Ползи от етеричните масла и ароматерапията

Ароматерапията се дефинира като контролирана употреба на етерични масла за поддържане на добро здраве и обновяване на тялото, ума и душата. Етеричните масла могат да бъдат определени като „изключителният продукт от извличането на ароматните вещества от растителен източник”. Често, обаче, терминът „етерично масло” се използва само за маслата, добити чрез парна дестилация или студено пресованите цитрусови масла.

Нека разгледаме някои от най-често цитираните ползи от приложението на етеричните масла чрез ароматерапия, обобщени на база публикувани научни трудове и изследвания.

Ароматерапия за подобряване на настроението

Ароматът е мощен стимул, който предизвиква емоционални реакции. Ароматите са мощни стимули, които достигат директно и много бързо до мозъка. Вдишването на етерични масла изпраща сигнали до мозъка, което ви кара да се чувствате щастливи, енергични и спокойни. Например, етеричните масла от лавандула и сладък портокал доказано подобряват общото настроение.

Ароматерапия за подкрепа на съня съня

Много етерични масла притежават научно доказани свойства свързани с подпомагане на дълбок, спокоен сън. Освен че подобрява настроението, комбинацията от лавандула, римска лайка и нероли, е доказано, че подобрява качеството на съня, когато се използва в ароматерапията.

Ароматерапия за намаляване на възпалението

Някои етерични масла намаляват възпалението, поддържайки състояния като артрит и други ставни проблеми.

Ароматерапия за облекчение на болката

Някои етерични масла имат доказани болкоуспокояващи свойства. Например, едно проучване показва, че етерични масла, използвани в масажна терапия при група жени, значително намаляват менструалните болки.

Ароматерапия за засилване на имунната система

Много масла имат противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на определени заболявания. Проучванията показват, че етеричните масла могат да подтиснат или стимулират имунната система, като помагат за облекчаване на инфекциите.

Ароматерапия за балансиране на хормоните

Проучванията показват, че има някои етерични масла, които могат да помогнат за балансиране на хормоните, като естроген, кортизол, тироидни хормони и тестостерон. Например, индришето помага да се балансират нивата на естроген, като помага при проблеми като безплодие и поликистозни яйчници.

Ароматерапия за подкрепа на храносмилането

Друга полза от етеричните масла е подобряване на храносмилането. Някои етерични масла стимулират храносмилателните ензими, които подпомагат разграждането на хранителните вещества в храната. Това може да помогне при проблеми като нарушено храносмилане, стомашни болки и дори синдром на раздразненото черво. Етеричното масло от джинджифил е добър пример за масло, което може да помогне на здравето на храносмилателната система.

Ароматерапия за подобряване състоянието на кожата

Етеричните масла се използват от десетилетия в продуктите за красота като естествен начин за подобряване на здравето на косата и кожата. Използването на етерични масла като алтернатива на комерсиалните продукти може да помогне за намаляване на химикалите, които могат да дразнят кожата. Доказано е, че някои етерични масла ефективно намаляват бактериите, причиняващи акне, което ги прави естествени алтернативи на силните за кожата серуми.

Ароматерапия при главоболие и мигрена

Някои етерични масла са се доказали като естествено средство за облекчаване на болката при главоболие и мигрена. Вместо да маскират болката, те достигат до основата на проблема, като подобряват притока на кръв и намаляват стреса. Например, етерично масло от лавандула е доказано ефективно при лечението на мигренозни главоболия.

Ароматерапия за подобрена функцията на мозъка

Доказано е, че някои етерични масла имат невропротективни ефекти, което означава, че могат да помогнат за подобряване на паметта и мозъчната дейност. Това е впечатляващо предимство на етеричните масла, които все още се изучават.

В научно изследване, публикувано във Frontiers in Aging Neuroscience, изследователите открили, че етеричните масла спомагат за естествено подобряване на мозъчната функция и намаляват възпалението.

Функционални свойства на етеричните масла

 • повишават естествените защитни сили на организма, възстановяват и повишават активността на имунната защита;
 • антисептично действие; дезинфекциозни свойства;
 • противовъзпалително действие;
 • бактерицидно действие, почти всички етерични масла имат антибактериални свойства;
 • имат антипаразитна активност;
 • действат като антибиотици с широкоспектърно приложение;
 • аналгетици;
 • тонизират тъканите и кожата; имат положителен ефект върху кожата и косата, ускоряват процесите на регенерация, витализират;
 • отстраняват дефекти на кожата след изгаряния и травми;
 • регулират окислително-редукционните процеси;
 • въздействат върху сърдечно съдовата система;
 • подобряват снабдяването на мускулите с кислород;
 • подобряват кръвообращението, храносмилането, отделителна система, функциите на дихателните органи и опорно-двигателния апарат;
 • диуретично действие;
 • неутрализират отровите в организма и го очистват от шлаките;
 • нормализират хормоналния фон и оптимизират работата на жлезите с вътрешна секреция;
 • афродизиаци;
 • подобряват работата на централната и периферна нервна система;
 • успокояват, балансират;
 • стимулират, активизират, и др.

Всяко етерично масло има специфичен химичен състав и активни съставки, които определят неговите свойства. Успешното приложение на етерични масла в ароматерапията за повлияване на различни състояния изисква дълбоки познания за всяко едно масло.