Етерични масла в кухнята + 3 бързи и вкусни рецепти

Автор: Милена Иванова ,

Етерични масла в кухнята - билки

Етерични масла в кухнята

Вътрешната употреба на етерични масла е опасна практика“ - за тези от вас, които ме следят редовно, това много вероятно е най-често повтаряната от мен „мантра“. Но, както знаем, всяко правило си има изключения, и днес ще говорим именно за едно от тези изключения. Are you feeling naughty yet?

И така, етерични масла в кухнята.

Първо, да обясним защо приложението на етерични масла в кухнята е безопасна практика. Два фактора определят това: (1) етеричните масла се разтварят в мазнина, а приложени в кухнята, те неизбежно ще попаднат в среда с мазнина; и доста по-важно: (2) дозировката. Когато прекалим с дадено етерично масло в храната, тя няма да ни е приятна на вкус, и ние просто няма да изядем даденото ястие. По този начин, чрез вкуса, ние предпазваме себе си от предозиране. А и в кухнята не повтаряме ежедневно едно и също ястие, което допълнително спомага за намаляване риска от предозиране. Както може да забележите и от рецептите по-долу, количествата етерично масло в ястие, което обикновено се състои от 4-6 порции, всъщност са много малки и това гарантира, че няма риск от предозиране.

Приложението на етерични масла в кухнята не е нищо ново – хранително-вкусовата промишленост е един от най-големите потребители на етерични масла в света (редом с битовата химия, козметиката и парфюмерията). В сравнение с тези индустрии, ароматерапията всъщност е като едно миниатюрно джюдже, потребяващо много малък дял от този ресурс. В контекста на хранително-вкусовата индустрия, етеричните масла се използват както за овкусяване на храните (и подсилване на ароматите на пакетирани и силно преработени храни, чийто вкус иначе би бил много отдалечен от вкуса на естествена храна), така и за по-добро консервиране и увеличаване трайността на крайния продукт. Дъвката с вкус на мента или джоджен, както и впечатляващият, когато човек за първи пък вкуси, шоколад-портокал на Terry’s са все примери за продукти, умело използващи етерични масла в рецептите си.

Много от вас е вероятно да попитат – защо етерични масла, а не просто билките или подправките в сухата им форма? И това в много случаи би било съвсем уместен въпрос. Няколко стръка розмарин са съвсем достатъчни, за да овкусят великденското агне, факт (макар на мен лично да ми е малко неприятно, когато по невнимание изям и парче от този розмарин). Използването на етеричните масла в кухнята в някои случаи е просто алтернатива на сухите билки, но в други помага да се подсили аромата по един по-подчертан начин, просто зависи от ефекта, който целите. Приложението на етерични масла също може да е за предпочитане, когато за постигане на желания аромат би се изисквала употребата на прекомерно много суров материал, който би попречил за правилното случване на дадена рецепта (например в тестените и сладкарски изделия, където пропорциите на течности могат да попречат за правилното бухване).

Етеричните масла подходящи за приложение в кухнята имат и терапевтични свойства, които са добре дошли приложени в тази им форма и това само по себе си предлага една чудесна добавена стойност за този вид приложение. Етеричните масла от билки и подправки например имат добра активност за подобрена храносмилателна функция, цитрусите пък освен, че са добри за храносмилането, са и повдигащи духа и настроението. Много от етеричните масла имат противовъзпалителни, а никои и антибиотични свойства, което ги прави добри агенти за превенция.

Oshadhi етерични масла в кухнята

Етеричните масла, подходящи за приложение в кухнята се делят на четери основни групи:

(1) билки: кориандър, мента (лютива), маточина, босилек, анасон, копър, кимион, резене, джинджифил, майорана, розмарин, магданоз, мащерка, салвия;

(2) подправки: канела, индийско орехче, карамфил, кардамон, черен пипер, ванилия, боб тонка;

(3) цитруси: лимон, портокал, грейпфрут, лайм, мандарина; и

(4) цветя: роза, индрише, жасмин, лавандула, иланг-иланг.

Приложенията са толкова, колкото са и рецептите в света на кулинарията – разбирайте, безкрайни. Подходящи са за добавяне към супи, ордьоври, сосове, маринати, с всички видове меса и риба, зеленчуци, добавени към салатни сосове, хлябове, бисквити, кексове, десерти и т.н. (вижте таблица в края на статията с подходящи приложения за всяко масло).

Етеричните масла от билки например са подходящи за употреба в гювечи, в марина за месо и риба, за подсилване ароматите на зеленчуци на грил или тиган; в тесто за хляб. Етеричните масла от билки са невероятно силни като аромат, така че внимавайте с дозировките, за да не се разочаровате от крайния резултат.

Както винаги с етеричните масла, правилото и в кухнята е: „по-малкото е повече“ – етеричните масла ще подсилят естествените аромати на храната, но никога не е добре ако ароматът на етеричното масло доминира вкуса на дадено ястие! Така че, използвайте пестеливо. По-долу предоставям няколко идеи за приложения, като оставям на вас да използвате обичайните рецепти, с които работите вкъщи.

