Ароматите на зимата - карамфил, канела, портокал, джинджифил, тамян

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерични масла - ароматите на зимата

Започва да ухае на зима, нали? И макар до 21 декември, денят на зимното слънцестоене и официалното начало на зимата да има още малко време, снегът от последната седмица еднозначно зададе тон и посока. Добре дошъл декември, време е да превключим на зимни аромати.

Какво всъщност трябва да ни дават ароматите през зимата?

  • Търсим топлина: етерични масла, които имат свойствата да затоплят са прекрасни в този сезон. Те ще затоплят тялото, приложени чрез масаж или вана за крака например, както и душата, чрез дифузия. 
  • Търсим уют: Пикантните нотки на някои етерични масла ги правят особено подходящи за сезона, като освен че създават уют, те също произвеждат незабравима асоциация с празниците.
  • Търсим светлина в най-мрачните дни на зимата: Един от негативите на зимата са особено кратките дни и намалените часове светлина и слънце. Аромати, които ни помагат да асоциираме със слънцето и да го усетим, макар и да не го виждаме са прекрасни в този сезон.
  • Търсим аромати, които ще повдигнат духа: Тъмнината носи със себе си и униние. Аромати, които спомагат да се усмихнем са отговора в този случай.
  • Търсим защита срещу сезонните вируси: Безспорен  фактът, че вирусите обожават зимните месеци и се разможават особено успешно когато е студено и влажно. Добрата новина е че има етерични масла с особено силно противодействие на размножаването на вирусите.

Ето и пет етерични масла перфектни за сезона - карамфил, канела, портокал, джинджифил, тамян

Oshadhi етерично масло от тамян

Тамян (Boswellia carterii): перфектен лек за зимата

Неслучайно тамянът се използва в религиозни церемонии открай време – неговото въздействие върху менталното състояние е едната страна на монетата, но другата, при това  особено практична страна, е свързана със свойството му да пречиства ефективно въздуха и да намалява риска от разпространение на зарази.

Етеричното масло от тамян е много добро средство за предпазване от зимни болести. Когато се използва за инхалации, етеричното масло от тамян има способността да разтваря слузестите субстанции, образувани при кашлица и настинка. Тамянът също действа облекчаващо за дихателната система и е подходящо приложение в случай на катар, астма, бронхитна кашлица и грип или дори при пристъпи на бронхиална астма, тъй като помага за забавяне на дихателната честота и позволява на дихателния обем да нараства. Тамянът задълбочава и ревитализира дишането. Това е явление, което се случва естествено чрез медитация и показва връзката, която тамянът има с естествения подход към самосъзнанието.

Чрез религиозната си и ритуална употреба тамянът балансира „емоционалното осъзнаване” на човека. Има успокояващ ефект, без да причинява умора, и допринася за яснотата на мисълта. И понеже е зима и мрак, не бива да пропускаме успокояващото въздействие на тамяна върху нервната система, включително и като подкрепа при депресии, намаляване на тревожността и нервното напрежение.

Oshadhi етерично масло от кардамон

Кардамон (Elettaria cardamomum): Кралицата на подправките внася топлина и уют

Кардамоновото масло е истински дар от природата. То носи щастие и има ободряващ характер, който радва духа и същевременно успокоява тялото. Освежаващите евкалиптолови съединения на кардамона са много полезни в комбинация с други етерични масла като равинтсара, евкалиптови масла, шипкова лавандула (спика) и иглолистни масла за предотвратяване и облекчаване на респираторни проблеми като конгестия на белите дробове, кашлица и др. Благодарение на тонизиращото си въздействие върху духа, кардамонът е полезен в спрейове за помещения и арома дифузери за освежаване и изчистване на въздуха. Той е отлично средство за оживяване на скучна и сънлива обстановка.

Кардамонът разкрива истинската си природа като освобождава затопляща и успокояваща енергия, която е в състояние да засили метаболитните функции в човешкото тяло и едновременно с това да спомогне за издигане и освобождаване на духа от оковите на физическата му обвивка. Именно тази игра между силите на Земята (храносмилане) и Въздух / Етер (дишане), отразена в биохимичния му профил и неговите терапевтични свойства, прави кардамоновото масло уникален съюзник в стремежа за по-здрав и щастлив живот.

