло извлечено чрез дестилация, но ароматът на двата продукта е доста различен - абсолюто от роза е осезаемо по-интензивен, силен и директен в сравнение с този на розовото масло добито чрез парна дистилация, което има много по-деликатен и мистичен (а някои биха го определили и като божествен) аромат.

Oshadhi роза дамасцена розови цветове

„Какво ще му гледаш, масло като масло - отговори бай Ганьо.“

Масло като масло, ама не е баш тъй, ще ме извини Господин Ганьо Балкански. Световноизвестно и любимо на ценители по цял свят, розовото масло се слави и заради високата си цена, която се дължи на големите количества суров материал необходим за производството на много малко количество етерично масло. Това до голяма степен обяснява и защо розовото масло е най-скъпото и ценено сред етеричните масла. Казвам „до голяма степен“, защото, разбира се, като всяко нещо в икономиката, и при розовото масло балансът между търсенето и предлагането също допринася за нивата на цените от година на година. Добрата новина е, че силата на това масло е такава, че са достатъчни минимални количества за постигането на впечатляващ терапевтичен ефект. Другата добра (поне за нас българите или може би за егото ни като българи) новина е, че българското розово масло е най-ценено от всички масла на пазара.

„Българин да се наричам, първа радост е за мене“..

Розата и розовото масло са повод (определено не единствен, но поне днес ще говорим само за тях) за съвсем искрена и неподправена гордост, без нужда от патос и националистически залитания, а съвсем обективно, стъпили на фактите. Та относно фактите - розово масло от маслодайни рози, вкл. и роза дамасцена се добива в няколко региона от света, но българската роза е най-търсена и най-високо ценена. Това, разбира се, не е случайно и съвсем не се дължи на биенето по гърдите в стил „Булгар, булгар!“. Розовото масло с произход България има най-богатият и сложен аромат, който го прави желано и търсено в парфюмерийната и козметична индустрии и не само. Ароматните качества на българското розово масло се дължат разбира се на спецификата на почвата и климатичните условия в района на Розовата долина, където основно се отглеждат розите. Имаме невероятна природа и природни дадености, важно е да ги ценим и да се грижим за тях, а розата ни го напомня по възможно най-красивия начин.

Розовото масло може да съдържа повече от 500 (!) различни химични компоненти и се комбинира добре с много различни етерични масла. Сред основните химични съединения са цитронелол, гераниол, нонадекан, нерол, нонадецен.

А какви са свойствата на розовото масло на терапевтично ниво ли?

„Кралицата на цветята“, както е известна розата, се счита и за „Кралицата сред маслата“ в света на ароматерапията. Сред основните състояния, на които може да се въздейства с розово масло се включват: безпокойство, тревожност и страх, нервно напрежение, раздразнителност, главоболия, инсомния, депресия, сексуално разстройство, менопауза, безсъние, жажда, нощно изпотяване, горещи вълни, суха кожа, сърбеж, екзема, псориазис, уртикария, акне, розацея, вагинит, кървящи венци, главоболие, невралгия, неврит, дисменорея, нередовна менструация, менорагия (необичайно силно кървене), диария.

Въздействието на розата на емоционално и духовно ниво е на първо място!

Розата винаги е била основен символ на любовта, а розовото масло се асоциира на първо място със сърцето и най-важното му въздействие е на емоционалното тяло, като се счита, че то може да бъде особено мощен духовен лечител. Това ценно етерично масло има повдигащи и отпускащи свойства за нервната система, има способността да успокоява и хармонизира, стимулира чувството за любов, прошка и цялостно добруване. Свойствата му като афродизиак ще повдигнат сексуалността и самочувствието ни на привлекателни индивиди. Розовото масло е прекрасен агент, който ще спомогне за намаляване нивата на стрес, и въпреки че се асоциира първо с женската същност, това е масло, което не бива да бъде пренебрегвано и от мъжката половина на света – то може да спомогне да се намалят чувството на гняв и неудовлетвореност, вкл. и по време на пубертета при буйните момчета.

На физиологично ниво, въздействията на розовото масло са многостранни и няма как да бъдат покрити в една статия. Тук споделям три основни направления, при които розовото масло е сред най-важните терапевтични агенти от гледна точка ароматерапия.

