За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води. Дойде време да поговорим по любимата ми тема

Автор: Милена Иванова ,

За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води. Дойде време да поговорим по любимата ми тема

Не знаете какво е хидролат? Но със сигурност са ви известни розовата или лавандуловата води. Е, значи знаете какво е хидролат. Също така знаете и какво е хидрозол, флорална и ароматна вода. Знанието за седмицата с други думи е натрупано... Но, по-сериозно по темата.

Хидролатите са кондензирана вода, получена като вторичен продукт от дестилацията на растителен материал за ароматерапевтични цели. Обикновено дестилацията се прави с цел извличане на етерично масло от даденото растение, но има и случаи, в които дестилацията се прави ексклузивно с цел производство на хидролат.

Хидролат и хидрозол са синоними, а понятията „ароматна вода“ и „флорална вода“ често се използват в същия контекст. Думата хидрозол имаме благодарение на химията, „hydro”= вода (от латински), “sol” (solution, от английски) = разтвор и се използва за обозначение на разтвор от всякакъв произход, а не конкретно и само на дестилати. Произходът на синонима хидролат пък се свързва с думата мляко на френски “lat” = „lait”. А защо мляко ли? Защото веднага след процеса на дестилация, а и известно време след това, хидролатът има леко белезникав цвят, напомнящ мляко. Ние лично отбягваме термина „флорална вода“, тъй като докато хидролатът от роза може да се нарече „флорален“, то този от тамян определено не е (тамянът се извлича от смолата на дърво, а не от цвете). В професионалните среди някои правят разлика между хидролати и хидрозоли (абсолютно заменими синоними), извлечени при дестилация на сравнително високи температури и бърз производствен процес и ароматни води (извлечени в резултат на много бавна дестилация на много ниски температури).

Хидролатите са вода, но не само. Това са невероятни течности със собствен вкус и аромат, както и с химически състав и специфични терапевтични свойства. Те се различават от билковите чайове, тинктури и други фитопрепарати, а съдържанието на вода в хидролатите прави спектъра на приложенията им доста по-широк. Макар етеричните масла да се считат за неразтворими във вода, това твърдение не е на 100% вярно и хидролатите са доказателството за това. Хидролатите са уникални в терапевтичен контекст, тъй като те всъщност доставят точно определена концентрация терапевтично вещество, или с други думи максималното количество активна съставка, която може да се разтвори по хомогенен начин във вода.

Един литър хидролат съдържа между 0.05 и 0.2 мл. (грубо казано между 1 и 5 капки) от разтворено етерично масло, в зависимост от водоразтворимостта на съставките на съответното растение, както и от параметрите на процеса на дестилация. Важно обаче е да отбележим, че химичният състав на етеричното масло разтворено в хидролата ще е различно от този на чистото етерично масло добито при същия процес на дестилация.

Важно е да знаем и какво НЕ е хидролат?

Смесването на дестилирана, преварена или друг вид вода с етерични масла НЕ е хидролат.

Смесването на вода, етерични масла и емулгатор също НЕ е хидролат.

Вода с парфюмирано масло, или други синтетични съставки НЕ е хидролат.

Дестилираните кохобирани* води (с изкл. на тези от роза и маточина) също не са хидролат.

*Кохобацията е процес, при който хидролатът се пуска да премине многократно през растителния материал по време на дестилацията, за да се извлече максимално количество от водно разтворимите съставки на съответното етерично масло.

pH е най-важният показател за един хидролат.

Хидролатите имат доста широк спектър от pH, но винаги са от киселинната страна на скалата, като варират между pH от 2.9 до 6.5. Дестилираната вода има неутрално pH от 7.0, а водата от мивката може да има алкално pH до 8.0, в зависимост от населеното място. Етеричните масла имат pH между 5.0 – 5.8. При комбинирането на етерични масла с вода средното pH ще варира между 5.0 – 7.0, което елиминира доста от преимуществата на киселинната вода (каквито са повечето хидролати). Това също служи и като обяснение защо свойствата на един хидролат са драматично различни от свойствата на смес от вода и етерично масло.

