Качество на маслата

Или как да открием разликите между висококачествени и нискокачествени масла

С толкова много различни марки и опции на пазара, може да е трудно да прецените кои етерични масла са най-добрите. Има редица фактори, които трябва да се вземат под внимание, когато се разграничват висококачествени от нискокачествени продукти, а цената не е най-важният фактор. Извършването на изследвания и намирането на възможно най-доброто масло е важна стъпка в процеса на избор на масло.

Качественото масло е извлечено от растителна суровина, по възможно най-добрия начин, с цел запазване свойствата на маслото.

Закупуването на етерични масла е въпрос на доверие, тъй като качеството е решаващ фактор за действието и добрата поносимост.

Етикетиране

Най-лесният начин да забележите нискокачествено етерично масло е наименованието на етикета. Автентичното етерично масло ще има своето научно или ботаническо име (например Розмарин е Rosmarinus officinalis) заедно със специфичен хемотип, ако е приложимо. Ако етикетът няма такова научно наименование, маслото най-вероятно е нискокачествено. Висококачествените масла също ще имат страната на произход, от коя част на растението е добито маслото, начина на извличане, номера на партидата и срока на годност върху етикета.

Тестване

Висококачествените масла са тествани в независима лаборатория, за да се оцени тяхната чистота. Често се използват два теста: газ хроматографски анализ и масспектрометрия. Висококачествените компании провеждат тези тестове за всяка партида масла и резултатите са достъпни на техния уебсайт или при поискване.

Окачествяване

На пазара често ще намерите или чуете за етерични масла, етикетирани или промотирани като „клинично качество“ или „терапевтичен клас“. Няма обаче официален управителен орган, който да регулира използването на подобни термини. Това означава, че компаниите могат да използват тези термини, за да означат каквото искат. Доставчиците, които използват тези термини, не е задължително да бъдат подвеждащи и могат да имат строги процеси за получаване на висококачествени масла. Но имайте предвид, че само защото маслото се рекламира като „терапевтичен клас“, това не означава, че е висококачествено или превъзхождащо, или е способно да изпълнява функцията, която искате. Истината е, че всяко качествено етерично масло има терапевтични свойства.

Био (органик) масла

Био или диворастящи етерични масла в идеалния случай трябва да са първият избор, тъй като е най-малко вероятно към тях да са добавени химикали. Диворастящите обикновено са по-евтини в сравнение с класа „био“, но могат да се приравнят с био продуктите по качество и чистота, без да имат това сертифициране. При био и диворастящите масла не са използвани пестициди по време на процеса на отглеждане на растителния материал. Пестицидите могат да бъдат по-концентрирани в етеричните масла, което води до по-висок риск от токсичност.

Можете също така да видите масла, етикетирани като „непръскани“, което означава, че маслата не са органични, но растенията не са пръскани с пестициди от фермерите. Това е за предпочитане, в случаите когато не може да намерите био масла.

Когато ароматерапевтите купуват етерични масла, качеството и пълнотата на маслата е от първостепенно значение, независимо от цената. За разлика от хранително-вкусовата и парфюмерийна промишленост, където цената, вкусът и ароматът са определящи. За тях стандартизираните етерични масла са необходими, за да се осигури повторяемост и постоянно качество.

Нашите съвети при избор на масла 

 1. Задължително прочетете етикета. Използвайте само чисти етерични масла от растителен произход. Избягвайте етерични масла със съмнителен етикет.
  Производителят трябва да може да Ви каже:
  • ботаническото наименование на растението,
  • хемотип (ако има),
  • държавата на произход,
  • начина на производство (дестилиране, студено пресоване),
  • от коя част на растението е извлечено маслото,
  • инструкции за безопасност и т.н.
 2. Ако сте на почивка в чужда страна, не бързайте да се сдобивате с местни масла, ако не сте сигурни в произхода им.
 3. Следете за опаковката - съдове от тъмно стъкло. Не купувайте етерични масла, ако са в прозрачни или пластмасови шишета.
 4. Попитайте за сертификати за качество и резултати от изследвания на маслата. Това обаче е доста скъп процес и много пъти по-малките производители нямат финансовата възможност за подобни изследвания.