Дифузери: какво да избера

Дифузери  - прилики, разлики, предимства и недостатъци

Ако никога не сте използвали дифузeр до сега, може да се почувствате най-малкото объркани в морето от информация. Най-общо целта на стайния дифузер е да достави етеричното масло до рецепторите в носа ни във възможно най-чистата му форма, с възможно най-малко промяна на маслото. В идеалния случай това означава маслото да не бъде затопляно и със сигурност да не бъде прегрявано, да не се променя, да се ползва лесно, безопасно и по здравословен начин.

Ето какви са различните варианти на дифузери, които се срещат на пазара:

На пазара има множество дифузери, които работят на различен принцип, всеки със своите преимущества и недостатъци: (1) с помощта на струя хладен въздух; (2) чрез изпаряване с помощта на ултразвук и вода; (3) с нагряване във вода.

Най-добрият метод за дифузия е този, при който няма процес на нагряване на етеричното масло. Такива са микродифузерите използващи небулизация или дифузери, които използват вентилатор за пропускане на хладен въздух през филтър, напоен с етеричното масло.

Какъвто и модел да изберете, предимството на всички дифузери е, че позволяват лесно, бързо и безопасно приложение на ароматерапия в дома или офиса.

Дозиране:

Вид дифузер

Дозиране

Коментари

Микродифузери:

OSHADHI Cool Breeze

Няма нужда да дозирате. Просто инсталирайте избраното от вас шише и се насладете на аромата.

Дифузия без нагряване. Използва метода на небулизация, най-добрият метод за изпаряване на етерични масла, запазва максимално лечебните свойства на маслата.

Най-икономичният начин за дифузия, бутилка 10мл. е достатъчна за 4 – 6 седмици ежедневна употреба.

Дифузери с вентилатор и филтър

OSHADHI Light Air

Използвайте 4-8 капки етерично масло върху филтъра

Дифузия без нагряване.

Запазва максималко лечебните свойства на маслата.

Вентилаторът не изпарява маслото толкова ефективно, колкото микродифузера и води до загуба на ценен материал.

Ароматизира ефективно, но използва доста повече етерично масло, а филтрите трябва да се сменят периодично.

Дифузери  с  ултразвук и вода

Използвайте 5-6 капки във вода. Добавяйте според нуждите.

 

Най-разпространеният вид дифузери (което не се равнява на „най-добрият“). Удобни и ефективни, лесни за експлоатация, но използват повече етерично масло и водят до загуба на ценен материал и по-висок разход. Ултразвукът води до изменения на структурата на маслата при изпаряване, което прави този вид дифузия неоптимално решение от гледна точка чистота на маслото. Ултразвукът въздейства на фините енергийни нива в организма, а домашните любимци за разлика от нас чуват тези честоти, което е натоварващо за тях. В комбинация с вода (понеже етеричните масла не се разтварят във вода) се изменя аромата на маслото и се повишава влажността на въздуха, което не винаги е добър краен резултат. 

Традиционни дифузери с чаени свещички

Използвайте 3-5 капки

Загряват маслото, което води до промени в структурата и загуба на част от лечебната сила. Опасност от пожар, особено ако има и деца.

Не изпарява маслото толкова ефективно и води до загуба на ценен материал.

Важно е разстоянието между пламък и чинийка: при недостатъчно разстояние, маслото може да изгори; прекомерно отдалечен съд от пламъка пък може да доведе до слабо или липващо изпаряване. 

Ароматизира по-слабо.

 

Микродифузер (използва метода на небулизация)

Микродифузерът работи като издухва малка струя въздух, която преминава през етеричното масло и го превръща във фина мъгла (много ситни капчици). В много отношения това е най-чистият и естествен начин за ароматизиране с етерични масла, тъй като няма загряване, няма добавена вода и няма ултразвук. Микродифузерът работи с електромотор, за да създаде струята въздух. Повечето потребители няма да забележат шума, когато електромоторът работи, но за по-чувствителни на шум хора, слабият звук може да бъде дразнител. Използва се USB захранване и може да се ползва вкъщи, в офиса, на почивка и в автомобила. Няма консумативи (като напр. филтри, свещички и др.), а в зависимост от вида на микродифузера, се използва или самото шише с етерично масло, което се завива вътре в дифузера, или се капва масло директно в дифузера.

Ултразвукови дифузери
През последните 15-тина години ултразвуковите дифузери станаха много популярни. Ще ги разпознаете по облачета от "хладна пара" които изпускат по време на експолатацията и която се счита за част от ароматизиращия им ефект. Те имат най-разнообразни дизайни, често имат различни цветни светлини и режими, удобни и лесни за почистване, безопасни, тихи и ефективни. Въпреки това, за някои хора, използването на дифузери с ултразвук е противопоказно поради факта, че създават вибрация на звукови вълни с честоти по-големи от 20 000Hz. Тази честота е твърде висока, за да бъде чута от човек, но много животни, като кучета, котки и прилепи, могат да чуят ултразвука. Проблемът за други дори не е в това, че те могат да раздразнят домашните любимци, а в това, че някои хора изпитват фини негативни ефекти от излагане на ултразвук. Също така се смята, че ултразвукът може да наруши и да повлияе неблагоприятно на енергийната стойност на етеричното масло. По тази причина този тип дифузери не се предпочитат от реномираните световни производители на етерични масла и клиничните ароматерапевти.

Дифузери с вентилатор
Някои дифузери изискват да поставите няколко капки масло върху филтър, през който вентилаторът издухва хладен въздух. Ефективността тук зависи от количеството масло, което се използва (необходимо е по-голямо количество за ефективно ароматизиране) и силата на вентилатора (който създава и допълнителен шум). В допълнение има необходимост от подмяна на филтъра или съхраняването на различни филтри, когато искаме да сменим аромата, който използваме.

Традиционни дифузери с чаени свещички
Това са дифузерите, които ще намерите в много магазини за подаръци. Те имат чинийка, в която поставяте вода и няколко капки етерично масло и след това запалвате чаена свещичка отдолу. Това загрява водата и разпръсква аромата на етеричното масло в стаята. Ако харесвате свещи, те създават прекрасна атмосфера. Въпреки това е невъзможно да се регулира температурата на водата и следователно температурата на етеричното масло. Те често прегряват и изгарят маслото, окислявайки го и значително намалявайки терапевтичната му стойност. Този вариант не е подходящ за стаи, където играят деца, защото съществува и потенциална опасност, свързана с открития пламък.

Назален стик инхалатор
Назалният стик инхалатор има филтър, който се напоява с етеричното масло или комбинация от масла и се поставя в контейнерче, което е запечатано, с изключение на малък отвор в горната част. При нужда се развива капачката и ароматът се вдишва през ноздрите. Инхалаторите съхраняват маслото затворено, когато не се използва, запазвайки го свежо до 3-4 месеца. Лесно се побира в джоб или чанта. Често се използва в моменти на стрес, при настинки, за концентрация или друг тип въздействие.

Фирмата Oshadhi не предлага ултразвукови дифузери и такива със свещ.

За българския пазар сме избрали като най-ефективни и стилно издържани варианти три модела: Cool Breeze за приложение в дома или офиса, Light Air за лична употреба, когато не искате да притеснявате хората около вас и Аромакар за колата.