Какво е важно да знаете при избора и покупката на хидролати

Хидролати произведени за ароматерапевтични цели трябва да се извличат при бавен процес на дестилация и при ниски температури и налягане, като се използва чиста вода. Задължително е да се извличат от един ботанически вид, без примеси в растителния материал, който влиза в производството. Когато говорим за ароматерапевтични приложения е важно растенията да са отглеждани без химикали, пестициди, хербициди и пр. от сертифицирано био или биодинамично земеделие или от диво-растящи видове и тествани за химически замърсители. Съхранението и транспорта са също от голямо значение, за да се поддържа хидролатът при стандарти съвместими с изискванията за запазване на терапевтичните качества.

Важно е да сте сигурни в произхода на хидролата и бъдете особено внимателни към риска от подправяне или фалшифициране. Да вземем жасмина за пример - хидролат от жасмин всъщност няма, поради простата причина, че етеричното масло от жасмин се извлича чрез процес с химична екстракция, а не чрез дестилация. Други често подправяни хидролати са цитрусите: напр. портокал, лимон, мандарина, грейпфрут. Етеричните масла от тези плодове се извличат чрез студена екстракция от кората на плода, съответно няма процес на дестилация. Има хидролати от листата на цитрусите (различните видове петигрен). Хидролат от листата на клементини или пък лимони са особено желани за справяне с разстройство на храненето и при загуба на апетит, включително и когато е причинен от приема на лекарствени препарати. И ако се върнем обратно на темата с розовата вода - прекрасен продукт с множество терапевтични и козметични приложения. Проблемът естествено е, че на пазара има огромно количество подправен или синтетично произведен продукт, най-често използван за приложения в ХВП.

Рискове и проблеми с приложението на хидролати за терапевтични цели

Най-големият проблем при приложението на хидролати е, че за да запазят терапевтичните си свойства, те трябва да са чисти, без добавени алкохол или други консерванти. Това обаче прави хидролатите по-неустойчиви и с по-кратък срок на годност от някои други фитопрепарати. Важно е хидролатите да се опаковат в стерилизирани съдове и да се съхраняват особено внимателно, за да се избегне деградацията им.

Важни насоки за употреба и съхранение в домашни условия:

Важно е да сте сигурни, че хидролатите които купувате са подходящи за ароматерапевтични приложения. Винаги обръщайте внимание на срока на годност, добре е ако етикетът съдържа информация и за датата на дестилация. Съхранявайте на сухо и тъмно, при постоянна температура (в идеалния случай между 10-13'С), а след като отворите, съхранявайте в хладилник. Най-добре е хидролатът да е опакован в тъмни стъклени бутилки (или при опаковки над 500мл., където стъклото е непрактично и скъпо, бутилки от твърда висококачествена пластмаса). Препоръчително е хидролатът да се филтрира преди употреба.

Нежната ароматерапия или как можем да използваме хидролатит

Вътрешен прием при специфични проблеми

Както вече споменахме, хидролатите са значително по-разредени от чистите етерични масла (1 литър хидролат средно съдържа еквивалент на не повече от 5 капки етерично масло!) и въпреки това терапевтичният ефект при вътрешен прием може да бъде невероятно мощен. Стандартният протокол за вътрешен прием на хидролати предполага 30 мл хидролат разтворен в 1.5 литра вода да се пие на малки глътки през деня (внимание! Има изключения от правилото, така че силно препоръчваме консултация със специалист преди да предприемете курс с вътрешен прием). Курсът на прием е 21 дни след което задължително следва 7 дни почивка и повторение с втори цикъл при нужда.

Това само по себе си обяснява и защо е толкова опасна практиката за вътрешен прием на чисти етерични масла - силата и концентрацията на 1 капка етерично масло се равнява на приема на хидролат по протокол в продължение на 1 седмица!

