Деца между 1 и 3 години – практични насоки за родители + 5 рецепти при първа нужда

Автор: Милена Иванова ,

Деца между 1 и 3 години – практични насоки за родители + 5 рецепти при първа нужда

Периодът в развитието на децата между 1 и 3 години е в равни порции вълнуващ и предизвикателен, както за родителите, така и за мъниците. Той учи родителите на търпение, разбиране, поставяне и уважение на личните граници и пространство, свобода и не на последно място безгранична любов. Връща ни към безвремието и това да действаме спонтанно, да съзерцаваме и да се радваме на всичко около нас. Дава ни възможност да осмислим колко важен е личният пример. Защото децата, както Мария Монтесори определя, са „несъзнателен абсорбиращ ум“.

За децата пък това е един бурен период, изпълнен с много „първи“ – първите крачки и прохождането, първите думи и откритието да общуваш с думи, първи срещи със собствените си емоции, първи изследователски „експедиции“. В тази възраст децата се научават да отстояват себе си и да бъдат самостоятелни и имат нужда от спокойна, сигурна и разнообразна среда, в която да се развиват. В този процес неминуемо се включват и грижите за безопасността и физическото им здраве. Игрите често носят след себе си сълзи и рани. А докато се формира имунната система на крехкия все още детски организъм, на нас - родителите, често ни се налага да преболедуваме всичко заедно с тях. За щастие, на помощ тук идва ароматерапията. Тя подкрепя по естествен и безвреден начин при всеки възникнал проблем – от ожулените колене, през хремата и температурата, до по-сериозните заболявания като бронхит и др.

Ароматерапията е позната още от древни времена като метод за предотвратяване и справяне с редица здравословни проблеми. Ако все още не сте запознати с дългия списък от ползите на етеричните масла, може да прочетете повече в материала ни „Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?“.

Преди да въведете употребата на етерични масла у дома за справяне с даден проблем при децата, от изключителна важност е да се запознаете с правилното и безопасно използване. Винаги имайте предвид следното:

  • Не позволявайте на децата да поглъщат етерични масла.
  • Не поставяйте неразредени етерични масла във ваната на децата.
  • Пазете етеричните масла далеч от достъпа на децата.
  • Купувайте етерични масла с капачки, осигуряващи детската безопасност.
  • Не нанасяйте етерични масла върху или близо до лицето не детето.
  • Не поставяйте етерично масло или продукт, който съдържа етерични масла в носа на детето.
  • Не излагайте дете под 5 години на изпаренията на силни етерични масла.

Етерични масла и ароматерапия за деца

Малките деца имат по-тънка кожа и по-слабо развита имунна система, което означава, че могат да бъдат по-податливи на потенциалните токсични ефекти на етеричните масла. Златното правило в ароматерапията, че по-малко може да е повече важи с още по-голяма сила когато говорим за приложения при децата. Всяко приложение насочено към деца трябва да бъде в по-малки или по-слабо концентрирани дози от стандартното. Ако не сте сигурни, никога няма да сгрешите като приложите най-ниската възможна дозировка!

При кърмачета и деца трябва да се подхожда внимателно и да се има предвид концентрацията на етеричните масла, която трябва да бъде не по-висока от:

Възраст

Препоръчителен %

Максимален %

Недоносени деца

0

0

До 3 месеца

0,1

0,2

3-24 месеца

0,25

0,5

2-6 години

1,0

2,0

Винаги разреждайте етеричните масла и никога не ги прилагайте самостоятелно и директно върху кожата. Това може да причини изгаряне, възпаление или раздразнение. Подходящи базови масла са бадем, жожоба, пшченичен зародиш, невен.

Ароматерапията се счита безопасна за деца над 2-годишна възраст, с уточнението, че изборът от подходящи етерични масла е ограничен. Препоръчва се и по-слабо разреждане (обикновено 0,5 - 1%).

  • 0-6 месеца: Единствените масла, които могат да се използват - и то в много малки разреждания - са лавандула и лайка. Добавете 1 капка масло към 2 ч. л. базово масло (напр. масло от сладък бадем, сусам или жожоба) за масаж или използвайте в един от нашите дифузери.

Ето кои масла са подходящи за децата между 1 и 3 години според възрастта:

Деца над 1 година: Римска лайка, Немска лайка, ЛавандулаМандарина, Евкалипт радиата или смидай (за дифузия), Нероли, Роза отто.

Деца между 2 и 3 години: горепосочените + ИндришеПалмароза, ПетигренЧаено дърво, Мащерка линалол, Джинджифил, Лимон, Грейпфрут, Равинтсара, Мароканска лайка, Кориандър, Жълт смил, Бял равнец.

Етеричните масла от Риган, Канела, Червена мащерка, Цитронела, Карамфил, Резене могат да бъдат използвани за ароматизиране на въздуха – в дифузер или спрей. Освен, ако не е посочено изрично друго, използвайте при деца над 3 години.

