Етерични масла и акне - митове, легенди, но и истини

Автор: Милена Иванова ,

Около 95% от хората се сблъскват с проблема наречен акне в даден момент от живота си според проучване в световен мащаб. И въпреки че акнето е широко разпространено здравословно състояние в тийнейджърските години, тенденциите сочат, че процентът на пациенти между 30 и 50 години се увеличава и ще продължава да расте, както и че все повече деца на възраст между 7 и 9 години (т.е. много преди тийнейджърството) се сблъскват с този проблем. Какво може да обясни тези тенденции и какво може да направим, за да си помогнем?

Акнето (Acne vulgaris) е незаразно кожно заболяване, което се причинява най-често в следствие на хормонални промени и дисбаланси в тялото. Обичайно, тези промени започват в периода на пубертета, когато завършва развитието на мастните ни жлези. С настъпването на тийнейджърските години тялото произвежда активно мъжки хормони, наречени андрогени, които стимулират производството на себум в мастните жлези. Това води до прекомерно омазняване и запушване на кожата, с което и до появата на акне. Състоянието се характеризира  с пъпки (пустили), комедони (черни точки), пъпки с бял връх (бели точки), кисти и други и може да засегне не само лицето, но също и врата, гърба и гърдите. Освен, че е неприятно на външен вид, в много случаи акнето е и болезнено. В общия случай акнето изчезва след пубертета и засяга както жени, така и мъже. Разликата идва обаче тук – докато при мъжете хормоните се стабилизират, при жените те продължават да варират. Това се дължи на менструалния цикъл, бременността и менопаузата като основни определящи фактори за бушуващите хормони. Те могат да провокират появата на акне в различни етапи от живота на жените.

Ето защо легендата, която битува, че „само тийнейджърите имат акне“, не е вярна. И това е само един от редицата митове, които не се потвърджават от фактите свързани с акнето. Ето и други често срещани митове и теории:

  • Диетата не оказва влияние върху акнето – точно обратното. Изследванията сочат, че прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс, както и консумацията на млечни продукти повишават производството на себум, което запушва порите и води до появата на акне. Консумацията пък на месо (червено и бяло) отглеждано в индустриални условия, за което може да се предположи, че съдържа следи от антибиотици и хормони също оказва негативно влияние. Плодовете трябва да се консумират в ограничени количества от хора страдащи от акне, поради високото им съдържание на захари, зеленчуците за сметка на това са задължителни в големи количества. Шоколадът също трябва да се избягва, не само заради съдържанието на захар, но и заради стимулантите, които съдържа и които имитират нашите хормони и влияят негативно при проблеми с акне. Кафето и черният чай, също стимуланти, е хубаво да се избягват.
  • Излагането на слънце помага срещу акне – въпреки полезното влияние на слънцето върху човешкия организъм, свързан с набавянето на жизненоважния витамин Д, слънцето изсушава кожата. Това активира мастните жлези и стимулира отделянето на себум, който е причина за появата на акне.
  • Лошата хигиена причинява акне – несъмнено поддържането на кожата чиста намалява наличието на бактерии, които от своя страна причиняват инфекция на кожата и водят до поява на акне. Но истинският причинител е комбинацията от мастна секреция и мъртви клетки, които се намират дълбоко в кожата и не могат да бъдат достигнати с почистване.
  • Честото почистване и употребата на много козметични продукти помага в борбата срещу акнето – не, прекомерното, интензивно почистване и третиране на кожата с всякакви медикаменти е противопоказно. То раздразва още повече вече проблемната кожата и влошава нейното състояние.
  • Изстискването помага – категорично не. Това не само доведе до размножаването на бактериите и то в дълбочина, но и ще доведе до по-сериозно възпаление, зачервяване, петна и образуване нa белези.
  • Стресът и тютюнопушенето са причината за поява на акне – не, те могат да задълбочат състоянието на вече съществуващо акне, но не и да го причинят.
  • Няма връзка между гените и акнето – всъщност генетичният фактор оказва сериозно влияние при появата на акне. Ако родителите са се сблъсквали с този проблем, вероятността от поява на акне при децата е голяма.
  • Акнето минава от само себе си – не минава, а се задълбочава. И тук, както при всеки друг възпалителен процес, е необходимо правилно лечение, съобразено с типа кожа и вида на акнето.
  • Антибиотиците лекуват акнето – често изписвани при проблеми с акне, антибиотиците третират симптомите, но не лекуват дисбаланса в основата на състоянието. И тъй като антибиотиците нямат способността да разграничават добри от лоши бактерии, резултатът е, че добрите бактерии в стомашно-чревния тракт, чиято роля е да спомагат за храносмилането и елиминацията на токсини от тялото биват драматично засегнати. Поради това, дори и да помогат в краткосрочен план, антибиотиците всъщност могат до доведат до значително влошаване състоянието на пациенти с акне в дългосрочна перспектива.

