Помощ! Храносмилането е моето слабо място

Автор: Милена Иванова ,

Помощ! Храносмилането е моето слабо място

Колкото и странно да звучи в този момент, наближават празниците, а с тях неизбежно за повечето от нас и големите трапези. В допълнение на това, спецификата на обстановката около нас в настоящия момент поставя тялото и психиката пред големи предизвикателства. Именно тези два фактора ме провокираха да искам да поговорим за един вид оплаквания, които мнозина от нас имат редовно, но често неглижират.

Случва ли ви се понякога да изпитвате тежест или дори болка след хранене? Да се подувате или да ви се доспива? Или се оплаквате от киселини, гастрит, колит, язва, автоимунно заболяване, хормонални и дори репродуктивни смущения или „просто“ имате нередовен или твърде бързо работещ стомах (т.е. посещавате тоалетната по-рядко от веднъж на ден или над 3-4 пъти)? Ако отговорът на който и да било от тези въпроси е положителен, то тогава много вероятно страдате от неефективно храносмилане. Само след благотворно повлияване на проблем от това естество можем истински да осъзнаем колко голяма част от здравето и благополучието ни зависят именно от оптималното функциониране на стомашно-чревния тракт. Той е решаващ за имунната ни система и обхваща над 75% от нея, а нервната система по стените му е толкова сложно устроена и тясно свързана с главния мозък, че даже говорим за „втори мозък“ в човешкото тяло.

Как можем цялостно да подобрим здравето си и доколко ароматерапията може да помогне за доброто ни храносмилане, ще видим в следващите редове.

Ето и някой основни факти, които е добре да знаем по темата:

  • Добре функциониращата храносмилателна система успява да усвои около 97% от веществата. Но! Храносмилането е сложен и дълъг процес, свързан с няколко основни фактора какво консумираме, как го разграждаме, каква част от хранителните вещества успяваме да усвоим и какво елиминираме. Т.е. дори и да се храним здравословно, това не винаги означава, че успяваме да държим тялото си в хармония и дори и най-чистата храна може да не достига до клетките ни и да не ги захранва подобаващо.
  • Осъзнатото и бавно хранене и внимателния подбор на това, което избираме да сложим в устата си са основни принципи за добро храносмилане избягвайте студените храни и напитки, дъвчете продължително, информирайте се как да комбинирате различните групи храни, яжте повече пробиотични ферментирали храни и по-малко рафинирани въглехидрати.
  • Движението е фундамент, без който нищо в тялото не се случва както трябва. Перисталтиката е тясно свързана с движението, затова ежедневните разходки, вкл. и увеличението на ходенето за сметка на транспортните средства са от изключително значение. Дори и без усилено спортуване, ежедневните разходки повляват добре.
  • Не гладувайте, хранете се по малко, но редовно, специалистите препоръчват да хапваме на около четири часа. Така тялото поддържа постоянни нива на кръвната захар, а чувството за глад е регулирано.
  • Хидратирайте тялото си добре, а в зимния сезон пийте повече сгряващи напитки. Пийте достатъчно вода през деня, но не пийте вода по време на хранене (както и поне половин час преди това и час след това).
  • Честите промени в настроението могат да са индикатор, че е добре да обърнете внимание на храносмилането си. Негативните емоции също оказват влияние на проблемите със стомаха. Ако сме тревожни или гневни често, ако изпитваме яд или завист и не успеем да отработим тези емоции по добър начин, това води до функционални разстройства.
  • Около една трета от жените в днешно време страдат от симптоми, свързани с хормонален дисбаланс и често състоянието на стомашно-чревния тракт има отношение към тази картинка. Този вид смущения често се приемат за нещо нормално, но до голяма степен могат да се коригират, ако обърнем внимание на стомашно-чревния си тракт и оптималното му функциониране.

Какво можем да предложим от тайните на природата, за да се радваме на добро храносмилане, цялостно здраве, по-свежа кожа и по-добро настроение?

