Често задавани въпроси (FAQ)

Често задавани въпроси: Дифузери

1. Какви типове дифузери има и как да избера най-подходящия за моите нужди?

Може да научите повече за видовете дифузери и как да изберете най-подходящия за Вас тук.

2. Безопасна ли е дифузията?

При дифузията няма риск от предозиране. От терапевтична гледна точка е достатъчно да се прилага един път дневно, ако става въпрос за приложение в домашна среда. Когато някой е болен, е препоръчително и по-честа и продължителна дифузия, а в допълнение на дифузията, възрастните могат да практикуват и инхалации с подходящи сингергии (напр. Синергия Пречистване, Синергия Здрави през зимата).

Дифузията е подходящ метод на приложение и при деца (над 6 месеца), може да се прилага сутрин и вечер.

3. Важни инструкции при употреба на дифузера на Oshadhi

Дифузерите на Oshadhi пристигат с брошура с инструкции за експлоатация на български и английски език. Моля, да се запознаете подробно с нея, преди употреба. При неспазване на указанията за употреба, дифузерът може да дефектира.

Най-важно е никога да не накланяте дифузера хоризонтално или да го обръщате надолу, когато има инсталирана бутилка с масло – има риск масло да проникне в мотора, което води до изгаряне на мотора.

Ако пътувате с дифузера, винаги сваляйте бутилката с масло, защото има риск от заливане на мотора.

При отваряне на нова бутилка, задължително първо свалете защитния пръстен, който е на гърлото на бутилката, след което свалете дозатора и едва след това завийте бутилката на място. Това е важно условие за добър контакт на бутилката.

Дифузерът пристига с резервна бутилка, която може да използвате в случай, че искате да направите ваша комбинация от масла, както и при почистване.

4. Важни инструкции за почистване на дифузера

Дифузерът има нужда от профилактично почистване един път на 4-6 седмици.

Забършете тръбичката и вътрешните части на дифузера със суха кърпа (кухненска хартия или подобна). 

Добавете чист спирт към резервната бутилка и включете дифузера  да работи за един пълен цикъл. Това позволява да се почисти вътрешния механизъм на дифузера, като така се избегне риска от запушване. Етеричните масла имат различен състав и характеристики, вкл. гъстота и някои могат да доведат до запушване на механизма, ако не се прави редовно почистване.

5. Режим на работа на дифузера Cool Breeze на Oshadhi

Дифузерът Cool Breeze на Oshadhi работи в режим, при който за 2 часа автоматичен режим на работа, маслото се разпръсква точно за 20 мин (10 секунди от всяка минута), така че няма риск от пренасищане на въздуха в помещението. Ако помещението, в което дифузирате е много малко (под 10 кв.м.) и ароматът Ви се стори много силен, може да оставяте врата отворена. 

Дифузерът покрива напълно помещения до 25 кв. м. – над тези обеми работи, но трябва да се прилага локално, в зоната където се намират хората.

6. Трябва ли да почиствам дифузера при смяната на различни синергии или единични масла?

Препоръчително е дифузерът да бъде почистван профилактично на 4-6 седмици. Не е проблем, ако при смяната на синергиите има малко доизпускане на предишния аромат.

7. Дефектирал дифузер

Наблюдаваме много нисък процент дефекти, но все пак не е нулев. Дифузерите са покрити с гаранция (24 месеца за физически лица), при условие, че са спазени условията за експлоатация и поддръжка.

При проблем с Вашия дифузер, моля да се свържете с нас, за диагностика и последващо обслужване.

8. Каква е разликата между ултразвуковите дифузери и тези, които използват метода на небулизация?

Небулизацията (методът, който използва дифузерът Cool Breeze на Oshadhi) е най-чистият начин за дифузиране на масла, при който не се използва вода, няма намесен ултразвук или нагряване на маслата. Етеричните масла се разпръскват директно във въздуха, поради което и ароматът им е максимално чист и много по-концентриран.

Ултразвукът променя структурата на маслото, което не е оптимално. И ако ултразвукът е недоловим за човешкия слух, то домашните любимци долавят тази честота, която може да ги дразни. При ултразвуковите дифузери се използва вода, с помощта на която се изпарява и етеричното масло - освен, че променя аромата  на маслата (разрежда го), изпаряването с вода също овлажнява въздуха – понякога желан ефект (например при сух въздух през зимата), но понякога и проблематичен – например при хора с алергии към плесени и влага, както и в помещения, които са склонни да задържат влага, а от там и риск от развиване на плесен и мухъл.

