Здравейте, маслата стават ли за вътрешен прием?

Автор: Милена Иванова ,

Здравейте, маслата стават ли за вътрешен прием?

Получихме първи и много сериозен въпрос от читател в новооткритата ни фейсбук страница. Ето и нашия отговор.

Краткият отговор на този въпрос в ДВЕ части е:

  • маслата на OSHADHI са най-високо качество, като 70% от продуктовата листа е от био сертифицирани растителни източници или от диворастящи растения; останалите са от растения отглеждани по традиционни методи, без употреба на химикали. Което ги прави идеален продукт за терапевтични приложения.
  • НО! Ние не препоръчваме приложението на етерични масла за вътрешен прием. Без значение от марката или качеството на маслата.

Mислим, че дължим и дълъг отговор и за това предлагаме подробно обяснение в следващите редове.

Има два вида масла:

(1) качествени, с доказан произход (те могат да бъдат от био или диворастящи растения, което е за предпочитане, особено когато става въпрос за терапевтични приложения или от растения отглеждани конвенционално, с използване на химикали, което не е оптимално за терапевтични нужди) и

(2) некачествени, с подправен химичен състав, неясен произход, и пр. Тук не става въпрос за качество на маслата, което прави едни подходящи за прием, а други не. Става въпрос за науката, която стои зад сложния химичен състав на етеричните масла и за нуждата от особено внимание в приложението им.

Темата за вътрешния прием е доста сложна и бихме искали да отговорим по най-подходящия начин и да обясним защо ние, като професионално обучени и дипломирани клинични ароматерапевти не препоръчваме вътрешен прием на каквито и да е етерични масла. Знаем, че на пазара има хора, които препоръчват вътрешен прием, като обикновено тези препоръки идват предадени от уста на уста и са базирани на твърдения от сорта на „Аз лично пия ...“ „Аз лично се доверявам...“ „Защото нашите масла са толкова чисти, те стават за вътрешна употреба“ и т.н.

Етеричните масла могат да се използват вътрешно, но това не трябва да става без подходящо познание. Френската система на ароматерапия се основава на използването на етерични масла като „лекарства“, но в тази държава да бъдеш „ароматерапевт“ изисква квалификация, подобна на това да бъдеш лекар. Затова препоръчваме да не приемате вътрешно етерични масла без препоръка от подходящо квалифициран терапевт (визира се диплома и образование по темата, което включва познания по химия, анатомия, физиология в допълнение от знания за етеричните масла).

Ако приемем хипотезата за приема на етеричните масла като лекарства, следва да се запитаме „Добра практика ли е пиенето на лекарства ежедневно? За щяло и нещяло? До какъв ефект би довело това? Или с други думи: бихте ли пили парацетамол всеки ден, защото някой така каза, че прави?“

Да, има случаи, при които етерични масла се приемат вътрешно (напр. при ентерит, синдром на раздразненото черво, дивертикулит), но такива приложения се предписват от компетентен ароматерапевт (специално обучен за това) или ако ароматерапевтът работи заедно с лекар. Приемът задължително е в капсули, за да не се увредят лигавиците, които са много по-тънки и уязвими от кожата, тъй като нямат нейния защитен кератинов клетъчен слой, а това ги прави много по-пропускливи (Tisserand R., Young R., 2013, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2e).

Изключение прави арома кухнята, където могат да бъдат добавени етерични масла спазвайки точните рецепти.

Най-важното, което искаме потребителите да знаят е, че няма професионално обучени и практикуващи ароматерапевти, които да препоръчват етеричните масла за вътрешен прием в ежедневието и това съвсем не е случайно.

Има три фактора, които обуславят тази препоръка:

  • Етеричните масла не се разтварят във вода

Много важно е да се знае, че етеричните масла не се разтварят във вода – много лесно може да се уверите в това, просто капнете капка от което и да било масло, от която и да било марка в чаша вода и наблюдавайте какво се случва. Капката ще плува на повърхността, а дори и да разбъркате тя ще остане там, като според химичния състав на конкретното масло ще има повече или по-малко дисперсия. Проблемът с това е, че в зависимост от химичните съставки на етеричното масло, при допир с лигавици (тук визираме устната кухина и пътя, който ще пропътува това масло надолу към стомаха и червата) има риск от полепването и от там риск от изгаряния, язви и т.н. От разговорите ни с лекари знаем, че има регистрирани случаи на поражения причинени от зле завършили опити с вътрешен прием.

  • Етеричните масла са много силно концентрирани субстанции с химичен състав, който е много различен за всеки растителен вид

Химичният състав обуславя и рисковете, които носи вътрешният прием – при метаболизирането от организма в случаите на вътрешен прием, черният дроб е изложен на потенциално токсични вещества и има опасност от хепатотоксичност и увреждане. При редовен вътрешен прием на етерични масла това се превръща в хроничен проблем и рискът от вреди и негативни последствия значително се увеличава (Tisserand R., Young R., 2013, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2e).

  • Концентрацията на етеричните масла е достатъчно висока, а силата им е изключително мощна, така че прием чрез дифузия (приложено чрез аромалампа) или през кожата са достатъчно ефективни методи, които работят.

Кога и защо бихте предприели да натоварите организма чрез вътрешен прием? Защо е нужно да се поема риск от странични ефекти и потенциални наранявания, когато има научно доказани методи за приложение на етеричните масла в ароматерапията, които не водят до същите рискове. Ето това са въпросите, на които трябва да си отговори човек, преди да приеме препоръките за вътрешен прием.

И за да завършим този много дълъг отговор с усмивка, ще перефразираме един приятел, който като чул жена му да обяснява, как може да си капят по капка-две етерично масло от лимон във водата възкликнал „Е, защо ще капеш капки масло, не можеш ли просто да изцедиш половин лимон – и вкусно и полезно!“

Няколко листа свежа мента във водата ще Ви даде вода, с вкус на мента. Капка етерично масло от мента се извлича от килограми от растението. Природата не е предвидила да можем да консумираме наведнъж килограми мента и това със сигурност не е случайно. Всичко това ни връща и към един от основните принципи на ароматерапията, а именно: по-малкото е повече.

Когато решавахме коя марка бихме искали да представляваме в България, ние се спряхме на OSHADHI заради (1) качеството на продуктите, вкл. и факта, че са основно био сертифицирани или от диворастящи растения; (2) разнообразието на продуктовата листа: в света няма друга марка, която да предлага такова разнообразие на етерични масла: 495 етерични масла, 79 хидролата, 78 базови и твърди масла и извлеци, 119 ароматни комбинации и др. и (3) изключително високата репутация на марката в професионалните среди. Но е важно да се знае, че в световен мащаб съществуват достатъчно други марки с високо качество. Което ни връща към нещо, написано по-горе: в света има два вида масла: качествени и некачествени.

Благодарим Ви за този въпрос и се надяваме да сме били полезни!

С пожелание за хубав уикенд

Милена

 

Прочете повече

Прочетете повече за препоръчваните методи на приложение.

Прочетете повече за безопасното приложение на маслата.

Прочетете повече за токсичност и химия на етеричните масла 

Прочетете повече относно чистота на маслата,

Прочетете повече разсъждения на тема био масла.

За нашите професионални квалификации, сертификации и членства в професионални организации.

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


  • Изключителен материал! Браво на екипа и благодарности!

    Стефани ,

Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.