Как се произвеждат етеричните масла

Естествено е да искате да знаете колкото е възможно повече за произхода на едно етерично масло преди да го купите. Важни фактори свързани с произхода на маслото включват информация за това как се отглежда, събира и дестилира суровината. Всички продукти на OSHADHI съдържат точна и ясно представена информация за всички важни параметри засягащи производството на всяко масло.

ДОБИВАНЕ

Сертифицирано биологично земеделие [Cert org]

Не се използват химически торове, хербициди, пестициди, фунгициди. Дестилация обикновено под ниско налягане. Без прегряване. Бавна дестилация, за да се запази максималният брой активни компоненти в етеричното масло, които допринасят за неговия специален ароматен ефект и лечебна сила. Ако маслото се дестилира твърде бързо (високо налягане, висока температура), много от тези ценни елементи се губят.

Сертифицирани органични диворастящи [cert org wild]

Етерични масла, получени от диворастящи растения, събрани и дестилирани в съответствие със сертифицирани органични разпоредби. Производството не се различава от сертифицираните органични етерични масла.

Диворастящи [wild]

Тези етерични масла произлизат от диворастящи растения. Те могат да бъдат произведени в по-големи количества (например евкалипт, чаено дърво, сибирски бор и др.), но не са преминали химическа обработка.

Конвенционално земеделие [Conventional]

Както при сертифицираните органични масла, не се използват химически торове, хербициди, пестициди, фунгициди. Дестилацията обикновено е под ниско налягане. Без прегряване, обикновено бавна дестилация. Земеделският производител не е член на една от контролиращите организации, но засаждането, прибирането на реколтата и дестилацията се извършват по старите традиционни методи без да се използват химически вещества. Поради нашия близък личен контакт с тези фермери, ние сме в състояние да следим тяхната работа и сме уверени, че при отглеждането на растенията и производството на техните етерични масла не се използват никакви химикали.

Абсолю [abs]

Някои растения не са подходящи за процеса на дестилация, защото губят аромат, свойства или добив. В тези случаи растителният материал може да бъде получен чрез екстракция с разтворител. Крайният продукт от този процес е известен като абсолю. Всички наши абсолюти са от екстракция с хексан, освен ако не е посочено друго.

СЕРТИФИЦИРАЩИ ОРГАНИ

Маслата на OSHADHI са сертифицирани от две различни организации, както следва:

Екосерт (Ecocert)

Повечето (но не всички) масла произхождат от ЕС. Тези масла са сертифицирани за вътрешна употреба. Всички са създадени от сертифицирана органична суровина.

Eco-контрол (Eco-control)

Този сертификат е по-скоро за масла, които ще се използват в грижата за кожата. Всички са създадени от сертифицирана органична суровина.

Методи за извличане

Етеричните масла могат да бъдат произведени по много различни начини, като има два основни метода за получаване на етерични масла от растенията, които доминират: дестилация и пресоване.

Производство на етеричните масла

Парна дестилация

Най-популярният метод за извличане на етерични масла е парната дестилация и повечето етерични масла се произвеждат по този начин. Този процес включва поставянето на растителния материал в съд/казан (воден дестилатор), където парата под налягане преминава през него. Налягането на парата освобождава етеричните масла, което им позволява да се изпарят заедно с парата. Изпълнената с етерично масло пара след това преминава през охладителна система, където се кондензира в течност. Етеричното масло изплува на повърхността на водата, което го прави лесно за отделяне.

В идеалния случай парната дестилация трябва да бъде с ниско или средно налягане без използване на химически разтворители. За съжаление много често дестилаторът или производителят приоритизират печалбата пред правилното третиране на растенията, а високото налягане на парата и бързата дестилация са по-рентабилни, но пък рядко създават фин и ценен продукт. Ето в този детайл е и една от големите разлики между конвенционалните производители и сертифицираните био земеделски производители, които дестилират своите растения много внимателно използвайки по-бавния метод на парна дестилация с ниско налягане, когато създават био етерични масла. Много растения изискват по-дълго време за дестилация, за да извлекат целия спектър от активни вещества от начало до край (особено бавно кипящите сесквитерпени) в етеричното масло. Тези бавни методи с ниско налягане, дават по-богато, терапевтично по-ефективно етерично масло.

Студено пресоване

Пресоването се използва почти изключително за цитрусови плодове и се състои от нежно изтъркване на кората на плода където се съдържа етеричното масло в малки маслени жлези, което води до освобождаване на маслото. В този процес не се използва топлина, тъй като маслото е „пресовано“, когато кората се пробожда.

Екстракция

Това е обичайният метод за производство на масла от много ароматни цветни растения като жасмин, тубероза, червена шампака (всъщност много от маслата, използвани в парфюмерията). Маслата, получени по този начин, са известни като абсолюти. Растителният материал се смесва старателно с разтворител като хексан, който разтваря ароматните вещества, а също и восъци и други продукти. След това разтворителят се възстановява, оставяйки остатък, известен като конкрет. Восъците и другите непотребни съставки се отстраняват от конкрета с алкохол, и се получава маслото.

Извличане с CO2

При извличането с CO2 се използва въглероден диоксид за извличане на ароматните вещества от растенията. Този метод позволява ниска "студена" обработка на растенията, тъй като маслото може да бъде извлечено при температури от около 30 градуса по Целзий (90 градуса по Фаренхайт). В много случаи крайният резултат е много фин, плътен аромат (например жасмин СО2), особено подходящ за вкусовата промишленост. Въпреки това, енергията на тези масла в повечето случаи не показва същите резултати, както при дестилираните продукти.

Хидродифузия

Хидродифузията е друг вариант на парната дестилация. Парата се инжектира от върха на дестилационния съд, вместо да се вкара отдолу. Времето за дестилация е по-кратко и процесът често позволява по-добро проникване на парата в растителния материал. Хидродифузираните масла понякога имат леко по-изтънчена нотка.

Ефльораж

Ефльоражът може да се сравни с някои аспекти, използвани при мацерацията (извличането), но се извършва по малко по-различен начин. Стъклени плочи в рамка (наречена шаси) са покрити с високопречистена растителна или животинска мазнина без мирис, а венчелистчетата на растителния материал, който се извлича, се разстилат върху нея и се притискат. Цветовете обикновено са прясно набрани, преди да са затворени в мастното им легло. Венчелистчетата остават в тази мазна смес за няколко дни, за да позволят на есенцията да се разпръсне в сместа, след което изчерпаните венчелистчета се отстраняват и се заменят със свежа реколта от венчелистчета. Този процес се повтаря, докато мазната смес не се насити с есенцията. Когато сместа е достигнала точка на насищане, цветовете се отстраняват, след което ефльоражът - мазнината и ароматното масло - се разтварят в алкохол, за да се отдели екстракта от останалата мазнина, която след това се използва за приготвяне на сапун. След като алкохолът се изпари от сместа, остават етеричните масла. Това е много трудоемък начин на извличане и може да се досетите и много скъп. В наши дни се използва понякога само за извличане на етерично масло от тубероза и жасмин.