Обичате ли канела? Представете си вкуса на хидролат от Канела

Автор: Милена Иванова ,

Канела Етерично масло от Канела Хидролат от Канела

Обичате ли канела? Представете си вкуса на хидролат от Канела

Пет хидролата да опитате в зимния сезон

„Ох, защо вече има коледна украса навсякъде?“ възкликна възмутено синът ни тази вечер, пътувайки обратно към къщи след училище.

„Ами защо ли? Защото остава точно един месец до Коледа, затова.“

И така неусетно се търкули още една година. И макар все още да не сме влезли официално в сезона на астрономическата зима, времето определено си е по-скоро зимно, отколкото есенно и на много места в страната вече падна първият (че и вторият) сняг.

С пристигането на студеното време аз започвам да мисля за всички начини, по които можем да затоплим тялото, да повдигнем имунитета и въобще да се „екипираме“ оптимално за сезона на най-късите дни, най-малкото слънце и витамин Д, най-ниските температури по нашите географски ширини и най-многото хрема, кихавици, драскане в гърлото и други тем подобни малки и големи болежки.

Освен дежурните дифузия, инхалации, вани и масажи с етерични масла, за които аз говоря нескончаемо, има и един друг много ефективен начин да предоставим подкрепа на организма в този сезон, включително и да облекчим неприятната симптоматика, а именно – приемът под една или друга форма на хидролати.

За тези от вас, които ни следват редовно, темата едва ли е новост, но ако до сега не сте попадали на информация за хидролатите (известни още и като хидрозоли или ароматни води), препоръчвам ето тази статия от блога ни - За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води.

А днес ще ви разкажа малко повече за пет хидролата, които са особено подходящи в зимния сезон. Стартираме с хидролата от канела, който за мен лично се оказа „любов от пръв поглед“ от момента, в който го опитах за пръв път преди около година.

Хидролат от канела (Cinnamomum verum)

Точно толкова вкусен, колкото и подправката! Може да се използва като добавка за овкусяване на напитки и храни.

От терапевтична гледна точка, хидролатът от канела затопля, укрепва и енергизира, подпомага храносмилането и има антиспептични свойства. Особено полезен е в моменти на свръхнатоварване, преди изпити или при наближаване на крайни срокове. Може да намали триглицеридите, глюкозата и холестерола с между 25-30% (30 мл. добавени към 1 – 1.5 л вода, приет вътрешно в продължение на 40 дни).

На емоционално ниво, хидролатът от канела помага да се свържем с другите и да живеем със страст и ентусиазъм.

Внимание! Противопоказен по време на бременност.

Прочетете повече за хидролата от канела

Кои други хидролати са подходящи в този сезон прочетете надолу

Хидролат от евкалипт

Хидролат от евкалипт (Eucalyptus globulus)

Първа асоциация и ключова дума: кашлица!

Хидролатът от евкалипт е първа линия на защита при проблеми на дихателната система, инфекции, кашлица, настинки, поленови алергии. Отличен имуностимулатор. Подходящ за направата на сироп за кашлица, както и за директна гаргара в устата, или вода за жабурене.

Внимание! Да се избягва вътрешен прием при деца под 4 години.

Прочетете повече за хидролата от евкалипт

Хидролат от равинтсара

Хидролат от равинтсара (Cinnamomum camphora cineoliferum)

Първа асоциация и ключови думи: отслабен имунитет, особено ефективен след тежки, продължителни или хронични боледувания, възпаления на дихателните пътища.

Хидролатът от равинтсара е особено ефективен имуностимулатор, предоствя отлична антивирусна защита, особено подходящ за приложение след прекарани бронхити, пневмонии и други хронични възпаления на дихателните пътища. Може да бъде използван под формата на спрей за тяло, особено върху стъпалата или краката и за защита през зимните месеци. Хидролатът от равинтсара балансира емоциите – идеален за успокояване на сетивата преди лягане.

Недостатъкът на хидролата от равинтсара е цената му. Препоръчваме за хора, преболедували многократно и с компрометирана имунна система, които търсят начин да излязат от омагьосания кръг на медикаментозно лечение след медикаментозно решение, без дълготрайно подобрение в общото състояние на организма.

Прочетете повече за хидролата от равинтсара

Хидролат от джинджифил

Хидролат от джинджифил (Zingiber officinale)

Първа асоциация и ключови думи: огън и стихия, загрява, повдига имунитета, спомага храносмилането.

Хидролатът от джинджифил има свойството да затопля, което е от особена помощ през студените зимни месеци. Тези му свойства водят до подобрен обмен и енергия, в резултат на което се повдига имунитета. Приет вътрешно може да е ефективно отхрачващо средство. Може да се използва като добавка за приготвяне на затоплящи напитки, вкл. и като добавка към чай.

Внимание! Джинджифилът е огнена стихия. Ако обичайно имате чувство за топлина, или прилив на горещи вълни, избягвайте употребата на джинджифил, защото той ще влоши този тип симптоматика!

Не употребявайте ако приемате антикуагуланти (препарати против съсирване).

Прочетете повече за хидролата от джинджифил

Хидролат от розмарин

Хидролат от розмарин (Rosmarinus officinalis CT3 Verbenone)

Първа асоциация и ключови думи: хрема, болезнено гърло, огъл и стихия, загрява, повдига имунитета, спомага храносмилането.

Няколко капки вдишани през ноздрите всяка сутрин през зимата, ще помогнат за поддържане на дихателните пътища чисти и добре хидратирани и за да може да противодействате на проблемите, които причинява сухият въздхух в този сезон. Подходящ при проблеми на дихателната система и състояния, включително при наличие на слуз и храчки. Приемайте една-две чаени лъжички до 10 пъти на ден, за да втечните храчки и натрупана слуз в белите дробове и синусите и да ги изхвърлите.

Прочетете повече за хидролата от розмарин

И за финал – тъй като започнахме с канелата, предлагам и да завършим с канелата, защото тя е толкова силно асоциирана с Коледа и храните и напитките, които приготвяме и консумираме около празниците.

Достатъчно е да добавите 1 ч.л. хидролат от канела към утринното шоколадово или тиквено смуди, за празничен аромат и привкус. Добавете и към мармалади, ябълков сос или други десерти с ябълки.

Може да добавите и към черен чай, или пък кафе и капучино, очевидно отлична добавка и към свеж ябълков сок, но и на сокове от други плодове.

Експериментирайте и ни пишете за вашите любими комбинации.

 

ЕТО И НЯКОЛКО ТЕМАТИЧНИ СТАТИИ В СИНХРОН СЪС СЕЗОНА ОТ БЛОГА НИ


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.