Пирин през август: за планината, нейните аромати и етеричните масла от иглолистни видове

Автор: Милена Иванова ,

 Пирин през август: за планината, нейните аромати и етеричните масла от иглолистни видове

Планината беше наша поне за 14 дни в годината, когато бяхме деца. Тогава бяхме абонирани за екскурзионните летувания, организирани от училище онези времена си имаха и хубавите страни. От хижа до хижа и от връх на връх, и така до 1993 година (в моя случай), когато планът беше да обикаляме Пирин бяхме го оставили „за десерт“, за момента, в който сме готови и набрали достатъчно опит. Но! Както често се случва в живота, докато аз си правех планове за едно, се случи друго. Пирин ми се размина тогава, така че до миналата седмица си стоеше в списъка с неизпълнени мечти. Все пак най-накрая стигнах до него и за 3 дни покорихме Джано, Полежан и заветното Конче (което е специално преживяване за човек със страх от височини...). Тези предизвикателни и вълнуващи три дни на катерене и слизане сред внушителни гледки ме хвърлиха в по-дълбоки размишления за природата и това, което ни е дала.

Дишайки свежия въздух, в главата ми все по-настоятелно кръжаха мисли за стихията, наречена планина, растенията, която тази стихия приютява, и, неизбежно в моя случай, за етеричните масла, които се извличат от иглолистните видове. И докато колената ми протестираха по каменистите склонове на Казаните, този текст се оформяше в главата ми.

Величествени, здрави, горди, издържащи на силен студ, вятър и сняг, иглолистните са истинските оцеляващи сред растителните видове. Тези дървета се нуждаят от своите масла и смоли, служещи им като загряващи енергии, за да издържат на екстремните температури, на които често са изложени. Иглолистните дървета напомнят, че дори във времена на най-малко слънчева светлина, когато всички като че ли са заспали зимен сън, все още можем да черпим от силата на земята и от светлината на слънцето, за да продължим да растем и да се развиваме. И сякаш в унисон с това не е изненадващо, че маслата им предпазват от всякакви сезонни заболявания като настинка, грип и др. и всички те имат мощни антибактериални, антивирусни (а също и антисептични) свойства, които осигуряват необходимия приток на енергия за укрепване на имунната ни система.

Белите дробове преди всичко! Сложната мрежа от клони и игли на иглолистните дървета по някакъв начин напомня за вътрешната структура на дихателните органи белите дробове. И неслучайно етеричните масла от иглолистни видове са много добри съюзници при преодоляването на всеки проблем, свързан с дихателната система.

Ароматерапията предлага голямо разнообразие от масла, дестилирани от иглолистни дървета от впечатляващата гигантска ела, едно от най-големите иглолистни дървета в света, до малката, но отличаваща се с мощни защитни сили хвойна. Всяко от тези масла има своята ярка идентичност и се характеризира със затопляща и ободряваща енергия.

Ароматите на иглолистните дървесни видове имат свойството  да възстановяват, отварят, съживяват и пречистват, а нотките варират от средни до високи. В китайската медицина тази енергия се асоциира с елементите Метал и Вода.

Основните енергийни свойства се групират в 3 направления:

  • Укрепват, центрират, възстановяват: Нервна слабост, апатия, ниско самочувствие, уязвимост, страх, влизане в режим на обяснение или в роля на жертва;

  • Отварят гърдите, възобновяват жизнените сили: чувство на изолация, затваряне в себе си, негативни мисли, песимизъм, меланхолия;

  • Проникват, пречистват, мотивират: умствен блокаж, маниакални състояния, липса на воля, повтаряемост на едни и същи действия;

По-долу акцентираме на 5 представителя на иглолистните, с техните свойства и характеристики.

