Как да използваме етерични масла

Важно е да знаете как да използвате етерични масла, преди да започнете. Различните масла имат различни приложения и могат да навредят, ако се използват неправилно или в грешни дози. Тук разглеждаме различните методи за безопасно използване на маслата, като целим да бъдем полезни във вашето ароматично пътешествие, за да може максимално да се възползвате от целебната сила на този дар от Природата.

Етеричните масла взаимодействат с тялото през носа и също се абсорбират през кожата. Дори самото обграждане с енергията на маслото има своите ползи.

Има много начини за използване на етеричните масла, но преди да изложим най-ефективните и популярни методи, нека започнем с напомняне:

Консултирайте се с Вашия лекар

Ако имате заболяване е важно да се консултирате с лекар преди да започнете да прилагате определено масло. Някои масла могат да повлияят на ефекта от предписани лекарствени препарати и е важно това да се съобрази в самото началото. Вземете под внимание всички алергии, които имате и как етеричните масла могат да им повлияят.

Дифузия: изпаряване/разпространяване на аромата

Изпаряването на етерични масла представлява освобождаване на летливите съединения от състава им във въздуха, което на свой ред позволява да ги вдишвате. Чрез изпаряването, етеричните масла освежават въздуха вкъщи или в офиса, борят се с микробите във въздуха и помагат на цялото семейство да усети ползите. А бонусът и най-голямото удоволствие всъщност е, че постигат всичко това чрез чудесни аромати.

Можете напълно да трансформирате характера на стаята само за няколко минути, като използвате няколко капки от любимо етерично масло или синергична комбинация в дифузер. Ароматерапевтичните дифузери също са идеални за изчистване и пречистване на въздуха.

Ароматерапевтичните дифузери разпръскват етеричните масла в помещението по много различни начини. Предпочитаният метод на дифузия не загрява етеричното масло, като вариантите са микродифузер или дифузер с вентилатор за пропускане на хладен въздух през филтър, напоен с етеричното масло. Повече за дифузерите и процеса на дифузия може да прочете тук.

Вдишване и инхалация

Вдишването на етерични масла е по-пряк метод на употреба. При нужда, капнете няколко капки ароматерапевтично масло върху носна кърпа или салфетка и вдишвайте дълбоко. Когато имате нужда, може да практикувате този метод през целия ден, като просто добявате капка когато усетите, че ароматът е отслабнал. Като алтернатива на носните кърпички можете да вземете личен инхалатор (стик) и да го заредите с любимата си комбинация от масла (една много удобна и икономична форма да прилагате директното вдишване на масла!).

Методът на инхалация е особено ефективен при първи симптоми на настинка или грипоподобно състояние. Добавете 4-5 капки от избраното етерично масло в купа с гореща вода, покрийте главата си с голяма кърпа, затворете очи, поставете лицето си над водата и вдишайте дълбоко. Повторете при необходимост.

Локално (топично) приложение

Локалното приложение визира използването на разредени етерични масла директно върху кожата. Най-често срещаните зони за нанасяне са гърдите, слепоочията и ходилата. Когато етеричните масла се прилагат локално е важно първо те да бъдат разредени в подходяща концентрация в базово масло (зехтин, бадем, кокос или жожоба например).

Важно е да се знае, че не всички етерични масла са безопасни за локално приложение, а някои могат да предизвикат раздразнение. Проучете конкретното масло, което искате да използвате и също се уверете, че го разреждате в подходяща концентрация с базово масло. Консултирайте се с лекар или обучен ароматерапевт, ако приложите етерично масло топично и забележете зачервяване или дразнене.

Внимание! Никога не нанасяйте етерични масла върху очите, вътрешното ухо, повредена, суха и напукана кожа.

Втриване в гърдите

Има много етерични масла, които имат пречистващ ефект и се препоръчват за подкрепа на дихателната система. Сред тях са евкалипт, ела, розмарин и широколистна лавандула/лавандула спика. Пригответе комбинация от 10-20 капки етерично масло в 30 мл базово масло и втрийте в гръдния кош и горната част на гърба.

