За комарите, мравките и ментата

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло от лютива мента

Това лято изневиделица и без покана вкъщи пристигнаха мравки на купон. Не е ясно от къде и как се появиха, но се населиха в наше отсъствие и въпреки липсата на храна. Покрай мравките се наложи да отворя дебелите книги и да видя какъв е ароматичният отговор на проблема и бинго: обещание, че капка лютива мента на входа ще ги върне там откъдето са дошли. Ментата работи и ароматизира приятно, проблемът към момента е, че все още не съм открила къде е входът през който прииждат, за да третирам него. И така, ежедневно капя мента, ловът на мравки продължава, но ми се иска все пак да приключа кардинално с тази драма.

Покрай мравките обаче се върнах в детайлите за свойствата на етеричното масло от лютива мента. И тъй като сме в разгара на лятото, ми се стори съвсем в реда на нещата да споделя и тук, включително и поради факта, че това е едно от десетте масла, които препоръчваме за редовна употреба във всеки дом (Прочете повече за Топ 10 на етеричните масла).

Ето и трите основни терапевтични свойства, които правят Лютивата мента (Mentha piperita) задължителна в дома и офиса:

(1) Храносмилателна система: предоставя ефективна подкрепа при проблеми свързани със стомашно-чревния тракт;

(2) Аналгетик и противовъзпалитено: намалява болката, действа благотворно при възпалителни процеси;

(3) Тоник за ума: разбужда, ободрява, освежава; пречиства въздуха и подобрява концентрацията.

И така, да започнем с храносмилателната система, където свойствата на ментата са добре известни на всички:

Етеричното масло от мента действа успокояващо при множество оплаквания, свързани с храносмилателната система. Това е един от изпитаните класически избори за приложение при масаж на корема. Облекчава гадене, прилага се при повръщане и газове, може да бъде от помощ при морска болест, има терапевтични свойства, свързани с оплаквания при синдром на раздразненото черво.

Съществуват формулировки под формата на добавки в твърда капсула, съдържащи етерично масло от мента, които се предлагат на пазара и се предписват за прием при синдром на раздразненото черво. Тук обръщаме внимание на две важни уточнения: (1) ако ви бъдат предписани такива препарати е важно да се уверите, че капсулата е с ентерално покритие (т.е. такова, което ще издържи на стомашната киселина и ще се разтвори едва при достигане в дебелото черво) и (2) поради химичния състав на етеричното масло от мента и неговата мощ, съществува реален риск, особено при продължителна употреба, че освен лошите бактерии в дебелото черво, то може да унищожи и част от колониите с добри бактерии, т.е. да увреди баланса в стомашночревния тракт (да, това въздействие не се различава много от въздействието след приема на антибиотици). Поради този факт препоръчваме консултация с лекар преди прием, както и силно ограничено във времето приложение. По-добър вариант са формули, в които освен ментата присъстват и други етерични масла (например от ким, анасон, копър), за да работят в синергия и намалят риска, асоцииран с химичния състав на всяко едно от тях, взето по отделно. Не препоръчваме в никой случай директен вътрешен прием на етерично масло от мента и напомняме, че етеричните масла не се разтварят във вода!

Вместо добавки и вътрешен прием, бихме препоръчали масаж на коремната област в домашни условия – изпитан метод, лесно приложим и приятен, с доказани терапевтични свойства и без изброените по-горе рискове. 

Масло за масаж:

при запек, синдром на раздразненето черво, ефективно и за успокояване на болки в коремната област

Концентрация: 10%

30 мл. 

 

 

 

 

 

Състав:

Етерично масло от мента (15 капки)

Етерично масло от мандарина (червена) (23 капки)

Етерично масло от резене, сладко (22 капки)

Етерично масло от лайка, римска (15 капки)

30 мл. базово масло от бадем (или друго студено пресовано масло)

Начин на употреба: За локално приложение! 2-3 помпи от маслото се затопля между дланите, нанася се върху коремната област с масажни движения в посока на часовниковата стрелка. При обострени състояния може да масажирате 3-5 пъти на ден; като поддържаща терапия практикувайте един път дневно в продължение на 30 дни. Наблюдавайте за промени.

И когато говорим за храносмилане, естествено трябва да споменем, че храната, която консумираме, както и приемът на достатъчно вода, взети заедно, са най-важният фактор за добра храносмилателна функция. Всички други средства са помощни и добавящи, но ще имат ограничен ефект, ако хранителният режим не се коригира, когато говорим за сериозни нарушения в храносмилателната фукция.