Сред основните етерични масла, които могат да спомогнат за подобрена храносмилателна функция са повечето цитруси. Маслата извлечени от семена са също много ефективни помощници при храносмилателни проблеми, както и при проблеми от емоционално естество (интересен факт, който прави връзката между мозъка и стомашно-чревния тракт и на ниво ароматерапия). Римската лайка заслужава да бъде специално спомената, тъй като освен че е невероятно за храносмилането, това масло има и мощни болко-успокоителни свойства!

Ето и списъка на най-ефективните етерични масла за приложение при проблеми с храносмилателната система.

Портокал, сладък (Citrus x sinensis)

Бергамот (Citrus aurantium ssp. Bergamia)

Мандарина (Citrus reticulata)

Грейпрфут (Citrus paradisi)

Лимон (Citrus limonum)

Цитратна мента (Mentha citrata)

Мента, лютива (Mentha x piperita)

Мента (Mentha spicata)

Римска лайка (Chamaemeleum nobile)

Кардамон (Elettaria cardamomum)

Резене, сладко (Foeniculum vulgare)

Звезден анасон (Pimpinella anisum)

Ким (Carum carvi)

Кориандър, семе (Coriandrum sativum)

Морков, семе (Daucus carota)

Джинджифил (Zingiber officinais)

Сандалово дърво (Santalum austrocaledonicum)

Индрише (Pelargonium x asperum)

Бял равнец (Achillea millefolium)

Ето две рецепти от ароматерапията за подобряване на храносмилателната функция, които да внедрите в ежедневните си навици.

1. Масло за масаж на корема: 3%

За подобрена храносмилателна функция. Може да се приложи и на момента, при болки или дискомфорт в коремната област.

Съдържа: Римска лайка (Chamaemeleum nobile) (3 капки), Кардамон (Elettaria cardamomum) (5 капки), Портокал, сладък (Citrus x sinensis) (6 капки), Морков, семе (Daucus carota)  (6 капки), Резене, сладко (Foeniculum vulgare)  (5 капки) в 30 мл. база от бадем.

2. Масло за масаж на корема: 3%

За подобрена храносмилателна функция и хормонален дисбаланс

 

Съдържа: Портокал, сладък (Citrus x sinensis) (6 капки), Римска лайка (Chamaemeleum nobile) (3 капки), Резене, сладко (Foeniculum vulgare) (5 капки), Мускатова салвия (Salvia sclarea) (5 капки), Лютива мента (Mentha x piperita) (4 капки)в 30 мл. база от бадем

Начин на приложение: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажирайте коремната област* в посока на часовниковата стрелка, бедрата и кръста. Прилага се всяка вечер без прекъсване. *Локалният масаж в коремната област, кръста и бедрата е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците.

А за финал и нещо, което можете да прилагате след празничните угощения, за да помогнете на системата да изчисти и да се върне към нормалния (след-празничен) режим на работа. 

Комбинация хидролати за подобрена храносмилателна функция 600мл.

Съдържа: по 100мл. от следните хидролати: Анасон; Резене; Римска лайка; Немска лайка; Мента; Нероли.

Начин на употреба: Комбинирайте шестте хидролата. 30мл. от комбинирания хидролат се добавят към 1л. изворна вода (не от чешмата, важно е да не присъства хлор!) и се пие в продължение на деня, на малки глътки. Един курс е от 21 дни, след което се почива 7 дни. Ако има нужда, се повтаря отново.

Важно: След отваряне задължително съхранявайте в хладилник!

Хидролатите, за които писах подробно миналата седмица могат да бъдат от невероятна полза и да внесат бързо облекчение при храносмилателни проблеми. Важно е обаче да сте сигурни в произхода им, както и че няма добавени консерванти и че са подходящи за консумация.

Хранете се редовно, хранете се бавно и осъзнато, бъдете умерени, не преяждайте, движете се, усмихвайте се и бъдете здрави!

Нашата селекция от продукти за по-добро храносмилане

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.