Бебето ми е на 3 месеца, мога ли да използвам етерични масла?

Автор: Милена Иванова ,

Бебето ми е на 3 месеца, мога ли да използвам етерични масла?

Краткият отговор на този въпрос е „не“, но не би било до край вярно твърдението, че не можем да помогнем с ароматерапия и при най-малките.

Практики от света на ароматерапията могат да помогнат при грижа за кожата на малките, вкл. и за справяне с подсичания и раздразнения, за успокояване и помощ със съня, както и при колики. Първите етерични масла, походящи и за най-малките включват римската лайка и лавандулата, последвани от немска лайка, мандарина и копър, но дори за тях би било прекомерно рано през първите месеци след раждането на бебето. Обясняваме защо веднага.

Вероятно сте чували за „четвъртия триместър“ – периода от развитието на бебето извън утробата на майката, който се счита за продължение на бременността. Иначе казано, първите три месеца от живота на бебето в една изцяло нова, различна и определено стресираща за него среда. Важно е да припомним, че човешките същества са единствените бозайници, които се раждат недоразвити. Това обяснява защо първите месеци са изключително важни за адаптацията и развитието на новороденото. Още повече за бебетата, родени преди 37-ма седмица, които се приемат за недоносени. Това се дължи на факта, че белите дробове завършват своето развитие в последните гестационни седмици от бременността. Като вземем предвид, че мъниците се раждат и с недоразвита нервна система, имат тънка и много чувстителна кожа, и припомняйки си как само за 20 секунди ароматите достигат до нашия мозък и започват да му въздействат, стигаме съвсем уместно до обяснението защо ароматерапията и приложението на етерични масла в частност не е подходяща практика за бебета от 0 до 3 месеца.

Организмът на новородените е чувствителен и податлив на всякакви външни влияния, затова трябва да се подхожа с особено внимание и знание. Децата имат и по-слабо развита имунна система, което означава, че могат да бъдат по-податливи на потенциалните токсични ефекти на етеричните масла. Всяко приложение, насочено към бебета и по-големи деца, трябва да бъде в по-малки или по-слабо концентрирани дози от стандартното. Ако не сте сигурни, винаги използвайте най-ниската възможна дозировка или се консултирайте със специалист!

Препоръчителна концетрация:

При недоносените бебета прилагането на ароматерапия е абсолютно противопоказно и трябва да се избягва. За бебета до 3 месеца препоръчителната концентрация е 0,1 до 0,2 процента, което се равнява на  между 1 и 2 капки в 30 мл. базово масло.

Ето и препоръчителите концентрации (и еквивалент в брой капки) на етеричните масла спрямо възрастта на детето:

Възраст

Препоръчителен %

Максимален %

(еквивалент в капки при 30мл базово масло)

Недоносени деца

0% (0 капки/30 мл. база)

0% (0 капки/30 мл. база)

До 3 месеца

0,1% (1 капка/30 мл. база)

0,2% (2 капки/30 мл. база)

3-24 месеца

0,25% (2 капки/30 мл. база)

0,5% (4 капки/30 мл. база)

2-6 години

1,0% (7-8 капки/30 мл. база)

2,0% (15 капки/30 мл. база)

6-15 години

1,5% (12 капки/30 мл. база)

3,0% (23 капки/30 мл. база)

15+ години

2,5% (19 капки/30 мл. база)

5,0 (38 капки/30 мл. база)

Ето и обобщение на практически приложимите практики от ароматерапията, които са безопасни при новородените.

Масаж и хидратация на кожата на бебето след вана:

За цялостна грижа на кожата на вашето бебче препоръвам да нанасяте масло от студено пресован сладък бадем. Той се явява отличен помощник във вечерните ритуали с масажиране на тялото след баня. Базовото масло от сладък бадем е прекрасна и предостатъчна грижа за кожата на новороденото. Това масло ще подхрани и хидратира, попива бързо, а масажът успокоява бебето и подпомага растежа и развитието както на тялото, така и на психиката в тази възраст. Може да се прилага на тялото, скалпа и косата.

При обриви или подсичане, вкл. и в резултат на проблеми свързани с пелените:

25 мл. жожоба се комбинира в стъклено шише или бурканче заедо с масло от карите (шеа) на върха на ножа. Жожобата се затопля на 40'с, добавя се маслото от карите и смесвате докато се разтопи. Мажете се при всяко повиване.