Oshadhi - супа от авокадо с етерично масло от мента

Ето и няколко идеи за експерименти с етерични масла в кухнята:

Зеленчуци на тиган или на пара:

Към всяка 1 с.л. мазнина добавете 1 капка етерично масло от някоя от билките, които обичате (може да опитате и с джинджифил, кардамон, кимион). Ако приготвяте на пара, добавете етеричното масло към водата, която ще изпарявате под зеленчуците (изненадващи избори тук могат да са етеричните масла от индрише или лавандула).

Тесто за хляб:

Добавете 1 капка етерично масло от салвия или розмарин към сместа.

Марината за пиле:

Добавете 1 капка етерично масло от лимон към винена марината за пиле.

Лимоново масло за зеленчуци, картофи или риба:

Добавете 1 капка етерично масло от лимон към 100 гр. краве масло (предварително омекнало на стайна температура и добре разбъркано с етеричното масло). Може да се замрази обратно в хладилника и да се използва при нужда за овкусяване на зеленчуци или риба.

Масло с джинджифил (!):

Опитайте 100 г. масло с 1 капка капка джинджифил за овкусяване на задушен зелен боб или грах, вкусът гарантирано ще ви изненада!

Лимонов или портокалов черен пипер (за риба и салати):

25 г. черен пипер смлян на едро се смесва с 2 капки етерично масло от лимон (или портокал) в шише и се оставя да престои най-малко 3 дни. Използва се в салатен сос или в рибни ястия.

Мляко с ориз:

Добавете 1 капка масло от роза или палмароза към обичайната си рецепта.

Крем карамел:

Добавете 1 капка етерично масло на всеки 300 мл. течност. Опитайте с етерично масло от портокал или мандарина.

Шоколадов мус:

Добавете 1 капка етерично масло от мента, лайм, мандарина, лимон, портокал или иланг-иланг към 600 мл. мус. За романтичен привкус може да използвате етерично масло от роза или лайм.

Шоколадово суфле:

Добавете капка-две етерично масло от индрише към вашата рецепта за шоколадово суфле. Листата на индришето се използват в кухнята от стотици години, вкусът е невероятен, а ефектът е повдигащ и усмихващ!

Тук етеричните масла имат и реалното предимството, че освен подчертания аромат, те не водят до риск суфлето да се спихне.

Плодови пюрета, смудита

Добавете 1 капка етерично масло на всеки 300 мл. пюре. Подходящи варианти са етеричните масла от индрише, роза или портокал, като добавка на пюре от ябълки например.

Сладоледи/ сорбе:

 

Подходящи етерични масла за сладоледи и сорбе са мандарина, лютива мента, или джоджен; грейпрфурт, лайм. Дозировката е 2 капки на всеки 225 мл. сладолед.

Домашни шоколади / шоколадови бонбони / десерти:

Добавете етерично масло от портокал, или лимон, лайм, грейпфрут или мандарина към сместа.

 

Oshadhi етерични масла в кухнята 2

И за финал, три бързи, лесни и вкусни рецепти:

Бирхер мюзли за закуска

Съставки за 1 порция:

1 с.л. едри овесени ядки

2 с.л. вода или ябълков сок

1 с.л. ядково мляко

1 с.л. счукани ядки (орехи, бадеми или други)

1 голяма настъргана ябълка

1 капка етерично масло от лимон

Начин на приготовление:

Овесените ядки се накисват от вечерта заедно с ябълковия сок (или водата). На сутринта настържете ябълката и добавете всички други съставки, объркайте всичко заедно. Ако предпочитате може да оставите ядките, с които да поръсите отгоре.

Комбинацията от овесени ядки и ябълка е прекрасна и може да спомогне за регулиране на холестерола в тялото.

Студена супа с авокадо и краставица

Съставки:

2 краставици, обелени

2 броя добре озряло авокадо

1-2 стръка мента (или 1 капка етерично масло от мента)

Сок от 1 лимон

2 капки етерично масло от лайм

1 скилидка чесън, пресован

2 чаши мляко от слънчоглед

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготовление:

Всички съставки с изключение на млякото от слънчоглед се пасират в блендера. Когато се постигне хомогенна смес се добавя млякото от слънчоглед по малко, докато се получи желаната консистенция.

 

 

 

 

 

 

Суров шоколадов мус*

Съставки за 2 порции:

1 добре узрял и мек банан

1 добре узряло и задължително меко авокадо

1/3 (70 мл.) растително мляко

1 с.л. с бръх сурово какао

1-2 с.л. мед

Добавете 1 капка етерично масло от мента**

Начин на приготовление: Блендирайте всички съставки за кратко и сте готови!

 

 

 

*оригиналната рецепта е от книгата на Маги Пашова, В кухнята на модерната жена

**вместо мента може да пробвате и с лайм, мандарина, лимон, портокал или иланг-иланг

Ще се радваме да споделите с нас вашите експерименти в кухнята. Заповядайте и да ви е вкусно!

Схема - етерични масла в кухнята

В статията са използвани материали от книгата на В.А. Уърууд, The Fragrant Pharmacy (1990)

Нашата селекция от етерични масла за кухнята

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.