Етерични масла в кухнята + 3 бързи и вкусни рецепти
Автор: Милена Иванова ,
Етерични масла в кухнята
„Вътрешната употреба на етерични масла е опасна практика“ - за тези от вас, които ме следят редовно, това много вероятно е най-често повтаряната от мен „мантра“. Но, както знаем, всяко правило си има изключения, и днес ще говорим именно за едно от тези изключения. Are you feeling naughty yet?
И така, етерични масла в кухнята.
Първо, да обясним защо приложението на етерични масла в кухнята е безопасна практика. Два фактора определят това: (1) етеричните масла се разтварят в мазнина, а приложени в кухнята, те неизбежно ще попаднат в среда с мазнина; и доста по-важно: (2) дозировката. Когато прекалим с дадено етерично масло в храната, тя няма да ни е приятна на вкус, и ние просто няма да изядем даденото ястие. По този начин, чрез вкуса, ние предпазваме себе си от предозиране. А и в кухнята не повтаряме ежедневно едно и също ястие, което допълнително спомага за намаляване риска от предозиране. Както може да забележите и от рецептите по-долу, количествата етерично масло в ястие, което обикновено се състои от 4-6 порции, всъщност са много малки и това гарантира, че няма риск от предозиране.
Приложението на етерични масла в кухнята не е нищо ново – хранително-вкусовата промишленост е един от най-големите потребители на етерични масла в света (редом с битовата химия, козметиката и парфюмерията). В сравнение с тези индустрии, ароматерапията всъщност е като едно миниатюрно джюдже, потребяващо много малък дял от този ресурс. В контекста на хранително-вкусовата индустрия, етеричните масла се използват както за овкусяване на храните (и подсилване на ароматите на пакетирани и силно преработени храни, чийто вкус иначе би бил много отдалечен от вкуса на естествена храна), така и за по-добро консервиране и увеличаване трайността на крайния продукт. Дъвката с вкус на мента или джоджен, както и впечатляващият, когато човек за първи пък вкуси, шоколад-портокал на Terry’s са все примери за продукти, умело използващи етерични масла в рецептите си.
Много от вас е вероятно да попитат – защо етерични масла, а не просто билките или подправките в сухата им форма? И това в много случаи би било съвсем уместен въпрос. Няколко стръка розмарин са съвсем достатъчни, за да овкусят великденското агне, факт (макар на мен лично да ми е малко неприятно, когато по невнимание изям и парче от този розмарин). Използването на етеричните масла в кухнята в някои случаи е просто алтернатива на сухите билки, но в други помага да се подсили аромата по един по-подчертан начин, просто зависи от ефекта, който целите. Приложението на етерични масла също може да е за предпочитане, когато за постигане на желания аромат би се изисквала употребата на прекомерно много суров материал, който би попречил за правилното случване на дадена рецепта (например в тестените и сладкарски изделия, където пропорциите на течности могат да попречат за правилното бухване).
Етеричните масла подходящи за приложение в кухнята имат и терапевтични свойства, които са добре дошли приложени в тази им форма и това само по себе си предлага една чудесна добавена стойност за този вид приложение. Етеричните масла от билки и подправки например имат добра активност за подобрена храносмилателна функция, цитрусите пък освен, че са добри за храносмилането, са и повдигащи духа и настроението. Много от етеричните масла имат противовъзпалителни, а никои и антибиотични свойства, което ги прави добри агенти за превенция.
Етеричните масла, подходящи за приложение в кухнята се делят на четери основни групи:
(1) билки: кориандър, мента (лютива), маточина, босилек, анасон, копър, кимион, резене, джинджифил, майорана, розмарин, магданоз, мащерка, салвия;
(2) подправки: канела, индийско орехче, карамфил, кардамон, черен пипер, ванилия, боб тонка;
(3) цитруси: лимон, портокал, грейпфрут, лайм, мандарина; и
(4) цветя: роза, индрише, жасмин, лавандула, иланг-иланг.
Приложенията са толкова, колкото са и рецептите в света на кулинарията – разбирайте, безкрайни. Подходящи са за добавяне към супи, ордьоври, сосове, маринати, с всички видове меса и риба, зеленчуци, добавени към салатни сосове, хлябове, бисквити, кексове, десерти и т.н. (вижте таблица в края на статията с подходящи приложения за всяко масло).
