Помощ! В лошо настроение съм, усмихни ме - етерични масла за повдигане на духа

Автор: Милена Иванова ,

Ошади_етерични_масла_усмихни_ме

Помощ! В лошо настроение съм, усмихни ме - етерични масла за повдигане на духа

Обичайно, седмичният ни пост излиза събота сутрин, но не и тази седмица. Времето се смрачи, облаците на хоризонта се сгъстиха, слънцето се скри зад завеса от дъжд припомящ, че сме в неизбежния край на лятото, на прага на настъпващата есен. С това се стъмни и моето настроение и ентусиазъм за творчество, а скоростта на писане застина в тих ступор. Планът беше да пиша на тема „Усмихни ме“ и сякаш нарочно, природата ме провокира със сивотата на облаците: „Е ха де, усмихни се!“

Случвало ли ви се е да забележите как определен аромат може да предизвика спомени и емоции преди дори да го осъзнаете? Когато доловим конкретен аромат, ние първо реагираме, а след това мислим. Всички други физически сетива се пренасочват през таламуса, който действа като разпределителното табло на мозъка, предавайки стимули върху мозъчната кора (съзнателния мисловен център) и други части на мозъка.

Думата "емоция" може да се преведе като "енергия в движение". Емоцията е енергия, движеща се през нашето тяло. Тази емоционална енергия всъщност работи с по-висока скорост от мисълта. На мислите и изображенията са необходими няколко секунди или минути, за да извикат спомен, докато ароматът може да го направи за милисекунди.

Забравените спомени и потиснатите емоции могат да предизвикат хаос в живота ни и често са основната причина за отключването на депресия, тревожност и страхове. Етеричните масла могат да ни помогнат да преодолеем и да се освободим от тези емоции, там където се съхраняват те в единството „тяло-ум“.

Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива. Веднъж регистриран, ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук. Нашето обоняние се свързва директно с емоционални състояния и поведение, често съхранявани от детствотото. Това е единственото от петте физически сетива, пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта.

Слънчевата природа на етеричните масла и по-специално на тези от групата на цитрусовите, със сигурност е една от причините хората в северните страни да се чувстват толкова привлечени от ароматерапията, особено през дългите зимни месеци. Масовата употреба на цитрусови масла в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост и в ароматерапията със сигурност е свързана със „щастливия“ характер на тази специална ботаническа група. Цитрусовите масла са породили безброй формули, много от които изключително полезни за облекчаване на стрес, нервно изтощение и депресия, а също и на физическите неразположения, произтичащи от тях.

В следващите редове обобщаваме нашите фаворити сред цитрусите и техните ароматерапевтични свойства.

Бергамот (Citrus bergamia): Искри от радост срещу зимната депресия

Етеричното масло от бергамот, едно чудно бижу в короната на ароматерапията, е ароматен дар от сърцето на СЛЪНЦЕТО. Това масло се избира, за да добави щастие и ентусиазъм в живота ни. Един от най-мощните антидепресанти в ароматерапията, действа освежаващо, охлаждащо, повдигащо, отпускащо. Едно-единствено вдишване на това масло ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Бергамотът има най-високата фоточуствителност сред цитрусовите масла и не трябва в никакъв случай да се използва на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

Практично приложение: 4 капки ЕМ от бергамот в дифузер, особено през по-студения зимен сезон, бързо ще внесат атмосфера на щастие и ентусиазъм, позитивност, спокойствие и сигурност във вашия дом и ще повдигнат духа и настроението ви.

Мандарина (червена), био (Citrus reticulata)

Силно успокояващ и разведряващ аромат, етеричното масло извлечено от корите на мандарини повдига настроението и придава слънчево излъчване. То е любим аромат и на най-малките деца, силно успокояващ и разведряващ, повдига настроението и придава слънчево излъчване. Може да помогне да намерите радост и оптимизъм, да ви накара да почувствате топлина и сигурност. Детоксикиращите свойства правят маслото задължително за приложение при целулит. Мандарината има относително ниска фоточуствителност, но въпреки това препоръчваме внимателна употреба.

Практично приложение: Чисто ЕМ от мандарина (напр. 4 капки) в дифузер бързо ще внесат атмосфера на радост, мир и сигурност във вашия дом и ще повдигнат духа и настроението ви.

