Съхранение на етеричните масла

Всички органични материали са предмет на химическо разграждане. При етеричните масла, това се проявява при по-дългото съхранение при лоши условия или когато маслото е в контакт с въздуха. Когато се съхраняват на тъмно, хладно и плътно затворени, разграждането е в продължение на месеци или години, но при неблагоприятни условия, то може да се развие в рамките на дни или седмици. Три са основните фактори за разграждането на етеричните масла:

 • кислород
 • горещина
 • светлина

Етеричните масла се съхраняват в затворено, тъмно, стъклено шише, далеч от пряка слънчева светлина и топлина, със специални капкомери, а шишетата с обезопасени капачки, с минимално свободно пространство над повърхността.

По отношение на топлинните условия, внезапната смяна на температурата е много по-опасна, отколкото постепенната сезонна промяна.

ПРАВИЛА НА СЪХРАНЕНИЕ

При съхранение на маслата трябва да се спазват следните правила:

 • Шишетата с ет. масло трябва да са затворени добре. Те се окисляват бързо, ако се оставят изложени на пряко съприкосновение с въздуха, както и ако се съхраняват в бутилка с голямо въздушно пространство над повърхността на маслото. Етеричните масла извлечени от смоли (смирна, тамян) се сгъстяват при контакт с въздуха.
 • Шишето трябва да бъде тъмно (стъкло). Слънчевата светлина причинява промени в химичната структура на етеричните масла, което бързо води до разграждане. Затова те не трябва да бъдат излагани на пряко въздействие на слънчева светлина.
 • Дори в комбинация, етеричните масла не трябва да се съхраняват в пластмасови шишета, тъй като някои от пластмасите могат да абсорбират съставки от маслата, а други пък съдържат съставки разтворими в етерични масла.
 • Топлината също засилва протичането на деструктивни химически процеси. Съхраняват се на хладно, при относително постоянна температура.
 • На шишето трябва да има капкомер, с помощта на който да може се отмери точно една капка.
 • Нови етерични масла не трябва да се добавят към стари. Никога не бива да се сипват в употребявани шишета, освен ако не са предварително старателно измити и подсушени, като специално внимание трябва да се обърне на капачките.
 • Преди и след работа с етерични масла е задължително старателно измиване на ръцете. За избърсване на шишенцата да се използват чисти кърпи и да се обръща специално внимание на гърлото, капачката и вътрешните капкомери (същото важи и за базовите масла)
 • Етеричните масла са пожароопасни и не бива да са близо до топлинни източници;
 • Да се пазят далече от малки деца и домашни любимци.

Срок на годност

Колко дълго може да съхранявате етеричните масла зависи от това какво масло купувате. Цитрусовите масла обикновено имат най-кратък срок на годност – около 6-9 месеца. Етеричните масла, извлечени от дървета, като сандаловото дърво и кедър (дърво), се счита, че се подобряват с времето. Като цяло срокът за съхранение на повечето масла е 3-4 години.

Също така зависи какво количество масло има в бутилката (напр 2 мл масло в 10 мл бутилка би се окислило по-бързо отколкото пълна бутилка).