Пандемия, психично здраве, обоняние и още нещо

Автор: Милена Иванова ,

Пандемия, психично здраве, обоняние и още нещо

Вече месеци наред светът е изправен пред криза, с каквато повечето от нас не са се сблъсквали. Неминуемо, пандемията носи опасности не само за физическото ни здраве, но излага на изпитание и нашата психика. След глътката въздух, която като че ли се усети за кратко през лятото, застудяването през последните седмици донесе със себе си и нова вълна стрес, който осезаемо се увеличава с всеки изминал ден. Какви са рисковете и как можем да се справим с тревожността в този предизвикателен момент? Можем ли да разчитаме на ароматерапията и силата на природата и в този случай?

Наред с притесненията от самата болест, страха за близките ни хора и неяснотата  около евентуалното протичане на заболяването, сериозен фактор за нарастващото безпокойство е и неизвестността за бъдещето в цялост, при това в комбинация с икономическите измерения на проблема. Чувството на безсилие и липсата на ясна цел и перспектива се съчетават с влошените социални отношения. Скуката и самотата, свързани с нарасналото ниво на изолация, усилват възможността от депресия. Същевременно всяка трайна ситуация, която не търпи развитие, увеличава нивото на стрес. Той от своя страна изчерпва хормоните в човешкото тяло и води до сериозен спад в имунитета. Периодите на силен стрес усилват и безсънието, това сочат много проучвания, изследващи последиците от природни бедствия и катаклизми. 

Освен, че сегашната криза повлиява състоянието ни в момента, трябва да имаме едно наум, че тя ще има отражение върху психиката ни в дългосрочен план. При много хора се забелязва, че емоциите варират – редуват се краен оптимизъм, необяснима тъга и дори ужас. Именно затова е добре да се погрижим за себе си по най-добрия възможен начин. Безпокойството, страха, безсънието, депресията, посттравматичния стрес могат да засегнат не само рисковите групи като хората с предхождащи психологични състояния или медицинските работници. У нас се отчита тенденция през последните две години, затвърждаваща се и в сегашния момент  – най-висок е делът на хората, страдащи от тревожност, след тях се нареждат тези с депресивни и маниакални състояния. На фона на притеснителните данни над 60% от 130 държави от шестте региона на СЗО съобщават за прекъсване в услугите за психично здраве за уязвими хора. В търсенето на отдушник нараства и употребата на алкохол и наркотици, а есенно-зимният период така или иначе често засилва депресивните състояния.

Последни данни на Института за изследване на населението и човека при БАН сочат, че работещите от вкъщи жени от големите градове, които същевременно се грижат за деца и семейство, са най-засегнати от ситуацията. Допълнителен стресогенен фактор е икономическата опасност, притесняваща голяма част от мъжката част от населението.

И докато пролетното „голямо заключване“ се случи във възход, в момент от годината когато зимата отстъпва път на пролетта и с това на нов живот, повече слънце, повече възможности за зареждане на организма с енергия, в момента влизаме в най-тъмните месеци от годината, които по принцип са свързани с мрачни настроения.

Как етеричните масла могат да ни помогнат при дълбок емоционален стрес

Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива. Веднъж регистриран, ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук. Нашето обоняние се свързва директно с емоционални състояния и поведение, често съхранявани от детствотото. Това е единственото от петте физически сетива, което е пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта.

При вдишването на етерично масло молекулите на аромата пътуват нагоре през носа, където се регистрират от нервите на обонятелните мембрани в носната лигавица. Ароматните молекули стимулират тази изградена от нервни клетки лигавица и задействат електрически импулси, които се прехвърлят към обонятелната луковица в мозъка. От обонятелната луковица тези импулси достигат до лимбичната система, често наричана нашия център за емоционален контрол. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с онези части на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, нивата на стрес и хормоналния баланс, етеричните масла могат да имат съществени физиологични и психологически ефекти.

Синергичните ефекти от помирисването на етерично масло влияят върху вибрационната енергия на нашите клетки и по този начин ни помагат да се лекуваме на всички нива - физическо, емоционално и духовно. Обонянието и светът на ароматите ни свързват с най-дълбоката част от нас, която винаги резонира с усещанията за доволство и радост.

В края на септември публикувахме статия, в която разгледахме една основна група етерични масла за повдигане на духа: цитрусите (Помощ! В лошо настроение съм, усмихни ме - етерични масла за повдигане на духа). Тук разглеждаме още няколко етерични масла, които могат да помогнат за подкрепа при стрес, тревожност и трудни емоционални периоди. Разбира се, при нужда и по-сериозни проблеми, задължително препоръчваме да потърсите помощ от квалифициран лекар. Психичното здраве е фундамент за общото ни физическо здраве, грижете се за него и ако има проблем, не отлагайте за утре справянето с него.

Босилек (Ocimum Basilicum L.)

