Мъже и ароматерапия. Мисия (не)ВЪЗМОЖНА?

Автор: Милена Иванова ,

Мъже и ароматерапия. Мисия (не)ВЪЗМОЖНА? Пред Петльовден, да поговорим за мъжете в света на етеричните масла

Наближава Петльовден – ден на мъжките рожби. Празникът се отбелязва на 2 февруари и е познат още като Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне. Тази дата се счита за ден на мъжкото начало и празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. Съществуват различни поверия и легенди за този ден, но тях ще оставим за друг път. Използвам повода, за да отворя темата за мъжките аромати в ароматерапията. Защото, за да бъде поддържана и подсилвана мъжката сила, вярвам ще се съгласите, че и в наши дни е нужно да се полагат целенасочени усилия. Затова и в следващите редове ще поразсъждаваме на глас за мъжете и ароматерапията, а за „десерт“ естествено ще споделя и няколко практични приложения за всеки ден.

Когато започнах да се занимавам с ароматерапия, мъжът ми, син на стоматолози, гледаше първо с лека насмешка, после с недоверие, което евентуално се превърна в любопитство, за да стигнем до момента, в който той започна да ми напомня да включа дифузера в детската стая или пък да търси моето алое нероли, към което се пристрасти и което използва на лицето си след бръснене или просто за хидратация преди да излезе. Когато се виждаме с приятели, той говори за  маслата повече от мен, ирониите на живота са без край, нали. Ето така се получава с мъжете. Бавно и скептично отначало, лавинообразно в последствие.

Определено мъжете имат различно предпочитание за аромати, а и чувствителността на носовете им често е различна от тази на жените. Разменяли сме съобщения с клиентки, които споделят, че у дома не могат да използват дифузер, защото мъжът им не може да понася никакви аромати. Има голяма доза скептичност сред мъжете, но аз бих поспорила за произхода и – дали чувствителността им към ароматите не е провокирана от дългогодишното облъчване със синтетични парфюми и аромати от всякакъв вид и под всякаква форма – перилни и почистващи препарати, козметика, свещи, освежители на въздух и прочие. Трикът за всеки е да открие, че аромат, дошъл от природата може да облекчи главоболието, а не да го провокира например. Да пресече кашлицата, а не да я влоши. Да помогне със съня, а не да ни държи будни. Защото за много хора, ароматите се асоциират със синтетика или във всеки случай нещо, което действа като дразнител.

Днес представяме 5 продукта идеални за мъже и тяхната жизнена сила + едно безкрайно лесно приложение в ежедневието, което изисква минимални усилия, за максимални ползи.

Започваме с една определено мъжка синергия за дифузия, защото дифузията е най-лесният, приятен и безопасен начин за първа среща с ароматерапията.

Синергия етерични масла: Терра

Подчертано „мъжки“ аромат, Терра заземява, вдъхва сила и решителност, балансира емоциите, успокоява нервната система. Екзотичен, плътен, богат и запомнящ се - ароматът на Терра напомня на скъп мъжки парфюм или пък луксозен хотел в някое от най-екзотичните кътчета на света. Отлична комбинация и за натурален парфюм или одеколон.

3 основни направления на въздействие: Терра има специален афинитет към белите дробове и дихателните пътища; действа като ефективен имуностимулант и предоставя отлична грижа за кожата, ефективна при мускулни спазми и ставни болки (приложена локално в масажно масло).

Съдържа: Сандалово дърво амирис, атласки кедър, камфорово дърво, петигрен бигарад, копаиба, ветивер, пачули, сандалово дърво, найули, бурсера, карамфилово дърво (листа), валериана, тамян (B. carterii), стиракс абс., цейлонско канелено дърво (кора) (Мадагаскар)*

+ Вана за крака с етерично масло Терра

Отпуска, спомага за извличане на токсини, подготвя за сън, профилактика и подкрепа при първи симптоми на разболяване, има противогъбично и антисептично действие.

В леген за крака добавете максимално топла вода, която може да понесете, без да се изгорите, шепа английска сол* и 3-4 капки от синергията Терра. Накиснете краката за 10-15 мин., ако ви е приятно добавете още топла вода като започне да изстива водата. Най-подходящо време за ваната е края на деня, преди лягане.

* Препорчвам да се снабдите с английска сол на килограм. Английската сол е много хубаво нещо, в случая спомага за извличане на токсините през стъпалата. При липса на английска сол, използвайте морска сол.

Алое Лайка – хидратация вкл. и след бръснене

Успокояваща грижа за чувстителна кожа. Отлично за приложение и при мъжете вместо афтършейв след бръснене или като хидратация в ежедневието. Висококачествен гел, който комбинира хидратиращата сила на растението алое вера с нежността и мощните лечебни свойства на лайката. Подходящ продукт и за най-малките деца, ще помогне за справянето с обриви, подсичания и друг вид раздразнения на кожата, а вечер ще успокои и подготви за добър сън.

Съдържа: Алое вера, Лайка, Жожоба, Равнец, Масло от шипка

Хидролат от немска лайка или индрише – идеален афтършейв, директно от природата!

Хидролат немска лайка

Хидролатите са ми любима тема, сравнително неизвестни в България (изключение правят лавандуловата и розова вода), но невероятно мощни лечебни агенти. Хидролатите от лайка и индрише в частност са идеални за приложение като афтършейв след бръснене, тъй като имат стягащо и същевременно омекотяващо действие, а ароматът и на двата се харесва на мъжката половина (индришето е по-цветно, докато немската лайка е с аромат на природна аптечка, вземете предвид при избора, а ако искате, може да смесите и двата).

Аромакар Мента – идеалният дифузер за колата

И макар да мразя стереотипите (мъжете харесват коли, жените обичат да пазаруват, нали така), не мога да пропусна да спомена и превърналия се в хит дифузер за кола Аромакар. За мъжете препоръчвам този с масло от лютива мента, 2-3 капки са достатъчни, за да събудят и държат фокусиран и същеверемено спокоен всеки мъж тръгнал на път.

10% днес, 20% догодина

Oshadhi обслужва клиенти в България от лятото на 2020 и до момента едва около 10% от клиентите ни тук са мъже. Не много обнадеждаващо за тази група от пазара като клиентела, бихте казали? Не толкова бързо. Защото интересното е, че в професионалния свят на ароматерапията, голям процент от авторите и уважаваните лидери по темата са мъже, да не забравяме, че и основателят на Oshadhi, Д-р Хоцел е един от тях. Така че, като всичко друго – въпрос на информираност, за която се изисква време, постоянство и търпение. Но материята определено не е чужда на мъжката половина от света, дори напротив. От опит знам, че скептиците сред мъжете са мнозинство на старта, но също от опит мога да ви кажа това - веднъж открият ли ползите на ароматерапията, те са поне толкова лояни и пристрастени, колкото и нас жените. И така, очаквам 20% от клиентите ни до Петльовден 2022 да са мъже, обещавам да споделя как ни се е получило след година (-:

За Петльоден да си пожелаем здрави и силни синове, мъже, бащи и дядовци.

С грижа от Природата за всички Петльовци

Милена

Нашата селекция продукти за Петльовци

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.