Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?

Автор: Милена Иванова ,

Blogpost-Aromaterapiata-kakvo-e-to-i-ima-li-pochva-u-nas

Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?

Вероятно всеки е чувал за ароматерапията. През последните години тя придобива популярност и у нас. Но знаете ли какво всъщност представлява, как се прилага и за какво помага? Ако сте любопитни да разберете, следващите редове са за вас.

Ароматерапията е позната още от древни времена като метод за предотвратяване и справяне с редица здравословни проблеми. В своята същност тя представлява контролираната употреба на етерични масла, които от своя страна могат да бъдат определени като „изключителния продукт от извличането на ароматните вещества от растителен източник”.

Тъй като етеричните масла са енергийни субстанции със свойства, които могат да въздействат на човешкия организъм, е хубаво първо да се запознаем с някои от основните им характеристики:

  • Етеричните масла са 100% екстракти от растенията.
  • Имат интензивно ухание и вкус, дори и при силно разреждане.
  • Те са прозрачни, безцветни или леко оцветени течности, с различна плътност и вискозитет.
  • Повечето етерични масла имат плътност < 1, т.е. по-малка от плътността на водата, затова изплуват върху водна повърхност и не се разтварят в нея.
  • Разтварят се в растителни или животински мазнини, включително и в пълномаслено мляко, сметана и в базови масла (напр. бадемово масло), а също така и в мед, восък, жълтък, алкохол, оцет, лимонов сок, сол и други органични разтворители.
  • Самите те разтварят добре различни смоли, восъци, парафини, гума и др. Ето защо не бива да се съхраняват в пластмасови съдове, а в тъмни стъклени шишета.

Прочетете повече за характеристиките на етеричните масла и тяхната същност 

Че имат силни ароматни свойства e ясно, но какви са ползите от от етеричните масла?

Да започнем с това, че подобряват настроението. Как? Ароматът е мощен стимулант, който достига директно и много бързо до мозъка. Вдишването на етерични масла изпраща сигнали до мозъка, което ви кара да се чувствате щастливи, енергични и спокойни. Например, етеричните масла от лавандула и сладък портокал доказано подобряват общото настроение.

Най-важното, за да сме в кондиция и да работи организмът, са качествен сън и почивка.  Научно доказано е, че етеричните масла могат да подпомагат и подобряват качеството на съня (например комбинация от лавандула, римска лайка и нероли).

Някои етерични масла намаляват възпалението, поддържайки състояния като артрит и други ставни проблеми, а други имат доказани болкоуспокояващи свойства. Например, едно проучване показва, че етерични масла, използвани в масажна терапия при група жени, значително намаляват менструалните болки.

Друга много важна полза на етеричните масла е свойството им да стимулират имунната система. Това се случва благодарение на противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства на някои от маслата, които могат да помогнат за предотвратяване на определени заболявания или състояния.

А знаете ли, че според проучванията има някои етерични масла, които могат да помогнат за балансиране на хормоните като естроген, кортизол, тироидни хормони и тестостерон. Например, индришето помага да се балансират нивата на естроген, като помага при проблеми като безплодие и поликистозни яйчници.

Етеричните масла са познати и с положителното си въздействие и подобряване на храносмилането. Някои етерични масла стимулират храносмилателните ензими, които подпомагат разграждането на хранителните вещества в храната. Това може да помогне при проблеми като нарушено храносмилане, стомашни болки и дори синдром на раздразненото черво. Етеричното масло от джинджифил е добър пример за масло, което може да помогне на здравето на храносмилателната система.

Няма как да пропуснем и благотворния ефект на маслата върху кожата. От десетилетия етеричните масла се използват в продуктите за красота като естествен начин за подобряване на здравето на косата и кожата. Доказано е, че някои етерични масла ефективно намаляват бактериите, причиняващи акне, което ги прави естествени алтернативи на силните за кожата серуми.

А какво ще кажете за естествено средство за облекчаване на болката при главоболие и мигрена? Да, това е още едно от несравнимите ползи на етеричните масла. Вместо да маскират болката, те достигат до основата на проблема, като подобряват притока на кръв и намаляват стреса. Например, етерично масло от лавандула е доказано ефективно при лечението на мигренозни главоболия.

Интересен факт е, че някои етерични масла имат невропротективни ефекти, което означава, че могат да помогнат за подобряване на паметта и мозъчната дейност. Това е впечатляващо предимство на етеричните масла, а необятните им свойства се изучават все по-задълбочено.

След като се запознахме с някои от най-честите приложения на етеричните масла, е важно да споменем, че списъкът с ползите от употреба на етерични масла е дълъг и той не спира дотук.  Ето защо е важно е да знаете как да ги използвате. Различните масла имат различни приложения и могат да навредят, ако се използват неправилно или в грешни дози. В ароматерапията съществуват и различни методи за безопасно използване на маслата. Ето кои са най-разпространените в ежедневието и неслучайно набират все по-голяма популярност и у нас:

  • Дифузия – изпаряването на етерични масла представлява освобождаване на летливите съединения от състава им във въздуха, което на свой ред позволява да бъдат вдишвани. Все повече домакинства и офиси се доверяват на използването на етеричните масла чрез дифузиране за освежаване или при борба с микробите във въздуха. Ароматерапевтичните дифузери разпръскват етеричните масла в помещението по много различни начини. Предпочитаният метод на дифузия не загрява етеричното масло, като вариантите са микродифузер или дифузер с вентилатор за пропускане на хладен въздух през филтър, напоен с етеричното масло. Прочетете повече за дифузерите и процеса на дифузия.
  • Вдишване и инхалация - вдишването на етерични масла е по-пряк метод на употреба. При нужда, капнете няколко капки етерично масло върху носна кърпа или салфетка и вдишвайте дълбоко. Методът на инхалация е особено ефективен при първи симптоми на настинка или грипоподобно състояние. Добавете 4-5 капки от избраното етерично масло в купа с гореща вода, покрийте главата си с голяма кърпа, затворете очи, поставете лицето си над водата и вдишвайте дълбоко. Повторете при необходимост.
  • Локално (топично) приложение - Локалното приложение предполага използването на разредени етерични масла директно върху кожата. Най-често срещаните зони за нанасяне са гърдите, слепоочията и ходилата. Когато етеричните масла се прилагат локално е важно първо те да бъдат разредени в подходяща концентрация в базово масло (зехтин, бадем, кокос или жожоба например).

Едни от най-познатите методи за употреба у нас обаче остават масажите, сауната и банята за крака и ръце, които вече може да откриете в почти всеки голям СПА център и сертифицирано масажно студио. Ако искате да задълбочите знанията си, може да разгледате пълния списък с ароматерапавтични методи - Как да използваме етеричните масла.

За финал искаме още веднъж да насочим вниманието ви на факта, че всяко етерично масло има специфичен химичен състав и активни съставки, които определят неговите свойства. Успешното приложение на етерични масла в ароматерапията за повлияване на различни състояния изисква дълбоки познания за всяко едно масло, затова винаги подхождайте внимателно и правете информиран избор.

Разгледайте нашите специални оферти

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.