Ароматерапията в помощ при деца между 3 и 5 години

Автор: Милена Иванова ,

Практични съвети и насоки за родители + рецепти при температура, хрема и възпалено гърло

Малки деца, малки проблеми (и чукаме на дърво). Синът ни е на 4 години и всеки път, когато започна да споделям с майка ми с леко изнервен тон колко палав и непослушен е станал, тя ми напомня тази сентенция. Бели кахъри, а и животът би бил прекомерно скучен, ако децата бяха смирено и послушно копие на родителите си, нали така? Така, така – но пренасянето едновременно на детската градина и офиса в домашни условия идва със своите специфики и разбираемо е докарало много родители до ръба на силите и търпението. Но! Днес ще говорим не за родителите, а за децата и най-често срещаните препъни-камъчета свързани с тяхното израстване между 3 и 5 години. Ще разгледаме и начините, по които ароматерапията може да помогне за справянето или облекчаването на най-типичните оплаквания и състояния на тази група подрастващи. Естествено ще споделя и няколко от любимите ми рецепти за ежедневно приложение в домашни условия.

Едва ли за някой, четящ нашите публикации, би било изненада да чуе, че ароматерапията присъства у дома ни под различни и съобразени с възрастта форми от преди раждането на сина ни. И така, да започнем от началото.

Някои от вас сигурно се чудят какво обуславя разликата в подходящите ароматерапевтични приложения при деца на 1, 3 или 5 години. За да разберем защо на тази възраст всяка година е от значение и има своите специфики трябва отново да поговорим за така важната за човешкия организъм имунна система. Имунитетът започва да се изгражда след раждането. Част от него е вроден, но по-голяма част се придобива чрез среща с различни болестотворни организми. Този процес е най-активен и търпи бурни промени през първите три години от живота ни. Това е и причината най-малките да са по-податливи на всякакви външни влияния, бактерии, вируси и да боледуват по-често. Често смяната на сезоните, средата и обстоятелствата (като например посещаването на детска градина) са предпоставка и причина за разболяването, дори и при по-големите деца. С израстването децата трупат в своята имунна „банка“ антитела и формират група от паметови клетки на всички „врагове“, срещнали по пътя си. Докато това се случи обаче, децата се налага да преболедуват, понякога и многократно, различни вируси. В този смисъл, не трябва да се плашим от боледуването, а дори да го приветстваме в умерени количества, защото на тази възраст то е част от процеса на израстване и изграждане на защитните механизми. Преболедуване 2-3 пъти в годината при децата се счита за нормално и полезно и не трябва да бъде причина за притеснение, но е добре да знаем какво да правим, за да облекчим страданието и да предотвратим бурното развитие на дадено състояние в грешна посока.

Като най-често срещани проблеми във възрастта между 3 и 5 години може да отбележим вдигането на температура, хрема, възпалено гърло, респираторни проблеми и други.

Ароматерапията е натурален и щадящ организма терапевтичен метод, подкрепящ мъниците да се справят по-леко и бързо с нашествениците, а лечебните свойства на етеричните масла могат да помогнат за предотвратяване и справяне с редица здравословни проблеми. Важно е обаче употребата на етерични масла и синергии да се случва информирано, разумно и с уважение и спазване на основните правила за безопасност. Нека видим кои са те:

 • Пазете етеричните масла далеч от достъпа на децата.
 • Не позволявайте на децата да поглъщат етерични масла.
 • Никога не нанасяйте неразредени етерични масла върху кожата на децата.
 • Не добавяйте неразредени етерични масла във ваната на децата.
 • Купувайте етерични масла с капачки, осигуряващи детската безопасност.
 • Не нанасяйте етерични масла върху или близо до лицето не детето.
 • Не поставяйте етерично масло или продукт, който съдържа етерични масла, в носа на детето.
 • Не излагайте деца под 5 години на изпаренията на силни етерични масла.

Прилагането на етерични масла се счита за безопасно при деца над 2 години. Етеричните масла от лавандула и римска лайка са две етерични масла, които в много ниска ниска концентрация (1 капка на 10 мл. база) могат да бъдат използвани и при бебета над 3 месеца. Списъкът от подходящи етерични масла се разширява с всяка добавена годинка към възрастта на детето и позволява по-широк спектър на приложения.

Ето и кои са етеричните масла, които може да използвате при деца между 3 и 5 години (подходящи за топични приложения на кожата, както и за дифузия):

Римска лайка, Немска лайка, Лавандула, Мандарина, Копър, Евкалипт радиата, Евкалипт смидай, Нероли, Чаено дърво, Индрише, Роза отто, Палмароза, Петигрен, Найули, Танджерина, Кардамон, Мащерка линалол, Джинджифил, Лимон, Грейпфрут, Равинтсара, Мароканска лайка, Кориандър, Жълт смил, Бял равнец.