Ароматизиране на водата

Ако просто искате да ароматизирате водата, която пиете добавете възможно най-малкото количество хидролат (понякога и няколко капки са достатъчни) към водата. Не забравяйте, че дори и малко количество хидролат може да повлияе с терапевтичните и вибрационни свойства, така че избирайте внимателно, особено ако използвате даден хидролат ежедневно.

Топични и локални приложения

Киселинната природа на хидролатите ги прави особено подходящи за множество топични приложения, включително и за козметични цели. Капка хидролат от немска лайка в окото ще разсее и бързо ще се справи с конюнктивит например. Комбинация от нероли и римска лайка приложени като тоник или под формата на спрей повлияват много добре проблемна кожа с акне. А комбинация от нероли и мента под формата на спрей ще облекчат значително горещите вълни, които заливат някои жени по време на прехода на 50те.

Приложенията са безброй и всеки хидролат има своите специфики, киселинност, химичен състав, а от там и конкретни лечебни свойства. Днес представяме първите четири хидролата от колекцията на Оshadhi.

Хидролат: Мента (лютива) (p.H 6.1 – 6.3)

Най-известна със своите храносмилателни, противовъзпалителни и стимулиращи съзнанието свойства. Докато етеричното масло трябва да бъде използвано внимателно и в ниски дози, то хидролатът е безпроблемен. Въпреки това се препоръчва да се избягва при деца под 3 години.

Хидролат: Немска лайка (p.H. 4.0 – 4.1)

Основно противовъзпалително средство при всякакви видове вътрешни и външни възпалителни процеси, ефективно за всякакъв вид тъкани. Мощно успокоително въздействие, висока енергия, емоционално центриращ, хидролатът от немска лайка позволява да се справим на чиста глава с проблемите на сърцето и ума. Основни приложения: При изгаряния; Конюнктивит; Всички кожни заболявания със зачервяване: обриви, изгаряния, слънчеви изгаряния, сърбеж, дори някои екземи и псориазис; Компреси при възпалени или подути вени, хемороиди, разширени вени; повърхностни вени; напукани капиляри; Отлично почистващо средство за чувствителна, възпалена или проблемна кожа; При гъбични инфекции; За справяне с миризмата на пот на краката; Незабавно анксиолитичен; За успокоение на нервен стомах; При деца: за проблемни кожни заболявания, атопичен дерматит, детска екзема и други подобни;

Хидролат: Римска лайка (p.H 3.0 – 3.3)

Един от най- универсалните хидролати, в същата лига с лавандулата и маточината. Хидролатът от римска лайка е задължителен избор в домашната аптечка. Избор Номер ЕДНО при грижата за бебета. Може да се използва без никакви притеснения от деня на раждане, подходящ за добавяне към банята на бебето, както и като успокояващ спрей за чаршафите (впръскан преди сън).

Хидролат: Нероли (p.H. 3.0 – 4.1)

Хидролатът от нероли се използва като агент за успокояване и против стрес. Действа леко упоително за централната нервна система, без да приспива. Помага за справяне със симптомите при отказ на кафето, макар механизмите за това му свойство не са ясни. Хидролатът от нероли е предпочитаното средство за справяне с истерични пристъпи и тръшкане при бебета, малки деца и дори при възрастни. Също подходящо за приложение при внезапен шок. Счита се за доста ефективно при деца с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD) и може да се използва както локално на кожата, така и вътрешно. При бебета и малки деца, може да давате разредено в бутилка с вода.

Темата за хидролатите и нежната ароматерапия ми е любима, така че очаквайте в бъдеще още много разкази за отделни хидролати и невероятните им терапевтични свойства. А междувеременно ви оставям с пожелания за много здраве и усмивки!

Използвани материали от книгата Хидрозоли: Следващата ароматерапия, Сюзън Катти

Нашата селекция от хидролати

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.