Малък Сечко е. Да поговорим за етеричните масла, които ще ви стоплят през студените месеци

Автор: Милена Иванова ,

Малък Сечко е. Да поговорим за етеричните масла, които ще ви стоплят през студените месеци

Вчера, 6 февруари 2021 година, Южен парк в София наподобаваше картина от пролетен панаир. Слънцето препичаше приятно, възрастни, деца и кучета прииждаха от всякъде, място за паркиране по улиците наоколо нямаше, търговците заработваха добре на открито, а термометърът показваше цели 15 градуса над нулата в един момент от деня.

Всички знаят, че Малък Сечко (името за месец Февруари в българския фолклор) се нарича така, защо е толкова студен, че дърво и камък се пука. Според народните приказки Малък и Голям Сечко (Януари) са братя и живеят високо, високо в планината, там където е много студено и много заснежено. Пролетният панаир от картинката вчера обаче може лесно да ни подмами и да забравим, че въпреки всичко сме някъде в средата на зимата и ако днес е топло, то след 5 дни нещата могат да изглеждат драматично различни. Защото все пак народът също е казал, че докато в името на месеца има „р“ всичко е възможно, включително и сняг изневиделица през Април примерно.

Изстиването на тялото или на системи от тялото е диагноза на дисбаланс в източните медицински учения (както в Аюрведа, така и в традиционната китайска медицина). Влизането на студ вътре в нас е проблем, който източните лечители приемат много сериозно и препоръчват да бъде третиран възможно най-скоро, за да не повлече след себе си усложнения, които в много случаи могат да се превърнат и в хронични състояния на дисбаланс. Ако например вие страдате от студени крайници целогодишно, без значение дали навън е минус 10 или плюс 35 градуса, гарантирано според източните учения имате дисбаланс свързан със студ / изстиване, който трябва да бъде третиран и изисква затопляне на тялото и цялостно раздвижване на енергията.

И така, днес ще си поговорим за затоплящите етерични масла – не защото вчера беше 15 градуса над нулата, а защото след седмица вероятно ще е 9 градуса под нулата. Рязката смяна в амплитудите може да бъде дори по-коварна и пагубна за баланса в нашето тяло, отколкото функционирането в един постоянно много студен климат (представете си, ако можете, живот в Сибир).

Всяко етерично масло има своите характеристики, включително химичен състав и енергиен профил. Енергийният профил на етеричните масла се определя от температурните характеристики и влагата им. Когато говорим за температурен профил, маслата могат да варират от леко хладни до горещи. Едно масло с хладна енергия има свойството да охлади, докато едно горещо масло ще загрее, тонизира и енергизира организма. Затова е важно да познаваме енергийните свойства на маслата, които използваме, защото ако сме настинали, тялото непременно трябва да бъде загрято; но същото съвсем не е вярно ако става въпрос за една жена на прага на менопаузата, която усеща редовен прилив на топлина. Там ще е нужно охлаждане и изборът на масла ще е диаметрално различен.

Ето и списъка на най-често използваните етеричните масла с топла до гореща енергия:

Гореща и суха енергия

 

Балканска чубрица (зимна); Мащерка хт. тимол; Канела листа; Черен пипер; Карамфил; Джинджифил;

Топла и суха енергия

 

Анасон, Резене сладко, Ким, Вирджиниански кедър, Хиноки, Розмарин цинеол, Розмарин вебенон, Дафинов лист, Атласки кедър, хималайски кедър, кардамон;

Топла, леко суха енергия

Мащерка хт линалол, Босилек сладък, Майорана сладка;

Леко топла, суха енергия

 

Хвойна (плод), Испанска салвия, Исоп, Равинтсара, Евкалипт глобулус, Чаено дърво, Найули, Камфор, Шотландски бор;

Днес обръщам малко повече внимание на 5 от горещите масла, защото те са най-сигурният, бърз и лесен начин да се помогне, в случай на изстиване и дисбаланс, свързан с навлизането на студенина в някоя от системите на тялото.

Етерично масло от Пипер черен, БИО (Piper nigrum)

„Кралят на подправките“, по-скъп и от златото в средновековието, черният пипер ободрява и енергизира, стимулира съзнанието, дава стабилност и увереност да доведем нещата до край. Действа загряващо и е подходяща добавка в масажно масло, когато целим да затоплим тялото, включително и за прогонване на студа при респираторни инфекции, съпътствани от симптоми като умора, главоболие и треска. Действа обезболяващо, може да облекчи състояния на скованост свързана със студ или влага, включително и при артритни болки през зимата.

Внимание! Етеричното масло от черен пипер е доста силно и може лесно да стане натрапчево. Използвайте внимателно и в ниски концентрации.

Етерично масло от Джинджифил био (Zingiber officinalis)

Като огнена стихия, основният ефект на етеричното масло от джинджифил е да раздвижва всичко по пътя си. Загрява и стимулира, възстановява, извисява. Внася решителност и яснота и активира ума. Има силно ободряващо действие, зарежда с енергия. Спомага за намаляване на нежелани мускулни спазми, чудесна подкрепа за отслабена имунна система, подходящо при борба с настинка или грип, подкрепя дълбокото дишане. Особено ефективно при психическо изтощение и претоварване.

