Честито рождество! Осветете тялото и душата си! Да поговорим за тамяна.

Автор: Милена Иванова ,

Честито Рождество! Да бъде светлина, мир, любов и здраве. Да поговорим за тамяна

За днес избрах да говорим за етеричното масло на тамяна – и това съвсем не е случайно. Но преди да ви разкажа за историята на тамяна, както и за неговите лечебни свойства, нека да ви разкажа за моя личен път към този специфичен аромат.

Когато преди години започнах да се ровя любителски в света на етеричните масла, естествено и неизбежно стигнах и до тамяна. Един ден пристигна поредната доставка от масла, с които тепърва щях да се запознавам и той беше сред тях. Отворих шишето, подуших и рязко затворих. Това не беше моят аромат – защото тежеше, напомяше ми за мрачните и окадени църкви от детството ми (тогава, когато на църква беше разрешено да ходят само възрастните хора, а по-младите ако ходеха, бе рядко и тайно), както и за тъжните поводи, които са ме отвеждали до места, на които Отец е окадявал с тамян. Въобще, кофти аромат с много тежка и неприятна асоциация за мен, а тъгата сякаш струеше отвсякъде. Тази ми асоциация за тамяна беше неговата присъда, що се отнасяше моята практика към онзи момент - върнах шишето на лавицата да събира прах во веки веков. Е да, ама не. Защото все по-задълбоченото ми навлизане в света на ароматерапията по това време беше свързано и с четенето на множество материали за приложението на етеричните масла при работа с различни състояния и тамянът ме удряше по главата отново и отново. Той просто отказваше да ме остави „на мира“. И така реших да му дам втори шанс. Започнах да го прилагам в комбинации при главоболия, в масла за лицето (легендите са безкрай за благотворното му влияние на бръчки, белези и петна по кожата), в дифузера за пречистване на въздуха. И така без да разбера кога, аз се влюбих в неговия аромат. Защото, когато човек веднъж изпита благотворните свойства на едно масло, той неизбежно сменя асоциацията си. Така моята връзка с тамяна претърпя метаморфоза и  непомосимостта и негативната асоциация се трансформира в любов и благодарност.

Но да се върнем към хилядолетната история на тамяна, включително и връзката му с нашата Коледа:

Духът на свещеното и на медитацията обгръща тамяна от векове. Тамянът е бил един от даровете, които тримата източни мъдреци носят на новородения Иисус според историята описана в Новия завет. За християнската църква тамянът символизира молитвата, която се възкачва към Бога, поклонението и пречистването.

В древен Египет тамянът се описва като „вещество, което може да доведе до божествено състояние“. Той е намерен в гробницата на египетския цар Тутанкамон, починал преди 3330 години. По това време тамянът е използван като средство, което да позволи на душата да намери своя път обратно към висшите измерения.

Римската империя също била много обзета от свещената смола, известна още като "Олибан/олибанум" на латински - olium libanum, в превод масло от Ливан. Почти във всяко домакинство е имало съд с тамян, за предпазване от зло, за почитане на боговете и за премахване на неприятните миризми.

Хипократ, най-известният лекар в древна Гърция, е използвал тамян за лечение на рани, стомашни и храносмилателни проблеми и респираторни заболявания. В аюрведа тамянът се използва за лечение повече от 5000 години и е преоткрит като аюрведично лекарство от Махариши Махеш Йоги.

Духовна субстанция, „вертикална“ като дим, който се издига към небето

Смолите и техните масла (тамян, смирна, бензое и др.) винаги са били свързвани с опушването и пречистването. Специалната настройка на ума, която те създават, е „вертикална“ като дим, който се издига към небето. Вертикалното означава също далеч от границите на светските „нрави и дела“ и съпътстващите ги раздори и напрежения, навътре към дълбочината на душата. Тамянът притежава силата да извиси човешката осъзнатост до това „друго“ ниво като освободи нервите от прекомерно напрежение и позволи да се съсредоточим върху основополагащото трансцендентално единство на нашето вътрешно Аз. Ароматът на тамянa e свеж, балсамов, топъл и дървесен и е помагал за създаването на свещени пространства за постигане на мир и връзка със себе си.

Ароматната смола на тамяна се извлича от дървета от рода Босвелия (Boswellia), най-вече от Boswellia sacra и Boswellia carterii, семейство Бурсерови (Burseraceae). Дърветата не се култивират и произлизат от планинските части на западна Индия, южна Арабия и североизточна Африка, а смолата се събира там където са най-изобилни. Днес повечето тамян на пазара е с произход Сомалия, Йемен, Индия и Етиопия. Методите за добиване на смолата не са се променили особено в последните няколко хиляди години. За да се получат „сълзите“ на смолата (наречени така заради формата им), по кората и клоните на дървото се правят нарези, което води до изпускането на жълтеникава до бяла смола, която се втвърдява. Смолата може да се добива от дървета, които са на възраст поне от 8 до 10 години, два до три пъти годишно. Последният добив е с най-доброто качество. Едно дърво може да дава между 10 и 20 килограма смола годишно. След три години обаче то се нуждае от няколко години фаза на покой. Етеричното масло се произвежда чрез парна дестилация на смолата. За целите на парфюмерийната индустрия се произвежда също Абсолю чрез приложение на разтворител.

