Практикум: Сияйна кожа и ароматерапия. 3 рецепти и 2 подсказки

Автор: Милена Иванова ,

Ароматерапия за сияйна кожа с маслата на Oshadhi

Практикум: Сияйна кожа и ароматерапия. 3 рецепти и 2 подсказки

„Здравей, можеш да добавиш към плюсовете на етеричните масла, че кожата направо се преобразява. От мазането на корема и главата цяла зима + ползването на био козметика за лице и тяло цялата кожа е мека, хидратирана, изглежда млада и е приятна на пипане. А преди беше суха и се лющеше на краката и ръцете, въпреки лосионите. Преди, каквото и да мажех, като го измия,  кожата ставаше като пергамент. И да, говоря за една жена на почти 50. Суперско!“ Диана

Вайбърът ми избръмча преди около седмица, за да ми достави именно това съобщение от наша клиентка. Диана ме беше открила през статия в сп. Ева, а по това време имах възможност и да я консултирам лично. От тогава с нея си пътешестваме заедно из дебрите на ароматерапията и съобщението и много ме зарадва. Защото понякога разбира се, съмнението се промъква дори и в моите мисли, въпреки всичко прочетено в дебелите книги. А възможно ли е да си въобразявам – възможно ли е само на мен да действат по този начин, толкова хора казват „маслата не работят за мен“. Как беше фразата – проверката е висша форма на доверие. И аз така – имам дебелите книги, но друго е да получа доказателства на живо, от истински хора, хора на една ръка разстояние. И за това много ме зарадва това съобщение, още повече, че точно в този момент се борех сама със себе си и с леко разклатената ми увереност в знанията ми. Да го наречем момент на слабост.

Преди няколко седмици писах за етеричните и базови масла в контекста на грижа за кожата. Знаех, че статията ще е популярна, но не очаквах, че ще е толкова популярна. Ако сте пропуснали, ето статията: Тамянът подмладявал, индришето изглаждало фините бръчици. Или кои масла имат специално отношение към кожата?. Но защо ли всъщност се учудвам, като дори самата аз започнах пътешествието си в света на ароматерапията именно от там – пустата му и суета и любопитството да открия има ли натурална алтернатива на комерсиалната козметика. В моя случай експериментът до тук (разбирайте вече 7-8 години) се оказва успешен – продуктите, които използвам за лице и тяло са в голямата си част комбинации от базови и етерични масла и хидролати. Комерсиалната козметика съм ограничила до слънцезащита и грим (който признавам си все по-рядко използвам).

Кожата ни работи безотказно и без почивка, 24/7, една перфектна машина, перпето мобиле, което освен че отговаря за „охраната“ на всички други органи и тъкани в тялото, също регулира температурата, спомага за елиминирането на токсини, „произвежда“ коса и нокти, както и масла, в т.ч. и себума. И понеже е перфектна машина, кожата има способността да се обновява. Как се обновява зависи и от това, какъв шанс и даваме ние, с вниманието и грижата, която полагаме, не само външно, но в много случаи дори и по-важно – вътрешно – чрез храната, движението, съня, приема на достатъчно течности, управлението на стреса, с който неизбежно всички живеем и мислите, които се повтарят хилядократно в главите ни ден след ден.

В този ред на мисли, а и като продължение на темата за кожата днес споделям няколко рецепти и препоръки, за тези от вас, които са любопитни или са решили да опитат тази алтернатива в грижата за кожата си.

Почистването е най-важния фактор за състоянието на кожата

Така както без миенето на ръце здравето става трудно достижимо (това и малките деца го знаят) и без редовно почистване няма как да постигнем сияйна кожа. Ако има една стъпка в грижата за лицето, която не трябва да пропускаме, то тя е именно почистването. Според типа кожа, подходящитя начин за почистване, както и честотата (веднъж на ден или два пъти) варира. Тук ви предлагам масло за почистване на лице, подходящо за нормална до мазна кожа, както и за застряваща, чуствителна и проблемна кожа. Приложено по описания по-долу начин, освен че ще почисти грим и всякакви други натрупани през деня замърсявания, то ще остави кожата мека и съживена, благодарение на масажа и нежната ексфолиация.

(1) Масло за почистване на лице с бензое (1%), 30 мл.

Почиства, успокоява, подхранва. Нежна грижа в края на деня, почиства кожата от грим и замърсяване, натрупано през деня, спомага за запазване на хидратацията, предотвратява ненужното изсушаване преди вечерната грижа.

