На прага на астрономическата зима и нейните аромати - карамфил, канела, портокал, джинджифил, тамян

Автор: Милена Иванова ,

На прага на астрономическата зима и нейните аромати - карамфил, канела, портокал, джинджифил, тамян

На 21 декември, денят на зимното слънцестоене, както и най-тъмният (и кратък) ден от годината, посрещаме астрономическата зима. След турбулентните месеци вероятно много от нас гледат към нея с нетърпение и затаили дъх в едно по-особено очакване. Защо ли? За да научите, ще се наложи да стигнете до края на статията, а сега ми се иска да поговорим за ароматите на зимата, за тяхната символика, но и за функционалните им свойства, които ги правят толкова подходящи за приложение точно в този момент от годината. Така е поне за тази част от човечеството, обитаваща северното полукълбо, облякла многото катове дрехи в стремежа да поддържа топлината през студените зимни месеци.

Но да започнем оттам - какво всъщност ни трябва през зимата?

Много топлина и пикантни аромати, които асоциираме с празниците, повече усмивки в зимния мрак, възможност да повдигаме духа в най-тъмните дни от годината, включително и като подкрепа срещу депресии.

Отговорът от Oshadhi на предизвикателството да комбинира всички тези свойства в един аромат може да намерите в синергията Коледна звезда. А ето и етеричните масла, които комбинират тези свойства и са естественият отговор на Природата за предизвикателствата на този сезон.

Тамянът (Boswellia carterii): лек за зимата

Представете си църквата отпреди хилядолетие и струпаните за молитва стотици, а понякога и хиляди поклонници. Неслучайно тамянът се използва в религиозни церемонии открай време – неговото въздействие върху менталното състояние е едната страна на монетата, но другата, при това  особено практична страна, е свързана със свойството му да пречиства ефективно въздуха и да намалява риска от разпространение на зарази. Тамянът винаги е бил почитан не само заради приятния си аромат, но главно заради лечебните си свойства. Днес се фокусираме именно върху лечебните му свойства, актуални за сезона.

Етеричното масло от тамян е много добро средство за предпазване от зимни болести. Когато се използва за инхалации, това масло има способността да разтваря слузестите субстанции, образувани при кашлица и настинка. Тамянът също действа облекчаващо за дихателната система и е подходящо приложение в случай на катар, астма, бронхитна кашлица и грип или дори при пристъпи на бронхиална астма, тъй като помага за забавяне на дихателната честота и позволява на дихателния обем да нараства. Тамянът задълбочава и ревитализира дишането. Това е явление, което се случва естествено чрез медитация и показва връзката, която тамянът има с естествения подход към самосъзнанието.

Чрез религиозната си и ритуална употреба тамянът балансира „емоционалното осъзнаване” на човека. Определено има успокояващ ефект, без да причинява умора, и допринася за яснотата на мисълта. И понеже е зима и мрак, не бива да пропускаме успокояващото въздействие на тамяна върху нервната система, включително и като подкрепа при депресии, намаляване на тревожността и нервното напрежение.

Кардамон (Elettaria cardamomum): Кралицата на подправките

Кардамоновото масло е истински дар от Майката природа. То носи щастие и има ободряващ характер, който радва духа и същевременно успокоява тялото. Освежаващите евкалиптолови съединения на кардамона са много полезни в комбинация с други етерични масла като равинтсара, евкалиптови масла, шипкова лавандула (спика) и иглолистни масла за предотвратяване и облекчаване на респираторни проблеми като конгестия на белите дробове, кашлица и др. Благодарение на тонизиращото си въздействие върху духа, кардамонът е полезен в спрейове за помещения и арома дифузери за освежаване и изчистване на въздуха и пречистване на атмосферата. Той е отлично средство за оживяване на скучна и сънлива обстановка.

Кардамонът разкрива истинската си природа като освобождава затопляща и успокояваща енергия, която е в състояние да засили метаболитните функции в човешкото тяло и едновременно с това да спомогне за издигане и освобождаване на духа от оковите на физическата му обвивка. Именно тази игра между силите на Земята (храносмилане) и Въздух / Етер (дишане), отразена в биохимичния му профил и неговите терапевтични свойства, прави кардамоновото масло уникален съюзник в стремежа за по-здрав и щастлив живот.

Карамфил (Eugenia caryophyllata)

Със своята пикантна природа етеричното масло от карамфил насърчава по-голяма самоувереност, включително и във времена на сериозни предизвикателства или неочаквани преходи. На емоционално и енергийно ниво това етерично масло затопля и успокоява. Предпазва, стимулира и енергизира. Прекрасен тоник за справяне с ежедневния стрес и умора. Отлично масло за инхалация, подпомага дишането. Приложено в дифузера, маслото от карамфил ефективно пречиства въздуха и така способства за по-добро здраве. Само една-две капки са достатъчни, за да създадете топъл и екзотичен аромат, който дълго ще витае из въздуха.

Евгенолът, основен компонент на етеричното масло от карамфил, се счита за един от най-ефективните антиоксиданти в природата. Евгенолът е от групата на фенолите, ценени заради мощните си антисептични, антибактериални и антивирусни качества. Добър избор и когато се цели превенция за настинки или грип, както и за свеждане до минимум на нежелана бактериална, вирусна или гъбична активност.