Хвойна, плод (Juniperus communis)

От сините плодове на хвойната се извлича етерично масло с боров, свеж, дървесен аромат с остра смолиста нотка. Етеричното масло от плодовете на хвойна почиства и пречиства; затопля и ободрява, то е мощен помощник за имунната система. Идеално е за хора, които имат хронично усещане за изстиване на тялото. Етеричното масло от хвойна помага да се раздвижи застоялата енергия и може да изпълни стаята с жизненост. Добър избор, когато искаме да намалим застоя на лимфна течност и да подобрим функцията на белите дробове. Особено ефективно за съживяване на сковани, студени или подпухнали зони от тялото, етеричното масло от хвойна подобрява циркулацията в тялото, включително спомага за намаляване задържането на течности. Полезно масло като част от комбинация за проблемна кожа. Етеричното масло от хвойна е ефективно и когато се цели облекчение на леки болки и възпаления, както и за намаляване наличието на нежелани бактерии и гъбички. Това е прекрасно масло за употреба и в почистващи продукти за дома. На емоционално и енергийно ниво етеричното масло от хвойна е добър избор за изчистване и защита на ума и духа. Хвойната предоставя емоционална издръжливост в периоди на прекомерна натовареност или притеснение; внася спокойствие и комфорт в трудни моменти. Хвойната е силно енергизиращо масло, разпалва духа и помага на тялото да се освободи от продължително напрежение и натиск.

Комбинация при болезнени и подути стави и/или мускули, както и тежест в крайниците; оплакванията се влошават при влажно време

 

Състав:

Хвойна, плод (6 капки)

Хималайски кедър (3 капки)

Кардамон (3 капки)

Джинджифил (3 капки)

Начини на приложение:

Масаж цяло тяло: добавете 15 капки от комбинацията в 30 мл базово масло за масаж на цяло тяло.

За вана на крака: 4-5 капки от комбинацията  се добавя към вана с топла вода за крака с разтвор от 2 с.л. морска сол или английска сол (или комбинация от двете). Краката се киснат 15 минути в края на деня. Може да се последва от локален масаж на краката с маслото, описано по-горе, за подсилен ефект.

 Лиственица (Larix decidua)

Знаехте ли, че има иглолистен вид с листопад, или по-точно казано: иглопад? 

Лиственицата идва от планините на Централна Европа, Алпите и Карпатите, Южна Литва и низините на Полша, като има продължителност на живот между 100 и 350 години. Лиственицата издържа на невероятно студени температури и тежки климатични условия, а листо(игло)падът я отличава сред иглолистните – наситенозелените ѝ иглички се обагрят в искрящо жълто през есента, преди да паднат на земята за дългите зимни месеци, а в началото на пролетта израстват рехави, светлозелени игли, които стават по-тъмно зелени, когато напълно узреят. Етеричното масло от лиственица носи в себе си заряда и приспособимата природа на дървото – то съживява, енергизира, укрепва, подобрява настроението. Също така осигурява подкрепа за здравословно, чисто дишане, насърчава активността на белите дробове, подкрепя и засилва имунната система, подходящо е и в сезона на полените. Особено добро приложение има като превенция в студените месеци, етеричното масло от лиственица затопля и подобрява кръвообращението. Помага за намаляване наличието на нежелана бактериална активност, има антимикробни и почистващи свойства, спомага за облекчаване на дискомфортни мускулни спазми. Адаптивността на този дървесен вид, както и издръжливостта му на невероятно студено време и сурови условия на отглеждане се предават в енергията на маслото – на емоционално и енергийно ниво етеричното масло от лиственица действа заземяващо и центриращо, има способността да даде кураж, да укрепи сърцето и ума в особено предизвикателни моменти и трудни времена. Спомага за повишаване на концентрацията, за съживяване на унил дух, а оттам – и за обновление.

При хронична астма: поддръжка между атаки

Състав:

Лиственица (5 капки)

Кардамон (5 капки)

Хималайски кедър (3 капки)

Майорана, сладка (3 капки)

 

 

Начини на приложение:

За масаж: добавете 15 капки от комбинацията в 20 мл базово масло за локален масаж на гърди. Масажира се ежедневно.

За дифузия: добавете 4-5 капки в дифузер.

За личен инхалатор: 15 капки от комбинацията се попиват от филтъра на инхалатора, вдишва се при нужда през целия ден.

