Топ 10 на етеричните масла

Ако не сте сигурни с кои етерични масла да започнете, ние ви предлагаме нашия подбор с кратки обобщения на техните ползи и приложения. Важно е да отбележим, че препоръките ни са базирани на нашето верую, а именно:

Основно правило в ароматерапията е „по-малкото е повече“ – на нас лично маслата ни се свидят и ги използваме само по предназначение и в оскъдни количества.

За домашна и любителска употреба наистина никой няма нужда от много повече от 5-6 етерични масла, с които да борави и да въздейства ефективно на повечето състояния, с които се сблъсква в ежедневието.

Искаме клиентите ни да купят малко на брой масла, но да знаят какво да правят с тях, а не да ги трупат на шкафа в банята примерно, където да събират прах. А като свършат, да си ги поръчат пак – защото знаят какво да правят с тях и защото маслата работят за тях.

Ние препоръчваме масла безпристрастно, на база научно доказани ползи и заради терапевтичните им качества, а не за да извлечем по-голяма изгода от продажбата на дадено масло. С тази уговорка за нашия подход към избора на масла, предствяме и нашата селекция от най-универсалните етерични масла, от които да изберете и които ще са достатъчни, за да ви помогнат в ежедневието.

Едно от най-универсалните масла в ароматерапията: във всяка къща трябва да има шише лавандула! Много вероятно това е първото етерично масло, с което повечето хора, особено по нашите географски ширини, се сбъскват. Лавандулата има доказано възстановяващо влияние върху цялата ни система - тяло, сърце и ум. Лавандулата е успокояващо етерично масло, идеално за употреба в дифузери, за облекчаване на стрес и тревожност. Маслото от лавандула има антисептични и противовъзпалителни свойства и може да се използва при леки изгаряния, обриви и ухапвания от насекоми. Известна е със седативните си свойства и най-често се използва за подпомагане на съня. Лавандулата също има силно благотворно въздействие на кожата. 

Евкалиптът радиата почиства и обновява, енергизира и повдига. Предоставя отлична подкрепа за дихателната система и белодробното здраве, както и за намаляване на нежелана бактериална, гъбична или вирусна активност. Отлично масло за есенно-зимния сезон, има силни антивирусни свойства, действа охлаждащо, с приятен и по-благ аромат от този на евкалипта глобулус. Предпочитан и за приложения при деца и възрастни хора поради по-ниското съдържание на основната съставка, 1.8 цинеол. Евкалипт радиата успокоява и подкрепя при изтощение, създава чувство за душевна сила. Приповдига и чисти на ментално ниво, помага за намаляване на негативните мисли и чувства.

Маслото от чаено дърво се използва от аборигените от векове. Прилагат го като счукват листата на чаеното дърво и вдишват маслото за лечение на кашлица и настинки. Маслото от чаено дърво действа като тоник за имунната система, повлиява благоприятно много бързо когато се приложи при първи симптоми на разболяване (настинки и грипоподобни състояния). Използва се за подкрепа на здрава дихателна система и освен че може да помогне при кашлица, има благотворно въздействие и при слабост засягаща белите дробове. Счита се за мощно противовъзпалително, което също помага да се успокои и облекчи болезнена и раздразнена кожа. То може да помогне за намаляване на зачервявания и подувания. Използва се за третиране на въшки в косата, както и при проблемни състояния на кожата, но никога не трябва да се поглъща. Маслото е най-известно с приложението си при гъбични и бактериални инфекции. На емоционално и енергийно ниво, маслото от чаено дърво може да помогне за изграждането на увереност и сила, както и за повдигане на духа. 

Етеричното масло от индрише балансира, успокоява без да приспи и повдига духа; тонизира и подмладява, подпомага циркулацията. Има способността да раздвижи застояла или блокирана енергия както на физическо, така и на емоционално ниво. Идеалното масло за перфекционисти, които искат да се свържат отново със себе си. Ефективно в моменти на стрес и тревожност, може да помогне на жените за тяхната женственост и вътрешен мир. Помага за овладяване на леки болки, мускулни спазми и възпаления. Има стягащ ефект, с дълбоко подхранващи за кожата свойства, действа заздравяващо, дезодориращо. Притежава противовирусни и притовогъбични свойства, действа като деконгестант. На емоционално и енергийно ниво, етеричното масло от индрише повдига духа и стабилизира. Подходящо за приложение в случаи на ситуационна тревожност и депресия. То дава крила на въображението и изостря интуицията. 

Едно от най-известните етерични масла за отпускане както във физически, така и в психически смисъл. Етеричното масло от римска лайка е чудесно за малки деца и чувствителни души, утешава, успокоява и омиротворява, отпуска мускулите, подпомага храносмилането, подобрява настроението и помага да се подготвите за спокойна нощ. Етеричното масло от римската лайка е високо ценено, заради потенциала да облекчава мускулни спазми и е особено ефективно при болки свързани с месечния цикъл при жените. Успокояващите и свойства я правят подходящо допълнение към комбинации за уморени или претоварени мускули. Помага, когато се цели въздействие върху лека болка и възпаление, а също и за успокояване на разстроен стомах. Има благотворно и успокоително въздействие при чувствителна кожа. На емоционално и енергийно ниво може да се използва за създаване на усещане за благополучие през целия ден и за успокояване на тревожен ум, прекомерно ангажиран с непрекъсната мисловна дейност. 