Аналгетик и противовъзпалително: ментата отпуска и спомага за намаляване на болката, действа благотворно при възпалителни процеси.

Добавено към комбинация за масаж, етеричното масло от мента облекчава болки и дискомфорт в ставите и мускулите; помага за облекчение и на менструални спазми. Приложено във висока концентрация (10-15%) на слепоочията и темето, отпуска при главоболие, вкл. и мигрени. Добавено към неутрален лосион, ще го превърне в невероятно мощен отпускащ балсам за изморени крака. Използвайте в спортни комбинации, както и за третиране на уморени крака в края на деня. При ниски разреждания, етеричното масло от мента действа охлаждащо, докато високите концентрации ще загреят, така че използвайте с повишено внимание. 

Рол-он: Освободи болката (главоболие)

Концентрация: 10%

10 мл.

 

 

 

 

  

 

Състав:

Етерично масло от лавандула (планинска) (8 капки),

Етерично масло от лайка, римска (8 капки)

Етерично масло от мускатова салвия (5 капки),

Етерично масло от мента (лютива) (5 капки),

10 мл. базово масло от бадем или жожоба

Ако харесвате аромата на тамян, може да замените мускатовата салвия с тамян, в същите пропорции.

Начина на употреба: За локално приложение: нанася се на пулсните точки, слепоочие, китки, зад врата. 

Масло за масаж (цяло тяло):

при главоболие

Концентрация: 2%

30 мл. 

 

 

 

Състав:

Етерично масло от лавандула (планинска) (6 капки),

Етерично масло от сандалово дърво (5 капки),

Етерично масло от евкалипт радиата (3 капки),

Етерично масло от мента (лютива) (2 капки),  

30 мл. базово масло от бадем.

Начина на употреба:

Масаж на цяло тяло, препоръчително 1х седмично. 

Масло за масаж: при ставни болки

Концентрация: 5%

30 мл.

 

  

 

 

 

Състав:

Евкалипт (глобулус) (15 капки)

Кардамон (11 капки)

Джинджифил (8 капки)

Мента (4 капки)

30 мл.базово масло от бадем (или друго студено пресовано масло)

Начин на употреба:

Локално приложение на засегнатите стави, сутрин и вечер. 

Етеричното масло от мента стимулира ума, разбужда, ободрява, освежава

На емоционално и енергийно ниво, етеричното масло от мента събужда и изостря сетивата, помага за подобряване на самочувствието, насърчава концентрацията, зарежда с енергия. Тези му свойства го правят подходящо и за употреба в колата, само внимавайте с количествата (2 капки са повече от достатъчни), защото ароматът е много силен!  Ароматът на мента стимулира нови идеи, избистря мислите и освежава уморения ум. Той стимулира доброто настроение и усмивките, затова използвайте, когато търсите вдъхновение за творчески подем и позитивност. Събуждащите свойства на това масло го правят подходящо и при справяне с последствията от смяна на часови зони при пътувания на далечни разстояния.

На по-дълбоко ниво помага за „смилането“ на нови идеи и впечатления. Етеричното масло от мента е подходящо, когато се борим с ментално предъвкване, както и при тревожност, разочарование или натрапчиви мисли.

Ако ви предстои изпит или важна среща и искате максимална концентрация, ментата ще помогне - най-елементарният, но лесен и ефективен начин на приложение в такива случаи е да капнете 1-2 капки върху носна кърпа, чийто аромат да вдишвате по време на изпита или срещата. Ментата е подходящо допълнение и към синергични смеси за приложение в офиси, заседателни зали и места, където се изисква концентрация, бърз ум и пречистен въздух. Важно е да се придържате към използването на минимални количества мента поради силата на аромата, който лесно може да превъзбуди, ако се прекали. Една капка в повече и ментата може изцяло да превземе синергията! Други етерични масла подходящи за стимулиране на мозъчната дейност, които могат да се добавят успешно към синергия за концентрация с мента включват розмарин, босилек и лимон.

Други добре известни приложения включват пречистването на дихателната система, понякога това масло се прилага и за облекчаване на алергии. Спомага за намаляване на бактериална и вирусна активност. Поради охлаждащите свойства на ментата е подходящо при пренагряване на тялото, топлинен удар, температура, изгаряне на кожата след излагане на слънце, както и за успокояване на сърбежи от всякакво естество, включително и след ужилвания и ухапвания.

Но да се върнем към комарите, мравките и всички други пълзящи и летящи насекоми, с които се сблъскваме неизбежно през летния сезон.

