Алое вера

Алое вера е бодлив сукулент, добре известен със своите лечебни свойства и прилаган от хилядолетия, вкл. и в древен Египет. Има приблизително 420 различни вида алое, като за медицински цели най-често се използва вида познат с латинското наименование Aloe Barbadensis Miller. Късото стъбло и дебелите, остри, зелени листа правят този растителен вид лесно разпознаваем. Родом е от Северна Африка, Южна Европа и Канарските острови. В днешно време алое вера се отглежда в тропически географски ширини по целия свят.

Две основни съставки, които притежават полезни лечебни свойства, се извличат от растението алое вера. Първата съставка е полупрозрачният гел вътре в листата, състоящ се от 96% вода. Гелът съдържа също витамини А, В, С и Е, протеин, съставен от 18 незаменими аминокиселини и други органични и неорганични съединения. Гелът от алое има множество топични приложения и също се приема вътрешно, ако е в подходяща за вътрешен прием форма. Другото полезно вещество в растението е сокът, който също се нарича алое латекс. Сокът е лепкав жълт и се намира точно под външната част на листата на растението. Алое латекс се приема през устата, обикновено за лечение на запек.

Алое вера има доказани антиоксидантни и антибактериални свойства: гелът от алое вера съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти и могат да възпрепятстват растежа на някои бактерии, които могат да причинят инфекции. Поради антиоксидантната си активност, гелът от алое вера може да подейства благотворно при възпалителни процеси на кожата, да успокои стресирана кожа, да намали сърбеж, зачервявания и възпаления. Тези му свойства правят гела от алое вера може би един от най-често използваните препарати за локални кожни заболявания от напълно естествен растителен произход.

Кремовете, геловете и мехлемите от алое вера съдържат прозрачния гел, който се извлича от листата на растението алое вера. Алое вера гелът е най-известен с лечебните си свойства за кожата и може да се прилага локално при лечението на различни кожни заболявания. Добре известни са свойствата му за облекчаване при слънчеви изгаряния, както и при зарастването на рани. Обикновено е безопасно да се използва гелът на алое вера извлечен директно от растението, но може да се купи и под формата на гел. Вътрешността на листата на растението алое са най-мощната форма на гел от алое вера. За най-добри резултати търсете гел, който посочва алое вера като основна съставка. При третиране на кожни заболявания качествените гелове са за предпочитане пред пресния екстракт от растението, защото в гела обикновено има включени и други овлажняващи елементи за защита и заздравяване на кожата.

Голяма част от лечебните свойства на растението са изследвани и доказани по научен път. Ето и обобщение на най-известните доказани лечебни свойства:

Ускорява лечението на изгаряния: Благодарение на своите успокояващи, овлажняващи и охлаждащи свойства, алое вера често се използва за лечение на изгаряния от първа и втора степен. Алое вера е одобрено като лекарство без рецепта за изгаряния на кожата в САЩ още в далечната 1959 г. Световната здравна организация също упоменава лечебните му свойства при изгаряния в монография за лечебните растения. Препоръчва се да се прилага чист гел от алое вера върху засегнатата област три пъти дневно. Проучване от 2013 г. с 50 участници установи, че хората, които са използвали гел от алое вера за лечение на повърхностни изгаряния и изгаряния с частична дебелина, показват по-добри резултати от групата, която е използвала 1% сребърен крем сулфадиазин. Групата, при която се прилага алое вера демонстрира по-ранно заздравяване на рани и облекчаване на болката. В допълнение, алое вера е и по-евтиния метод на лечение.

При изгаряния от слънцето или други леки изгаряния, нанасяйте алое вера няколко пъти на ден върху засегната зона. Внимание! Алое вера помага за успокояване на кожата при слънчевите изгаряния, но това не е ефективен начин за предотвратяване на слънчево изгаряне, така че не забравяйте да носите слънцезащита всеки ден!

При леки изгаряния нанасяйте гел от алое вера върху засегнатата област до три пъти дневно. Може също да се наложи да защитите зоната с марля.

При тежки изгаряния задължително потърсете медицинска помощ.

Малки охлузвания: Ако сте ожулили брадичката или челото си, можете да нанесете алое вера върху областта за бързо облекчаване на болката и за премахване на парещото чувство. Използвайте три пъти на ден.

