10 етерични масла за подкрепа на имунната система

Автор: Милена Иванова ,

10_етерични_масла_за_подкрепа_на_имунната_система

Октомври е. С красотата на природата, чиято палитра прелива от безкрайни тонове и нюанси. Но също и с първите вестоносци на сезона, в който се изисква повишено внимание към здравето и грижа за физическото тяло. Синът ми вече се прибра от градината подсмърчайки, което ми напомни не само, че лятото е свършило (винаги сякаш рязко и отведнъж), но и че сме в предверието на сезона на настинките, кашлиците, вирусите и въобще всичко, което толкова безпокои родителите. Влизаме в режим „пресечи неканените гости, преди да са се почувствали у дома си!“.

Общо казано, има два вида подход към сезонните заболявания. От една страна е елиминирането на нежеланите вируси и бактерии, след като се опитат да превземат домакина си (т.е. нашето тяло), а от друга – превенцията и засилването на имунитета. Именно предварителната грижа и подкрепа увеличава капацитета на тялото да се справя по-бързо и ефективно с нежеланите „гости“.

Нека проследим как етеричните масла и ароматерапевтичното им приложение могат да помогнат в превенцията и борбата с вируси и бактерии в предверието на есенно-зимния сезон.

Чудото на ароматерапията е, че всяко етерично масло, със своето голямо разнообразие от биохимични съединения, има повече от едно действие. Това означава едновременно изцеление на различни компоненти на нашето тяло, ум и емоции. Нещо повече, етеричните масла могат да помогнат за детоксикация на тялото и засилване на съпротивителните му сили.

Знаем, че имунната система е един наистина сложен механизъм, който притежава удивителната сила непрекъснато да се справя с всевъзможни неблагоприятни фактори и болестотворни микроорганизми. Бори се не само с бактериите и вирусите, но и с измененията на клетъчно ниво, съответно с преждевременното остаряване и раковите заболявания. Тя се състои от различни органи, клетки и тъкани. Към вродената ни имунна система, която действа бързо и ефикасно, но не специфично, спадат различни външни и вътрешни бариери като кожата, лигавиците, храносмилателните ензими, както и кръвта, лимфата и антителата, образуващи се в костния мозък и стволовите клетки. Към нея спадат и клетките от групата на левкоцитите, чиито повишени стойности дават сигнал за възпаление или инфекция. Придобитата имунна система пък, т.е. следващото ниво на закрила, е по-тясно специализирана, но и по-бавна – нуждае се от четири до седем дни за реакция. При нея говорим за „имунологична памет“, тя разпознава патогените, с които вече се е срещала, и задейства имунна реакция.

Именно есента и пролетта са ключови и критични моменти за нашата защитна система. Освен добрия сън, физическата активност, разнообразната и качествена храна, позитивните мисли и емоции също влияят благотворно на този механизъм, който в никакъв случай не бива да се подценява, защото работи за нас без прекъсване.

Многобройни учени и лекари сравняват в своите публикации предимствата на това, което наричат "еу-биотичен" подход на клиничната ароматерапия (напр. Price & Price, 1999:64-65) пред алопатичния или антибиотичния подход на западната медицина. Автори като Прайс и Прайс описват молекулите на етеричните масла като про- и еу-биотични, а не антибиотични, с други думи, агресивни към микробите, но безвредни за хората. Те изтъкват комплексното въздействие на ароматните молекули върху микроба, средата и имунната система като цяло в сравнение с изключително ограничените и тясно специализирани антимикробни свойства на синтетичните препарати с техните многобройни нежелани странични ефекти.

Изкуствените продукти, антибиотиците, химикалите и нискокачествената храна не бяха толкова широко достъпни преди няколко десетилетия. Към недостига на хранителните вещества се добавя и замърсеният въздух и околна среда, които допълнително ни вредят. Освен това, в сложността на съвременния живот с неговите многобройни стимули, стресът е все по-често предизвикателство за нервната ни система. Именно стресът увеличава производството на хормона кортизол, който пък води до отслабване на имунната ни система.