Нероли (Citrus aurantium var. аmara)

Подобрява настроението, отпуска нервите, идеален спасител в стресова ситуация. Ароматът на нероли е цветен, цитрусов, деликатно билков и силно концентриран - дори една капка е достатъчна за голямо присъствие. Подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия. Дървото на горчивия портокал има силно ароматни нежни бели цветове, от които се дестилира етеричното масло нероли. Нероли балансира цялата ни система, в същото време има силно подхранващ и подмладяващ ефект за кожата. Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции; подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Приложението му е много удачно в моменти на ситуационна тревожност и депресия, тъй като отпуска нервите и вдъхновява. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране.

Практично приложение: Емоционален помощник: добавете 2 капки масло от нероли към ролон с 10 мл масло от жожоба (или друго базово масло, напр. бадем). Нанасяйте на пулсните точки и масажирайте при нужда.

Етерично масло от Портокал (сладък) (Citrus sinensis)

Топлите, слънчеви лъчи на портокала могат да внесат светлина и в най-тъмните ъгли на съзнанието - дръжте това масло под ръка, когато ви трябва позитивност и увереност. Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм. Етеричното масло извлечено от корите на сладкия портокал действа силно успокояващо и разведряващо, повдига настроението и придава слънчево излъчване, насърчава добрия и спокоен сън. Децата обичат аромата на етеричното масло от портокали, което го прави особено подходящо за употреба и в дифузер, ако искате да добавите весела нотка към деня на вашето дете, както и във вашата собствена стая. То може да осигури смелост на онези, които са преуморени или пък не умеят да молят другите за помощ. Повдига настроението, насърчава спокойствие, вдъхва оптимизъм и увереност. Едно от популярните приложения на сладкия портокал е за корема, където може да успокои много видове дискомфорт. Подпомага храносмилателната система, помага при гадене.

Практично приложение: Комбинацията от етерично масло от сладък портокал и лавандула (напр. по 2 капки от всяко) в дифузер бързо ще внесат атмосфера на радост, мир и сигурност във вашия дом, ще повдигнат духа и настроението ви, ще ви успокоят и подготвят за пълноценен сън.

Петигрен (c.a. Bigarade), био (Citrus aurantium amara)

Ефирeн и цветeн, ароматът на петигрена успокоява и повдига духа когато сме подтиснати, релаксира и отпуска, дезодорира ефективно, популярна съставка в натуралните парфюми и одеколоните, а химичните съставки обясняват приложението на петигрена като антисептик. Цитрусово и чувствено, етеричното масло от петигрен (Bigarade) преплита в аромата познатото с екзотичното.

Практично приложение: 3-4 капки петигрен в емулгатор са прекрасно допълнение към ваната за успокоение, освежаване и подобрение на настроението.

А ако всички цитруси са ви любими и не може да изберете между тях, ето и нашето предложение за сингергия от цитруси.

Синергия етерични масла: О! Цитруси

Освежава, развеселява, успокоява, детоксикира. Пречиства, регулира, преповдига. Едно-единствено вдишване на тази синергия ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Топла и свежа комбинация от цитруси за добро настроение, позитивни мисли и усмивки. Цитрусите напомнят за аромата на лятото, повдигнат духа и бързо разсейват буреносните облаци. Насърчават спокойствие, оптимизъм и увереност. О! Цитруси подобрява концентрацията, спомага да останете центрирани в момент на стрес, успокоява ума в подготовка за спокоен сън.

Съдържа: ПортокалМандаринаБергамот, Лимон

Важно е да знаем!

Цитрусовите етерични масла се извличат чрез процес на студено пресоване и могат да предизвикат фоточувствителност до по-голяма или по-малка степен, която се проявява като зачервяване, хиперпигментация или обрив, в зависимост от степента на реакция. Затова напомняме, че не трябва в никакъв случай да се използват на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

Цитрусовите етерични масла са едни от най-летливите, което практически означава, че ароматът им ще се изпари най-бързо и също означава, че поради бърза оксидация, срокът им на годност след отваряне е кратък и трябва да се използват до една година.

Слънчева батерия за живот

Всички етерични масла са резултат от специалното взаимодействие на растенията със Светлината и са израз на присъщата магия на Майката Природа да създават „слънчеви батерии“ за живот. „Биохимията на светлината“ играе основна роля в групата на цитрусовите плодове, където етеричните масла се съхраняват главно във външната сфера - кората на плодовете, които са пряко докоснати от светлината на Слънцето - и този процес, наистина изключително в природата, продължава до средата на зимата! Именно и за това, те имат способността да върнат усмивката на лицата ни дори и в най-мрачните и сиви дни.

У дома цитрусите са на ход в дифузера, а неделната прогноза е за слънце. Усмивката, с други думи, е гарантирана. Пожелаваме я и на вас!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Изберете от нашата селекция етерични масла за усмивки

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.