Бременна съм, има ли място ароматерапията в този специален момент от живота?

Автор: Милена Иванова ,

Бременна съм, има ли място ароматерапията в този специален момент от живота: 3 практични и безопасни приложения за всяка бъдеща майка

Моята бременност беше началото на сериозното ми навлизане в материята ароматерапия и етерични масла, макар и тогава да не го осъзнавах. Както често се случва в живота, нещата започнаха съвсем невинно, с масло против стрии (мисия успешна!), но очевидно не спряха до там. От тогава минаха известен брой години, но на пръв поглед невинното начало доведе до много сериозно обучение и в края на краищата драстична промяна в професионалните ми интереси, но това е тема за друг разговор.

Днес темата е бременност и мястото на ароматерапията в този уникален и вълнуващ период от живота на жената.

За някои бременността е един от най-красивите и запомнящи се периоди от живота, за други – девет месеца белязани от много тревожност, болезнен дискомфорт и страхове. Природата е създала перфектен механизъм за приспособяване и подготовка на тялото и психиката за всеки следващ период от бремеността. И въпреки това – как да се справим с всичко ново, което изживяваме и изпитваме физически през тези 9 месеца?

Промените, които настъпват в женското тяло са една истинска магия, но понякога могат да доведат и до проблеми или най-малкото дискомфорт. Сред най-често срещаните оплаквания са: сутрешното гадене, обостреното обоняние и промяната във вкуса, умората и сънливостта, появата на стрии, подуването и отоците на крайниците (и не само), както и всякакъв вид друг физически дискоморт. Всяко едно от тези оплаквания само по себе си може да доведе до стрес и тревожност. И всичко това преди да споменем страховете на много бъдещи майки свързани както с износването на плода до термин, така и със самото раждане.

Ето и три практични и безопасни приложения на ароматерапията по време на бременост.

Дифузия при тревожност, стрес и страхове

Дифузията на етерични масла, както и употребата на персонален инхалатор могат да бъдат прекрасен спътник за тревожните сред бъдещите майки.

Какво е важно да знаете за дифузията по време на бременост: изостреното обоняние и промяната във вкуса и предпочитанието за аромати са често наблюдавани съпътстващи симптоми. Това, което ви е харесвало до скоро, сега може силно да ви отблъсква и е важно дифузията на етерични масла да бъде съобразена с тази специфика.

От нашата селекция, особено подходящи за случая са синергиите О цитруси! както и Малкият Принц и Освободи стреса. Ако предпочитате единични масла, препоръчваме всички цитруси и лавандулата, а при тревожност по-ефективно, бързо и приятно от маслото на Нероли просто няма! Подобно на българската роза, етеричното масло от нероли е сред скъпите масла, поради това препоръчваме да го използвате в личен инхалатор (а не за дифузия), а хидролатът от нероли може да използвате като спрей за лице и тяло по всяко време. Ще ухаете божествено и ще се усмихвате без спир.

Личен инхалатор на помощ при гадене

„Миленче, пристрастена съм. Това ме кара да се чувствам толкова добре, че има моменти, в които не го отделям от носа си с часове. Не знам как работи, но е магично“.

По време на четвъртата си бременност, близка моя приятелка страдаше от особено силна форма на гадене, което продъжаваше от сутрин до здрач. Толкова зле се чувстваше, че беше готова да опита веднъж всеки илач, за който беше прочела или пък някой и препоръчаше. Направих и инхалатор къде на шега, къде наистина (на шега, защото тя сякаш не беше особено убедена, че етеричните масла са сериозна тема за каквото и да било). Обади ми се след няколко дни и заключи с цитата, с който започнах тази кратка история. Ето и комбинацията.

Личен инхалатор против гадене

Успокоява, намалява или елиминира гаденето по време на бременост, при пътувания, при морска болест

Съдържа: 

Етерични масла от:

Джинджифил (5 капки),

Портокал, сладък (5 капки),

Лимон (2 капки).

Начин на приготовление:

Етеричните масла се накапват на филтъра на чист личен инхалатор, отделението на филтъра се затваря и готово! Дишайте дълбоко при нужда! Затваряйте след употреба, инхалаторът ще трае между 4-6 месеца!

Масло против стрии

Ето и маслото, с което аз лично започнах пътешествието си в света на ароматите! В годините сме го приготвяли за толкова други бременни близки, роднини, приятелки на приятели и клиенти, че отдавна им загубих края. Отзивите са 100% позитивни.

