Усмихни деня и дома с лимон!

Автор: Милена Иванова ,

Усмихни деня и дома с лимон!

Слънчевата природа на цитрусите със сигурност е причина хората да търсят вкуса и аромата им през дългите зимни месеци. Днес ще си поговорим за лимона, цар на свежестта и доброто настроение – и не защото аз лично вече буквално от десетки години стартирам деня си с голяма чаша топла вода и сока на половин изцеден лимон (забележете, изцеден лимон, а не капка етерично масло!, но повече по тази тема в края на разговора). Ще поговорим за лимона защото сме в най-мрачния период на зимата и имаме нужда от слънчева енергия и заряд във всичките и възможни форми.

Лимони се отглеждат на много места, но един от основните региони, който се слави с качествата на плодовете си е Сицилия. И не случайно – специфичната комбинация от слънце и въздушни течения придава на лимоните, отглеждани в Сицилия,  специалната им ароматност, свежест и енергия. А ако някога сте пътешествали в този край на Италия, със сигурност сте се сблъскали и със сорбето от лимон, поднесено разбира се в какво друго ако не в кората на цели лимони, ярко жълти и големи колкото дюли.. Първата среща с тези лимони не се забравя. Но да се върнем обратно на разговора за етеричното масло от лимон.

Пикантен, ободряващ и вдъхновяващ, ароматът на етеричното масло от лимон е идентичен на този на свежите плодове. Маслото се извлича от корите на лимоните чрез студено пресоване, поради което е важно за терапевтични приложения при възможност да предпочитате био сертифицирано етерично масло, тъй като в кората се задържат следи от химикалите, с които се третират плодовете отглеждани при конвенционално земеделие.

Способства за подобряване на концентрацията, повдига настроението, придава слънчево излъчване, етеричното масло от лимон е незаменим помощник за подкрепа на добро физическо и психично здраве. То е подходяща подкрепа за дихателната система, мускулите и ставите, има имуно-стимулиращи свойства. Приложено в дома, етеричното масло от лимон е напълно безвредно и същевременно ефективно средство за почистване и освежаване на дома. Една капка е достатъчна за справяне с микроби и бактерии по твърди повърхности, може да се използва в спрей за дезинфекция, както и за изчистване на лоши миризми от помещения. Бонусът при използването на лимона в почистването на дома разбира се е, че маслото има способността да превърне досадните домашни задължения в един приятен и дори успокояващ процес.

За да разберем на какво се дължат силните антимикробни, имуно-стимулиращи и почистващи свойства на етеричното масло от лимон, ще трябва да обърнем поглед към химичния му състав. Лимоненът, който се явява основен компонент на етеричното масло, е обстойно изучаван и има редица доказани терапевтични свойства, тази съставка обяснява освежаващите, енергизиращи и повдигащи настроението качества. Пинените (beta-Pinene, alpha-Pinene), доказани имуно-стимуланти, са също основни съставки на етеричното масло от лимон и обясняват приложението му за подсилване на имунитета.

Цитрусовите етерични масла се извличат чрез процес на студено пресоване и могат да предизвикат фоточувствителност в по-голяма или по-малка степен, която може да се проявява като зачервяване, хиперпигментация или обрив, в зависимост от степента на реакция. Етеричното масло от лимон има относително ниска фоточувствителност, но въпреки това препоръчваме внимателна употреба преди излагане на слънце. Също важно е и да споменем, че цитрусовите етерични масла са едни от най-летливите, което практически означава, че ароматът им ще се изпари най-бързо и също означава, че поради бърза оксидация срокът им на годност след отваряне е кратък. Практически, съветът ни е да използвате до 6 месеца след отваряне на бутилката и да купувате в по-малки разфасофки (5 мл. е стандарта за домашна употреба и поради това съображение). И един малко известен факт, цитрусовите етерични масла способстват за по-ефективната абсорбация от кожата при топични приложения, поради което аз лично често добавям капка или две лимон (или друг цитрус) към рецепти за кожата.