Канела (листа) (Cinnamomum verum zeylanicum)

Затопляща, канелата активира, мотивира и енергизира, идеална е за дезинфекция, за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. В днешно време канелата се употребява основно като подправка, която хората асоциират с Коледа, а ароматът ѝ създава задушевна атмосфера на дом и уют. В древността египтяните използвали канелата не само като подправка, а също като дезинфектант и консервант при балсамирането. В Римската империя пък канелата се използвала за лекарство и като подправка.

Докато повечето хора са превлечени от аромата на канела, микробите бягат надалеко, което я прави идеална за дезинфекция и почистване на твърди повърхности в дома и офиса, както и за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. Етеричното масло от листа на канела е богато на евгенол (най-често асоцииран с маслото от карамфил), който придава топлина и пикантност.

Канелата съживява и укрепва, възвръща желанието за живот и творческо вдъхновение там, където се е насадила слабост и мудност. Маслото от канела придава топлина, защита и сигурност, успокоява емоциите и възвръща позитивните мисли.

Джинджифил био (Zingiber officinalis)

Етеричното масло от джинджифил е като огнена стихия - има силен и интензивен, топъл, пикантно-дървесен, тревист, наситен и свеж аромат с лимонени нотки и сладост. Само няколко капки са достатъчни за мощно въздействие, а стаята ще се изпълни с присъствието му за броени минути.

Основният му ефект е да раздвижва всичко по пътя си, има силно ободряващо действие, зарежда с енергия, загрява и стимулира. Етеричното масло от джинджифил възобновява силите, разбужда страстта и огъня. Предоставя подкрепа, когато имунната система е отслабена, помага за поддържането на нормалната функция на белите дробове, особено при борба с настинка или грип. Активира ума, подкрепя дълбокото дишане, дейтва ефективно при психическо изтощение и претоварване.

На емоционално и енергийно ниво етеричното масло от джинджифил затопля и стабилизира, внася решителност и яснота. То стимулира силата на волята и възстановява мотивацията. Засилва способността за вземане на решения, подсилва самоувереността, дава устойчивост, смелост и жизненост. Използвайте го, за да разпалите увереност и да събудите приключенеца в себе си.

Портокал (сладък) (Citrus sinensis)

Всички обичат изпълнения със слънчевите лъчи и енергията на лятото свеж, цитрусов аромат на сладкия портокал, а топлината на аромата има способността да внесе светлина и в най-тъмните ъгли на съзнанието.

Етеричното масло от портокал вдъхва оптимизъм и увереност, действа силно успокояващо и разведряващо, насърчава добрия и спокоен сън. Това масло повдига настроението, насърчава спокойствието, придава слънчево излъчване, възстановява на емоционално и енергийно ниво. Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм. То може да осигури смелост на онези, които са преуморени или пък не умеят да молят другите за помощ.

Децата обожават аромата на това етеричното масло, което на свой ред го прави особено подходящо за употреба и в дифузер, ако искате да добавите весела нотка към деня на вашето дете, а и на самите вас.

А ето и един възможен отговор на въпроса, с който започнах тази статия.

Освен, че на 21 декември е зимното слънцестоене, на тази дата (и в тази сякаш така дълго проточила се 2020 година) ще настъпи дългочакваният съвпад на Юпитер и Сатурн във въздушния знак Водолей. Това явление се случва веднъж на 20 години и бележи края на един цикъл и началото на друг. Ерата на Водолея (знака на хуманизма) ще постави на фокус човешките взаимоотношения и осъзнаване, духовното съзряване, свобода и желание за промяна. Както всяко ново начало обаче, Водолеят ще внесе хаос в процеса на адаптация и еволюция. Най-важен обаче ще остане пътят към дома и погледът към нас самите.

Кои сме ние и готови ли сме да преборим страховете, които властваха над цялата 2020 година? Едно е сигурно – само онези, които не се боят от промяна, ще получат така необходимата глътка въздух и лекота, която осезаемо липваше през отминаващата си вече турбулентна година.

Бъдете здрави, обичайте се, прегърнете любимите хора и промяната и с пълна пара напред!

Ето и нашата селекция от аромати за зимата

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

Ароматерапията в помощ при деца между 3 и 5 години + рецепти при температура, хрема и възпалено гърло

Помощ! Храносмилането е моето слабо място

За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води. Дойде време да поговорим по любимата ми тема

Етерични масла и акне - митове, легенди, но и истини

На прага на Коледните пости сме. Да поговорим за пречистването преди и сега + препоръки от света на ароматерапията

Деца между 1 и 3 години – практични насоки за родители + 5 рецепти при първа нужда

Пандемия, психично здраве, обоняние и още нещо

Да спим, за да сме здрави  + моята любима рутина за подкрепа на съня в 3-стъпки

Практикум: На прага на грипния сезон. Или какво може да направим с етерични масла сами вкъщи.

10 етерични масла за подкрепа на имунната система

Помощ! В лошо настроение съм, усмихни ме - етерични масла за повдигане на духа

Помощ! Имам котка. Мога ли да използвам дифузер?

Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?

Какво да знаете преди да купите етерични масла

ТОП 10 на етеричните масла за всеки дом и случай + 5 рецепти

Пирин през август: за планината, нейните аромати и етеричните масла от иглолистни видове

За комарите, мравките и ментата

Здравейте, маслата стават ли за вътрешен прием?


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.