При кожни възпаления и зачервявания може да нанасяте и Алое Лайка като алтернатива на гореописаното масла, и вместо кремове против подсичане. Напълно натурален висококачествен гел, който комбинира хидратиращата сила на растението алое вера с нежността на лайката.

Успоковяване, чрез изпаряване:

Дифузията на етерични масла чрез дифузер е прекомерно силна за новородените, но това не значи, че не можете да се възползвате от аромата на римската лайка за успокоение. Използвайте купа с гореща изпаряваща се вода (500 мл. са достатъчни), сложете на пода от страната на крачетата на бебето (далеко от главата), добавете 1 капка етерично масло от римска лайка към купата с вода. Оставете да се изпарява. Ароматът е достатъчно силен, за да бъде усетен от бебето и да му повлияе.

При колики или други храносмилателни проблеми (запек, диария и др.):

Използвайте 1 капка етерично масло от копър и изпарявайте по гореописания начин.

След втория месец от раждането може да прилагате етеричното масло от копър в комбинация за нежен масаж на корема и гръбчето: 2 капки етерично масло от копър се разтварят в 30 мл. база от бадем. Коремът се масажира леко с кръгообразни движения, след което бебето се обръща и се масажира средната част на гръбчето.

За пречистване и освежаване на въздуха в стаята на бебето:

Използвайте 1 капка етерично масло от лавандула. Това масло има антибиотични, антисептични, леко анти-вирусни свойства и дезинфектира ефективно.

Бебешка кел (крусти, млечни корички, бебешка „кал“):

Добавете 1 капка етерично масло от лимонов евкалипт и 1 капка етерично масло от индрише към 30 мл. бадем. Нанасяйте нежно по скалпа с върха на пръстите, като избягвате зоната на фонтанелата. Не използвайте масла, различни от препоръчаните тук и определено не използвайте етерично масло от лавандула в случая, тъй като то стимулира растежа на кожата, а случаят с бебешката кел има нужда от точно обратното.

И за финал, моят личен фаворит за тази възстаст сред продуктите, които получаваме директно от природата!

Хидролат от римска лайка: избор номер ЕДНО при грижата за бебета

Съвсем спокойно, без никакви притеснения и без нужда да се замисляте може да използвате хидролат от Римска лайка още от първия ден на раждането на вашето бебче. Той е подходящ за добавяне към банята на бебето (просто добавете 1 ч.л. към ваната), както и като успокояващ спрей за чаршафите (впръскан преди сън). Успокояващите му свойства спомагат за по-спокойно кърмене, а разреден, хидролатът от римска лайка помага при обриви и болезнени състояния, свързани с използването на еднократни пелени. На по-късен етап, когато започнат да никнат зъбките, хидролатът от римска лайка отново може да бъде безценна помощ.

В заключение, не мога да не обърна внимание и на основните правила за безопасност, валидни за всички възрасти при децата:

  • Не поставяйте неразредени етерични масла във ваната на децата.
  • Не нанасяйте етерични масла върху или близо до лицето не детето.
  • Пазете етеричните масла далеч от достъпа на децата.
  • Купувайте етерични масла с капачки, осигуряващи детската безопасност.
  • Не поставяйте етерично масло или продукт, който съдържа етерични масла, в носа на детето.
  • Не излагайте дете под 5 години на изпаренията на силни етерични масла (като например мащерка тимол, риган, канела, цитронела, карамфил, резене).

Първите месеци от живота на бебето са много вълнуващи, но и много стресиращи – както за него, така и за родителите му. Понякога се изкушаваме да затворим очи и да си пожелаем тези безсънни нощи, трудни дни и часове да минат възможно най-бързо. Да затворим очи и като ги отворим всичко да е тип-топ. Но не бързайте толкова, защото магията на първите месеци и без това препуска безпощадно бързо – вместо това, вдишвайте всеки аромат от вашето прекрасно, единствено и уникално дете и се радвайте на момента. А ако ароматерапията успее да помогне да намалите стреса дори и малко, това ще ни усмихне.

 Нашата селекция от продукти за най-малките

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.