Порязвания: Молекулярната структура на алое вера помага за бързо зарастване на рани и свежда до минимум белезите, като стимулира производството на колаген и се бори с бактериите. Нанасяйте до три пъти на ден.

Суха, дехидратирана кожа: Гелът от алое вера попива лесно, което го прави идеален за мазна кожа. Това обаче не пречи той да бъде подходящ и за третиране на суха кожа. Подходящ и за хидратация на цялото тяло, гелът от алое вера може да замести лосиона за тяло след душ.

Измръзване: Измръзването е сериозно състояние, което изисква спешна медицинска намеса. Гелът от алое вера се е използвал в миналото като средство за третиране на измръзване, но преди употреба бихме посъветвали консултация с лекар.

Херпес: При херпеси, които се развиват на външната страна на устната, както и генитални херпеси. Алое вера може да помогне за лечение на херпесния вирус. Нанасяйте малко количество гел върху херпеса два пъти дневно, докато той изчезне.

Помага за лечение на афти в устната кухина: Локалното приложение на гел от алое намалява времето за зарастване на хронични афтозни стоматити (афти) и също способства за намаляване на болката причинена от афтите. Тези наблюдения са доказани при научни изследвания.

Екзема: Дълбоко-хидратиращият ефект на алоето може да помогне за облекчаване на суха и сърбяща кожа, причинена от екзема, както и за облекчаване на себореен дерматит. Себорейният дерматит най-често се проявява в скалпа, той може да засегне и части от лицето и зад ушите.

Псориазис: Подобно на ефекта при екземи, алое вера може да помогне за облекчаване на възпалението и сърбежа причинен от псориазис. За най-добри резултати прилагайте гел от алое вера два пъти на ден върху засегнатата част от кожата. Приложението на алое вера е подходящо при леки и средни форми на псориазис за намаляване на зачервяване, белене на кожата и облекчаване на сърбежа. Може да се наложи да го използвате локално няколко пъти на ден в продължение на месец или повече, за да видите забележимо подобрение.

Възпалително акне: Поради противовъзпалителните ефекти на алое вера, гелът може да помогне за лечение на възпалителни форми на акне, като пустули и възли. Нанасяйте гела с памучен тампон директно върху пъпката три пъти дневно. Изследователски проучвания доказват, че приложението на гел от алое вера е ефективно при лечението на акне. Използването на прясно алое на лицето може да помогне за изчистване на акнето. Продуктите против акне, направени с алое, може да са по-малко дразнещи за кожата, отколкото традиционните лечения.

Облекчава аналните фисури: Ако имате анални фисури, прилагането на гел от алое вера върху засегнатата област няколко пъти през деня може да помогне за насърчаване на заздравяването. Проучване от 2014 г. установи, че използването на крем, съдържащ прах от сок от алое вера, е ефективно за лечение на хронични анални фисури.

Себореен дерматит, пърхот: Клинични изследвания доказват ефективността на гела от алое вера за лечение на себореен дерматит и пърхот.

Кожа, наранена от радиация: Има данни и за полезното действие на гела от алое вера за третиране на кожа, която е била изложена на радиация.

Странични ефекти и безопасна употреба:

Локалното приложение на алое вера гел е безопасно за повечето хора. Като цяло гелът от алое вера се понася добре, въпреки че са възможни кожни раздразнения и алергични реакции. Никога не използвайте алое вера гел при тежки порязвания или изгаряния. Наблюдавайте реакцията на тялото към топичното приложение на гел от алое вера. Обърнете внимание ако развиете някаква чувствителност или нежелани реакции. Не използвайте алое, ако сте алергични към чесън, лук или лалета.

При някои потребители се наблюдава сърбеж или чувство на парене върху кожата. Ако получите обрив незабавно спрете употребата на гела от алое вера, тъй като може да имате чувствителност.

Не използвайте гел от алое вера върху инфектирана кожа. Въпреки че гелът от алое вера има антимикробни свойства, в случай на инфекции защитния слой, който гелът образува при нанасяне, може да влоши инфекцията и така да възпрепятства оздравителния процес.

Ако страдате от хронично кожно заболяване, бихме препоръчали да се консултирате с вашия дерматолог, преди употребата на каквито и да било нови продукти върху лицето си.

Колко алое вера трябва да използвате? Кремовете и геловете с алое вера се различават по дозировка. Някои кремове за леки изгаряния имат само 0,5% алое вера. Други, използвани за псориазис, могат да съдържат до 70% алое вера.