Състав и материали:

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, след което маслото се нанася по протежението на лицето и шията с масажни движения. Краткият масаж позволява на грима и натрупаните замърсявания да се свържат с маслото. Кърпа за лице се намокря в топла вода и се полага като компрес на лицето за кратко, така че да създаде загряващ и запарващ ефект, след което със същата кърпа маслото се сваля от лицето. Ако искате подсилен ефект, може да последвате с компрес със студена вода, като отново наложите кърпата на цялото лице и последвате с масаж със кърпата. За още по-подсилен ефект може да повторите контрастните (топли и студени) компреси и масажи 2-3 пъти. Това стимулира кръвообращението и от там жизнеността на кожата. Достатъчно е да практикувате  един път дневно, идеално в края на деня. Последвайте с обичайната си рутина преди лягане.

При мазна или проблемна кожа, може да се практикува 2х на ден, за чувствителна и зряла кожа вечерно почистване е достатъчно.

(2) Масло за лице: изравняване на тена 2% (30 мл.)

Изравнява тена на лицето, работи за подобряване жизеността на кожата. Подходяща грижа за смесена кожа, както и кожа, която е била изложена на елементите.

Състав и материали:

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и масажирате лицето.

(3) Масло за тяло и лице (1.2%), 100 мл.

Подхранва кожата, успокоява, повдига, подобрява настроението и менталното състояние. Подходящо за всички видове кожа.

Състав и материали:

  • 1х шише 100 мл. тъмно стъкло с помпа.

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и масажирате лицето и / или тялото.

 Съвети за приготвяне на гореописаните рецепти:

1.       В чисто и сухо шише от тъмно стъкло добавете първо етеричните масла, а след това и базовото масло.

2.     Затворете шишето плътно с помпата.

3.     Препоръчваме да използвате помпа (а не пипета), защото по този начин се намалява значително оксидацията на продукта, а от там и трайността му.

4.     Препоръчваме да употребявате до 6 месеца след приготвянето на продукта.

5.     Съхранявайте на тъмно и хладно място, далеч от малки деца и домашни любимци.

Свържете се с нас ако търсите различна от гореописаната формулировка и ще се радваме да ви посъветваме.

Като начало, за тези, които никога до сега не са използвали базови масла в рутината си, препоръчвам да започнете с прилагане на маслото вечер преди лягане. Когато вие и кожата ви свикнат с тази нова рутина, може да продължите към ниво напреднали (усмивка).

Често чувам съображения като например: „маслата не работят за мен“, или „оставят мазна следа“ или пък „запушват ми порите“. Има кожи които няма да понесат натуралните базови масла, но бих казала, че това по-скоро са малцинство – палитрата от базови масла е толкова богата, че почти за всяка кожа има подходящо базово масло! Разбира се има и хора с алергии към ядки (и по рядко семена), при които е противопоказно да използват и маслата от ядки (и семки). Причината, поради която повечето хора, за които срещата с базовите масла е била неуспеша се дължи най-често на употребата на продукт с ниско качество, или с примеси от синтетичен произход. Едно базово масло, което е 100% извлечено от семка или ядка на съответното растение, попива доста добре в кожата. Ако не попива – бъдете сигурни, че в маслото има примеси, като например парафин, а парафинът определено няма да попие и именно той ще остави „мазна“ следа.

Не забравяйте, че натуралните масла се окисляват – поради което някои от тях ще започнат да миришат на грънясало дори и само след 2-3 месеца (ако това се случи, спрете да използвате и изхвърлете!). Грънясването не е знак на лошо качество, а точно обратното – чистите продукти са тези, които най-бързо се развалят. За да удължим максимално срока на годност на такива масла е важно да ги държим в тъмни стъклени шишета, на хладно и сухо, а когато са вложени в продукти задължително препоръчваме употребата на помпа, а не пипета. Всяко отваряне на бутилка с пипета води до пореден досег на маслото с кислород, а от там и до по-бързото му окисляване. Ако купувате био козметика, в съдържанието задължително присъства и консервант (напр. витамин Е), който удължава срока на годност.

С пожелания за сияйна кожа и ще се радваме на обратната връзка, ако пробвате в домашни условия някоя от рецептите по-горе. Ако пък предпочитате пишете ни и ние можем да приготвим за вас. 

Нашата селекция от продукти за сияйна кожа

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.