Етерични масла подходящи само за дифузия

Макар че някои масла не се препоръчват за топично приложение (на кожата) на тази възраст, те могат да бъдат прилагани безопасно за вдишване чрез дифузия. Ето и списъка на такива масла, които могат да бъдат използвани за ароматизиране на въздуха – в дифузер или спрей при децата над 3 години, но не се препоръчват за топично приложение.

Риган, Канела, Червена мащерка, Цитронела, Дафинов лист, Карамфил, Резене

Безопасно приложение

 • Винаги разреждайте етеричните масла и никога не ги прилагайте самостоятелно и директно върху кожата. Това може да причини изгаряне, възпаление или раздразнение. Подходящи базови масла за разреждане са бадем, жожоба, пшченичен зародиш, невен, червен морков.
 • Правилното дозиране също е от ключово значение. Винаги спазвайте точните дозировки, съобразени с възрастта на детето, според рецептата и препоръките за съответния проблем. За деца между 3 и 5 години прилагайте в концентрация от 1% (8 капки на 30 мл базово масло), но не повече от 2 % (15 капки на 30 мл. базово масло).
 • При чувствителна или склонна към алергии кожа, преди да използвате разредено етерично масло върху тялото, направете тест върху сгъвката на лакътя. Поставете избраното етерично масло, разредено в базово масло, върху сгъвката на лакътя и покрийте за 24 часа.

Ето и няколко рецепти, които могат да ви бъдат полезни при справяне с най-често срещаните проблеми при децата между 3 и 5 години.

Температура

Охлаждащи етерични масла: Евкалипт радиата (Eucalyptus radiata), Лавандула (Lavandula angustifolia), Чаено дърво (Melaleuca alternifolia), Римска лайка (Chamaemelum nobile).

Високата температура е стресираща както за детето, така и за родителите, защото може да доведе до фебрилен гърч. В случай на температура с треперене детето не трябва да се загрява допълнително (не трепери от студ), а организмът използва всички механизми, за да свали температурата. Когато температурата спадне (тялото се охлади), треската ще изчезне.

Охлаждаща комбинация при температура: 1 капка Лавандула + 1 капка Евкалипт радиата се добавят към 1 л хладка вода. Обтрийте тялото с кърпа, натопена в горния разтвор.

Масло за масаж на пети и стъпала: 1 капка Лавандула се разтваря в 1 ч.л. базово масло (бадем, зехтин или кокосово масло например) и се масажират стъпалата и петите.

Хрема

Може би няма дете, което да не е било хремаво. На пръв поглед безобидна, хремата всъщност може да доведе до усложнения на здравословното състояние и да причини кашлица. Ето защо още при първи симптоми може да приложите следната терапия:  

Етерични масла: 10 капки евкалипт (радиата или smithii), 10 капки Чаено дърво, 10 капки Лавандула

 • Сложете 3 капки в дифузер за през нощта и отново през деня. Ако все още дишането е затруднено, поставете 2 капки на памуче и го пъхнете под възглавницата.
 • Може да се добави 1 капка (разтворена в пълномаслено мляко, сметана или базово масло) от тази комбинация към ваната и да се разбърка.
 • Може да се направи масажно масло с 3 капки от горната комбинация и 12 мл базово масло. Втрийте в гърба и гърдите на детето.

Трите части на терапията не трябва да продължават повече от седмица.

Възпалено гърло

Възпаленото гърло варира от леко гъделичкане до невъзможност да се преглъща, като тези неразположения са причинени от вирус или бактерия. Неприятно, носещо дискомфорт усещане, което може да облекчите със следната комбинация за масаж:

Етерични масла: 5 капки Немска лайка, 2 капки Мащерка линалол, 4 капки Лимон, 4 капки Равинтсара. Разтворете в 30 мл базово масло (напр. бадем). 

 • Масажирайте гърлото и темето на детето сутрин и вечер. Може да масажирате и гърдите.
 • Комбинацията от гореизброените етерични масла (без да се разтварят в базово) може да се използва и в дифузер. 

Респираторни проблеми

При остри респираторни проблеми (силна кашлица, бронхит) използвайте 2 капки от следната комбинация в дифузера: Етерични масла: 3 капки Евкалипт, 1 капка Хисоп, 1 капка Мащерка.

Ако детето има бронхит, може да приложите и терапията от две части, както следва:

Винаги наблюдавайте състоянието на детето и се консултирайте с вашия педиатър или личен лекар. Нашите съвети не заместват нуждата от преглед и консултация с лекар. При колебания относно начина на употреба на етеричните масла, ви съветваме да се консултирате с професионален ароматерапевт.

Бъдете здрави, малки и големи!

Ето и нашата празнична селекция от продукти за малки и големи

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 

 


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.