Дифузерът Cool Breeze на Oshadhi дозира маслото сам и е много икономичен от гледна точка консуматив и не изписква внимание, добавяне на масло, няма риск от разливане на вода, и прочие. Шишето с етерично масло се завива в дифузера и небулизаторът директно черпи консуматив от там.

9. Какъв размер помещение покрива дифузерът Cool Breeze?

Дифузерът Cool breeze покрива добре помещения до 25 кв.м. Ако се използва в по-големи пространства, действието е локално - с други думи, трябва да е в близост до зоната, където се намирате Вие. При употреба в офис с отворено пространство, дифузерът може да бъде разположен, така че да покрива зона от 4-6 работи и места.

10. Мога ли да сменям различните шишенца, преди да са се изхабили?

Може да сменяте шишенцата, които са включени в дифузера по всяко време.

11. Маслата на Oshadhi могат ли да се ползват в ултразвуков дифузер с вода? Има ли възможност да го запушат?

Mаслата на Oshadhi могат да се използват във всякакъв вид дифузер без проблем.

12. Мога ли да използвам масла на други марки с дифузерите на Oshadhi?

Разбира се, че може да използвате масла, различни от селекцията на Oshadhi. Единтвеното важно условие е да сте сигурни, че боравите с чисти етерични масла, без примеси и синтетични добавки. Маслата не трябва да са разредени в мазнина (базово масло), която може да доведе до запушване на дифузера и изгаряне на мотора. Възможно е да се появават проблеми и поради използването на не дотам качествени масла. Освен, че могат да запушат дифузера, масла с примеси и синтетика вместо да помогнат за по-добро здраве, могат да навредят.

13. За колко време ще стигне една бутилка етерични масла за дифузия?

Като ориентир, при ежедневна употреба (1 и 2 включвания на дифузера за пълния му цикъл – изключва автоматично след 2 часа), 1 бутилка масло от 10 мл. е достатъчна за между 4-6 седмици.

14. Дифузерът за кола Аромакар нагрява ли маслата?

Дифузерът за кола Аромакар използва изхода на запалката и леко нагрява метална пластина, която от своя страна подгрява малък хартиен филтър, върху който се капе етеричното масло(а). Тази температура спомага за разпръскването на аромата от етеричните масла в пространството, но е доста по-ниска от температурата на нагряването от пламък (в случай на дифузер със свещ) и не е проблематична.

Често задавани въпроси: Етерични масла

1. Как трябва да съхранявам маслата - трябва ли да са в хладилник или може на стайна температура? Имат ли срок на годност?

Не е необходимо етеричните масла да бъдат съхранявани в хладилник – по-важно е да няма резки промени в температурата (напр. от +5‘с на 40‘с), също да не са изложени на директна слънчева светлина, да бъдат пазени далеч от влага и винаги, когато не се употребяват да бъдат добре затворени бутилките.

Срокът на годност е обозначен на всяка бутилка, но е препоръчително след отваряне да се употребят в срок от 6 месеца. Ако се прилагат само за дифузия, няма проблем да бъдат използвани по-дълго. 

2. Етеричните масла на Oshadhi подходящи ли са за вътрешна употреба?

Продуктите на Oshadhi са основно от био земеделие или диво растящи, което ги прави най-високо качество, що се отнася чистота.

Поради големите рискове, които се асоциират с вътрешния прием, ние не препоръчваме тази практика в ежедневието и поради това внасяме етеричните масла със съответния етикет за безопасност!

Вътрешен прием на етерични масла трябва да се практикува единствено по предписание от лекар или обучен за тези цели ароматерапевт и под наблюдение. Наш избор като дистрибутор е да не внасяме продуктите на Oshadhi като добавка.

Може да научите повече по темата за вътрешния прием на маслата от нашата блог статия тук.

3. Могат ли етеричните масла да се използват с инхалатор небулизатор?

Употребата на етерични масла с инхалатор небулизатор не се препоръчва, защото налягането под което този вид инхалатори вкарват струя към носоглътката е много силна. Директното вкарване на неразредени етерични масла към лигавици е опасно и може да доведе до вътрешни изгаряния на тъкани!

Напомняме, че етеричните масла не се разтварят във вода. Ако искате да използвате ароматерапевтични продукти в небулизиращи инхалатори, бихме ви насочили към хидролатите (ароматни води от същите растения) - с тях няма риск от изгаряне на лигавиците. В зимните месеци особено удачни са хидролатите от розмарин (поддържа добра влажност на лигавиците, освен че действа пречистващо) и евкалипт.