Ето и няколко практични приложения, с които да превърнем теорията в практика

3 лесни приложения за дома

(1)    За по-чиста и свежа миялна машина

Добавете 2 капки етеричното масло от лимон към солта за миялната машина и разбъркайте, преди да сипете в отделението за сол. Усмивката е гарантирана при всяко отваряне на вратата на миялната!

(2)   Освежете канала на мивката

Капнете 2 капки етерично масло от лимон във сифона вечер и оставете без да изплаквате през нощта.

(3)   Веро за миене на съдове

Добавете 10 капки етеричното масло от лимон** към бутилката с веро* (100 мл). Разтръскайте добре, за да се смеси и оставете в покой, за да се разтвори етеричното масло.

* Вместо веро, може да използвате кастилски сапун.

** Други подходящи масла включват индрише или лавандула.

 + 2 приложения за красота и здраве

(1) Масло при първи симптоми на разболяване, хрема, болно гърло, синузит (3.3%)

Съдържа: Етерични масла от лимон (8 капки), равинтсара (7 капки), немска лайка (6 капки), мащерка (тимол) (4 капки) в база от бадем (30 мл.)

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанасяте по протежението на врата и темето (при болно гърло); на лицето скули и чело (при синузит), като внимавате да не попадне в очите.

Внимание! Тази концентрация е подходяща за приложение само при възрастни и деца над 12 години!

 (2) Масло: грижа за краката и ноктите – противогъбично (10%)

Съдържа: Етерични масла от лимон (4 капки), индрише (3 капки), чаено дърво (4 капки), пачули (2 капки) в база от бадем (30 мл.)

Начин на употреба: За локално приложение: Капка се нанася на засегнатото място (пръст, нокът) и се разтрива един път на ден, след баня. 2-3 капки са достатъчни за зоната на пръстите на единия крак. След нанасяне не стъпвайте боси по паркет/дървен под, рискувате да оставите следи от мазнина.

Важно: Висока концентрация, само за локално приложение!

Ароматът на етеричното масло от лимон е пристрастяващо приятен, у дома използваме лимона и в колата, за по-свеж въздух, добро настроение и концентрация по време на шофиране. Веднъж подушили шишето става невъзможно да не ви се иска да го използвате всеки ден, още повече през тези толкова студени и мрачни дни в края на зимата. Защото има ли някой, който да откаже слънчеви лъчи, топлина и добро настроение, събрани само в няколко капки вълшебен, свеж аромат.

И за финал – често получавам въпроси относно вътрешния прием на етерични масла, а водата с капка (или две) етерично масло от лимон сякаш се е превърнала в градска легенда предавана от човек на човек и от уста на уста. Аз пия вода с лимон всеки ден, но както споменах по-горе, свежно изцеден сок от плода, а не масло от кората. Причините за това са много, но в обобщение - плодовете от лимон имат високо съдържание на витамин С (53 mg на 100 g), което ги прави отлична напитка сутрин, под формата на сок, в чаша с топла вода или като добавка на чай. Лимонът събужда, спомага да стартира метаболизма, алкализира тялото. Етеричното масло от лимон се извлича от корите, то има различен химичен състав от сока на плода, в него естествено липсва и пулпата му, а и не се разтваря във вода. Ако маслото не е био, реално то не е подходящо за терапевтични цели, вкл. и вътрешен прием под каквато и да е форма. Зарядът на етеричното масло е толкова различно от този на плода, че дори не може да започнем да ги сравняваме. Толкова, просто, лесно и евтино е да се изцеди половин лимон, че за мен остава мистерия, защо някой би заместил плода с маслото, за точно тези цели.

Скоро ще е пролет, а до тогава - да живее лимонът, цар на доброто настроение и крепкото здраве!

Нашата селекция от продукти за повече усмивки

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.