От всичко, описано дотук, личи, че има множество слоеве от нашия организъм, на които можем да повлияем благотворно с помощта на естествената сила на етеричните масла. Нека видим и конкретни примери и обърнем внимание на нашия подбор от 10 етерични масла от богатата палитра, които можем да ползваме, за да подсилим имунната си система.

Започваме близо до "вкъщи", с любимата и добре позната на всички мащерка.

Етерично масло от Мащерка (Thymus zygis)

Oshadhi етерично масло от мащерка

Едно от най-универсалните масла в ароматерапията, мащерката способства за подкрепа и подсилване на имунната система, а в дългосрочен план за цялостна подкрепа на здравето. Етеричното масло от мащерка има доказани мощни антисептични, антивирусни и противовъзпалителни свойства, дължащи се на съдържанието на тимол и карвакрол. Спомага за по-добро и дълбоко дишане, създава чувство за свобода и нови възможности. Маслото има силно пречистващи и дезинфектиращи свойства, действа отхрачващо и карминативно, обезболяващо, противовъзпалително и спомага за отпускане на мускулни спазми. Това е много потентно масло, с лечебни и подхранващи свойства.

Прочетете повече за етеричното масло от Мащерка.

Етеричните масла от Иглолистните: безгранична енергия

Удивителният молекулярен строеж на етеричните масла от иглолистни видове, състоящ се предимно от монотерпенови съединения ни дава цялата издръжливост и смелост, необходими за осъществяването и завършването на най-мащабните проекти. "Горското къпане", както японците наричат терапевтичната техника на разходка из гората сред иглолистните дървета, ревитализира имунната система, тъй като човек вдишва дълбоко техните лечебните енергии.

Всички тези невероятни „зимни съюзници“ от семейство Иглолистни (Conifer) са чудеса, които ни предпазват от всякакви сезонни заболявания като настинка, грип и др. Всъщност, всички те имат мощни антибактериални, антивирусни (а също и антисептични) свойства, които осигуряват необходимия приток на енергия за укрепване на имунната ни система.

Тук ви представяме нашите два любими представителя, но изборът на етерични масла сред иглолистните е достатъчно богат и до голяма степен е въпрос на лични предпочитания за аромата на всяко едно масло.

Етерично масло от Черен смърч (Picea mariana)

Oshadhi етерично масло от черен смърч

Балансира и заземява, възстановява. Безценна подкрепа за нормалната функция на белите дробове, подобрява дълбочината на дишане. Перфектно масло за ежедневно освобождаване от стрес. Често се използва, когато се цели намаляване на микробна активност. Черният смърч е задължителен в комбинации за студеното време, тъй като спомага да се поддържа нивото на енергия, предоставя подкрепа за здравето и потиска микробната активност. Антисептичните и антибактериалните му свойства помагат да се защити тялото от вредни микроби и да се поддържа здрава имунната система.

Прочетете повече за етеричното масло от Черен смърч.

Етерично масло от Лиственицата (Larix decidua)

Oshadhi етерично масло от лиственица

Съживява, енергизира и укрепва. Осигурява подкрепа за здравословно, чисто дишане, насърчава активността на белите дробове. Особено подходящо като превенция в студените месеци, както и в сезона на полените. Помага за намаляване на наличието на нежелана бактериална активност и предоставя подходяща продкрепа за засилване на имунната система. Често спомага за съживяване на унил дух и от там за обновление.

Прочетете повече за етеричното масло от Лиственица.

Етеричните масла от няколко растителни вида изискващи целогодишната горещина по далечни географски ширини на юг от Европа, са добре известни с терапевтичните си свойства.

Етерично масло от Смирна (Commiphora myrrha m.)

Маслото от смирна е отлично средство за стимулиране на кръвообращението и за осигуряване на правилното снабдяване на тъканите с кислород, като по този начин регулира метаболитните процеси и подсилва имунната система.

Прочетете повече за етеричното масло от Смирна.

