Практикум: На прага на грипния сезон. Или какво може да направим с етерични масла сами вкъщи.

Автор: Милена Иванова ,

От теорията към практиката

Миналата седмица писах за етеричните масла, в контекста на подкрепата, която могат да предоставят на имунната ни система. Ако сте пропуснали статията, ето я отново: 10 етерични масла за подкрепа на имунната система. Като продължение, тази седмица реших вместо теория и отваряне на нова тема (а те темите около етеричните масла и ароматерапията всъщност са безкрайни), да обърна малко внимание и на практиката.

С други думи, днес е време да се забавляваме, или най-малкото, да открехнем вратата на практичните начини да приготвим няколко рецепти за превенция, подкрепа на имунитета и помощ при първи симптоми на разболяване. Това естествено не изключва нужата да се обърнем за помощ към лекар, при проявата на сериозни симптоми или влошаващо се състояние.

За вас днес имам две думи: Дифузирайте и Масажирайте

Дифузирайте!

Oshadhi дифузия на етерични масла - небулизиращ дифузер

Дифузията е най-лесният, ефективен, бърз, безопасен, а и много приятен ароматерапевтичен метод, идеално приложение като превенция и в есенно-зимния сезон. Трябва ви само един дифузер и подходяща комбинация от етерични масла.

За дифузията и различните видове дифузери на пазара може да прочетете повече от статията Помощ! Имам котка. Мога ли да използвам дифузер?. Като напомняне, дифузията представлява изпаряването и разпръсването на етерични масла във въздуха, които ние вдишваме.

Ето и нашата селекция от 5 синергии от етерични масла, специално формулирани за превенция и подкрепа на здравето и имунната система през есенно-зимния сезон. Всички синергични комбинации на Oshadhi са формулирани за оптимален баланс между терапевтични и ароматични качества, за да може да им се насладим истински.

Oshadhi синергия етерични масла Без тютюн

Синергия етерични масла: Жизнена сила

Съдържа: етерични масла от хисоп (цинеол)*розмарин (цинеол)*равинтсара*; чаено дърво*; майорана сладка*; кориандър*; лимон жълт*; кардамон*; дафинов лист*;  мирта*; евкалипт радиата*; найули*; лимонова трева*               *от био производство

Синергия етерични масла: Здрави през зимата

Съдържа: етерични масла от найуликарамфил (пъпка)лавандула, розмарин цинеолканела (листа), аджвайн, испанска мащерка

Синергия етерични масла: Дишай дълбоко

Съдържа: етерични масла от мирта, лавандула (спика)евкалипт глобулус*хисоп, мащерка*, планинска лавандула*от био земеделие

Синергия етерични масла: Без тютюн!

Съдържа: етерични масла от Кедър (атлантически)лавандин (гросо)*лимонлицеа*сладък портокалкарамфилсибирска елалимонов евкалипт, цитронела (Ява), туя, евкалипт (глобулус)*мелалеука*от био земеделие

Синергия етерични масла: Пречистване

Съдържа: етерични масла от жълт лимонсладък портокаллицеа*розмарин цинеол*, евкалипт глобулус*, салвия, лимонова трева*, дива мащерка*, карамфил*от био произход

Oshadhi синергия етерични масла Пречистване

Масажирайте!

Масажът е един прекрасен и доста мощен терапевтичен метод сам по себе си, а когато за масажа се използват и етерични масла, ползите се умножават многократно. И преди да ми кажете, че нямате време за масажи, или пък, че това е едно скъпо удоволствие, бързам да ви успокоя - има много, което може да направите сами за себе си и семейството в домашни условия и съвсем не е задължително винаги да търсите услугите на професионални масажисти или терапевти!

Поради структурата си, етеричните масла имат способността да проникнат през кожата и да навлязат в кръвния поток. Именно това е механизмът, чрез който те работят вътрешно, а за приложението им по този начин е необходимо единствено да ги добавите към масажното масло. 

Ето и моите любими, доказали се във времето 4 рецепти, които може да приготвите и сами вкъщи.

(1) Масло болки в гърлото и синузит (3.3%), 30 мл.

Състав и материали:

 (2) Масло при настинка, хрема, първи симптоми на разболяване (2.8%), 30 мл.

Състав и материали:

(3) Масло за имунна подкрепа (белодробни, подходящ за деца) (2.0%), 30 мл.

Състав и материали:

Внимание! Не превишавайте концентрацията, не прилагайте при малки деца (под 2 години), изключение прави масаж на стъпалата и петите.

(4) Масло за имунна подкрепа (след прекаран бронхит, пневмония) (4.5%) 30мл.

Състав и материали:

Внимание! 4.5% е висока концентрация и се прилага само локално!

Oshadhi съвети за безопасно приложение на етерични масла за масаж

Съвети за приготвяне на гореописаните рецепти:

1. В чисто и сухо шише от тъмно стъкло добавете първо етеричните масла, а след това и базовото масло.

2. Затворете шишето плътно с помпата. Препоръчваме да използвате помпа (а не пипета), защото по този начин се намалява значително оксидацията на продукта, а от там се удължава трайността му.

4. Препоръчваме да употребявате до 6 месеца след приготвянето на продукта.

5. Съхранявайте на тъмно и хладно място, далеч от малки деца и домашни любимци.

Свържете се с нас ако търсите различна от гореописаната формулировка и ще се радваме да ви посъветваме.

 Начин на употреба и проложение:

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и се нанася на следните зони, според състоянието:

1. При болно гърло нанасяте по протежението на врата и темето;

2. При синузит нанасяте на синусите (лице и чело), като внимавате да не попадне в очите;

3. При настинка, хрема, първи симптоми на разболяване нанасяте по протежението на врата, темето, гърдите и гърба, а при хрема и на скулите, като внимавате да не попадне в очите;

4. При приложение за имунна подкрепа (след прекаран бронхит, пневмония) масажирате гърдите и гърба сутрин и вечер;

5. Като превенция може да се използва като се нанася по протежението на гърлото и темето; гърди и гръб; на лицето, скули и чело (при синузит), като внимавате да не попадне в очите.

 Съвети за безопасна употреба:

  • Препоръчваме преди да започнете да употребявате да направите тест – нанесете малко количество продукт на сгънката на лакътя и/или зад ухото и оставете за 12 часа. Ако мястото се зачерви, не използвайте продукта;
  • При последваща употреба, ако забележите зачервяване или раздразнение на кожата, веднага преустановете употребата на продукта;
  • Ако имате алергия към ядки е възможно да реагирате и на ядковите масла. В такъв случай препоръчваме да използвате масло от гроздови семки (това е едно от редките изключения, в които препоръчваме употребата на това масло).

Колкото повече обръщаме внимание на превенцията и поддържането на здрава имунна система, толкова по-рядко ще ни се налага да търсим медицинска помощ – и в този ред на мисли остава да си пожелаем тъкмо това! Бъдете внимателни, набюдавайте тялото си и се грижете за себе си.

Останете със здраве и до следващата ни среща!

Изберете от нашата селекция етерични масла за имунна сила

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


СподелетеПо-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.