Сезонът на евкалипта. А знаете ли колко различни видове евкалипт има?

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi_евкалиптови_масла_етерично_масло_евкалипт

Евкалиптът и по-конкретно етеричното масло от евкалипт е добре познато на пазара и е сред топ-10 маслата, които ние препоръчваме за всеки дом. Използва се по цял свят за превенция и третиране на респираторни проблеми, както и при настинки и грип. По време на Първата световна война например маслото от евкалипт е особено популярно и търсено, тъй като се е използвало за ограничаване на избухналата по това време зараза от менингит; прилага се отново и малко по-късно по време на Испанската грипна епидемия от 1919.

Оптимален избор за приложение в есенно-зимния сезон

Етеричното масло от евкалипт стимулира естествената способност на организма да се бори с микробите благодарение на силните му антивирусни, антисептични и антибактериални свойства.

Евкалиптът е най-известното етерично масло за подкрепа на дишането и белодробното здраве

Евкалиптовото масло е изключително ефективно и важно за симптоматично лечение на бронхити, астма, обикновена настинка и грип, облекчение на кашлица с обилни храчки, катар на горните дихателни пътища. Прилага се успешно при риносинуит, фарингит, ларингит, имунен дефицит.

Етеричното масло от евкалипт действа охлаждащо и облекчава „горещи“ състояния.

Евкалиптовото масло облекчава ставни болки, остеоартрит, ревматоиден артрит, мускулна спастичност, миалгия (мускулни болки). Ароматът на евкалипта отблъсква насекомите, спомага за намаляване на нежелана гъбична активност.

На енергийно и емоционално ниво етеричното масло от евкалипт почиства и обновява, енергизира и повдига. 

Евкалиптът успокоява и подкрепя при изтощение, меланхолия и униние, създава чувство за душевна сила. Има свойството да приповдига и чисти на ментално ниво, помага за намаляване на негативните мисли и чувства, балансира и вдъхновява.

Да се говори за масло от евкалипт в единствено число обаче би било некоректно и днес ще ви разкажа защо.

Евкалиптовите дървета (от семейството на Миртовите) произхождат (с няколко малки изключения) от Австралия, където съставляват повече от 75% от всички дървесни видове. Големите евкалиптови плантации в други държави са засадени главно от Австралийски семена. Най-големите производители на евкалипт в днешно време са Китай, Испания, Португалия, Южна Африка и Чили. Съществуват повече от 600 различни евкалиптови вида, които се различават както по характеристики на дърветата (височина, размер на короната, характеристики на листата и кората и пр.), така и като химичен състав и характеристики на маслото, което се извлича от тях. Етерично масло се извлича от около 20ина вида.

„Магичната“ съставка на евкалиптите: 1,8-цинеол (или евкалиптол)

Терапевтичната сила на евкалиптовото масло се дължи до голяма степен на 1,8-цинеол, основен компонент в химичния състав на всички евкалиптови масла (с едно изключение). 1,8-цинеолът може да съставлява до 93% от химичния състав на някои видове евкалиптово масло, а от терапевтична гледна точка, най-важни са  отхрачващите и противовъзпалителни свойства на тази съставка и именно това е превърнало евкалиптовите масла в толкова ефективни и желани агенти за приложение при настинки, грипни състояния и респираторни проблеми. Маслата с високо съдържание на 1,8-цинеол са безопасни като цяло, но трябва да бъдат избягвани за приложение на кожата в близост до носа при малки деца и много възрастни хора, поради риска от получаване на пристъп/гърч.

Сред най-популярните начини на приложение на евкалиптовото масло са:

  • вдишване чрез дифузия с цел пречистване, за да се намали разпространението на вируси и бактерии във въздуха, при настинки или грип.
  • масажно масло (задължително разредено в базово масло) за втриване в гръдния кош (спомага и за отхрачване);
  • инхалации като превантивна мярка, при първи признаци на настинка или грип; в такива случаи сортовете евкалипт глобулус, радиата и смидай могат да се използват 2-3 пъти на ден чрез инхалации на пара.
  • приложен под формата на спрей при болки в гърлото и първи симптоми на разболяване;

Пет вида евкалиптови масла на вашето внимание, а моят любим е....