Факт е, че акнето води след себе си редица последствия върху начина на живот и психическото състояние на хората. Въпреки, че не е животозастрашаващо заболяване, хората с белези от акне често страдат от депресия, безпокойство, ниска самооценка и са социално дистанцирани и необщителни.

За съжаление акнето не може да бъде избегнато, но може да се контролира и лекува. Един от най-добрите и щадящи кожата методи е ароматерапията.

Защо и как етеричните масла работят в случая с акнето?

Основните проблеми свързани с акнето са дисбаланс на хормоните, възпалителни процеси, подобряване на циркулацията, нужда от изравняване на тена и оздравяване на кожата, както и намаляване на стреса, който играе основна роля в увеличеното производство на себум. Етеричните масла, които могат да помогнат за справяне с тези проблеми съответно трябва да притежават антибактериални, противовъзпалителни, както и релаксиращи и успокояващи свойства. На следващите редове разглеждаме базовите и етерични масла най-подходящи за приложение при проблемна кожа с акне.

Базови масла

Бадем (студено пресован), Вечерна иглика, Пореч, Невен (извлек)

Етерични масла

Фаза 1: Целта е да се подпомогне процеса на оздравяване на кожата, да се намали възпалението и деликатно да започне да се регулара баланса на производството на себум. Подходящите етерични масла в тази фаза са:

Немска лайка, Римска лайка, Бял равнец, Смирна, Роза дамасцена, Палмароза, Морков (семе);

Фаза 2: Целта е да се намалят възпалителните процеси, както и да се продължи процеса на ребалансиране. Подходящите етерични масла, с противовъзпалителни и балансиращи свойства включват:

Бергамот, Лавандула, Евкалипт радиата, Чаено дърво, Мускатова салвия, Мащерка линалол, Индрише;

Фаза 3: Заздравяне и изравняване на тена, поддръжка. Подходящите етерични масла във Фаза 3 включват:

Нероли, Резене, Хвойна (плод), ЛимонРоза дамасцена, Портокал (сладък), ГалбанумМорков (семе), ЛавандулаИндрише;

Не използвайте агресивни продукти на кожата. Колкото повече изсушавате кожата, толкова повече тя компенсира, като произвежда повече себум, омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Почиствайте лицето с меки и щадящи продукти и при измиване плискайте 24 пъти с течаща топла (нито гореща, нито студена) вода за стимулиране на циркулацията. При последното изплакване на лицето добавете към водата 2 с.л. ябъков оцет, след това подсушете лицето с кърпа. Не носете какъвто и да било грим когато кожата е в обострено състояние.

Няма магически хапчета или кремове, които ще помогнат, ако не обърнем внимание на вътрешните фактори, които причиняват дисбалансите в основата на това болезнено състояние. Добри хранителни навици, движение и чист въздух са задължителни за здрав дух и здраво тяло и тази трифекта е в пълна сила, когато става въпрос и за справяне с проблема наречен акне. Тези три фактора спомагат за подобрена циркулация на лимфата, което позволява по-ефективния транспорт и елиминация на токсини, кръвообръщението също се подобрява, в резултат на което повече кислород и хранителни вещества достигат до кожата. Затова препоръчваме да излизате ежедневно и колкото можете по-често на чист въздух. Старайте се максимално да се храните с „жива“ храна – свежи зеленчуци, ограничени количества плодове, зърнени храни, бобови храни, въглехидрати и риба. Пийте билкови чайове и много минерална вода. Избягвайте храни с много добавки и консерванти, а най-добре е да избягвате опакованите храни. Ако не можете да се снабдите с месо от био производство, по-добре не го консумирайте или драматично ограничете консумацията му, защото месото (както червено, така и бяло) отглеждано в индустриални условия неизбежно съдържа следи от антибиотици и / или хормони (което е и едно от обясненията за все по-ниската възраст, на която деца се сблъскват с акнето). Увеличете приема на цинк под формата на добавка, както и на Вит. С и В.

Представяме ви два продукта от каталога на Oshadhi, които влияят благотворно при проблеми с акне.

Алое-вера гел с чаено дърво

Алое Чаено дърво

Дизенфектира и действа антисептично. Особено подходящ при акне и проблемна кожа

Съдържа: Алое вера, Чаено дърво, Манука, Найули, Жожоба, Масло от шипка

Комбинация хидролати нероли и римска лайка

(използва се като тоник върху кожата)

В комбинация, хидролатите от нероли и римска лайка са отличен тоник за приложение, когато целим изчистване акне и раздразнения.

Съдържа: 100% чисти хидролати от нероли и римска лайка в съотношение 50-50

Очаквайте продължение по темата със статия от серията Практикум, в която ще ви предложим рецепти за домашно приложение. А междувременно, хранете се добре, движете се много, излизайте редовно на чист въздух и бъдете здрави!

Използвани материали от The Fragrant Pharmacy, Valerie Ann Worwood

Нашата селекция продукти подходящи за акне

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.