(1) Природният отговор на ботокса: невероятно мощен тоник за кожата, розовото масло има силно стягащи и повдигащи свойства, които действат в различни направления. Маслото от роза дамасцена се слави със свойствата си да разкрасява и действа благотворно на кожата, поради което е много популярно като съставка в козметичната индустрия и е особено ценено в приложения за грижа за кожата. Особено подходящо е в случаи на суха, нежна, чувствителна, както и зряла кожа. Има свойството да пречиства кръвта, като спомага за неутрализирането на токсини от кръвопотока. Това от своя страна способства за по-доброто здраве на кожата и за избягването на проблеми като обриви, язви, и други. Въздейства добре при напукани капиляри, като има силно тонизиращ ефект и ще намали зачервяването. Ще подпомогне заздравяването на венците, корените на косата, тонизира и има лифтинг ефект за кожата и мускулите, подсилва стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове, като по този начин предоставя защита от преждевременна загуба на зъби и коса, появата на бръчки и др. Помага за заздравяването и заличаването на белези и рани, вкл. и от акне, стрии и белези от хирургични операции.

(2) Основно масло за женско здраве и справяне с множество свързани проблеми. Едно от свойствата на розовото масло е да стимулира секрецията на хормони, които имат отношение към менструалния цикъл. Може да бъде особено ефективно при тези жени, които страдат от нередовен цикъл. Има отношение и към проблеми свързани с матката, включително течения, тумори, кръвотечение. Може да спомогне за пречистване на матката и за доброто и фукциониране дори с напредване на възрастта и може да забави влизането в менопауза.

(3) Един от афродизиаците в ароматерапията, помага при проблеми свързани със стагнираща, блокирана енергия: розовото масло има отношение към регулиране и балансиране производството на хормони. Ароматът ще ви държи заредени, стимулирани и щастливи, подобрява кръвообращението, подпомага намаляването на кръвното налягане, помага за облекчаване на главоболия, астма.

И за финал, споделям една несвойствена рецепта, в която фигурира и розовото масло. В случая става въпрос за подкрепа при подагра, и тук розата влиза в ролята си на охлаждащ и противовъзпалителен агент в синергия с кипарис и хвойна, а ланвандуловото масло успокоява и охлажда в паралел.

Масажно масло за предпазване от атаки на подагра (2%)

Съдържа: етерични масла от лавандула (4 капки), хвойна (5 капки), кипарис (4 капки), роза (4 капки), разтворени в 30 мл. базово масло (например студено пресован бадем).

Начин на приложение: Масажира се в засегнатата зона ежедневно като превенция.

В заключение: алхимия, хипноза и магична феерия

За мен лично, ароматът на розовото масло е магичен и хипнотичен и аз го обожавам. Тук обаче е моментът да спомена колко важно е да сте сигурни в качеството и произхода на маслото, което купувате. Едно от правилата в търговията с етерични масла е, че колкото по-скъпо е едно масло, толкова по-голям е рискът от фалшифицирането му. А как може да се фалшифицира едно масло, питате вие? Ами един вариант е да бъде смесено с етерично масло от друго растение, което има подобен аромат и с което споделя общи химични съставки. В случая с розата, тя често бива подправяна, като се разреди с етерично масло от индрише. Вторият вариант за подправяне е чрез добавянето на химично синтезирани съставки към натуралния продукт (а има случаи, в които натурален продукт въобще няма) – ароматът ще е подобен, но терапевтичните свойства не само, че ще се загубят, а в някои случаи може да има и обратен (т.е. вреден) ефект, вкл. алергични реакции. Така че – бъдете внимателни, а веднъж сигурни в качеството на продукта, единственото, което ви остава е да се насладите на аромата и да изпитате розовата магия на собствен гръб.

Бъдете здрави и ако можете, отскочете за ден до Розовата долина. Толкова много чуждоземци мечтаят да могат да я видят на живо, а на нас ни е на една ръка разстояние!

*В статията са използвани материали от есето Роза: Митове и ароматни реалности на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi

**Благодарности на Мария Гальова-Джурова за предоставените прекрасни снимки от личен архив!

Роза дамасцена от България

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


    Споделете    ← По-стара статия По-нова статия →


    Оставете коментар

    Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.