В каталога на Oshadhi има 16 различни евкалиптови масла, от които сме подбрали 5 различни вида за българския пазар: теснолист евкалипт (Eucalyptus radiata); южна синя дъвка (Eucalyptus globulus); ментов (широколистен) евкалипт (Eucalyptus dives); евкалипт смидай (Eucalyptus smithii) и моят любим лимонов евкалипт (лимонова дъвка) (Eucalyptus citriodora).

Етерично масло от Евкалипт (теснолист евкалипт) (Eucalyptus radiata)

Oshadhi_етерично_масло_Eucalyptus_radiata

На първо място слагаме етеричното масло от т.нар. теснолист евкалипт, по-известен с латинското си название „радиата“. На първо място заради благия му аромат и по-широко приложение вкл. при малки деца и много възрастни хора. Популярността му се дължи на малко по-ниското съдържание на основната съставка 1,8 цинеол. Това, което го отличава от другите видове евкалипт е наличието на алфа-терпинеол в състава. Терапевтичните му свойства се препокриват с тези на сорта глобулус, но ароматът е много по-благ и приятен.

Противопоказания: Максимална концентрация при нанасяне върху кожата: 12,5%. Не се препоръчва директно нанасяне лицето на деца под 10 год., поради наличието на веществото 1,8 цинеол.

Основни химични съставки: 1,8-Cineol, Limonene, alpha-Terpineol, alpha-Pinene

Етерично масло от Евкалипт (южна синя дъвка) (Eucalyptus globulus)

Oshadhi_Eucalyptus_globulus

Може да съдържа до 85% 1,8-цинеол, евкалиптът сорт южна синя дъвка (глобулус) е мощен агент за превенция, ароматът е силен и изпълва пространството с ярка и пълна с живот енергия! Аз лично предпочитам по-мекия аромат на някои от другите евкалипти. Често се използва за намаляване на нежелана бактериална, гъбична или вирусна активност.

Противопоказания: Не нанасяйте близо до лицето на деца под 10 год. поради наличие на веществото 1,8 цинеол. Максимална концентрация при нанасяне върху кожата: 12,5 % 

Основни химични съставки: 1,8-Cineol, alpha- & beta- Pinene, Limonene

Етерично масло от Евкалипт, смидай (Eucalyptus smithii), БИО

Oshadhi_Eucalyptus_smithii

Предпочитан избор за деца и хора на преклонна възраст, поради по-ниското съдържание на основната съставка, 1,8-цинеол. Отлично масло за есенно-зимния сезон, има силни антивирусни свойства, действа охлаждащо, има приятен и по-благ аромат от този на евкалипта глобулус.

Противопоказания: Не нанасяйте близо до лицето на деца под 10 год., поради наличие на веществото 1,8 цинеол. Максимална концентрация при нанасяне върху кожата: 12,5%.

Основни химични съставки: 1,8-Cineol, alpha-Pinene, Aromadendrene, Eudesmol

Етерично масло от Ментов евкалипт (широколистен евкалипт) (Eucalyptus dives)

Oshadhi_етерично_масло_ментов_евкалипт

Ароматът на ментoвия евкалипт (E. dives) е много различен от класическия евкалиптов аромат – освен камфор, в него се комбинира и аромат на мента, който го прави много жив и силен, свеж и проникващ, а много хора намират за мек и привлекателен.

Ментовият евкалипт не съдържа високи проценти от съставката 1,8-цинеол, с която другите евкалиптови масла са известни. Вместо това, той е богат на алфа-феландрен, което му придава допълнителни сили за терапии на мускулите и гърлото, в допълнение на обичайните за евкалиптите терапевтични приложения, свързани с дишането и дихателната система. Препоръчва се за третиране състояния на артрит, мускулни болки, ревматизъм, спортни контузии и навяхвания, много подходящо като част от комбинация за втриване в мускулите след интензивен спорт. Ментовият евкалипт е подходящ за приложение при главоболия, невралгия и слабост - опитайте капка-две масло от ментов евкалипт в комбинация с тамян (B. carterii), разредени в базово масло и приложени на слепоочията и пулсните точки за облекчаване на главоболие.

