Тамянът подмладявал, индришето изглаждало фините бръчици. Или кои масла имат специално отношение към кожата?

Автор: Милена Иванова ,

Разказвала съм и друг път за моя личен път към ароматерапията – той беше провокиран съвсем невинно преди вече доста години от суетата. И от мярната мимоходом в списание на летище някъде по света статия за София Лорен и една от любимите и съставки за здрава кожа – зехтина. Към онзи момент аз вече бях натрупала достатъчно опит (и значителни сметки) с от скъпи по-скъпи марки козметика, но без ефектa, който красивите реклами обещаваха. Толкова ми беше дотегнало това нескочаемо вълнение и последващо разочарование от поредната доза скъпа и прехвалена козметика, че в един момент реших, че е време за кардинална промяна. Така започна моето лично пътешествие в света на базовите, а в последствие и на етеричните масла.

Но преди да се впусна в разказ за някои от ценните за кожата масла, ми се струва удачно да си припомним фундаментите на познанието за кожата. Да започнем с други думи от началото.

Кожата е най-големият орган в тялото

Независимо от възрастта ни, свежата и добре поддържана кожа е неизменна част от стремежа да изглеждаме оптимално и да се чувстваме красиви. Всъщност, често забравяме, че кожата е не просто външна обвивка, тя е орган и при това най-големият орган в човешкото тяло. Освен че предпазва мускулите и всички останали подлежащи структури, както и водата в тях, тя е връзката ни с околната среда, има значителна роля за имунитета, регулира температурата, защитава от ултравиолетовите лъчи, от микроорганизми, патогени, служи за рецептор на част от сетивата, има отношение към синтеза на витамин D и още, и още.

С напредване на годините, несъмнено кожата губи способността си да се възстановява със същата бързина, обемът и еластичността ѝ намаляват. За доброто ѝ състояние е важно да се движим повече, да следим за притока на кръв, да спазваме подходящ хранителен режим, да пием достатъчно вода, да си осигуряваме необходимия сън, да избягваме тютюна, алкохола и кофеина. Кои са обаче външните фактори, които оказват влияние на кожата, и какво можем да направим, за да се погрижим максимално добре за нея и отвън навътре, така че да я подхраним и поглезим, както заслужава, а не да я натоварваме.

Всичко, което слагаме върху кожата си може да се озове в организма

Знаем, че кожата има свойството да абсорбира, т.е. през нея можем да поемаме различни вещества. В последните години се говори за по-ранен пубертет, хормонални изменения и свързаните с това проблеми и при двата пола. Знаем, че химикалите и така наречените ендокринни разрушители са навсякъде около нас - в пластмасите, мебелите, боите, консервираните храни, препаратите, вредният бисфенол А се намира дори на бележките от банкомати. Всекидневно се сблъскваме с няколко стотин вещества, голяма част от тях от козметиката. Всички те повлияват както на нас, така и на околната среда. Въпреки че в Европа се работи по регулацията, тестовете не винаги отчитат дълготрайния ефект, все още има десетки не докрай изследвани съставки и синтетични компоненти, а за други, като цинковия оксид, мнението се променя с голямо закъснение.

Колкото по-малко непознати съставки има в продуктите, които потребяваме, толкова по-добре

Най-простото правило, ако не можем да се ориентираме във всевъзможните вещества като фталати, оксибезон, парабени, консерванти и други, е да бъдем предпазливи какво използваме върху кожата и да избягваме това, което не познаваме. С ясното съзнание, че здравето и красотата отвън и отвътре са тясно свързани, можем да се обърнем към природата, а същевременно да се погрижим и за нейното благосъстояние. С натурални продукти можем да дадем на кожата необходимата грижа и да въведем хармония, а етеричните масла освен ценни свойства, притежават и силата на ароматите, с които да въздействаме върху ума и душата.

Базови, етерични масла и хидролати: храна, тоник и стимул за регенериране на кожата

Ароматерапията предлага три различни класа напълно естествени съставки, които могат да бъдат от помощ в ежедневната грижа за кожата: (1) базовите масла: най-естествената храна, с която можем да подхраним и хидратираме кожата ежедневно; (2) етерични масла, които добавени към базовите масла, могат да подсилят процесите на регенерация на клетките например, но и много повече; (3) и разбира се любимите ми хидролати, които намират приложения като тоници, за почистване на кожата, хидратация, освежаване, терапевтирване за справяне с проблеми в ежедневието и т.н. Темата е безкрай, но трябва все отнякъде да я подхванем. Днес ще ви разкажа за 3 базови и 3 етерични масла с особен афинитет към кожата, а ако искате да научите повече, следете блога ни, през март обещавам още съдържание свързано с красотата и приложението на напълно естествени съставки от природата за постигане на целите ни.

