Анатомия на аромата и как чрез обонянието може да повлияем на здравето си

Автор: Милена Иванова ,

Анатомия на аромата - как чрез обонянието може да повлияем на здравето си?

Анатомия на аромата и как чрез обонянието може да повлияем на здравето си?

Първа пролет е! В очакване на ароматите на пролетта, днес говорим за анатомия на аромата и как чрез обонянието може да повлияем на физическото и ментално здраве.

„Мамо, мамо, искам днес пак да видим кокичета“, синът ни възклицаваше многократно докато подтичваше през парка вчера на път за градината, в последния ден преди поредното затваряне. Въздишка. Неприятно, но пък от личен опит и от уроците по история знам, че има и много по тежки събития в живота, така че да гледаме на позитива!

Първа пролет е, нищо, че точно днес не и личи. Честита да ни е. С настъпването на пролетта гарантирано идват и дните на повече слънце, а от там и  на нов живот – изразен на първо място чрез разпъпващите се цветове на дърветата и разцъфтяващите цветя в паркове, градинки, полета и планински склонове. Природата се събужда, а с нея е време да разбудим и собствените си сетива – за да подушим, пипнем, видим и чуем зараждащия се отново живот.

И така – време е да пусна една виртуална бомба... Етеричните масла могат да помогнат в процеса на лечение – чрез аромата си. Изречение с невероятно мощен заряд, което обаче сигурно ще възбуди лека насмешка сред много хора в първия момент. Чувам ви, чувам ви. „Е хайде сега, ще ме лекувате с аромати. Нали. Хаха.

За да можем да говорим и да разберем, как е възможно чрез аромата на етеричните масла да повлияем на състоянието на тялото и духа е необходимо да започнем от началото, с един много кратък обзор на това най-мистично и магично от петте сетива, наречено ОБОНЯНИЕ.

„Най-директната връзка между мозъка и външния свят“ Валери Ан Уърууд

Обонянието, способността ни да усещаме и разпознаваме миризми и аромати, е най-пренебрегваното от петте сетива, с които разполага homo sapiens. За много животни, обонянието е най-важното сетиво, на което те разчитат за оцеляването си. Какъв е механизмът обаче? Всяка миризма или аромат има своя  „електрически“ заряд. Електрическият заряд е феноменът, който всъщност обяснява високата чувствителност на животните към миризмата. Електромагнитното излъчване автоматично създава полеви резонанс - дори на големи разстояния. Това е и механизмът, който позволява на акулата отдалеч да „помирише електромагнитно“ кръв или паниката на рояци риби, пътуващи през водата. Това е механизмът, който работи и за кучето, когато то „помирисва“ бурята много преди да я видим и чуем.

Момина сълза - обоняние

А как е при нас, хората? Макар и да е най-игнорирано в днешно време, обонянието е първото сетиво, което се развива при  човека. Първото усещане на мирис е още в утробата, където плодът „помирисва” преди да усети вкус, допир или звук. Дори и мъжката сперма всъщност е привлечена от женската яйцеклетка чрез силата на аромата (идентичен с аромата на момина сълза) според проф. Ханс Хат и негови колеги от Рурския университет в Бохум в Германия. И едва ли има някой, който да може да отрече пряката връзка между обонянието и дишането, без което всъщност живот няма. „Когато дишаме, обонянието ни работи и така до последния ни дъх. Химично-сензорната и химично-перцепторната система на обонянието в мозъка вероятно е най-старата система в дългата еволюционна история на човека“, Проф. Хатт (Университет Бохум, Германия, „Обоняние – как се случва то“)

При раждането си, всяко дете влиза в света с напълно неутрално отношение към всички аромати. Едва след като помирише даден аромат за първи път, то ще свърже конкретния аромат с контекст, който ще създаде „запис“, а от там и спомен. Това е механизмът, по който започва да се изгражда обонятелната памет на всеки човек и поради това, ароматите които харесваме до голяма степен са резултат от контекста на културата, в която растем и живеем. Оценката и предпочитанията за аромати с други думи не са независими обективни реалности. Всяка култура има своя собствена система за обонятелни оценки, които съвсем не е лесно и просто да бъдат „препрограмирани“. Проф. Хат, преведено от лекции на проф. Хат, Университет в Бохум / Германия.

„Не мога да го/я дишам“

Замисляли ли сте се въщност някога за реалния произход на тази крилата фраза? Преди бързичко да осъдим грубостта на родния си език, бързам да кажа, че описанието на неприязън чрез призмата на обонянието далеч не е специалитет само на българския език. На немски примерно има подобна фраза с абсолютно същото значение (“Ich kann ihn nicht riechen”). Повече от сигурна съм, че и в други езици съществува същата връзка. Но за какво всъщност говори формулировката на езика? На подсъзнателно и еволюционно ниво, първоначалните впечатления с други думи се базират на първо място на аромата, на впечетлението ни от това как „мирише“ човека срещу нас. Разбира се тук говорим за етимология и наслагване с векове, а защо не и хилядолетия в дълбините на подсъзнателното, а не буквало че в днешно време преценката ни за някой изхожда от техния мирис. Важна е основополагащата връзка.

Но какъв всъщност е процесът на усещане на ароматите?

Затворете очи и си представете, че вдишвате дълбоко етерично масло от лютива мента. Какво всъщност се случва в този момент?