Етерично масло от Карамфил (Eugenia caryophyllata)

Маслото от карамфил има дългогодишни приложения в стоматологията и медицината. Добър избор, когато се цели превенция срещу настинки или грип и когато се цели свеждане до минимум на нежелана бактериална, вирусна или гъбична активност. Прекрасен тоник за справяне с ежедневния стрес и умора, отлично масло за инхалация, подпомага дишането. Приложено в дифузера, маслото от карамфил ефективно пречиства въздуха и така способства за по-добро здраве. Евгенолът, основен компонент на етеричното масло от карамфил, се счита за един от най-ефективните антиоксиданти в природата.

Прочетете повече за етеричното масло от Карамфил

Етерично масло от Канела (Cinnamomum verum zeylanicum)

Затопляща, канелата активира, мотивира и енергизира, идеална за дезинфекция, за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. Канелата съживява и укрепва, възвръща желанието за живот и творческо вдъхновение там, където се е насадила слабост и мудност. Маслото от канела предава топлина, защита и сигурност, успокоява емоциите и възвръща позитивните мисли.

Прочетете повече за етеричното масло от Канела

Етерично масло от Равинтсара (Cinnamomum camphora cineoliferum)

Oshadhi етерично масло от равинтсара

Равинтсарата дава сила и енергия, спомага и подобрява дишането, подкрепя имунитета, спомага за поддържане на форма и активност на ниво през зимните и грипни месеци. Равинтсарата е идеален избор за борба с настинки, генитален херпес или хронични алергии. Равинтсарата понижава стреса и безпокойството и така подпомага спокойния и пълноценен сън.

Прочетете повече за етеричното масло от Равинтсара

Етерично масло от Найули (Melaleuca quinquenervia nerolidol)

Oshadhi Етерично масло от найули

Етеричното масло от найули спомага добрата функция на белите дробове и дихателните пътища. Предоставя имунна подкрепа през студените месеци; има мощно антимикробно въздействие и признати аналгетични свойства. Има няколко различни вида найули, според доминантата в химическия състав. Най-често използван в ароматерапията е богатият на 1,8-цинеол вид, което го прави подходящ за борба с микроби и за обща подкрепа на здравето и имунитета през студените месеци. Етеричното масло от найули е също подходящо за пречистване на главата, както и за подобрено дишане.

Прочетете повече за етеричното масло от Найули

Етерично масло от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)

Oshadhi етерично масло от чаено дърво

Чаеното дърво има силни антибактериални, антивъзпалителни и противогъбични свойства, тонизира имунната система, повлиява благоприятно при първи симптоми на разболяване (настинки и грипоподобни състояния). Маслото е най-известно с приложението си при гъбични и бактериални инфекции и също е подходящ избор при леки възпалителни процеси. Чаеното дърво се използва за подкрепа на здрава дихателна система и може да помогне при кашлица и слабост засягаща белите дробове.

Прочетете повече за етеричното масло от Чаено дърво

И понеже мислите и състоянието на духа са от огромно значение за физическото ни състояние, няма как да пропуснем и цитрусите.

Етерично масло от Бергамот (Citrus bergamia)

Един от най-мощните антидепресанти в ароматерапията, действа освежаващо, охлаждащо, повдигащо, отпускащо. Едно-единствено вдишване на това масло ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Подсилва имунната система, което го прави интересно допълващо средство в случай на настинка, грип и дори херпес и др. Също и за добавяне към други етерични масла за подсилване на имунитета като иглолистни масла, масло от мащерка, от равинтсара и др.

Прочетете повече за етеричното масло от Бергамот

От практична гледна точка говорим за приложението на етеричните масла по три много прости, но и много ефективни начина: чрез дифузия, инхалации, както и чрез локално втриване на разредени в подходяща концентрация етерични масла, при нужда (напр. масаж на гърдите, или на гърлото, темето или синусите).

Бъдете здрави и спокойни и се наслаждавайте на красотата на есента, използвайки безкрайната сила на природата и даровете, които ни предоставя!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Изберете от нашата селекция етерични масла за имунна сила

 


ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.