Лечебните свойства на тамяна

Тамянът винаги е бил почитан не само заради аромата си, но и заради лечебните си свойства. Етеричното масло от тамян релаксира, ревитализира, успокоява, предава устойчивост и подобрява дишането. Една от най-важните сфери на действие на тамяна е нервната система, то е отлично при нервно напрежение и изтощение, успокоява ума, помага при медитация, молитва и духовни практики. Ефективен имуностимулант, особено полезен в случаи, когато имунната система е отслабена поради стрес и депресия.

Мощно противовъзпалително средство: Лечебната смола на тамяна може да се използва за всякакви възпаления, особено при проблеми със ставите и ревматични заболявания, но също така и за всякакъв друг вид възпаление, вкл. на пикочните пътища, дебелото черво и т.н. Нанесено локално облекчава ставни и мускулни болки. При пациенти, страдащи от полиартрит, болките намаляват с от 60 до 70% и се облекчава подуването и сковаността на ставите. Това може да се обясни с факта, че болките се управляват от така наречените простагландини. Алопатичната медицина се бори със синтеза на простагландин и съпътстващите го болки чрез антиревматични лекарства или кортизон, докато тамянът има същата способност, но без да предизвиква нежелани странични ефекти. Клинични проучвания в университети и в болници са доказали тези положителни реакции.

Облекчаване на дихателната система: Етеричното масло от тамян има силно въздействие върху дихателната система, задълбочава и ревитализира дишането, може да помогне за поддържане на ритмично, дълбоко дишане – подходящо при медитация, но също и за подсилване и подкрепа на дихателната система през студените месеци. Използва се традиционно за респираторни заболвания, особено свързани с нервно напрежение.  Полезно е в случаи на астма, катар, бронхити, бронхитна кашлица, грип или дори при пристъпи на бронхиална астма, тъй като помага за забавяне на дихателната честота и позволява на дихателния обем да нараства.

Лекарство за зимата: Когато се използва за инхалации, етеричното масло има способността да разтваря слузестите субстанции, образувани при кашлица и настинка. То е много добра превенция и в зимния сезон за предпазване от зимни болести. Само две или три капки тамян разтворени в малко базово масло, втрити по шията или пък директно дифузирани в помещение, създават бариера срещу вирусите.

Предпазно средство за кожата: Козметичната индустрия предлага множество продукти със съдържание на тамян, тъй като се предполага, че той предотвратява бръчките и предоставя оптимална грижи за кожата. Той е много ефективен и при акне и много други кожни заболявания - от дребни неразположения до ракови заболявания на кожата. Като грижа за кожата се препоръчва за заздравяване на рани, суха и зряла кожа, белези, бръчки, подути и кървящи венци, язви и други.

Холистичен духовен лечител: Както вече е известно, чрез религиозната си и ритуална употреба, тамянът балансира „емоционалното осъзнаване” на човека. Определено има успокояващ ефект, без да причинява умора и допринася за яснотата на мисълта. Тамянът има положително влияние върху депресиите и оказва успокояващо въздействие върху нервната система, като по този начин намалява тревожността и нервното напрежение.

Тамянът и раковите заболявания: една дълга и сложна тема, задължително с продължение! *

Много се спекулира със свойствата на тамяна да въздейства върху туморни образования, което за съжаление влияе както на „търговията“, така и на спекулативната цена, която някои търговци налагат на това красиво масло. Затова няма как да не споменем основните факти, митове и легенди по темата.

И така, фактите: Има публикувани само няколко научни изследвания - засега само in vitro - върху ракови клетки и поради това е твърде рано е да се правят окончателни заключения за антираковото въздействие на тамяна и различните му екстракти като етерично масло, хидролат, алкохолен или CO2 екстракт и т.н. Така че ние няма да ви кажем, че тамянът лекува рак и не бихме ви посъветвали да загърбите достиженията на модерната западна медицина при лечението на различни ракови заболявания. Бихме казали обаче, че тамянът може да бъде наистина важен съюзник по пътя на лечение.

