За синергиите по принцип и в частност

Автор: Milena Ivanova ,

За синергиите по принцип и в частност

Етеричното масло е синергия

Етеричните масла често имат по-мощно въздействие, когато бъдат комбинирани. Свойството им в комбинация взаимно да подсилват въздействието си е известно като „синергия“.

Всяко етерично масло само по себе си е синергия от (в повечето случаи) множество биохимични съединения.

Създавайки растителен живот, Природата е разпръснала безброй елементи, често съчетани по синергичен начин в това или онова растение, така че едно растение често може да се грижи за много различни функции едновременно. Всяко растение и всяко масло имат многобройни лечебни ефекти, отнасящи се до специфичното му енергийно поле, което намира външен израз чрез цвят, форма, размер, аромат, съединения и др. Тези съединения съвпадат с човешкия организъм по специфичен начин като ключ и ключалка и могат да запълнят специфични дупки, създадени от слабост или болест в нормално безпрепятственото движение на енергийния поток през цялата физиология. Сложната структура на тези съединения е причина и за множествените лечебни ефекти на едно и също етерично масло. Маслото от мента (Mentha piperita) например помага едновременно срещу нервни, чернодробни, кожни, кръвоносни, имунни, чревни и психологични нарушения.

Природата сама по себе си е най-добрият пример за синергично поведение.

От друга страна, химическата обработка на растенията с вещества като хербициди, пестициди, химически торове и т.н. има тенденция да намалява богатството на фитохимичните съединения, научно доказан факт и следователно намалява множествените лечебни ефекти на растителното царство.

Ако анализираме тези няколко примера, откриваме, че основната причина за синергичния подход в съвременната ароматерапия е да се увеличи разнообразието в единството. Ние искаме да създадем специфичен ефект и за да го създадем, трябва да внесем сложност по интелигентен начин, без да нарушаваме естествения баланс. Противно на алопатичния подход, който се опитва да изолира активните съставки на растението и след това на второ място се опитва да ги синтезира, Ароматерапията върви ръка за ръка с Майката Природа, почитайки и поддържайки безкрайната сложност на нейните творения.

Това е причината, поради която, например, не искаме да загубим над 500 съединения от етерично масло от роза, въпреки че изолираният метил евгенол в розовото масло може да се окаже токсичен. Природата вече - в рамките на тази сложност - е осигурила средства за балансиране на определени съединения спрямо други, така че общият брой съединения на маслото обикновено е безвредно за човека. Погледнато от терапевтична гледна точка, сложността увеличава шанса за изцеление и предотвратява нежеланите странични ефекти.

Много съединения в природата:

  • не са обяснени по отношение на техните лечебни свойства
  • не са анализирани по научен начин
  • не са били напълно разбрани в тяхната взаимовръзка и взаимно засилване на лечебните сили

Това не ни дава право да приемем, че те са безполезни. И толкова голяма част от човешката физиология и нейните многобройни неразположения не са наблюдавани при реакциите и резонанса й към лечебните растения.

Синергичните комбинации на OSHADHI

Увеличавайки сложността на нашите комбинации, ние даваме на човешката природа по-голям шанс да се акордира със самата Природа и по този начин увеличаваме вероятността за лечение и шанса за изцеление. Това е все едно да влезеш в замък с толкова много заключени стаи, зали, коридори. Колкото повече ключове имаме с нас, толкова по-голям ще бъде шансът да отключите вратите и да влезете в замъка.

Ето защо в заключителния анализ, създавайки нашите формули, черпим вдъхновение от Природата и от онези, които са били и са свързани с цялостта на Природата. Нищо не е измислено или просто случайно поставено. Повечето от нашите синергии са базирани на древна народна медицина и опит, потвърдени от съвременните изследвания на ароматерапията. Тази комбинация на древно и модерно ни се струва най-надеждният начин за мощна и ефективна растителна медицина на бъдещето.

В превод от есетата на Д-р Малте Хоцел


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.