Освен, че прогонва мравките, етеричното масло от мента успешно отблъсква комарите и може да се използва в комбинации за борба и с други насекоми. За финал ви предлагаме два от безбройните варианти за репеленти, както и 5 начина на приложение им в ежедневието. 

Синергия против комари

5 мл

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състав

Мащерка (25 капки)

Лимонова трева (50 капки)

Лавандула (25 капки)

Мента (25 капки)

 

или опростена комбинация:

Цитронела (96 капки)

Мента (29 капки)

Комбинирайте в шише от 5 мл., това количество ще е достатъчно за месец-два при доста активна употреба (общо приблизително 125 капки).

Начини на приложение:

(1)   Директна употреба – капнете капка на малко парче памук (или тампон за грим) и оставете на всички места, от които влизат насекоми в дома ви.

(2)   Спрей: Добавете 4-5 капки от комбинацията в спрей бутилка, добавете вода. Преди употреба разтръскайте добре.

(3)   Ленти против насекоми: нарежете ленти от кухненска хартия, текстил или друг вид абсорбираща хартия, капнете по капка на всяка лента, окачете над вратите, откъдето обикновено влизат насекомите.

(4)   Коша за боклук без досадните винени и други мушици: Натопете ленти домакинска или друга абсорбираща хартия в смес от 3-4 капки от синергичната комбинация във вода и закачете от вътрешната страна на коша за боклук.

(5)   В масло за масаж: Добавете 15 капки от комбинацията към 30 мл базово масло или в лосион за тяло. Започнете да се мажете ежедневно и забележете как комарите ще започнат да ви отбягват.

(6)   В рол-он преди излизане вечер: Добавете 25 капки в рол-он шише 10 мл. заедно с 9 мл база от бадем или жожоба. Нанасяйте на глезените и пулсните точки преди излизане вечер.

 Oshadhi етерично масло от лютива мента

Допълнителна информация за етеричното масло: Мента (лютива)

Име:

Мента (лютива)

Ботаническо име:

Mentha piperita

Ботаническо семейство:

Lamiaceae – устоцветни

Начин на производство:

Дестилация/Извлек

Начин на отглеждане:

Без препарати, отлично качество на аромата

Страна на произход:

Индия

Част от растението:

Цялото растение

Аромат:

Зелен

Противопоказания и безопасна употреба:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Може да доведе до раздразнение на кожата. Да не се прилага топично около лицето на деца под 10 год. Вътрешна употреба e противопоказна при хора с холестаза (запушване на жлъчните пътища), както и при рефлукс; Противопоказно за приложение по всички начини за хора със сърдечна фибрилация и недостиг на G6PD. Съществува риск от невротоскичност. Максимална концентрация за топично приложение: 5.4% 

Поради силно охлаждащите свойства на ментата, тя може да причини шок при деца под две години и половина. Противопоказано също при бременни или кърмещи майки или деца под 5 години. Избягвайте използването от хора с епилепсия, треска или сърдечни заболявания.

Не използвайте вечер преди заспиване, тъй като това може да ви държи будни.

Основни химични съставки:

Menthol, Menthone, 1,8-Cineol, Menthyl acetate, Isomenthone, Neomenthol

Състояния: 

 

 

 

Диспепсия, гадене, стомашно-чревен дискомфорт и лошо храносмилане, метеоризъм, запек, синдром на раздразненото черво; гастрит, колит, холецистит; лоша концентрация, нервна дебилност; кашлица с гъсти жълти храчки, бронхит, обикновена настинка и грип, фарингит, ларингит; миалгия, остеоартрит.

Въздействие: 

 

 

 

 

Стомашно-чревен и спазмолитично-храносмилателен стимулант; хепатобилиарен стимулант, дихателен стимулант - отхрачващ, мускулно-скелетен антиревматичен стимулант; невростимулиращ, спазмолитичен, обезболяващ, домаминергичен, антитусивен, охлаждащ, антипрутичен, противовъзпалителен, антиоксидант, холеретик, антикоагулант, антибактериален.

Oshadhi хидролат от лютива мента

Свържете се с нас на info@oshadhi.bg , ако търсите различни от гореописанате формулировки и ще се радваме да ви посъветваме.

Източници, които използваме в подготвянето на статиите могат да бъдат намерени.

Нашата селекция от продукти за хидратация и охлаждане в разгара на лятото

 

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


    Споделете



    ← По-стара статия По-нова статия →


    Оставете коментар

    Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.