Често задавани въпроси: Ароматерапия и деца

1. Може ли да се прилага дифузия около новородено?

Не препоръчваме дифузия директно в присъствието на толкова малко бебе. Тъй като дробовете са органът, който продължава да се развива и след раждането, в първите месеци е добре да не излагаме новороденото на прекалено силни и концентрирани аромати.

Това, което може да се практикува е дифузия в отсъствие на бебето от помещението – в такъв случай препоръчваме първо проветряване на стаята, след което дифузия за 20-30 минути.

След изключване на дифузера, бебето може да се върне обратно в помещението. Приложена по този начин, дифузията на масла ще спомогне за пречистване на въздуха в помещението.

2. Може ли да се прилага дифузия около бебе над 6 месеца?

Да, може да се дифузира около бебе над 6 месеца. Дифузията е най-безопасният метод на приложение на етеричните масла и може да бъде от полза за успокояване, подобряване качеството на сън, както и като превенция и при първи симптоми на разболяване. Важно е да се избягват по-силните като аромати масла, а когато малкото проходи - да държите дифузера на място, където то не може да го стигне.

Препоръчваме покрай бебето да се използват следните синергии:

Аз съм сънчо, Пречистване, Затвори очи, Освободи стреса, Здрави през зимата

3. Подходящи ли са продуктите на Oshadhi за бебе под 1 година?

При остри състояния дифузия се използва внимателно, като препоръчваме за бебета под 6 месеца да е в отсъствие на бебето от стаята и след проветряване да дифузирате етерични масла за 15-20 мин. След това може да върнете бебето в стаята.

За най-малките препоръчваме следните продукти: Базово масло от Сладък бадем - за тяло; Алое Лайка - помага при раздразнения и зачервявания на кожата; Хидролат от римска лайка - успокоява и може да се използва от най-ранна възраст.

4. Какво може да се прилага при малки деца за засилване на имунната система, при първи симптоми на разболяване, настинки, хрема, кашлица и за превенция?

За деца на възраст над годинка препоръчваме на първо място дифузия с етрични масла, на второ и успоредно с това - масло за масаж.

  1. Дифузия:

    За домашна употреба може да се използват готови комбинации от етерични масла („синергии“), като подходящи синергии са: Аз съм сънчо, О цитруси, Освободи стреса и Пречистване, в последствие може и Здрави през зимата.

Аз съм сънчо е изключително подходящо за малките, тъй като доставя 2 в 1 - подобрен сън и профилактика / пресичане при първи симптоми на разболяване. Пускайте дифузията всяка вечер на лягане и оставете до свършване на автоматичния режим (изключва след 2 часа). Вдишването по време на сън е полезно, работи като профилактика/ превенция и подобрява самия сън.

Синергиите, които не препоръчваме за малки деца (под 7 год) са: Дишай дълбоко, Хималая, Терра, Женски баланс.

  1. Масажно масло:

В допълнение на дифузията, препоръчваме и масаж с масло, което можем да приготвим  и ние по поръчка. Отново може да се прилага както превенция и за имунна подкрепа в преходните сезони, както и при първи симптоми на разболяване и активна фаза на боледуване.

Масажират се гърди и гръб. При кашлица и хрема може да бъдат масажирани вратле и теме. Масажът в комбинация с дифузията ще помогне за доста по-леко преминаване през началната фаза на свикването с градината. Действа и успокояващо, така че е от помощ и за смилане на емоциите.

За деца до 3 години препоръчваме по-ниска концентрация (1%). При желание да го поръчате, моля да се свържете с нас или напишете коментар към поръчката и ние ще добавим.

При вдигане на температура, може да предложим масло за сваляне на температурата, съдържащо бадем и лавандулово масло.

  1. Вана за крака:

През студените месеци е много важно да поддържаме тялото топло. Ако детето е било навън и краката са му се намокрили, ваната за крака ще свърши чудна работа за възстановяване на вътрешния баланс. В умерено топла вода се разтваря шепа английска сол + 2-3 капки от Аз съм сънчо или Здрави през зимата.

5. Подходяща ли е дифузията при деца с алергии?

Да, дифузията е подходяща при деца с алергии. Алергиите могат да се повлияят добре от дифузия. Въпреки че не би трябвало да има проблеми препоръчваме, при стартиране на прилагането на дифузия, да наблюдавате как ще реагира организма на детето.

Други въпроси?

Свържете се с нас по имейл info@oshadhi.bg.