Смесване на етерични масла

Малко са нещата, които са толкова удовлетворяващи, като да си направите собствени комбинации от етерични масла. Ето някои принципи за комбиниране на масла, които може да са ви от полза:

Въз основа на биохимичен състав

Определени естествени биохимични съединения, намиращи се в етеричните масла, имат специфични ефекти, така че можете да смесвате масла, които съдържат в голяма степен едно и също съединение. Например основната прилика в профилите на маслото Хо, маслото от розово дърво и испански майоран, където всички съдържат висок процент линалол, монотерпенов алкохол, биха постигнали добра синергия. Можем да се възползваме от тонизиращия, но и силно антибактериален ефект на този естествен линалол при смесването на тези масла заедно.

Въз основа на семейството на растенията

Друг подход би бил смесването на масла от същия род или семейство, докосвайки се до основното „растително поле“ или „резонанс“, което е въплътено в тази група от самата природа. Например комбинирайте различни видове етерични масла от лавандула или различни видове евкалиптови етерични масла или етерични масла от босилек и др. Въпреки че най-често са много различни в своята биохимия и обонятелните си нотки, всички тези масла от един и същи ботанически вид следват скрита линия на еднаквост което може само да засили желания терапевтичен ефект.

Въз основа на растителна част

Подобен на това е методът за комбиниране на масла от един и същи ботанически вид, но произхождащ от различни части на растението. Например бихме могли да комбинираме масло от нероли (от цветовете) с масло от горчив портокал (от кората) и петигрин бигарад масло (от листата) - всички произведени от дървото на горчивия портокал (Citrus aurantium). Или бихме могли да вземем масло от корен на ангелика, масло от листа и семе от ангелика за създаване на синергична комбинация, за да подобрим анксиолитичния ефект на това красиво масло.

Въз основа на традиционната мъдрост

Освен това, ако следваме информация, събрана от древната народна медицина, често базирана на вековна мъдрост, можем да намерим насоки, които ни позволяват да извлечем от тях елементарни природни закони. Аюрведа, мъдростта на дълголетието от древна Индия, ни казва, че трябва да разгледаме дошите на растенията и човешката физиология, за да пресъздадем баланса в системата. Физиология, която е прегрята (Пита доша), не би трябвало да комбинира преобладаващи Пита масла като етерични масла от мащерка, риган или чубрица, а по-скоро охлаждащи комбинации с етерични масла от мента, лавандула, евкалипт. От друга страна, ако искаме например да подобрим елемента на огъня (Agni) в храносмилателната система, би било подходящо да използваме масла, които имат определено увеличаващо Пита действие върху човешкото тяло като например етерични масла от канела, свещен босилек или анасон.

Въз основа на физиологично изискване

Също така е обичайно да се смесват масла с оглед укрепване на физиологията по специфичен начин. Комбинация за подпомагане на храносмилането например ще се фокусира не само върху стомаха или червата, но също така ще се опита да облекчи черния дроб, а също и жлъчния мехур. А комбинация, която цели да помогне срещу безсънието, не само ще успокои ума и ще отпусне нервите, но ще работи и върху основните проблеми като депресивност или отрицателни емоции и може също да включва масла, които имат антиспазматичен ефект. Основната характеристика на синергичната ароматерапия е да се насочи към различните слоеве на един и същ проблем, а не - както в алопатичната медицина - да се придържа само към симптома. Така че ние се грижим за скрития източник на проблема и се опитваме едновременно да третираме различни психо-физиологични нива.

Синергичните комбинации на OSHADHI

Увеличавайки сложността на нашите комбинации, ние даваме на човешката природа по-голям шанс да се акордира със самата Природа и по този начин увеличаваме вероятността за лечение и шанса за изцеление. Това е все едно да влезеш в замък с толкова много заключени стаи, зали, коридори. Колкото повече ключове имаме с нас, толкова по-голям ще бъде шансът да отключите вратите и да влезете в замъка.

Ето защо в заключителния анализ, създавайки формулите си, OSHADHI черпи вдъхновение от Природата и от онези, които са били и са свързани с цялостта на Природата. Нищо не е измислено или просто случайно поставено. Повечето от синергиите на OSHADHI са базирани на древна народна медицина и опит, потвърдени от съвременните изследвания на ароматерапията. Тази комбинация на древно и модерно ни се струва най-надеждният начин за мощна и ефективна растителна медицина на бъдещето.