За базовите масла

Базовите масла, известни още като носещи масла или растителни масла, са предимно студенопресовани и са неразделна част от ароматерапията, тъй като способстват за разтварянето на етеричните масла и служат като лубрикант при масаж. Някои терапевти и масажисти разглеждат базовите масла основно като средство, което способства за нанасяне на етеричните масла върху кожата и оттук и употребата на думата „масло-носител“. В действителност, базовите масла са изключително важна част от ароматерапевтичното лечение и правилният избор на базови масла може да допринесе и подсили допълнително ефекта на това, което се цели с терапията.

Ако искате да се убедите в ползата за здравето и благополучието, които растителните масла могат да осигурят сами по себе си, опитайте следната рецепта от Аюрведа* за ежедневно приложение: затоплете 2 с.л. сусамово масло и се масажирайте всеки ден в продължение на седмица преди да вземете душ (или вана). Наблюдавайте как се чувства тялото ви, ще бъдете приятно изненадани. Тази древна Аюрведична практика предотвратява всякакви неразположения, балансира системата и възстановява здравето и жизнеността. *Аюрведа е най-старата система за запазване на естественото здраве в света.

Защо базовите масла са важни?

Растителните масла до голяма степен се състоят от мастни киселини, които са много важни за организма не само защото са важен източник на енергия, но и защото са компонент в изграждането и поддържането на здрави клетки.

Много растителни масла съдържат есенциални мастни киселини (EFA). Те не могат да бъдат произведени от тялото, но са необходими за живота и здравето. Недостигът на EFA може да доведе до редица заболявания, включително суха и люспеста кожа и повишен холестерол.

Базови масла срещу Етерични масла

  • Базовите масла не се изпаряват, за разлика от етеричните.
  • Имат съвършено различен химичен състав от етеричните, затова и тяхното въздействие е съвършено различно.
  • Базовите масла оставят мазна следа при нанасяне върху хартия, за разлика от етеричните.
  • Базовите масла почти нямат аромат, за разлика от етеричните.
  • Всички етерични масла се разтварят лесно и изцяло в базови масла.
  • Според химичната структура базовите масла се класифицират като липиди. Те имат същата структура като мазнините, но е прието като „масла” да се разбират течните липиди, а като „мазнини” – твърдите форми. Въпреки че при достатъчно висока температура мазнините се втечняват, а при ниски температури повечето базови масла се втвърдяват.

                              „масла”             ->         течните липиди

                              „мазнини”         ->         твърдите форми

Видове базови масла:

  • Основни масла са такива, които със или без етерични масла са подходящи за масаж на тялото. Като цяло са бледи на цвят, с не много висока плътност, имат много слаб аромат – напр. бадем, кайсиеви ядки, зехтин, слънчоглед.
  • Специални маслаавокадо, шипка, пш.зародиш, свещица и др., които имат по-голям вискозитет, по-тежки са и са по-скъпи.
  • Маслени извлеци - напр. извлек от невен, жълт кантарион. Накисват се цветове от дадено растение в някое от маслата по-горе (напр. слънчогледово, зехтин), след което се изчаква няколко седмици и се филтрира. По този начин се получава обогатено масло, което има допълнителни терапевтични ползи.

Създайте свои собствени комбинации от базови масла

Различните масла могат да бъдат подходящи за различни типове кожа. Опитайте да създадете свои собствени комбинации от растителни масла. Например комбинация от масла от пшеничен зародиш, слънчоглед, сусам и лешник; или добавете 10% масло от авокадо към сладък бадем, за да създадете базово масло за суха кожа. Някои са особено полезни като масла за лице, където са ви нужни само няколко капки.

OSHADHI предлага 78 базови и твърди растителни масла (много от органично и неорганично отглеждане), подходящи за масаж и за локално приложение. Всички са студено пресовани.

Свържете се с нас, ако се интересувате от масло, което не намирате на сайта ни и ние ще се радваме да предоставим информация и да поръчаме доставка за вас. OSHADHI предлага много от тези масла в 30 мл. разфасовки, за да може да изпробвате.