И така, започваме с базовите масла, като тук съвсем целеносочено избирам да ви разкажа за три по-малко известни масла:

Базово масло от пореч (Borago officinalis) Успокоява и хидратира, има стягащо действие, което действа срещу бръчки, сухота и други признаци на стареене, прави кожата по-еластична. Богато на гама линоленова киселина (ГЛК), помага да се регенерира естествената бариерна функция на кожата и да се предотврати загубата на влага. Това го прави отлична анти-ейдж съставка за грижа за кожата, особено за нощна употреба и за зряла кожа. Високите нива на фитохимикали и други хранителни вещества дават противовъзпалителен ефект, полезен за ставите и съединителната тъкан. Маслото от пореч има и антиоксидантни свойства благодарение на феруловата киселина, тонизира, не стои мазно върху кожата. Противодейства на образуването на стрии, заздравява ноктите. Подходящо е да се добави в 4-6% концентрация към терапии за лице; за регенерация на кожата (в комбинация 5-10% с макадамия или бадем). При липса на еластичност и наличие на бръчки, нанасяйте няколко капки върху лицето сутрин и вечер. Не дразни, така че може да се използва при екзема и псориазис.

Базово масло от свещица (вечерна иглика) (Oenothera biennis) е добре познато и обичано от жените, подходящо за всички типове кожа, включително суха и зряла кожа, подхранва, успокоява и овлажнява кожата. Това масло е богато на мастни киселини, особено на гама линоленова киселина (ГЛК), съставка която помага да се поддържа здрава кожа. Абсорбира се лесно от кожата, подхранва и подобрява състоянието и. Има жълт цвят и оксидира при наличие на светлина и кислород, процес, който се засилва при наличие на тежки метали. Добро въздействие при суха люспеста кожа; пърхут; псориазис; екзема; лечение на рани; хормонални проблеми (напр. менопауза и болезнен цикъл, поради високото съдържание на вит. F). В козметиката се използва против бръчки при нива от 20%. Една препоръка е да се редува с масло от пореч – използват се 1 -2 капки. След като веднъж триглицеридът се разгради, ГЛК се използва от тялото за възстановяване и поддържане на кожата.

Важно е да се знае, че маслата от пореч и свещица са богати на ненаситени мастни киселини и поради тази причина са по-реактивни и по-слабо устойчиви от повечето други масла. ГЛК, която е  е рядко срещана в растенията, е изключително нестабилна и много лесно може да бъде разрушена от светлина, топлина, влажност и кислород. Ето защо достъпът на въздух трябва да бъде ограничен и тези масла е задължително да се съхраняват на хладно и тъмно място. Съхраняват се приблизително три месеца след отварянето.

Базово масло от камелия (Camellia oleifera) Маслото от камелия подхранва и хидратира. Чудесно за проблемна и зряла кожа, има стягащ ефект, което го прави подходяща грижа за мазна кожа и при акне. Използва се като грижа за кожата и косата в Япония от хилядолетия. Високото съдържание на олеинова киселина определя едно от основните му приложения като балсам, а високите нива на витамини и антиоксиданти предпазва от увреждане на кожата от свободните радикали свързано с негативните ефекти от околната среда;  съдържанието на сквален пък обяснява подхранващите и подмладяващи му свойства. Маслото от камелия е некомедогенно (не блокира порите) и попива лесно в кожата, без да оставя мазни следи. 97% от маслото се абсорбира от храносмилателната система – по-висок процент от други базови масла. Маслото от камелия помага на жените да се възстановят след раждане.

Други подходящи базови масла според нуждите включват разбира се маслата от шипка, кайсиеви ядки, лешник, бадем, пшеничен зародиш, авокадо, трън, арган, жожоба, рицин, оризови трици, таману, черен кимион, както и извлеците от невен и арника. Но за тях ще стане въпрос друг път.

Етеричните масла могат да бъдат ефективна добавка към базовите масла, но не са задължителни, особено, ако започвате пътешествието си в ароматерапията от нулата.