Вана

Етеричните масла могат да се използват във ваната както за терапия, така и за удоволствие!

Добавете 2-3 капки (и не повече от 8 капки) етерично масло или любимата ви синергична комбинация във ваната. Напълнете ваната както обикновено и добавете етеричното масло (или синергична комбинация) към водата. Дръжте вратата на банята затворена, за да гарантирате, че ароматът ще остане в помещението и няма да се разсее. Може да добавите етеричното масло директно във ваната и енергично да разпръснете с ръка преди да влезете, но по-добрият и безопасен вариант е да разредите предварително в супена лъжица растително масло, чаена лъжичка мед или половин чаша пълномаслено мляко (медът и млякото са отлични емулгатори и ще помогнат на етеричното масло да се разтвори във водата). Без емулгатор (или много енергично разпръскване с ръка) етеричните масла просто ще останат да плуват по повърхността и при излизане от ваната ще полепнат по кожата, което на практика е еквивалентно на прилагане без разреждане върху кожата.

Винаги проверявайте дали маслото, което използвате, е подходящо за къпане и внимавайте ако имате наранена кожа. Избягвайте контакт с вътрешното ухо и очите.

Лавандулата и лайката са най-безопасните масла за приложение във ваната от всички вкъщи поради нежните им и недразнещи свойства.

Не използвайте масла, които сенсибилизират или дразнят кожата. Ако искате да експериментирате, избягвайте фоточувствителни масла (напр. бергамот). Не забравяйте, че етеричните масла не се разтварят и не се разреждат във водата.

Баня за крака и ръце

Когато краката ви се чувстват добре, цялостно се чувствате добре - а стъпалата са много важна част в ароматерапията. Това се дължи както на техните рефлексни точки, които засягат всяка област на тялото, така и защото кожата на краката абсорбира етеричните масла бързо. Важността на ваните за крака се признава от стотици години. Те са прекрасен начин да се поглезите и са много практични в ситуации, когато не е възможна пълна ароматерапевтична вана; например за инвалиди и възрастни хора или за хора, които имат само душ в апартамента си. Ваните за ръце могат да бъдат успокояващи за хора с болки в ставите. Използвайте 2-4 капки от избраното от вас етерично масло в купа с вода. Хладката вода съживява, а топлата вода релаксира.

Масаж

Ароматерапевтичният масаж е един от най-добрите и ефективни начини да се насладите на ароматерапевтичните етерични масла, като се комбинират ползата от допира и терапевтичния ефект на етеричните масла. Добавянето на етерични масла към масло за масаж може да спомогне за релаксация, както и за облекчаване на напрежение, болка, спазми и т.н. Масажът отпуска мускулите и подобрява кръвообращението и лимфния поток, успокоява физическото напрежение и облекчава психическия стрес.

Преди да нанесете върху кожата, етеричните масла трябва винаги да се разреждат във висококачествено базово масло. Нормалното разреждане е около 10-20 капки етерично масло на 30мл базово масло. Чувствителната кожа може да изисква половината от тази концентрация или дори по-малка. Масажът при малки деца и много възрастни хора също изисква значително по-ниска концентрация.

Кой не обича масаж?

Може да създадете ваше собствено масажно масло, като комбинирате приблизително 5мл. от любимата си OSHADHI синергична комбинация с 200 мл. органично базово масло от сладък бадем, лешник или слънчоглед.

Друг вариант е да добавите 15 капки етерично масло към 30мл базово масло за домашна употреба. Масажирането на ходилата с това масажно масло ще спомогне за навлизането на етеричните масла в кръвообращението. Най-подходящи за тази цел са релаксиращи масла като например лавандула или цитруси.

Компрес

Компресът е локален начин на приложение. За компресът с етерични масла е необходима чиста памучна кърпа, напоена с вода съдържаща етерични масла, която се поставя върху проблемната зона. Компресът може да бъде студен или топъл, в зависимост от целта.