Щастлива бременност: Масло предпазване от стрии (1%)                    100 мл.

Успокоява, повдига, подобрява настроението и менталното състояние, подхранва кожата, предпазва от стрии.

Съдържа:

Етерични масла от:

Нероли (2 капки),

Петигрен (4 капки),

Мандарина (червена) (8 капки),

Лавандула (8 капки),

Сандалово дърво (2 капки)

Разтворени в база от:

Масло от сладък бадем (70мл),

Пшеничен зародиш (9 мл.),

Извлек от невен (9 мл.),

Жожоба (9 мл.),

Карите (на върха на ножа, разтопено в шишето на водна баня преди да се добавят всички други съставки).

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и нежно масажирате корема и бедрата. Достатъчно е да прилагате един път дневно, идеално в края на деня.

Всички топични приложения на кожата се прилагат в намалени концентрации при бремените жени. За ежедневни приложения препоръчителната концентрация е не повече от 1 – 1.2%.

Безопасност: темата без която не можем, още повече, когато говорим бременост!

И тъй като няма сериозен разговор в ароматерапията без да бъде засегната и темата за безопасност, важно е да знаете следните факти:

Има достатъчно безопасни приложения на етеричните масла по време на бременост, но е важно да сте информирани и при нужда да се консултирате със следящия ви лекар. Подобно на голяма част от фармарцевтичните препарати, научни изследвания за влиянието на конкретни етерични масла върху бременни няма, поради етично обуславената невъзможност да се правят клинични опити с бременни жени. Поради това, повечето наблюдения и доказателства са добити чрез отделни случаи и емпирични наблюдения на терапевти и практикуващи лекари.

Има опасения, че маслата могат да преминат през плацентарната бариера и потенциално да навредят на развиващия се плод. Това важи най-вече през първите 3 месеца от бременността, когато плодът е особено уязвим и чувствителен към химикали и поради това, топичното приложение на етерични масла не се препоръчва през първите три месеца. Дифузията не е проблемна, стига обонянието ви да може да го понесе, ако ароматите не са ви приятни просто не си го причинявайте! Слушайте тялото, правило валидно за всеки момент от живота ни, важи с двойна сила през бременността.

5 гарантирано безопасни масла по време на бременост: римска лайка, евкалипт, тамян, лавандула и лимон

Тези пет масла, масла освен че се считат за безопасни по време на бременност са и официално одобрени за приложение в болнична среда в САЩ на база достатъчно количество натрупани емпирични наблюдения. Списъкът на безопасни масла на практика е доста по-дълъг и включва повечето масла, които не са споменати по-долу и които трябва задължително да бъдат избягвани по време на бременност.

Внимание! Следните масла трябва да бъдат избягвани, като това важи всички методи на приложение, по време на бременност и кърмене: анасон, звезден анасон, бреза (сладка), морковено семе, касия, канела кора, кипарис (син), копър (сладък и горчив), хо листа (камфор ХТ), хисоп (пинокамфон ХТ), лавандула (испанска), див пелин, смирна, мирта (анасонова), риган, магданоз (листа/семена), бласкун (полска мента), салвия (далматинска/ испанска), савина (вид хвойна), вратига, туя, западен червен кедър, уинтъргрийн, пелин, равнец (зелен), естрагон, камфор.

Съвети за безопасност: Никога не приемайте етерични масла вътрешно (орално), още повече по време на бременност! Избягвайте масаж в областта между ходилата и вътрешната част на глезена, където е рефлексната зона на матката. Винаги да се консултирате с вашия лекар или подходящо квалифициран терапевт преди приложението на етерични масла.

Независимо от предизвикателствата и множеството промени, физически и емоционални, всяка бъдеща майка мобилизира цялото си същество, за да даде най-доброто от себе си за чудото, което ще се появи в живота ѝ, променяйки го завинаги. Ароматерапията може да бъде от помощ, стига да подходим интелигентно и информирано. Радвайте се на всеки ден от вашите 9 месеца, те са уникали, но минават прекомерно бързо.

С пожелания за дни изпълнени с усмивки и позитивни мисли, за това, което предстои.

Милена

ПС. Ако имате въпроси или нужда от помощ, просто ни пишете! Ще се радваме да помогнем с каквото можем.

Нашата селекция продукти за щастлива бременост

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.