Практикум: Здрава и красива коса с помощ от света на ароматерапията

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi Практикум: Здрава и красива коса с помощ от света на ароматерапията и етеричните масла

Практикум: Здрава и красива коса с помощ от света на ароматерапията

Замисляли ли сте се някога колко много разказва косата за човека? Тази не толкова сложна на пръв поглед част от тялото крие генетичната ни информация. Освен че показва кои сме ние и какво е здравословното ни състояние, косата е израз на нашата идентичност и самочувствие. Историята, както и всяка жена, може да потвърди, че косата е символ на женственост и себеизразяване. За голяма част от мъжете тя е не по-малко важна за самочувствието. В стремежа си обаче да изглеждаме добре, често подлагаме косата си на вредни практики и препарати. Преди да ви споделя как да я предпазвате и да се грижите за нея по изцяло натурален и безвреден начин, нека надникнем в структурата на косата.

Косата расте с 1 см всеки месец и е най-бързо развиващата се тъкан в човешкия организъм след костния мозък, но може да бъде увредена много лесно.

Косата е изградена от кератин - вид протеин, с вградени липиди, които придават еластичност и здравина на косъма. Човешният косъм всъщност притежава изключително силна структура, като само един косъм може да издържи до 100 гр. тежест. В химичния си състав косата съдържа кислород, въглерод, азот, сяра и водород. Основните части на косъма са стъбло, корен и космен фоликул. Всеки косъм пък има три слоя - вътрешен (медула), който присъства само в по-плътните и тъмни коси; среден (кортекс), отговорен за цвета, здравината и текстурата на косъма, и най-външната обвивка (кутикула) на косата, която има предимно защитна функция. Тези три слоя са в непрекъснато взаимодействие с останалите съставни части на косъма. Към тази сложна композиция добавяме и скалпа, който също е отговорен за здравината и блясъка на косата.

Как обаче да се погрижим за косата си и да я предпазим от вредните външни влияния? Ето някои съвети и идеи, в които използваме даровете на природата и лечебните свойства на етеричните масла.  

Подходящи етерични и базови масла според типа на косата

Суха коса

Етерични масла за суха коса:

Лавандула

Розмарин

Индрише

Морковено семе

Бял равнец

Сандалово дърво

 

Базови масла за суха коса:

Сусамово масло

Жожоба

Вечерна иглика

Пореч

Бадем

Какаово масло

Авокадо

 Нормална коса

Етерични масла за нормална коса:

Лавандула

Розмарин

Лимон

Лимонов евкалипт

Индрише

Морковено семе

Базови масла за нормална коса:

Бадем

Вечерна иглика

Пореч

Прасковени ядки

 

 

 

Мазна косa

Етерични масла за мазна коса:

Лавандула

Розмарин

Кипарис

Лимон

Лимонов евкалипт

Босилек

Мащерка

Бял равнец

Базови масла за мазна коса:

Вечерна иглика

Сусамово масло

Пореч

Прасковени ядки

 

 

 

 

 Препоръки относно шампоаните и балсамите за коса:

Комерсиалните шампоани са много силно концентрирани, от което няма практична нужда. Могат да бъдат разредени до 50-70% с предпочитан от вас хидролат (напр. кедър, розмарин, индрише); хидролатът от салвия е подходяща добавка за мазна или тъмна коса, лайката за руса коса, а кедърът и розмаринът са за суха коса, при пърхот и проблемен склалп. Вместо шампоан, може да използвате и кастилски сапун (в течен вариант).

Балсамите за коса също могат да се разредят с до 20-30% с хидролат, като може да изберете хидролата или на база предпочитанието ви за аромат, или на база терапевтичните свойства. Хидролатите от нероли, роза и индрише ще оставят косата лека, с хубав блясък и приятно ароматизирана. Всички хидролати, споменати като подходящи добавки към шампоаните, могат да се добавят и към балсамите за коса.

Важно е след добавяне на хидролата да разбъркате добре, за да се получи хомогенно разпределение на всички съставки.

Добавки към шампоани

Стимулираща грижа:

Добавете към 225мл шампоан*

1 ч.л. бадемово масло

2 капки ЕМ от лавандула

5 капки ЕМ от морковено семе

 

Хидратираща грижа:

Добавете към 225мл шампоан*

2 ч.л. сусамово масло

5 капки жожоба

5 капки ЕМ от морковено семе

2 капки ЕМ от сандалово дърво

Важно е да бъде добре разбъркана сместта, за да се получи хомогенно разпределение на всички съставки

Интензивна подхранваща грижа за коса:

Базово масло или комбинация по избор (сусамово масло, жожоба, вечерна иглика, пореч, бадем, какаово масло, авокадо) се втрива в скалпа и по дължините на косата. Оставя се най-малко за час, като покривате косата с шапка за душ или кърпа, така че да позволите на скалпа да се затопли. Грижата би била още по-интензивна, ако имате възможност да преспите с маслото (увити с шапка). По желание може да добавите към базовото масло и 3-4 капки етерични масла (отново по избор от списъка по-горе според типа коса).

За да свалите маслото успешно и да не остане косата омазнена и сплескана, е важно да следвате препоръките за сваляне:

Втрийте шампоан на сухо в корените и по дължините на косата, масажирайте и се уверете, че сте го разнесли по цялата коса. Шампоанът ще се свърже с маслото, след което ефективно и лесно може да измиете косата с вода.

Течност за изплакване на суха коса след измиване

Добавете 1 капка ЕМ от сандалово дърво към 1 ч.л. ябълков оцет и смесете добре. Добавете 1 ч.ч. преварена вода и сместта от оцет и ЕМ. В съд с вода, където може да накиснете и изплакнете косата, добавете тази смес. Накиснете и изплакнете многократно косата в този съд, като поливате с тази течност тези части от косата, които не могат да бъдат накиснати. Не изплаквайте.

Хидролати за коса: Бял равнец * Лайка * Индрише * Нероли * Роза

Хидролатите са особено подходящи да се използват като течност за изплакване и да се оставят на косата след измиване, както и като средство за третиране при проблемен скалп. При сериозни проблеми със скалпа като напр. себорея и сериозен пърхот, интензивен косопад или неравномерен растеж на косата, излейте и втрийте внимателно между 30-50 мл. чист хидролат към скалпа и косата преди да излезете от душа. Не изплаквайте и оформете косата както обикновено. В ежедневието може да прилагате хидролата със спрей помпа директно на скалпа и косата (суха или влажна) или да добавите малко количество хидролат на пръстите на ръцете и да втриете в скалпа. 

Особено ефективни, приложени по този начин, са:

Красивата и здрава коса изисква грижа. С правилните съставки и подходящия избор на продукти обаче, тази задача се превръща в един приятен и релаксиращ процес. Това е време само вас и вашата коса. Насладете му се с отговорност и грижа от природата.

В статията са използвани материали от The Fragrant Pharmacy, Valeriе Ann Worwood

Нашата селекция от продукти за коса (+10% отстъпка на подбрани продукти!)

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.