Слънчевата природа на цитрусите със сигурност е причина хората да търсят вкуса и аромата им през дългите зимни месеци, а лимонът е предпочитан сред цитрусите поради свежия и чист аромат. Етеричното масло извлечено от корите на лимони подобрява концентрацията, подвига настроението и придава слънчево излъчване. Използва се за подсилване на имунитета, спомага за намаляване симптомите на грип, за облекчаване на стрес, намаляване на умора и безсъние, както и при кожни проблеми като акне. Това е мултифункционално масло, което често се използва като спрей за стая за освежаване и дезинфекция, както и за изчистване на лоши миризми от помещения. Подходяща грижа за краката на спортисти. Подкрепа за дихателната система, мускулите и ставите. Идеално също за почистване на дома, достатъчна е  една капка етерично масло от лимон за справяне с микроби и бактерии по твърди повърхности.

Маслото от мента има множество терапевтични свойства, помага за намаляване на бактериална и вирусна активност, както и за намаляване на болка и възпалителни процеси. Силно разбуждащо и ободряващо, етеричното масло от мента има свойството първоначално да охлади, а в последствие да затопли. При ниски разреждания действа охлаждащо, докато високите концентрации ще загреят, изисква употреба с повишено внимание. Особено ефективно за приложения свързани с храносмилателната система, облекчава гаденето и може да бъде от помощ при морска болест. Популярно за пречистване на дихателната система, понякога се прилага и за облекчаване на алергии. 

Облекчава болки и дискомфорт в ставите и мускулите; помага за облекчение и на менструални спазми. Приложено във висока концентрация (5-10%) на слепоочията и темето отпуска при главоболие. На емоционално и енергийно ниво, етеричното масло от мента събужда и изостря сетивата, за да се почувствате по-будни и заредени с енергия. Помага за подобряване на самочувствието, стимулира нови идеи, насърчава концентрацията, избистя мислите и освежава уморен ум. Ментата ще ви накара да се усмихнете. Използвайте я, когато търсите вдъхновение за творчески подем и позитивност. 

Розмаринът е ненадминат тоник, най-известен с въздействието си на мозъчната функция, известен от древността с благотворното си влияние върху ума и свойството да концентрира и избистря мислите. Спомага за подобряване на паметта. Дава сили и енергия. Ободрява и стимулира след тежък ден, освежава при преумора. Има силни антисептични свойства, обезболява. Етеричното масло от розмарин осигурява силна подкрепа за мускулите и кръвоносната система. Освен обезболяващите свойства, розмаринът има своето място и когато се търси намаляване на възпаления и мускулни спазми, при натъртвания, както и за справяне с нежелани бактерии, гъбички и вируси. Насърчава здравословната дихателна функция и е добра подкрепа при настинки и грипоподобни симптоми. На емоционално и енергийно ниво, етеричното масло от розмарин насърчава умствената яснота, енергизира и подкрепя умствената дейност в тежки и предизвикателни моменти. Помага за изчистване на негативността, вдъхва позитивност.

Една от най-важните сфери на действие на тамяна е нервната система, това масло е отлично при нервно напрежение и изтощение. Успокоява ума, помага при медитация, молитва и духовни практики. Ефективен имуностимулант, особено полезен в случаи, когато имунната система е отслабена поради стрес и депресия. Релаксира, ревитализира, успокоява. Предава устойчивост и подобрява дишането. Използва се традиционно за респираторни заболвания – астма, бронхити, особено свързани с нервно напрежение. Маслото от тамян може да помогне за поддържане на ритмично, дълбоко дишане – подходящо при медитация, но също и за подсилване и подкрепа на дихателната система през студените месеци. Нанесено локално облекчава ставни и мускулни болки. Като грижа за кожата се препоръчва за заздравяване на рани, суха и зряла кожа, белези, бръчки, подути и кървящи венци, язви и други. 

Едно от най-универсалните масла в ароматерапията, мащерката има мощни антисептични свойства, които могат да помогнат за защита на организма от вредни микроби и подкрепа на имунна система, а в дългосрочен план за цялостна подкрепа на здравето. Укрепваща, поддържаща за нервната, дихателната и храносмилателната системи. Мащерката (линалол) има цветен и тревен аромат, осезаемо по-мек от този на мащерката тимол. Мекотата и нежността на този вид мащерка я правят подходяща за справяне с микробите при чувствителна кожа и лигавиците. Маслото има силно пречистващи и дезинфектиращи свойства, действа обезболяващо, противовъзпалително и спомага за отпускане на мускулни спазми. Приложено топично и в подходящо разреждане спомага за възстановяването на мускули и стави. На емоционално и енергийно ниво, маслото от мащерка линалол действа центриращо, укрепващо и успокояващо ума, тялото и духа.

В заключение 

Има много масла, с които може да въздействате по сроден начин на едно и също оплакване. При наличие на множество варианти за въздействие на дадено състояние (а в ароматерапията вариантите са винаги повече от един!) ние обикновено препоръчваме по-евтиния вариант или този, който използва растение по-близо до нашата географска ширина. За по-сериозни проблеми препоръчваме да се консултирате с професионалист или Вашия личен лекар.

Ако просто обожавате аромата на масло извън тази листа или извън логиката на най-ефективното, ще се радваме да Ви го предоставим. Но силно се надяваме да го използвате, а не да стои и трупа прах по рафтовете.

Приятно пътуване в света на целебните аромати!

Милена & Христина