Неврорегулиращата и ободряваща енергия на босилека го превръща в предпочитано масло за подобряване на връзката ум-тяло, за повдигане на духа и насърчаване на интуицията. Поради способността си да ободрява и намалява стреса, той се използва за укрепване нервната система и е добър избор в случай на психическo натоварване и тревожност. Известно е също, че се използва като ободряващо средство срещу нервно главоболие, мигрена, загуба на памет, безсъние и депресия.

Безсмъртниче

Маслото от безсмъртниче често се използва срещу депресия, летаргия, нервно изтощение и разстройства, причинени от стрес. На психологическо ниво безсмъртничето стимулира дясната страна на мозъка, като така спомага за развитието на интуицията и креативността и допринася за релаксиращата и лечебна динамика на дълбоко вкоренен емоционален стрес като гняв и негодувание. То е прекрасно и за употреба от хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Преди всичко розмаринът се използва в съвременната билкова медицина като леко болкоуспокояващо средство и при мигрена, но също така при храносмилателни, чернодробни и респираторни проблеми, както и при депресия.

Пало Санто (Bursera graveolens)

На емоционално ниво етеричното масло от Пало Санто помага срещу депресията и страха като влива усещането за доверие в дълбоко скритите в съзнанието травми. На психо-духовно ниво Пало Санто подпомага работата на фините енергии при медитация и повдига настроението на практикуващия.

Пачули (Pogostemon cablin)

Маслото от пачули въздейства добре на хора, страдащи от безсъние и депресия. Помага за преодоляване на чувството на тъга, загуба или разочарование, повишава настроението и облекчава натрупаното напрежение. Чрез стимулиране на отделянето на хормони на удоволствието като серотонин и допамин, чувствата на тревожност, гняв и тъга просто изчезват. Самото вдишване на маслото от пачули ни помага да заземим ума си. С топлия си характер това масло съживява сърцето, зарежда с енергия и поражда желанието да бъдем „тук” и да се наслаждаваме на света по-балансирано.

Равинтсара (Cinnamomum camphora cineoliferum)

Равинтсара има забележителната способност да тонизира и в същото време да отпуска нервната система на човека. Особено полезно масло в случаи на лека депресия, тревожност или нервна умора; неспокойство, безсъние и емоционално прегаряне. Маслото от равинтсара може да изчисти болезнените емоции от сърцето и да освободи травми, които могат да възпрепятстват свободния поток на енергия в дишането. То помага да се освободи напрежението и предизвиква положителни чувства на надежда и радост. Чрез раздвижване на блокираните енергии, равинтсара стимулира ума за положително справяне с парализиращите емоции.

Бергамот (Citrus bergamia)

Един от най-мощните антидепресанти в ароматерапията, действа освежаващо, охлаждащо, повдигащо, отпускащо. Бергамотът ще помогне да останете центриран в момент на стрес и също ще успокои ума в подготовка за сън. Бергамотът спомага за отпускане на физическото тяло, облекчава напрежението в мускулите и ставите. Това масло се избира, за да добави щастие и ентусиазъм в живота.

Синергия етерични масла: О! Цитруси

Едно-единствено вдишване на тази синергия ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Топла и свежа комбинация от цитруси за добро настроение, позитивни мисли и усмивки. Цитрусите напомнят за аромата на лятото, повдигнат духа и бързо разсейват буреносните облаци. Насърчават спокойствие, оптимизъм и увереност. О! Цитруси подобрява концентрацията, спомага да останете центрирани в момент на стрес, успокоява ума в подготовка за спокоен сън.

Съдържа: ПортокалМандаринаБергамот, Лимон

Несъмнено, изключително важно сега е поддържането на едно здравословно ниво на оптимизъм. В този период можем да си помогнем като намираме адекватни близки и далечни перспективи, осъществими цели, информираме се умерено и не само с негативни новини. Полезно е да поддържаме ума си свеж, да четем, да правим когнитивни упражнения. Може дори да смятаме наум, за да активираме лявото си, рационално полукълбо и да успокоим превъзбудената дясна част на мозъка. Разбира се, физическата активност е ключова. От помощ могат да ни бъдат и всякакви релаксационни техники на дишане и медитация, както и всичко, което ни носи удоволствие и радост. Рутината и здравословните навици ни дават сигурност, а за да затвърдим подкрепата, от която тялото и психиката ни имат нужда, можем да се възползваме и от силата и свойствата на етеричните масла.

Много хора подценяват или не осъзнават силата на думите и мислите. Но думите и мислите, повтаряни многократно създават нашата реалност, а с това повлияват и нашето психическо, а от там и физическо състояние. Мислите ни могат да ни разболеят, както и да ни излекуват. Така че, поддържайте добра хигиена на мислите, защото това до голяма степен определя състоянието и на тялото. А за добра хигиена на мислите е важно да спим и да се усмихваме по-често.

Усмихвайте се често, за да сте здрави!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Нашата селекция етерични масла за усмивки

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.