При хронична умора, слабост и отпадналост особено в късния следобед и вечер, съпроводена с болки в кръста, слабост в колената и краката; липса на увереност и воля; апатия

Състав:

Хималайски кедър (5 капки)

Лиственица (5 капки)

Черен Смърч (3 капки)

Морковено семе (2 капки)

Начини на приложение:

За масаж: добавете 15 капки от комбинацията в 30 мл базово масло за масаж на цяло тяло.

За дифузия: добавете 4-5 капки в дифузер.

За личен инхалатор: 15 капки от комбинацията се попиват от филтъра на инхалатора, вдишва се при нужда през целия ден.

 

Смърч (черен) (Picea mariana)

Смърчовете растат свободно в планината, достигат височина до 60 метра и могат да живеят до 600 години. Чувстват се особено комфортно в планински гори като Алпите. Етеричното масло от черен смърч балансира и заземява, възстановява, предоставя безценна подкрепа за нормалната функция на белите дробове, вкл. подобрява дълбочината на дишане. То е задължително в комбинации за студеното време, тъй като спомага за поддържане нивото на енергия, предоставя подкрепа за здравето и потиска микробната активност. Антисептичните и антибактериални свойства на етеричното масло от черен смърч помагат да се поддържа здрава имунната система. То е перфектно масло за освобождаване от стрес в ежедневието. Подходящо е за облекчаване на лека болка и възпаление, както и при мускулни спазми, което го прави ценна съставка и в масажни комбинации. Етеричното масло от черен смърч има съживяващо, заземяващо и енергизиращо действие върху тялото и ума; зарежда с положителна енергия, дава самочувствие и по-добро самосъзнание. Помага да простим по-лесно и по-добре да приемем и отработим грешките на другите и нашите собствени при сблъсък с трудни житейски предизвикателства и ситуации.

За повече енергия: Ако чувствате, че енергийните ви нива са ниски, сложете няколко капки черен смърч в ръцете си, разтрийте ги и поставете върху надбъбречните жлези (разположени над бъбреците на гърба, точно под ребрата).

За самочувстие през деня, по-качествена почивка през нощта: Добавено в масло за тяло (вкл. и масажно масло), повишава усета за себе си през деня, способства за по-качествена почивка през нощта.

При хронична умора, безсъние, нервно напрежение, тревожност, депресия, при отказване на цигари

Състав:

Черен Смърч (4 капки)

Лиственица (4 капки)

Розмарин синеол (6 капки)

Салвия (испанска) (6 капки)

Начин на приложение:

Директна инахалация (личен инхалатор): Етеричните масла се смесват в малък съд, взема се филтъра на инхалатора, който попива маслата. Вдишва се при нужда през целия ден. Така заредения инхалатор има трайност между 2-3 месеца.

 

Кипарис (Cupressus sempervirens)

Кипарисът е изключително стар вид дърво, датиращо от Плиоценската ера (от преди 5,3 – 1,8 млн години). Живее много дълго, като се счита, че някои дървета са на 2000 години. Етеричното масло от кипарис се добива от силно ароматните шишарки, иглички и клонки на дървото, то укрепва, предпазва и детоксикира; ободрява, изчиства ума и има антисептични свойства. Спомага за насърчаване на добра циркулация в тялото, добър избор за облекчаване на нежелани мускулни спазми, за намаляване присъствието на нежелани бактерии, както и за правилно функциониране на белите дробове. Може да се използва в комбинация за мазна кожа. Внася мир в моменти на силни емоционални преходи подходящо за хора, които преминават през сериозни житейски промени. Много ароматерапевти използват етеричното масло от кипарис в комбинации, целящи облекчение на спазматична кашлица, както и за отваряне на дихателните пътища при първи симптоми на астматичен пристъп. То може да помогне да се подобри дишането и да отвори гръдният кош, както и да запази здравето през сезонните преходи. На емоционално и енергийно ниво етеричното масло от кипарис успокоява и внася мир в моменти на прекомерно притеснение или когато човек се чувства безпомощен. Това масло дава кураж в моменти на травматични житейски събития и помага за преминаването през болезнени периоди на загуба. Кипарисът е подходящ също в моменти, когато има нужда от поддържане на равномерен енергиен поток през тялото. Силно пречистващо, маслото от кипарис въздейства както на физическо, така и на емоционално ниво.

