Помощ! Цикълът ми е тежък, болезнен, всеки месец съм извън строя поне ден-два.

Автор: Милена Иванова ,

Помощ! Цикълът ми е тежък, болезнен, всеки месец съм извън строя поне ден-два

Ако сте от жените, които посрещат месечния си цикъл без дори да забележат, имате късмет и сте в завидното малцинство. Може да пропуснете днешната статия и вместо това се отдайте на блянове за деня, в който отново ще можем да пътешестваме без спир по ширкоия свят. Поне аз така бих направила на ваше място, особено в сив и мокър ден като днешния. Тази статия е за останалите жени, които нямат този късмет и се сблъскват с болката и ред други неудобоства ежемесечно.

Статистиката сочи, че 80% от жените изпитват силни болки по време на „онези дни“ от месеца, което понякога възпрепятства ежедневните им дейности, а на някои дори се налага и да прекарат няколко дни от месеца в леглото. Състоянието на болезнена менструация се нарича дисменорея и не бива да бъде подценявано. Не само заради физическото неразположение, а и поради факта, че може да е признак на друго заболяване. Дисменореята може да бъде първична, която е по-често срещана  и представлява нарушение в синтеза на простагландините, т.е. на естествените химически вещества с регулираща функция, които се освобождават по време на менструация. Простагландините са отговорни за свиването на мускулите на матката, което предизвиква самите спазми и усещането за силна болка, а нивото им е най-високо няколко дни преди, както и в началото на месечния цикъл, след което спада и болката отшумява до ден-два. Ако обаче болките продължават, придружени от друга необичайна симптоматика, и обхващат областта на кръста или таза ниско долу, е добре да направите консултация с лекар. Това може да са признаци на вторичната дисменорея, която се свързва със заболявания като ендометриоза (тъкан от вътрешния слой на лигавицата на матката, растяща в други органи в коремната кухина извън обичайното за нея място), възпаление на матката, на тръбите или на яйчниците.

Ето защо е важно да слушаме тялото си и да разпознаваме сигналите, които то ни дава. Да, менструацията е естественият начин женското тяло да се пречисти, но не бива да приемаме болката и прекомерния дискомфорт като нещо нормално.

В този ред на мисли днес разказваме за трите най-важни етерични масла свързани с облекчаване на болките свързани с дисменорея, но и по-общо свързани с баланса и женското здраве в по-общ план през всички цикли на живота на жената. Защото даровете, които имаме благодарение на Природата работят цялостно и всеобхватно – тук не говорим за болест, а за дисбаланс и съответно целим да подпомогнем тялото да се завърне към естествения си баланс, при който спазмите (а и други симптоми на дисбаланс) отшумяват и изчезват. Опитайте и с търпение и постоянство ще бъдете изненадани от ефектите, които тези на пръв вид най-обикновени, но всъщност магични природни средства могат да имат върху вашето тяло.

ТРИ от най-важните етерични масла за женско здраве

Мускатова салвия (Salvia sclarea) – най-важното "женскo" масло

Няма да е преувеличено ако кажем, че етеричното масло от мускатова салвия е най-важното масло за женско здраве, с особен афинитет към жените и предоставя подкрепа през всички фази на живота на жената – от менструалния цикъл, през раждането и периода на менопаузата. Това масло спомага за облекчаване на мускулните спазми и има свойството да облекчи менструалните болки благодарение на аналгетичните и антиконвулсивните си свойства; както и да възстанови цикъла, когато е нередовен; то действа стимулиращо и същевременно отпускащо на матката и така спомага родилния процес; балансиращите му свойства и силно анти-депресивно въздействие го правят подходящо и по време на прехода към менопауза. Предполага се, че има регулиращо въздействие на хипофизната жлеза.

Етеричното масло от мускатова салвия е богато на линалил ацетат и линалоол – съставки с доказани отпускащи за ума, сърцето и тялото свойства, които го правят много подходящ избор за приложение, когато целта е да се успокои цялата система. То регулира, балансира, успокоява и действа еуфорично, работи за освобождаване и раздвижване на застояла или блокирана енергия.

Римска лайка (Anthemis nobilis) – мощен аналгетик и спазмолитик

Римската лайка е едно от най-известните етерични масла за отпускане както във физически, така и в психически смисъл. Високо ценено заради потенциала да облекчава мускулни спазми, етерично масло от римска лайка е особено ефективно при болки свързани с месечния цикъл при жените. То регулира, успокоява и хармонизира; отпуска мускулите, подпомага храносмилането, подобрява настроението и помага да се подготвим за спокойна нощ. Успокояващите и свойства я правят подходящо допълнение към комбинации за уморени или претоварени мускули. Понякога наричат римската лайка „земна ябълка“, заради аромата – сладък и топъл, свеж, плодово цветен и тревист. Съчетава се добре с индрише, грейпфрут, лавандула и лимон.

Индрише  (Pelargonium graveolens) -  възвръща женствеността, раздвижва застояла или блокирана енергия.

Регулира, успокоява без да приспи, утешава и повдига духа. Тонизира и подмладява. Може да помогне на жените за тяхната женственост и вътрешен мир, това масло има способността да раздвижи застояла или блокирана енергия както на физическо, така и на емоционално ниво. Най-важните химични съставки са цитронелол, гераниол, цитронелилформат, геранилформат, за които е известно, че действат върху ендокринната система и често се използват при оток и задържане на вода. Един от основните избори за подобряване на циркулацията, етеричното масло от индрише може да помогне за овладяване на леки болки, мускулни спазми и възпаления. Ефективно в моменти на стрес и тревожност.

и ДВЕ рецепти за приложение вкъщи

И понеже болка само с приказки трудно минава, предлагаме ви две рецепти за практично приложение в домаши условия на етеричните масла, с които може да облекчите (и регулирате) болезнения си цикъл.

Масажно масло за локално приложение (4%)

За регулиране на цикъла, особено болката свързана с цикъла. Това масло ще регулира и храносмилателната функция и би трябвало да доведе до подобрение в отделителните процеси.

Вариант 1:

Римска лайка (Chamaemeleum nobile) (4 капки),

Мускатова салвия (Salvia sclarea) (6 капки),

Бергамот (Citrus aurantium ssp. Bergamia) (6 капки),

Планинска лавандула (Lavandula angustifolia) (8 капки),

Анасон (Pimpinella anisum)* (6 капки)

разредени в 30 мл бадемово масло**

Вариант 2:

Мускатова салвия(Salvia sclarea) (5 капки),

Индрише(Pelargonium graveolens) (10 капки),

Роза дамасцена (Rose Otto) (5 капки),

Индийско орехче (10 капки),

разредени в 30 мл бадемово масло**

*Анасонът може да се замести с резене (Foeniculum vulgare)

** Може да се използва комбинация от масло от таману (Calophyllum inophyllum) и жълт кантарион в равни пропорции.

Начин на употреба:

Локално приложение. Масажират се коремната област (в посока на часовниковата стрелка), бедрата и кръста всяка вечер, като се започне 5 дни преди очакваната дата на цикъла и се продължи по време на целия цикъл.

Опитайте и ще се радваме да чуем отзиви след два-три месеца, в това време сме сигурни, че ще забележите промяна в начина, по който се чувствате.

Грижата за себе си е от първостепенно значение, а познанието за собственото ни тяло – най-ценният инструмент. Така, веднъж научили се да чуваме сигналите на тялото, ще намираме най-правилните и щадящи методи, с които да го подкрепим в моментите на нужда.

Без болки и със здраве!

Милена

Нашата селекция продукти за женско здраве

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.