И някои (добри) митове и легенди: Научно доказано е, че употребата на екстракт от тамян дава конкретни резултати при тумори и рак поради наличието на така наречената „босвелиева киселина“. Въпреки че чистата смола показва висока концентрация на тази киселина, в дестилираното етерично масло нейното съдържание е много ниско. Независимо от това, многобройните лични отзиви показват, че тамянът във всичките си разновидности НАИСТИНА има забележителен антитуморен ефект. Приложението на хидролата от тамян, в който изглежда се съдържа повече босвелиева киселина, може да бъде удачно допълнение, тъй като ароматните киселини при дестилация като цяло се абсорбират от водата и присъстват много малко в етеричните масла.

А възможно ли е в митове и легендите да се съдържа и истина? Или да поговорим за изолативния срещу холистичния подход на лечение и терапия: типичният западен „изолативен подход“ предполага винаги да се фокусираме върху „активната съставка“ (т.е. „босвелиева киселина“ в случая с тамяна) и не отдава заслуженото на холистичните и синергични ефекти на всички съединения, съдържащи се в екстракта от лечебно растение като тамяна. Необходимо е да се разгледат заедно всички десетки биохимични съединения в маслото на тамяна - и не само тези. Дори и ако се разгледа всяко от тези съединения поотделно и да се докажат определени ефекти от тях в едностранчиво аналитично проучване, няма да можем да направим цялостно заключение за холистичните им свойства взети заедно. Ако искаме да останем на биохимично ниво, трябва да отбележим, че в маслото от тамян се съдържа огромно количество от така наречените „монотерпени“. Възможно ли е тези, които са били обект на многобройни проучвания за рак, също да имат своята роля в случая с това масло?

Отвъд материята - да се свържем отново с вътрешния си жизнен поток: Можем да кажем, че така или иначе има „вибрационни следи“ (еха, смело!) от всички видове вещества (включително и от босвелиева киселина), които действат като „скрити благодетели“ в целия биохимичен състав на маслото. Това би означавало, че считаната от векове за „свещена“ действителна природа на тамяна, е явление „отвъд“ съвременния научен подход, отвъд повърхностното ниво на материята.

Истинското парамедицинско разбиране за тамяна непременно трябва да вземе предвид стойността на „пара“ (което на санскрит означава „отвъд“) и ще надхвърли обикновения биохимичен анализ. Това би ни довело до по-цялостно разбиране на тамяна, а именно, че всъщност може да ни помогне да се свържем отново с вътрешния си жизнен поток (Прана или Чи). И по този начин, като ни върне към изгубената вътрешна хармония, може да помогне на тялото с неговите трилиони клетки да намери ново равновесие. Равновесие, което със сигурност е един от ключовите фактори за излекуване на рака.

Един истински свещен съюзник: Тамянът може да ни помогне в толкова много аспекти: от духовна страна, свързването на маслото с предпазването на човека от материалистични изкушения, извисяването на съзнанието и разтварянето на подсъзнателния стрес има смисъл и ни дава възможност да разберем защо тамянът е бил и все още е толкова използван за ритуални цели.

Прозрачността и бистротата на т. нар. „сълзи“ на смолата може да се счита за нейно уникално качество, което ни води до споменатия вече възглед на древните, които са считали тамяна за „веществото, благоприятстващо божественото състояние“ и способно да освободи толкова много блокажи - физически и психологически, така че истинското духовно Аз на човека, душата или Атмата, да има свободата да бъде себе си.

Послепис: една звезда на небето...

След 1989 година Коледа беше отново разрешена и призната като официален празник в България (а за децата, след 45 години отсъствие, Дядо Коледа зае мястото на Дядо Мраз и неговата Снегурочка). В моето семейство се върнахме към старите традиции без страх, че някой нещо ще каже. Баба беше в центъра на бъдни вечер, защото тя най-добре помнеше и знаеше какво и как се прави - от приготвянето на содената пита до нареждането на всички постни ястия на масата. Разказваше ни за нейната баба и спомените от нейното детство и младост. Събирахме се около масата на село, тя казваше молитвата, така както я помни от детството, окадяваше масата с въглен от печката на дърва и зрънца тамян в една керемида и всички казвахме Амин. Тежки ми бяха тия Бъдни вечери, поради утежняващото обстоятелство, че като един уважаващ себе си тийнейджър празнувах рожден ден до ранни утрини на 24ти и Бъдни вечер по дефиниция ми беше мъгла. Осъзнавам с днешна дата, че дори и това е било в ущърб на моята асоциация що се отнася до аромата на тамяна. А днес – аз просто обичам тамяна, и заради Бъдни вечер и спомена за моята баба, която окадяваше трапезата с него. Защото, както обяснява синът ни, моята баба е вече звезда на небето, но на Бъдни вечер, тя винаги ще свети като най-ярката звезда на моето небе. А тамянът ще ми топли сърцето.

С любов и благодарност на баба.

Да бъде светлина, мир, любов и здраве! Обичайте се и бъдете обичани.

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Продукти на Oshadhi съдържащи тамян

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.