  • топли/горещи компреси (подходящи при студени състояния): отпускат мускулатурата, намаляват схващанията, облекчават болката и разширяват кръвоносните съдове. Използват се при хронични състояния и при болки в гърба, простуда, артрит, ревматизъм, абсцеси, болки в ушите и дори зъбобол.
  • студени компреси (подходящи при горещи състояния): намаляват възпалението и свиват кръвоносните съдове, намаляват кръвоснабдяването на третирания участък. Използват се при остри състояния, главоболие (на челото и тила), треска, възпалителни състояния и отоци, като първа помощ за изкълчвания, тенис лакът и други наранявания.

 Напълнете малка купа с вода, добавете 3-5 капки етерично масло. Разбъркайте бързо, накиснете кърпата, изстискайте и поставете на място. Повторете при нужда.

Директно приложение (без разреждане)

Някои етерични масла като лавандула, чаено дърво, индрише могат да се прилагат директно върху кожата, за да се успокоят ухапвания от насекоми, драскотини и изгаряния. Една капка е повече от достатъчно. Забележка: директното приложение на етерични масла без разреждане са изключение от правилото и практикуването им трябва да бъде в редки случаи, а не рутина.

Гаргара

Смесете добре етеричното масло с чаена лъжичка мед. След това разредете с топла вода, докато медът се разтвори. Направете гаргара с малко количество и изплюйте. Използвайте 1-2 капки на 30 мл топла вода.

Вода за уста

Антисептичният и антибактериален ефект на ароматерапевтичните етерични масла може да бъде идеален за освежаване на дъха и за поддържането на здрави венци, и др. Просто добавете няколко капки етерично масло в чаша вода и жабуркайте. Не поглъщайте.

Сауна

За да освежите сауната и да се насладите на терапевтичните ефекти на етеричното масло, добавете пет капки от избраното от вас етерично масло в чаша вода и изсипете върху горещите камъни.

Ароматизирана възглавница

Една или две капки ароматерапевтично масло върху калъфка за възглавница или върху салфетка вътре в калъфката за възглавница е прекрасен начин да се насладите на успокояващия и терапевтичен ефект на етеричните масла. Внимавайте да не попадне масло в очите ви!

Етерични масла по време на работа

Можете да вдишате маслата директно от бутилката или да използвате рол он при нужда. Ароматът ще има пряк ефект, а също така асоциативната памет ще ви помогне да останете фокусирани и спокойни. Кой знае, това може дори да успокои и шефа ви!

Етерични масла на път

Дифузерът Аромакар на OSHADHI е най-ефективният и удобен начин за ароматизиране на колата. Също може да направите свой спрей за въздух като комбинирате 50 капки етерично масло в стъклена спрей бутилка от 100мл. Разтръскайте енергично преди употреба. Спрейовете за въздух на OSHADHI ще ви накарат да се чувствате като у дома си във всяка хотелска стая.

Вътрешна употреба

Не използвайте никога етеричните масла вътрешно: не ги поглъщайте!

Етеричните масла могат да се използват вътрешно, но това не трябва да става без подходящо познание. Френската система на ароматерапия се основава на използването на етерични масла като „лекарства“, но в тази държава да бъдеш „ароматерапевт“ изисква квалификация, подобна на това да бъдеш лекар. Затова препоръчваме да не приемате вътрешно етерични масла без препоръка от подходящо квалифициран терапевт.

Случаи, при които етерични масла се приемат вътрешно (напр. при ентерит, синдром на раздразненото черво, дивертикулит), се предписват от компетентен ароматерапевт (специално обучен за това) или ако ароматерапевта работи заедно с лекар.

Изключение прави арома кухнята, спазвайки точните рецепти.

Поглъщането на голямо количество чисто етерично масло може да причини изгаряне в устата, гърлото, хранопровода, гадене, повръщане и диария. Ако предозирането е особено голямо, може да причини сънливост, атаксия (липса на равновесие и координация на волевите мускулни движения) и кома или раздразнителност и конвулсии.

При случайно поглъщане на чисто етерично масло – се прави стомашна промивка или повръщане и разреждане с мляко или базово масло.