Специални случаи - бебета и деца

Етерични масла и ароматерапия за деца

Малките деца имат по-тънка кожа и по-слабо развита имунна система, което означава, че могат да бъдат по-податливи на потенциалните токсични ефекти на етеричните масла.

Златното правило в ароматерапията, че по-малко може да е повече важи с още по-голяма сила когато говорим за приложения при децата. Всяко приложение насочено към деца трябва да бъде в по-малки или по-слабо концентрирани дози от стандартното. Ако не сте сигурни, никога няма да сгрешите като приложите най-ниската възможна дозировка!

Ароматерапията се счита безопасна за деца над 2-годишна възраст, с уточнението, че изборът от подходящи етерични масла е ограничен. Препоръчва се и по-слабо разреждане (обикновено 0,5 - 1%).

  • 0-6 месеца: Единствените масла, които могат да се използват - и то в много малки разреждания - са лавандула и лайка. Добавете 1 капка масло към 2 ч. л. базово масло (напр. масло от сладък бадем, сусамово или жожоба) за масаж или използвайте в един от нашите дифузери.
  • 6-12 месеца: Можете да започнете да добавяте мандарина, нероли и роза.
  • 1-6 години: Можете да въведете портокал, кориандър, палмароза, чаено дърво.
  • 7-12 години: Повечето от често използваните етерични масла вече са подходящи, но в една четвърт от дозата, използвана при възрастни.

Съветваме ви да се запознаете подробно с маслото, което възнамерявате да използвате за дете. Ако се появят каквито и да било неблагоприятни ефекти преустановете употребата веднага. Винаги предпочитайте първо приложения чрез дифузия, пред топични приложения и локалната употреба.

Някои масла, които никога не трябва да се използват около малки деца, включват:

  • Копър
  • Евкалипт
  • Мента
  • Розмарин

При кърмачета и деца трябва да се подхожда внимателно и да се има предвид концентрацията на етеричните масла, която трябва да бъде не по-висока от:

Възраст

Препоръчителен %

Максимален %

Недоносени деца

0

0

До 3 месеца

0,1

0,2

3-24 месеца

0,25

0,5

2-6 години

1,0

2,0

6-15 години

1,5

3,0

15+ години

2,5

5,0

 

Избирайте само нетоксични масла.

Внимание! Поемането от децата на етерично масло в големи дози през устата може да доведе до смърт. Не е необходимо етеричното масло да бъде специфично токсично, за да бъде фатално за малко дете. Затова винаги пазете етеричните масла извън досега на децата, на недостъпно за тях място и далеч от очите.

Когато се използват безопасно и правилно, етеричните масла могат да предложат прекрасни ползи за цялото семейство.

Както при бременност, препоръчваме винаги да се консултирате с Вашия лекар или подходящо квалифициран терапевт преди да използвате етерични масла за Вашите деца.

При разглеждане на конкретни етерични масла, раздела за противопоказания в описанията на нашите продукти може да Ви бъде от полза.