На прага на Коледните пости сме. Да поговорим за пречистването преди и сега + препоръки от света на ароматерапията

Автор: Милена Иванова ,

На прага на Коледните пости сме. Да поговорим за пречистването преди и сега + препоръки от света на ароматерапията

На 15 ноември започват Коледните пости и с това часовникът започва неуморно да отброява оставащите дни до Рождество Христово и Коледа. Подозирам, че по изключение навярно много малко хора ще се възпротивят на забързания ход на времето до празниците и до края на тази особена и в много отношения тежка година.

Замисляли ли сте се, че в календара на православните християни всъщност повече от половината дни в годината са отредени за пост и пречистване. Само преди сто години в менюто на българите почти не са присъствали месо и млечни продукти, при всички положения не и целогодишно. В дните сряда и петък блажното почти винаги е било изключено от традиционната семейна трапеза. Тези традиции контрастират осезаемо със сравнително новите ни навици и „традиции“ на ежедневно и многократно консумиране на месо и млечни продукти, навици, които в най-невинния случай натоварват тялото, а в най-лошия ни разболяват.

Пречистването на организма от натрупаните излишъци и връзката на това с духовното възвисяване е в основата на традициите на най-различни култури. Предписания за такива практики се откриват още в древните ведически текстове, будистите, юдеите и мюсюлманите имат специално отредени дни или дори месеци, в които спазват определени правила на въздържание, така е и в християнския свят.

Затова в предверието на Коледните пости решихме да отделим малко време и да поговорим за смисъла на постите извън религиозната и църковната им трактовка. Заедно с това ще разгледаме и как можем да подпомогнем процеса на пречистване с интегрирането на практики от ароматерапията за подпомагане процеса на пречистване, за да се почувстваме по-жизнени, здрави и подготвени за предизвикателствата на зимата.

Несъмнено в забързаното си ежедневие много от нас консумират прекалено много и неправилно приготвени или обработени храни, комбинирани по начин, който затруднява обработката им от организма. Така трупаме токсини, слуз и различни отпадъчни или отровни вещества. Процесът на детоксикация може да бъде свързан с различни неприятни симптоми като главоболие, лошо настроение, а в някои случаи дори и депресия. При такива обстоятелства, пречистването на тялото става една още по-наложителна и силно препоръчителна практика, ако искаме да стимулираме процеса на обновяване на клетките, подобряване енергията и самочувствието, избистряне на мислите, оздравяване и подмладяване на кожата, нормализиране на теглото, а от там и подсилване на имунитета.

Традиционният строг пост се свързва с въздържание от алкохол, интимни отношения, шумни празненства, лоши помисли и т.н. Но извън строгата трактовка свъзана с религиозната страна на поста, дори само 10-20 последователни дни, в които спазваме определени ограничения и отделяме време за по-специална грижа, ще дадат отражение върху общото ни състояние. При всички положения бихме препоръчали да избягвате алкохолните напитки, тютюнопушенето, стимулиращите напитки, полуфабрикатите и обработените пържени или сладки храни, а когато е възможно и медикаментите. Постепенно може да изключите и животинските продукти. Ако искате да дадете на тялото си почивка, бихме препоръчали да не комбинирате белтъчини с въглехидрати (това за повечето хора се случва от само себе си, ако изключите месото и млечните), както и различни видове плодове в едно ядене. При желание за по-строг пост, ограничете мазнините и ги заменете със семена, ядки, маслини, авокадо. По-трудните за смилане храни като бобовите може да пасирате, а за овкусяване ползвайте лимонов сок разреден с вода, намалете солта, приемайте достатъчно течности. Хубаво е и е най-естествено да избираме сезонни и местни продукти, както и да използваме безкрайните свойства на растенията. Движението, почивката и добрият сън също са от съществено значение.

Можем да включим в менюто си чайове и билки като лайка, мента, мащерка, шипка, маточина, жълт кантарион, а също и да подправяме с чубрица, кимион, розмарин, кориандър, целина, червен пипер, майоран, босилек, куркума, джинджифил и други.

Доста от изброените билки можем да включим в пречистващата програма паралелно и чрез ароматерапията, а етеричните масла се явяват мощни сподвижници в процеса на детоксикация. В същността си функцията на етеричните масла е да пречистват, като защитават растенията от различни агресори като вируси, бактерии, гъбички и паразити. Ние просто вземаме тази им функция на заем от природата. Поради тази им най-естествена функция, интегрирането на етеричните масла в един холистичен подход за пречистване и на нашето тяло е най-естественото допълнение към Коледния пост и не само.