При вдишването на аромата на етеричното масло, молекулите на конкретния аромат пътуват нагоре през носа, където се регистрират от нервите на обонятелните мембрани в носната лигавица. Ароматните молекули стимулират тази изградена от нервни клетки лигавица и задействат електрически импулси, които се прехвърлят към обонятелната луковица в мозъка. От обонятелната луковица тези импулси достигат до лимбичната система, често наричана нашия център за емоционален контрол. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с онези части на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, нивата на стрес и хормоналния баланс, етеричните масла могат да имат съществени физиологични и психологически ефекти. Ето тук е и разковничето към разбирането на механизма, чрез който ароматите могат да помогнат в лечението.

Обоняние - механизъм, етерични масла

Науката счита обонянието за единствено сред сетивата с директен достъп до мозъка. То също така е и най-директната връзка между съзнанието и подсъзнанието. Ароматите могат да събудят дълбоко заровени спомени, най вече чрез амигдалата, която е бушона на тялото при стрес и безпокойство. Ароматите могат да изкарат на повърхността спомена за стари травми, забравени преживявания, потиснати емоции, както и да освободят (понякога изведнъж) съзнанието ни от блокажи, които са ни пречели с години да водим щастлив и свободен от страхове живот.

Съвсем до скоро се е считало, че човешкото обоняние разпознава около 10,000 различни аромата, но според по-нови изследвания, мозъкът ни всъщност може да разграничава по-скоро стотици хиляди различни ароматни формулировки. И още един важен факт за системата на обонянието – човешкият организъм притежава около 35 милиона обонятелни сензорни клетки, които (внимание!) се обновяват на всеки 4 седмици! Процесът на обновяване е от особено значение разбира се, тъй като без него ние бихме загубили възможността си да усещаме аромати в рамките само на няколко години. Също е важно споменаването на този факт в контекста на устройството на другите видове клетки в мозъка, които нямат способността да се обновяват толкова често. Фактът, че природата се е погрижила толкова добре за това наше сетиво, подсказва и важността му в устройството и оцеляването на човешкия род.

Как етеричните масла могат да ни помогнат при дълбок емоционален стрес

Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива. Веднъж регистриран, ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук. Нашето обоняние се свързва директно с емоционални състояния и поведение, често съхранявани от детствотото. Това е единственото от петте физически сетива, което е пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта.

Ароматите имат потенциално емоционално въздействие, което може да проникне дълбоко в психиката, като отпуска ума и повдига духа и по този начин етеричните масла, със своята концентрирана ароматна енергия, оказват дълбоко влияние върху ума и емоциите ни.

Случвало ли ви се е да забележите как определен аромат може да предизвика спомени и емоции преди дори да го осъзнаете? Когато доловим конкретен аромат, ние първо реагираме, а след това мислим. Всички други физически сетива се пренасочват през таламуса, който действа като разпределителното табло на мозъка, предавайки стимули върху мозъчната кора (съзнателния мисловен център) и други части на мозъка.

Етеричните масла са съюзници в биодуховното лечение, които внасят светлина в нашия живот с помощта на невероятни фини ароматни молекули. Те ни дават достъп до запазени или забравени спомени и потиснати емоции, за да можем да ги приемем и интегрираме или да се освободим от тях.

Думата "емоция" може да се преведе като "енергия в движение". Емоцията е енергия, движеща се през нашето тяло. Тази емоционална енергия всъщност работи с по-висока скорост от мисълта. На мислите и изображенията са необходими няколко секунди или минути, за да извикат спомен, докато ароматът може да го направи за милисекунди.

Забравените спомени и потиснатите емоции могат да предизвикат хаос в живота ни и често са основната причина за отключването на депресия, тревожност и страхове. Етеричните масла могат да ни помогнат да преодолеем и да се освободим от тези емоции, там където се съхраняват те в единството „тяло-ум“.

През 1992 г. беше открито, че сесквитерпените и сесквитерпенолите (присъстващи в някои етерични масла като сандалово дърво, тамян и смирна) преминават през кръвно-мозъчната бариера, която засяга амигдалата - една от областите на мозъка, където се записват и съхраняват емоционални травми. При вдишване, етерични масла, съдържащи тези химични елементи, имат способността да изтрият напълно спомена за емоционална травма на клетъчно ниво на ДНК. Д-р Джоузеф Леду от Нюйоркския медицински университет смята, че ефектът от вдишаните ароматни изпарения върху амигдалата може да бъде важно откритие за освобождаването на съхранена емоционална травма.

И за финал, кратка практика: обонятелна медитация с етерично масло

Преди да започнете медитацията, използвайте интуицията си, за да изберете етерично масло за тази медитация. Доверете се на себе си и на усета си. Това ще е маслото, с което ще работите по време на тази арома медитация.

Сега седнете на тихо и спокойно място. Поставете няколко капки от избраното от вас масло върху листчетата за тестване на парфюми или обикновена салфетка. Затворете очи и се съсредоточете върху дъха си за минута-две, за да успокоите ума. Когато се почувствате спокойни, започнете да вдишвате аромата на Вашето масло. Оставете прекрасния аромат да превземе сетивата Ви и наблюдавайте какво се случва с тялото и емоциите Ви. Не се опитвайте да анализирате, просто изживявайте момента и се освободете от всичко. Силата на маслото се грижи за Вас, помага ви да се отърсите от това, от което трябва да се освободите и способства процеса на изцеление.

Правете тази медитация в продължение на 5 до 10 минути и след това си починете. Можете да опишете преживяването си във Вашия дневник. Медитацията може да се провежда толкова често, колкото желаете със същото или с други етерични масла.

* Текстът на тази статия е базиран на есета и референции от книгите на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi, Есета за Холистична ароматерапия и Man and Plants An Ancient Alliance.

Последна седмица от мартенската ни промоция! 10% отстъпка от селекция продукти за красота

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.