Основни химични съставки: Piperitone, alpha-Phellandrene, Paracymene, Terpinene-4-ol

Етерично масло от Лимонов евкалипт (лимонова дъвка) (Eucalyptus citriodora) БИО

Oshadhi_Eucalyptus_citriodora

За „десерт“ ми остана да ви разкажа и за моя любим вид еквкалипт!

Уникален сред евкалиптовите видове, лимоновият евкалипт е богат на цитронелал от групата на алдехидите и беден на 1,8 цинеол. Счита се, че този растителен вид съдържа най-висок процент цитронелал от всички растения. Това обяснява свежия, лимонов аромат с нотки на роза и камфор. Алдехидите се считат за успокояващи и седативни, много ефективни при гъбични инфекции. За топични приложения върху кожата винаги използвайте разреден в базово масло, за да предпазите кожата от алдехидите в състава му.

Поради ниското съдържание на 1,8 цинеол, за разлика от другите видове евкалипт, ефективността му като деконгестант (действието да отбъбва лигавицата при запушен нос) е ограничена. Ефективен е при кашлица с гъсти жълти храчки, астма, гъбични кожни инфекции, ишиас, невралгия, нервно напрежение, лоша памет, деменция. Най-известен с приложенията си за пречистване и почистване, спомага за намаляване на възпалителни процеси. Лимоновият евкалипт също може да бъде от полза, когато се цели да се инхибира вирусът на херпес. 

Масло, пълно с жизненост, на емоционално и енергийно ниво лимоновият евкалипт охлажда и успокоява, освежава и съживява. Често се използва, за да помогне за изчистване на ума, тялото и духа, особено когато се търси намаляване на негативните емоции. Лимоновият евкалипт центрира, стимулира концентрацията, има освежаващ ефект върху ума. Идеален помощник при умствена преумора и изтощение, както и при интензивна учебна дейност.

Един от най-добрите репеленти, лимоновият евкалипт се използва в комбинации против комари по целия свят. 

Противопоказания: Нетоксичен и недразнещ в подходящо разреждане.

Основни химични съставки: Citronellal, Citronellol, Isopulegol, Neo Isopulegol, Citronellyl acetate, beta-Caryophyllene.

Евкалиптово масло е част от състава на някои от синергиите на Oshadhi: Аз съм сънчо, Без тютюн, Дишай дълбоко, Жизнена сила, Пречистване, Стоп! Комари, насекоми

Ето и две любими мои рецепта с масло от евкалипт:

Рецепта: Масло за имунна подкрепа (белодробни, подходящ за малки деца) (2%) 30 мл.

Подходящо за профилактика, както и след прекарани белодробни заболявания (бронхит, пневмония)

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

·       4 капки етерично масло от лавандула

·       3 капки етерично масло от равинтсара

·       3 капки етерично масло от евкалипт

·       3 капки етерично масло от черен смърч

·       2 капки етерично масло от розмарин

·       28 мл. базово масло от бадем*

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение:

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте на гърдите и гърба сутрин и вечер; като превенция може да се използва като се нанася по протежението на гърлото (при болно гърло) и темето; на лицето скули и чело (при синузит), стъпалата и петите, като внимавате да не попадне в очите.

 Рецепта: Обезболяващо масло: артрит, ставни болки (5%)

Облекчава болки, успокоява, намалява възпалитените процеси     

В стъклено шише 30 мл с помпа пригответе добавете:

·       9 капки етерично масло от лимонов евкалипт

·       9 капки етерично масло от кипарис

·       7 капки етерично масло от смирна

·       7 капки етерично масло от немска лайка

·       2 капки етерично масло от безсмъртниче

·       20 капки извлек от арника

·       27 мл. базово масло от бадем*

*Заб. Препоръчваме базовото масло да се добави последно.

Начин на приложение:

2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажирате болезнените стави. Прилага се всяка вечер без прекъсване.

Борете вирусите при първи симптоми, не чакайте да се разгърне картината и бъдете здрави!

Други статии от блога ни през последните 12 месеца:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.