Помощ! Имам котка. Мога ли да използвам дифузер?

Автор: Милена Иванова ,

Помощ_имам_котка_мога_ли_да_използвам_дифузер_етерични_масла

Помощ! Имам котка. Мога ли да използвам дифузер?

Или всичко, което трябва да знаете за дифузерите и етеричните масла.

Когато говорим за употребата на етерични масла, било то за нас или нашите домашни любимци, винаги трябва да подхождаме внимателно и да правим информиран избор. Етеричните масла въздействат върху организма и могат да ни помогнат да се справим с редица проблеми, но също така не трябва да забравяме, че неконтролираното им използване може да бъде опасно и вредно на здравето. Това важи с пълна сила и за пухкавите ни приятели. Ако имате котка и не знаете как да подходите, следващите редове ще внесат яснота и насоки при избора на масла, дифузери и тяхната употреба, съобразена с домашния ви любимец.

Ще започнем с отговора на един въпрос, който стои в основата на тревогите на всички, които имат в дома си котка – вредни ли са етеричните масла и защо? 

Не, маслата не са вредни, когато се използват правилно и се избягват определени растения, към които котките имат непоносимост. Избягвайте вътрешния прием и прилагането директно върху козината, било то и разредени. Защо? При котките почти липсва важен ензим в черния дроб, който ние хората имаме и е отговорен за обмяната на различни токсични вещества, каквито могат да бъдат и етеричните масла. Това ги прави уязвими към всякакъв вид токсичност, включително нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен и тиленол, шоколад и кофеин (метилксантини), олово, цинк, както и много видове пестициди. В книгата на Каролайн Инграхам „Как животните се лекуват“ тя пише: „Котките имат много ниска активност на ензима, който участва в разграждането на някои химични съединения, включително алкохоли и по-важно, феноли.“ Някои етерични масла съдържат алкохоли и феноли, поради което е важно никога да не принуждавате една котка да вдишва, да яде или да докосва етерично масло или ароматерапевтични продукти. Дори при приложение чрез дифузия е важно да сте сигурни, че животното има възможност да напусне стаята, ако аромата не му допада.

Етеричните масла, които трябва да избягвате, са тези богати на феноли:

Както и тези съдържащи d-лимонен:

Има и масла, които са абсолютно безопасни за вашите котки. Ето кои са те:

Както знаем, обонянието на котките е изключително силно и чувствително. За разлика от нас хората, които притежаваме около 5 000 000 клетки, участващи в обонянието, при котките те са 200 000 000! Ето защо трябва да бъдем много прецизни в употребата на етерични масла. Най-щадящият метод за прилагането им е чрез дифузия. И тук трябва да се вземат под внимание следните препоръки:

  • Винаги оставяйте отворена врата, през която котката ви може да напусне помещението, в което сте поставили дифузера;
  • Никога не оставяйте котката без надзор при работещ дифузер;
  • Използвайте не повече от 5 капки от избраното етерично масло;
  • Не оставяйте дифузера включен дълго време, дифузирайте за не повече от 15-20 мин;
  • Наблюдавайте дали и как реагира котката ви при дифузията на всяко едно от маслата, които употребявате.

Кои са симптомите при отравяне, за които трябва да следите:

  • затруднено дишане;
  • нарушена координация;
  • залитане;
  • падане на козината;
  • повръщане;
  • слабост;
  • мускулни спазми;
  • непрекъснато пъхане на лапите в устата;
  • зачервяване или рани по устата и носа;

Ако домашният ви любимец прояви някои от горепосочените реакции, незабавно потърсете помощ от ветеринар.

За да се избегнат подобни неприятни ситуации, застрашаващи здравето на котката ви, препоръчваме да спазвате всички съвети и насоки при употребата на етерични масла и да изберете подходящ дифузер. Какво представлява дифузията, какви са видовете, техните предимства и недостатъци - обясняваме в следващите редове.

