Какво определя цената на етеричните масла

Много вероятно е да ви се е случвало да попаднете на оферти за етерични масла и да се чудите, защо 1 мл. роза дамасцена струва 50 лв., а 5 мл. лимон е под 10 лв. (с други думи разлика в цената от на 25 пъти!). Погледнато под друг ъгъл: например 1 мл масло от турска роза струва колкото 100 мл масло от сладък портокал. 

Важно е да бъдат добре разбрани факторите, които обективно влияят на крайната цена на едно етерично масло. И тъй като в последните години търговията с етерични масла все повече се превръща в един голям бизнес, познанието за това, какво прави едно масло скъпо или не е важно, за да може да разграничите етичните търговци от спекулантите.

Етеричните масла варират изключително много в цената като има множество променливи и фактори, които влияят и обясняват разликите в цените. Най-важните са:

  • Наличност на растението
  • Добивът на маслото от растението
  • Методи на отглеждане
  • Прибиране на реколтата
  • Метод за извличане на маслото (различните методи изискват различно време, усилия, разходи)

Наличност и добив на масло от растението

10 000 килограма от маслодайното растение Маточина са необходими за дестилация на 1 литър чисто масло от маточина. За сравнение са необходими само 30 кг листа от евкалипт, за да се направи 1 литър евкалиптово масло.

Едно от най-скъпите масла, розовото масло, изисква 2-4 000 килограма розов цвят, за да се направи 1 кг розово масло.

Дори в едно и също растение виждаме огромни вариации: дървото на Горчивия портокал ни осигурява горчив портокал (от кората на плодовете), Петигрин Бигарад (от листата) и Нероли (от цветовете), всички от които имат много различни разходи.

Условия

Всяко растение има специфично количество етерично масло като "енергиен резервоар", който то използва за обмяна на веществата и адаптиране към определени метеорологични условия. Например липсата на слънце намалява количеството етеричните масла, които ще бъдат дестилирани от растението. Реколтата може да варира всяка година в зависимост от времето, условията на почвата и използвания процес на дестилация.

Методи за извличане на маслото

Не всяко растение, което съдържа етерични масла се добива задължително чрез парна дестилация. В някои случаи парната дестилация е невъзможна тъй като добивът би бил твърде малък, в други производителят предпочита различен метод, за да подобри добивът и съответно печалбата си.

Да вземем жасминът за пример: маслото му може да бъде извлечено само чрез сложна процедура, включваща разтворители. Крайните продукти от екстракцията се наричат абсолюти.

Методи на отглеждане

Най-общо казано методите на отглеждане могат да се сведат до тези три типа:

  • био (сертифицирано)
  • диво растящи (еквивалент по качество на био, но не сертифицирано)
  • конвенционално отглеждане: може да се раздели на:
  • производство в малки ферми, използващо стари традиционни методи на отглеждане без препарати;
  • индустриално отглеждане, в което има изкуствено увеличените добиви, постигнати с употребата на химикали. Както може да се досетите тук количеството е за сметка на качеството.

Био или диворастящи етерични масла в идеалния случай трябва да са първият избор, тъй като е най-малко вероятно към тях да са добавени химикали, вкл. и пестициди. Пестицидите могат да бъдат по-концентрирани в етеричните масла, което води до по-висок риск от токсичност. В някои случаи цената на био етеричните масла се приближава до тази на маслата от конвенционално земеделие. В други случаи обаче, разликата е значителна. Това се дължи на разлики в добива, а също така и допълнителните разходи, свързани с документацията и бюрокрацията на био сертифицирането. Диворастящите обикновено са по-евтини в сравнение с класа „био“, но могат да се приравнят с био продуктите по качество и чистота, без да имат това сертифициране.

Възможно е също така да видите масла, етикетирани като „непръскани“, което означава, че маслата не са органични, но растенията не са пръскани с пестициди от фермерите. Това е за предпочитане, в случаите когато не може да намерите био масла.