То може да се добави към вана или масажно масло като част от детокс програма и е също много ефективно при оплаквания свързани със синдрома на неспокойните крака.

При разширени вени, за подобрена циркулация, уморени крака, отоци, задържане на течности

 

 

 

Състав:

Кипарис (8 капки)

Индрише (6 капки)

Мента, лютива  (6 капки)

Исоп (3 капки)

 

Начини на приложение:

За масаж: Добавете комбинацията (общо 23 капки) в 30 мл базово масло. 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се от глезените до колената и се масажира с нежни движения в посока отдолу нагоре ежедневно в края на деня.

Вана за крака: 4-5 капки от комбинацията (само етерични масла) се добавя към вана с топла вода за крака с разтвор от 2 с.л. морска сол или английска сол (или комбинация от двете). Краката се киснат 15 минути в края на деня. Завършете с локален масаж на краката с маслото, описано по-горе.

Кедър (хималайски) (Cedrus deodara)

Този нежен гигант може да достигне до 50 метра височина, вирее на голяма надморска височина в хималайските планини и сякаш предлага подслон. Помага за изчистване на дишането, отваря гръдния кош, поддържа здравето и спомага за засилване на имунната система. Използвайте го, за да осигурите мир и спокойствие на ума, сърцето и тялото си (особено преди лягане). На емоционално и енергийно ниво етеричното масло от кедър е заземяващо и успокояващо, помага за поддържане на претоварена нервна система и е невероятно стабилизиращо по време на стресов преходен период. Сладкият, дървесен аромат укрепва и се използва по време на празници и медитации, традиционно се използва за ароматизиране и в парфюмерията, като е особено ценен в мъжката парфюмерия заради „мъжкия“ си аромат. Помага за овладяване на леки болки и възпаления, етеричното масло от кедър може да помогне за нормализиране на функциите на белите дробове, особено при запушен нос, кашлица, настинка или грип. Подхранва, подмладява, овлажнява, действа лечебно при много кожни проблеми, включително акне, което го прави прекрасна добавка в грижата за кожата и косата.

Важно да се знае! Ние не внасяме и не работим със сродното етерично масло от Атлантически кедър (Cedrus atlantica), което се извлича от дървесината на дървото, поради статута му на застрашен вид. 

Комбинация при тревожност, липса на самочувствие и воля; униние, лека депресия, хронична умора

Състав:

Хималайски кедър (5 капки)

Черен Смърч (5 капки)

Мащерка хт. линалол (3 капки)

Босилек, сладък (3 капки)

Начини на приложение:

Масаж цяло тяло: добавете 15 капки от комбинацията в 30 мл базово масло за масаж на цяло тяло.

За дифузия: добавете 4-5 капки в дифузер.

За личен инхалатор: 15 капки от комбинацията се попиват от филтъра на инхалатора, вдишва се при нужда през целия ден.

Когато колелото на живота се завърти, понякога минават десетилетия, за да се върнем там, откъдето сме тръгнали. Но какво са някакви десетилетия на фона на столетниците на планината. Във всеки случай, по-добре късно, отколкото никога 27 години по-късно стигнах до заветната мечта и то благодарение на приятели от ученическите години. И съвсем като величествените дървета и издръжливостта на планината, силата на тези приятелства кристализира в 72 часа пиринско приключение. Чудесни са ни планините и хората, там горе сякаш са по-учтиви, мили и смирени. А ако можеше някой да се погрижи и за законите, за да могат да се оправят хижите, съвсем буквално бихме станали Швейцария на Балканите. Ех, колко дарове и колко потенциал! А междувременно ни остават маслата, за да ни повдигат в тежки моменти, в зимните месеци и при всяка появила се нужда. Бъдете здрави и се наслаждавайте на природата и нейните дарове!

Pirin_Koncheto

 

Изберете етерични масла от нашата колекция иглолистни

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.