Дифузията на етерични масла е най-лесният, ефективен, бърз и безопасен ароматерапевтичен метод, който представлява изпаряването и разпръсването на етерични масла във въздуха. Ние пък вдишваме освободените във въздуха по този начин летливи съединения. На пазара има множество дифузери, които работят на различен принцип, всеки със своите преимущества и недостатъци:

  • с помощта на струя хладен въздух;
  • чрез изпаряване с помощта на ултразвук и вода;
  • с нагряване във вода.

Най-добрият метод за дифузия е този, при който няма процес на нагряване на етеричното масло. Такива са микродифузерите използващи небулизация или дифузери, които използват вентилатор за пропускане на хладен въздух през филтър, напоен с етеричното масло.

Нека се спрем на всеки вид поотделно и да разгледаме как работят.

Микродифузер (Oshadhi Cool Breeze) – Дифузия без нагряване. Използва метода на небулизация, най-добрият метод за изпаряване на етерични масла, запазва максимално лечебните свойства на маслата. При този вид дифузер няма нужда да дозирате. Просто инсталирайте избраното от вас шише и се насладете на аромата. Най-икономичният начин за дифузия, бутилка 10мл. е достатъчна за 4 – 6 седмици ежедневна употреба.

 

Дифузери с вентилатор и филтър (Оshadhi Light Air) - Дифузия без нагряване. Запазва максимално лечебните свойства на маслата. Вентилаторът не изпарява маслото толкова ефективно, колкото микродифузера и води до загуба на ценен материал. Ароматизира ефективно, но използва доста повече етерично масло, а филтрите трябва да се сменят периодично. Препоръчително е да използвате  4-8 капки етерично масло върху филтъра.

 

 

Дифузери  с  ултразвук и вода – Това е най-разпространеният вид дифузери (което не се равнява на „най-добрия“). Удобни и ефективни, лесни за експлоатация, но използват повече етерично масло и водят до загуба на ценен материал и по-висок разход. Ултразвукът води до изменения на структурата на маслата при изпаряване, което прави този вид дифузия неоптимално решение от гледна точка чистота на изпареното масло. В комбинация с вода се изменя аромата на маслото и се повишава влажността на въздуха, което не винаги е желан краен резултат. Използвайте 5-6 капки във вода. Добавяйте според нуждите.

Традиционни дифузери с чаени свещички - Загряват маслото, което води до промени в структурата и загуба на част от лечебната сила. Опасност от пожар, особено ако има и деца. Не изпарява маслото толкова ефективно и води до загуба на ценен материал. Важно е разстоянието между пламък и чинийка: при недостатъчно разстояние, маслото може да изгори; прекомерно отдалечен съд от пламъка пък може да доведе до слабо или почти минимално изпаряване. Ароматизира по-слабо. Използвайте 3-5 капки.

Какъвто и модел да изберете, предимството на всички дифузери е, че позволяват лесно, бързо и безопасно приложение на ароматерапия в дома или офиса.  Ако все още имате колебания относно избора и употребата на етерични масла за вас и вашите домашни любимци, ви съветваме да се свържете със специалист.

И за финал, да се върнем обратно към домашните любимци и котките в частност: котките усещат аромата отдалеч и обикновено избягват етеричните масла. Дори много малки количества етерични масла са прекомерно силни за тях и е голяма рядкост да откриете котка, която е естествено привлечена от етеричните масла. Доверете се на вашия домашен любимец, ако бяга от даден аромат или търси начин, да напусне помещението, в което сте включили дифузер, това е сигурен знак, че ароматът не му понася или е прекомерно силен.

Ето и нашата селекция от дифузери и специални оферти

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


  • Чудесна и полезна статия! Но ако домашният любимец е куче/Йорки, възможна ли е дифузията с етерични масла?
    Предварително благодаря за отговора Ви!

    Стефани Гигова ,

Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.