На следващите редове разглеждаме най-подходящите масла за пречистване и предлагаме няколко прости и лесни за изпълнение практики от ароматерапията, които да подпомогнат процеса на пречистване по време на пост. А някои от предложенията ни са толкова приятни и лесно изпълними, че вярваме, че могат да се превърнат в ежедневни навици, гарантиращи множество позитиви.

Ето и някои от основните масла, които препоръчваме да ползвате: плод на хвойна (особено подходящо за бъбреците и лимфната система), розмарин вербенон (стимулира черния дроб), лимон и грейпфрут (регенериращи и възстановяващи за кръвоносната система и черния дроб). Внимание! Напомняме, че маслата са силно концентрирани и не препоръчваме вътрешен прием, като освен това съветваме да спазвате препоръките за количество и разреждане с базови масла.

Етерични масла, които подпомагат борбата с мазнините: портокал (сладък), босилек, лавандулагрейпфрут, розмарин, салвия, мащерка, петигрен, лимонова трева.    

Етерични масла, които имат диуретична функция и също така подпомагат борбата с мазнините: резене (сладко), грейпфрут, кипарислимон, хвойна (плод).

Като най-безопасен и ефективен начин за приложение в програма за детоксикация препоръчваме приложението на маслата чрез дифузия, вани (за тяло и/ или крака), както и масаж (на цяло тяло или локално). Навлизайки през порите на кожата ни чрез масаж (подходящо разредени в базово масло), етеричните масла се транспортират към всички части на тялото чрез кръвоносната и лимфната системи. Самото вдишване на маслата способства за детоксикация чрез дихателната система, като освен това се отразява на настроението и духа ни.

Комбинации за вана (цяло тяло или само крака)

Тонизираща вана: разтворете 3 капки грейпфрут + 2 капки босилек в 1 ч.л. мазнина (зехтин, бадем, кокосово масло). Добавете към напълнената вече вана и се насладете на момента.

Диуретична вана: разтворете 3 капки лимон + 2 капки хвойна в 1 ч.л. мазнина. Добавете към напълнената вече вана и се насладете на момента.

Готов вариант за добавяне в базата са 5 капки от синергичната комбинация Пречистване на Oshadhi, ще свърши идеална работа. Съдържа лимонпортокал (сладък), полска мащерка, розмарин цинеол. Ползвайте я и в дифузер.

Елиминация на токсини: за цяло тяло добавете към напълнената вече вана (с максимално топла вода) 2 шепи английска сол, 1 шепа морска сол, 2 капки хвойна, 3 капки лимон, 2 капки грейпфрут, 1 капка босилек. Масажирайте проблемните зони и тези с целулит докато сте във ваната. За вана за крака количеството е наполовина за солите, а от маслата сложете 1 капка хвойна, 2 капки лимон, 1 капка грейпфрут и 1 капка босилек.

Препоръчваме да правите тези вани ежедневно по време на програмата за пречистване.

Ако нямате вана вкъщи, след ваната за крака препоръчваме горещ душ, последван от лимфен дренаж в домашни условия. Използвайте максимално концентрирана струя на душа под максимално налягане и масажирайте вътрешната и външната част на бедрата с максимално студената вода. Продължете с коремната област с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Завършете с масаж от китките към мишниците от вътрешната страна на ръцете. След душа повторете зоните и движенията със следната комбинация:

Комбинация за масаж (цяло тяло или локално, масаж на корем, бедра и кръст)*:

Вариант 1: Етерични масла от резене (8 капки), лимон (10 капки) и грейпфрут (12 капки) се разтварят в 30 мл. базови масла (напр. от студено пресован бадем)

Вариант 2: Етерични масла от босилек (10 капки), мащерка (8 капки), грейпфрут (12 капки) се разтварят в 30 мл. базово масло (напр. от студено пресован бадем)

*Локалният масаж в коремната област (кръгови движения по посока на часовниковата стрелка), кръста и бедрата е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците.

Аз лично си пожелавам началото на постите да бележи едно ново, по-здраво и по-спокойно начало на следващ цикъл за всеки от нас лично, но и за планетата като цяло. Моят принос ще е да пречистя тялото и мислите си. Помислете, дали и за вас това не би било удачен шанс за рестарт. За да сме здрави!

Нашата селекция продукти подходящи за пречистване и по време на постите

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.