Сред етеричните масла с особен афинитет към кожата влизат тези от тамян, индрише, пачули, лайка (немска), смирна, сандалово дърво, морковено семе, лицея и разбира се лавандулата. За днес съм избрала да се фокусирам на три от тях, но това разбира се е тема с (многократни) продължения.

Етерично масло от тамян (Boswellia carterii). Хипократ, най-известният лекар в древна Гърция, е използвал тамян за лечение на рани, стомашни и храносмилателни проблеми и респираторни заболявания. Като грижа за кожата етеричното масло от тамян се препоръчва за заздравяване на рани, суха и зряла кожа, белези, бръчки, подути и кървящи венци, язви и други. Козметичната индустрия предлага някои продукти със съдържание на тамян, тъй като се предполага, че той предотвратява бръчките и предоставя оптимална грижи за кожата. Една от най-важните сфери на действие на тамяна е нервната система, отлично при нервно напрежение и изтощение, а както знаем нервното напрежение има пряко влияние на здравето на всички органи на тялото, включително и кожата.

Етерично масло от индрише (Pelargonium graveolens) балансира, успокоява и повдига. Идеално масло за перфекционисти, които искат да се свържат отново със себе си. Може да помогне на жените за тяхната женственост и вътрешен мир. Има стягащ ефект, действа заздравяващо, дезодориращо, с дълбоко подхранващи за кожата свойства, може да помогне за свеждането до минимум на гъбична активност. Добавено към шампоан (една капка към количеството шампоан в шепата преди нанасяне), помага за балансирането на производството на себум както за сухи, така и за мазни скалпове. Добавено към балсам или масло за тяло успокоява подпухнала или зачервена кожа, действа овлажняващо и стимулира естествените сили за пречистване на организма. Най-важните химични съставки са цитронелол, гераниол, цитронелилформат, геранилформат, за които е известно, че действат върху ендокринната система и често се използват при оток и задържане на вода.

Етерично масло от морковено семе (Daucus carota) пречиства и ревитализира, това масло е най-известно с приложенията си в продукти за грижа за кожата. Това е едно от най-хидратиращите масла, особено подходящо за суха, увредена, зряла, деликатна, чувствителна, раздразнена кожа или кожа, която е в процес лечение и оздравяване и в комбинации за подмладяване с други масла. Подобрява тонуса и еластичността на кожата и премахва бръчките, изключително полезно за широк спектър от кожни проблеми. Етеричното масло от морковото семе действа като стимулант за възстановяването на кожата отвътре навън и се използва в продукти за подмладяване. Прекрасен избор, когато се търси подходяща комбинация за изравняване и подхранване тена на кожата. Действа като тоник и регенератор за черния дроб, подмладява и дава сили - особено в комбинация с лимон и сандалово дърво, което го прави подходящо в комбинации, които целят пречистване на тялото.

За финал една рецепта за масло против бръчки за лице (подходяща за зряла кожа)

Съдържа: Етерични масла от морковено семе (10 капки), ферула/галбанум (5 капки), нероли (5 капки), роза дамасцена (3 капки), лавандула (3 капки), смирна (2 капки); разтворени в комбинация от базови масла: Арган (10 мл.); Бадем (10 мл.); Пореч (40 капки, около 2 мл.); Шипка (3 мл.); Жожоба (3 мл.)

Начин на приготовление и приложение: Добавете етеричните масла в шишето, след което добавете и базовите масла. Препоръчваме да използвате шише от тъмно стъкло с помпа (а не с пипета), за да предпазите максимално дълго продукта от окисляване и грънясване. 2-3 помпи от маслото се затоплят в дланите, нанася се с масажни движение на лицето, врата и деколтето вечер преди лягане.

И понеже няма разговор за етерични масла и ароматерапия, без напомняне на правилата за безопасност – направете тест за алергия, задължителен особено за хора с чувствителна кожа и предистория с алергии. Тестът се прави за всяко индивидуално етерично масло, като 1-2 капки се разтварят в малко базово масло, сместта се нанася на сгъвката на лакътя и се оставя да престои 24 часа. Може да покриете с лейкопласт. Наблюдавайте за раздразнение или зачервяване.

Когато започнете нова рутина, имайте предвид, че кожата се обновява за около месец, така че ѝ дайте време да се адаптира към естествените съставки, да се изчисти от натрупаното и тогава вече може да оцените ефекта на природните дарове.

 

Нашата мартенска селекция от продукти за красота (+10% отстъпка!)

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.