Чистота, подправяне и тестване на маслата

Етеричните масла се различават значително по своето качество. Ето някои от факторите, които влияят върху качеството на етеричното масло. 

Терапевтична или индустриална употреба?

Само около 5% от общото световно производство на етерични масла в крайна сметка е предназначено за терапевтична употреба. По-голямата част от производството на етерични масла е свързана с парфюмерийната или хранително-вкусовата промишленост, производството на прахове за пране и т.н. и е важно да сме наясно, че тези индустрии имат по-ниски изисквания към чистота на етеричните масла. На практика това означава, че ако маслото се набавя от посредник, който доставя за тези индустрии, е малко вероятно маслото да е с терапевтично качество.

Промишлено производство

Промишленото производство обикновено се опитва да получи специфична стандартизирана възпроизводима нотка на аромат или идентична активна съставка. Тези масла обикновено няма да се появяват в ценовите листи под конкретно ботаническо име. Причината за това е, че тези масла се произвеждат или от различни ботанически видове, които не са толкова ценни, от смесени култури или чрез добавяне на синтетични компоненти.

Терапевтична употреба

За терапевтична употреба искаме да имаме истинско, чисто масло без добавки или допълнителна обработка от какъвто и да е вид, с добра енергийна стойност и ясен аромат. Колкото по-точно е описанието на етеричното масло, толкова по-нисък е рискът потребителят да закупи нежелан продукт. Компания, която може да предостави на клиентите си подробна техническа информация за масла, които предлага, показва, че е по-добре свързана с растителната суровина и следователно шансовете за фалшифициране са сведени до минимум.

Правилно етикетиране

С цел прозрачност и яснота, етикетите на етеричните масла на OSHADHI съдържат следната задължителна информация:

 • ботаническото наименование на растението,
 • хемотип (ако има),
 • държавата на произход,
 • начина на производство (дестилиране, студено пресоване),
 • от коя част на растението е извлечено маслото,
 • начин на отглеждане,
 • основни биохимични съединения,
 • инструкции за безопасност и т.н.

Директно снабдяване от производителя

За да гарантира спазването на горните точки, качествените марки на ароматерапевтични продукти нямат друг избор, освен да доставят етерични масла директно от производителя / доставчика, както и да изградят близки и дългогодишни отношения с тези фермери, които отглеждат лечебните растения според най-високите стандарти.

В OSHADHI считаме, че личният контакт е най-добрата гаранция да сме сигурни, че фермерите практикуват природосъобразни методи на отглеждане, както и че използват методи за дестилация, които не увреждат чистите есенции от растенията.

Изисквания за терапевтична употреба

Масла за терапевтична употреба трябва да бъдат неподправени, 100% чисти натурални продукти. Това означава, че няма химически добавки; не трябва да се разреждат с алкохол или с други масла, освен ако не е необходимо за определени цели (т.е. достъп до продукта, защото е прекомерно твърд или специално за създаване на нови продукти, комбинации и др.). Етеричните масла не трябва да бъдат пероксидирани, обезцветени, или детерпенизирани.

Подправяне

За съжаление в търговията с етерични масла има много неетични производители, чиято главна цел е печалбата. Проблемът с подправянето на етеричните масла е сериозен и колкото по-скъпо е едно етерично масло, толкова повече се увеличава риска от подправянето му.

Най-често срещаните методи за подправяне на етерични масла са:

 • Разреждане с базови растителни масла, алкохол и синтетични масла (които са по-евтини).
 • Смесване с по-евтини масла от същото растение, но от друга страна. Например: Индрише бърбън с индрише от Китай; Мароканска мирта с мирта от Балканите; Сибирска ела с Китайска ела и др.
 • Смесване с по-евтини етерични масла от същото растение, но извлечени от различна част на растението. Например: Карамфил пъпка с листа от карамфил; Канела кора с лист канела; Корен от Анджелика с лист от Анджелика и т.н.
 • Разреждане с по-евтини етерични масла от растения от сходни видове. Например: Мащерка (thymus vulgaris) с дива мащерка (thymus mastichina); Лавандула с лавандин; Цейлонска канела с Китайска касия;
 • Подправяне с по-евтини етерични масла от различни растения или видове със сходно име. Например: Източноиндийско с т. нар. „Западноиндийско“ сандалово дърво (Amyris); Лимонена трева с Лицея; Пачули с евкалипт; Върбинка с лимонена трева; Тамян с терпентин; Розово дърво (Палисандър) с масло от Хо; Маточина с „Индийска маточина“ (Лимонена трева и др.); Мускатова славия с лавандула; Мандарина с портокал; Така наречената "бяла" мащерка с терпентин и т.н.
 • Смесване с изолирани естествени или (полу-) синтетични съединения. Например: Лимон с цитрал и портокалови терпени; Мента с ментол; Евкалипт с цинеол; Индрише с гераниол или цитронелол; Пачули с терпени от карамфил; Розмарин с камфор; Мащерка с тимол или карвакрол; Кардамон с терпенил ацетат; Елеми с портокалови терпени; Мускатова салвия с линалил ацетат или синтетичен линалоол; Карамфил пъпкас евгенол и т.н.

Тестване за чистота

Важно е да се извършат внимателни лабораторни изследвания за чистота, като се използва газ хроматография и ако е необходимо, масспектрография. Това гарантира, че всички наши етерични масла са 100% чисти. Цялостните анализи и контрол на качеството, подкрепени от текущите най-съвременни лабораторни тестове, са предпоставка при избора на продуктите на OSHADHI. Това включва тестове като:

 • Оптична ротация
 • Плътност
 • Пречупване
 • Газ хроматографски анализ
 • И ако е необходимо, масспектрография