Етеричните масла от билки например са подходящи за употреба в гювечи, в марина за месо и риба, за подсилване ароматите на зеленчуци на грил или тиган; в тесто за хляб. Етеричните масла от билки са невероятно силни като аромат, така че внимавайте с дозировките, за да не се разочаровате от крайния резултат.
Както винаги с етеричните масла, правилото и в кухнята е: „по-малкото е повече“ – етеричните масла ще подсилят естествените аромати на храната, но никога не е добре ако ароматът на етеричното масло доминира вкуса на дадено ястие! Така че, използвайте пестеливо. По-долу предоставям няколко идеи за приложения, като оставям на вас да използвате обичайните рецепти, с които работите вкъщи.
Ето и няколко идеи за експерименти с етерични масла в кухнята:
Зеленчуци на тиган или на пара: |
Към всяка 1 с.л. мазнина добавете 1 капка етерично масло от някоя от билките, които обичате (може да опитате и с джинджифил, кардамон, кимион). Ако приготвяте на пара, добавете етеричното масло към водата, която ще изпарявате под зеленчуците (изненадващи избори тук могат да са етеричните масла от индрише или лавандула). |
Тесто за хляб: |
Добавете 1 капка етерично масло от салвия или розмарин към сместа. |
Марината за пиле: |
Добавете 1 капка етерично масло от лимон към винена марината за пиле. |
Лимоново масло за зеленчуци, картофи или риба: |
Добавете 1 капка етерично масло от лимон към 100 гр. краве масло (предварително омекнало на стайна температура и добре разбъркано с етеричното масло). Може да се замрази обратно в хладилника и да се използва при нужда за овкусяване на зеленчуци или риба. |
Масло с джинджифил (!): |
Опитайте 100 г. масло с 1 капка капка джинджифил за овкусяване на задушен зелен боб или грах, вкусът гарантирано ще ви изненада! |
Лимонов или портокалов черен пипер (за риба и салати): |
25 г. черен пипер смлян на едро се смесва с 2 капки етерично масло от лимон (или портокал) в шише и се оставя да престои най-малко 3 дни. Използва се в салатен сос или в рибни ястия. |
Мляко с ориз: |
Добавете 1 капка масло от роза или палмароза към обичайната си рецепта. |
Крем карамел: |
Добавете 1 капка етерично масло на всеки 300 мл. течност. Опитайте с етерично масло от портокал или мандарина. |
Шоколадов мус: |
Добавете 1 капка етерично масло от мента, лайм, мандарина, лимон, портокал или иланг-иланг към 600 мл. мус. За романтичен привкус може да използвате етерично масло от роза или лайм. |
Шоколадово суфле: |
Добавете капка-две етерично масло от индрише към вашата рецепта за шоколадово суфле. Листата на индришето се използват в кухнята от стотици години, вкусът е невероятен, а ефектът е повдигащ и усмихващ! Тук етеричните масла имат и реалното предимството, че освен подчертания аромат, те не водят до риск суфлето да се спихне. |
Плодови пюрета, смудита |
Добавете 1 капка етерично масло на всеки 300 мл. пюре. Подходящи варианти са етеричните масла от индрише, роза или портокал, като добавка на пюре от ябълки например. |
Сладоледи/ сорбе:
|
Подходящи етерични масла за сладоледи и сорбе са мандарина, лютива мента, или джоджен; грейпрфурт, лайм. Дозировката е 2 капки на всеки 225 мл. сладолед. |
Домашни шоколади / шоколадови бонбони / десерти: |
Добавете етерично масло от портокал, или лимон, лайм, грейпфрут или мандарина към сместа. |
И за финал, три бързи, лесни и вкусни рецепти:
Бирхер мюзли за закуска Съставки за 1 порция: 1 с.л. едри овесени ядки 2 с.л. вода или ябълков сок 1 с.л. ядково мляко 1 с.л. счукани ядки (орехи, бадеми или други) 1 голяма настъргана ябълка 1 капка етерично масло от лимон |
Начин на приготовление: Овесените ядки се накисват от вечерта заедно с ябълковия сок (или водата). На сутринта настържете ябълката и добавете всички други съставки, объркайте всичко заедно. Ако предпочитате може да оставите ядките, с които да поръсите отгоре. Комбинацията от овесени ядки и ябълка е прекрасна и може да спомогне за регулиране на холестерола в тялото. |
Студена супа с авокадо и краставица Съставки: 2 краставици, обелени 2 броя добре озряло авокадо 1-2 стръка мента (или 1 капка етерично масло от мента) Сок от 1 лимон 2 капки етерично масло от лайм 1 скилидка чесън, пресован 2 чаши мляко от слънчоглед Сол и черен пипер на вкус |
Начин на приготовление: Всички съставки с изключение на млякото от слънчоглед се пасират в блендера. Когато се постигне хомогенна смес се добавя млякото от слънчоглед по малко, докато се получи желаната консистенция.