Oshadhi етерично масло от карамфил

Карамфил (Eugenia caryophyllata) - най-мощният антиоксидант сред етеричните масла

Със своята пикантна природа етеричното масло от карамфил насърчава по-голяма самоувереност, включително и във времена на сериозни предизвикателства или неочаквани преходи. На емоционално и енергийно ниво това етерично масло затопля и успокоява. Предпазва, стимулира и енергизира. Прекрасен тоник за справяне с ежедневния стрес и умора. Отлично масло за инхалация, подпомага дишането. Приложено в дифузера, маслото от карамфил ефективно пречиства въздуха и така способства за по-добро здраве. Само една-две капки са достатъчни, за да създадете топъл и екзотичен аромат, който дълго ще витае из въздуха.

Евгенолът, основен компонент на етеричното масло от карамфил, се счита за един от най-ефективните антиоксиданти в природата и е ценен заради мощните си антисептични, антибактериални и антивирусни качества. Добър избор и когато се цели превенция за настинки или грип, както и за свеждане до минимум на нежелана бактериална, вирусна или гъбична активност.

Oshadhi етерично масло от канела

Канела (листа) (Cinnamomum verum zeylanicum) - с привкус на празници и задушевна атмосфера

Затопляща, канелата активира, мотивира и енергизира, идеална е за дезинфекция, за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. В днешно време канелата се употребява основно като подправка, която хората асоциират с Коледа, а ароматът ѝ създава задушевна атмосфера на дом и уют. В древността египтяните използвали канелата не само като подправка, а също като дезинфектант и консервант при балсамирането. В Римската империя пък канелата се използвала за лекарство и като подправка.

Идеална за дезинфекция и почистване на твърди повърхности в дома и офиса, както и за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. Етеричното масло от листа на канела е богато на евгенол (най-често асоцииран с маслото от карамфил), който придава топлина и пикантност.

Канелата съживява и укрепва, възвръща желанието за живот и творческо вдъхновение там, където се е насадила слабост и мудност. Маслото от канела придава топлина, защита и сигурност, успокоява емоциите и възвръща позитивните мисли.

Oshadhi етрично масло от джинджифил

Джинджифил био (Zingiber officinalis) - огнена стихия, раздвижва всичко по пътя си

Етеричното масло от джинджифил има силен и интензивен, топъл, пикантно-дървесен, тревист, наситен и свеж аромат с лимонени нотки и сладост. Само няколко капки са достатъчни за мощно въздействие, а стаята ще се изпълни с присъствието му за броени минути.

Основният му ефект е да раздвижва всичко по пътя си, има силно ободряващо действие, зарежда с енергия, загрява и стимулира. Етеричното масло от джинджифил възобновява силите, разбужда страстта и огъня. Предоставя подкрепа, когато имунната система е отслабена, помага за поддържането на нормалната функция на белите дробове, особено при борба с настинка или грип. Активира ума, подкрепя дълбокото дишане, дейтва ефективно при психическо изтощение и претоварване.

На емоционално и енергийно ниво етеричното масло от джинджифил затопля и стабилизира, внася решителност и яснота. То стимулира силата на волята и възстановява мотивацията. Засилва способността за вземане на решения, подсилва самоувереността, дава устойчивост, смелост и жизненост. Използвайте го, за да разпалите увереност и да събудите приключенеца в себе си.

Oshadhi етерично масло от портокал

Портокал (сладък) (Citrus sinensis) - за да бъде слънцето около вас и в най-мрачните зимни дни

Всички обичат изпълнения със слънчевите лъчи и енергията на лятото свеж, цитрусов аромат на сладкия портокал, а топлината на аромата има способността да внесе светлина и в най-тъмните ъгли на съзнанието.

Етеричното масло от портокал вдъхва оптимизъм и увереност, действа силно успокояващо и разведряващо, насърчава добрия и спокоен сън. Това масло повдига настроението, насърчава спокойствието, придава слънчево излъчване, възстановява на емоционално и енергийно ниво. Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм. То може да осигури смелост на онези, които са преуморени или пък не умеят да молят другите за помощ.

Децата обожават аромата на това етеричното масло, което на свой ред го прави особено подходящо за употреба и в дифузер, ако искате да добавите весела нотка към деня на вашето дете, а и на самите вас.

Оshadhi синергия етерични масла Коледна звезда

Отговорът от Oshadhi на предизвикателството да комбинира търсените свойства и аромати в един аромат може да намерите в  две синергии специално форомулирани за сезона: синергия етерични масла Коледна звезда и Зимни сънища.

Бъдете здрави, обичайте се, прегърнете любимите хора и промяната и с пълна пара напред!

Ето и нашата селекция от аромати за зимата

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.