Етерично масло от Мащерка (тимол), био (Thymus zygis)

Едно от най-универсалните масла в ароматерапията, етеричното масло от мащерка тимол ободрява, възстановява и повдига. Предоставя защита на организма от вредни микроби и подкрепа на имунната система, а в дългострочен план за цялостна подкрепа на здравето. Често използвана от фармацевтичната индустрия, мащерката затопля и отпуска мускулатурата, действа успокояващо и разпускащо след дълъг и стресиращ ден. Спомага за по-добро и дълбоко дишане, създава чувство за свобода и нови възможности. Мащерката има мощни антисептични, пречистващи и дезинфектиращи свойства, действа отхрачващо и карминативно, обезболяващо, противовъзпалително.

Етерично масло от Карамфил (Eugenia caryophyllata)

Прекрасен тоник за справяне с ежедневния стрес и умора, включително и за уморени мускули, етеричното масло от карамфил затопля, успокоява и предпазва. Стимулира и енергизира. Приложено в дифузера, маслото от карамфил ефективно пречиства въздуха и така способства за по-добро здраве. Отлично масло за инхалация, подпомага дишането. Добър избор и когато се цели превенция за настинки или грип, благодарение на евгенола, основна съставка. Подходящ избор, когато се цели свеждане до минимум на нежелана бактериална, вирусна или гъбична активност. 

Етерично масло от Канела (листа) (Cinnamomum verum (zeylanicum)

Затопляща, канелата активира, мотивира и енергизира, идеална за дезинфекция, за пречистване на въздуха и за подкрепа на имунитета чрез дифузия. Канелата съживява и укрепва, възвръща желанието за живот и творческо вдъхновение там, където се е насадила слабост и мудност. Маслото от канела предава топлина, защита и сигурност, успокоява емоциите и възвръща позитивните мисли.

Ето и 3 лесни, бързи и ефективни практични приложения за всеки ден:

(1) Загряващо масажно масло

Подходящо след интензивен спорт, ако сте изстинали или сте се намръзнали след разходка на кучето в студен зимен ден и имате нужда да бързо да затоплите тялото! Масажирайте гърба, раменете, гърдите и стъпалата или използвайте за масаж на цяло тяло.

Съдържа: Етерично масло от черен пипер (1 капка), Розмарин цинеол (2 капки), Джинджифил (2 капки), Лимон (3 капки), разтворени в 30 мл. базово масло (напр. бадем или комбинация от 20 мл. слънчогледово масло или извлек от невен смесено с 10 мл. масло от жълт кантарион).

(2) Ободряващ коремен масаж:

Съдържа: 2-3 капки Джинджифил разтворени в 1 с.л. базово масло (напр. бадем или зехтин). Втрийте маслото с две ръце и масажирайте коремната област с нежни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.

(3) Масло за Добро утро (енергия и топлина)

Бързо и лесно масажно масло в началото на деня, отлично за утринен масаж на краката и в случаите, когато нямате време за масаж на цялото тяло, това масло ще ви енергизира и затопли.

Съдържа: Добавете 1 капка етерично масло от мащерка тимол към чаена лъжица базово масло (напр. бадем масло или зехтин) и масажирайте краката с него.

Добри практики за да затоплим тялото през студените месеци

Разбира се би било наивно да спрем с препоръките до тук и да ви обещаем, че гореописаните практики сами по себе си ще свършат чудеса. Източните учения, както може би знаете, разглеждат всеки дисбаланс всестранно, а подходът за изграждането на баланс е неизбежно холистичен. За това споделяме с вас и напомяме за другите фундаменти, които са препоръчителни, а до голяма степен и задължителни, за да поддържаме тялото здраво през зимата.

  • Консумирайте топла храна и напитки;
  • Хапвайте повече кореноплодни (моркови, ряпа, цвекло), които имат затоплящ тялото ефект;
  • Избягвайте млечните продукти, които са слузообразуващи и вкарват влага и студенина в тялото;
  • През студените месеци наблегнете на каши от овесени ядки, царевично брашно, ориз, задушени зеленчуци, пълнозърнест хляб;
  • За да стимулирате храносмилателната система, приемайте джинджифил, канела, черен пипер, кориандър, кимион, резене под формата на подправки!
  • Осигурете си качествен сън, желателно 8, но не по-малко от 7 часа в денонощие;
  • Движете се и правете упражнения сутрин между 7 и 10 часа, за да събудите тялото и да се отърсите от застоялата енергия;
  • Приемайте чаша топла вода сутрин на гладно, за да изхвърлите токсините;

Радвайте се на слънцето и топлите дни, докато са с нас, но бъдете готови за връщането към ниските температури, толкова типични за този сезон. 

С най-искрени пожелания за топлина и много здраве!

Милена

Нашата селекция от горещи етерични масла

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.