|
Суров шоколадов мус* Съставки за 2 порции: 1 добре узрял и мек банан 1 добре узряло и задължително меко авокадо 1/3 (70 мл.) растително мляко 1 с.л. с бръх сурово какао 1-2 с.л. мед Добавете 1 капка етерично масло от мента** |
Начин на приготовление: Блендирайте всички съставки за кратко и сте готови!
*оригиналната рецепта е от книгата на Маги Пашова, В кухнята на модерната жена **вместо мента може да пробвате и с лайм, мандарина, лимон, портокал или иланг-иланг |
Ще се радваме да споделите с нас вашите експерименти в кухнята. Заповядайте и да ви е вкусно!
В статията са използвани материали от книгата на В.А. Уърууд, The Fragrant Pharmacy (1990)
Нашата селекция от етерични масла за кухнята
ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:
- МАРКЕТИНГЪТ е виновен за всичко! А ние пък напук го преработваме.
- Практикум: Сияйна кожа и ароматерапия. 3 рецепти и 2 подсказки
- Пролет е! Анатомия на аромата и как чрез обонянието може да повлияем на здравето си?
- Практикум: Здрава и красива коса с помощ от света на ароматерапията
- Тамянът подмладявал, индришето изглаждало фините бръчици. Или кои масла имат специално отношение към кожата?
- Бебето ми е на 3 месеца, мога ли да използвам етерични масла?
- Усмихни деня и дома с лимон!
- Магичните 7 – да поговорим за афродизиаците в ароматерапията. Наздраве за любовта!
- Малък Сечко е. Да поговорим за етеричните масла, които ще ви стоплят през студените месеци
- Мъже и ароматерапия. Мисия (не)ВЪЗМОЖНА?
- Бременна съм, има ли място ароматерапията в този специален момент от живота?
- Помощ! Цикълът ми е тежък, болезнен, всеки месец съм извън строя поне ден-два.
- Практикум – ТРИ практики в помощ на храносмилателната система след празниците
- Честито рождество! Осветете тялото и душата си! Да поговорим за тамяна.
- На прага на астрономическата зима и нейните аромати - карамфил, канела, портокал, джинджифил, тамян
- Ароматерапията в помощ при деца между 3 и 5 години + рецепти при температура, хрема и възпалено гърло
- Помощ! Храносмилането е моето слабо място
- За „нежната ароматерапия“ - хидролати, хидрозоли, ароматни води. Дойде време да поговорим по любимата ми тема
- Етерични масла и акне - митове, легенди, но и истини
- На прага на Коледните пости сме. Да поговорим за пречистването преди и сега + препоръки от света на ароматерапията
- Деца между 1 и 3 години – практични насоки за родители + 5 рецепти при първа нужда
- Пандемия, психично здраве, обоняние и още нещо
- Да спим, за да сме здрави + моята любима рутина за подкрепа на съня в 3-стъпки
- Практикум: На прага на грипния сезон. Или какво може да направим с етерични масла сами вкъщи.
- 10 етерични масла за подкрепа на имунната система
- Помощ! В лошо настроение съм, усмихни ме - етерични масла за повдигане на духа
- Помощ! Имам котка. Мога ли да използвам дифузер?
- Ароматерапията - какво е то и има ли почва у нас?
- Какво да знаете преди да купите етерични масла
- ТОП 10 на етеричните масла за всеки дом и случай + 5 рецепти
- Пирин през август: за планината, нейните аромати и етеричните масла от иглолистни видове
- За комарите, мравките и ментата
- Здравейте, маслата стават ли за вътрешен прием?
Споделете
← По-стара статия По-нова статия →