Ето и няколко лесни за изпълнение рецепти при някои от най-често срещаните проблеми с деца до 3 годишна възраст.

Безсъние 12м – 5г:

Подходящи етерични масла: Мандарина; Римска лайка; Лавандула; Палмароза;

Топла вана и отпускане преди сън са едни от най-добрите начини да помогнете на детето да спи добре. Количество за вана: 1 капка за всяка година от възрастта на детето, до максимум 3. Разтворете в емулгатор (пълномаслено масло, сметана или зехтин например са подходящи).

Масажът на стъпала е също много релаксиращ. Използвайте 10 к етерично масло в 30 мл базово масло (това количество ще ви е достатъчно за дълго време. Съхранявайте в стъклена бутилка, за предпочитане с помпа).

Ако детето (2-12мес) не спи, поставете следните етерични масла: 1 капка Римска лайка + 1 капка Индрише в купа гореща вода до креватчето. Затворете вратата на стаята, така че да задържите аромата в стаята.

Напръскайте покривалото и чаршафите на бебето с хидролат от лайка, за да му помогнете да се отпусне и заспи. 

Никнене на зъби (от 6 м до 2-3 год)

Хидролат от Римска лайка: когато започнат да никнат зъбите на бебето, 2-3 капки хидролат от римска лайка добавени към бутилка с вода помагат за уталожването на разстройство или други свързани с това стомашни проблеми. Натривки на венците с разреден хидролат от лайка намаляват възпалението, отоците и болката, а от там и раздразнителността на бебето. Малките деца обожават аромата и сладостта на римската лайка и бързо започват сами да я търсят, поради позитивната асоциация с облекчението, което получават при употребата ѝ.

Температура

Охлаждащи етерични масла: Евкалипт радиата (Eucalyptus radiata), Лавандула (Lavandula angustifolia), Чаено дърво (Melaleuca alternifolia), Римска лайка (Chamaemelum nobile)

Високата температура е стресираща както за детето, така и за родителите, защото може да доведе до фебрилен гърч. В случай на температура с треперене, детето не трябва да се загрява допълнително (не трепери от студ), а организма използва всички механизми, за да свали температурата. Когато температурата спане (тялото се охлади), треската ще изчезне.

Охлаждаща комбинация при температура: 1 капка Лавандула + 1 капка Евкалипт радиата се добавят към 1 л хладка вода. Обтрийте тялото с кърпа, натопена в горния разтвор.

Масло за масаж на пети и стъпала: 1 капка Лавандула се разтваря в 1 ч.л. базово масло (бадем, зехтин или кокосово масло например) и се масажират стъпалата и петите.

Болки в ушите

Много ефективна и многократно тествана комбинация, за облекчение на болки в ушите и при най-малките, действа обезболяващо и антибактериално.

Тампони за уши: 1 капка Синя лайка + 1 капка Индрише се капват върху памук и се поставя в ушите. Може да престоят в ушите няколко часа или цяла нощ. Може да се сложи и малко ракия от вътрешната страна на памучето (да не допира ухото). Може памукът да се накисне в зехтин/базово масло и пак да се добавят етеричните масла.

Масло за локално приложение при болки в ушите: 2 капки Синя лайка + 3 капки Индрише се разтварят в 5 мл (1 ч.л.) базово масло. Намазва се с няколко капки цялата област от задната част на ухото, надолу към врата, през ключицата и към подмишницата. След това нанесете около сгъвката на крака към слабините, като се уверите, че по никакъв начин не се засягат гениталиите. Правете това два пъти дневно докато инфекцията изчезне.

Конюнктивит:

Хидролат от немска лайка. Очите се почистват с тампон в посока от вън на вътре към базата на носа. По една капка от хидролата се капе във всяко око. До 12 часа очите ще са се изчистили, такава е силата на немската лайка.

Масло за локално приложение при конюнктивит: 3 капки етерично масло от  лимон + 3 капки етерично масло от чаено дърво се смесват в 5 мл базово масло (напр. бадем).

Нанася се над веждите и под скулите. Следи се детето да не търка около очите. Нанася се 2-3х на ден. За ден и половина инфекцията ще се е разсеяла.

Хидролатът от немска лайка е достатъчен сам по себе си като приложение, но ако искате да подсилите, може да комбинирате и с маслото за локално приложение.

Ароматерапията има своите много и успешни приложения и при най-малките, но не забравяйте, че най-важното тук е да се следват точно указанията. Винаги спазвайте точните мерки и количество, съобразено с възрастта на детето, според рецептата и препоръките за съответния проблем. 

Желаем много здраве и още повече усмивки на вас и най-малките членове на вашите семейства!

Нашата селекция продуктим подходящи и за най-малките

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.