Цветница е. Да поговорим за най-скъпите и екзотични етерични масла - колко, как, защо?

Автор: Милена Иванова ,

Цветница - етерични масла от цветя Oshadhi

Цветница е. Да поговорим за най-скъпите и екзотични етерични масла - колко, как, защо?

Цветница е! Един от най-красивите, пъстри и изпълнени със символика празници, който ни напомня, че вече наистина е време за пролетта. Ден, който носи надежда и празнува цветята. По традиция Цветница се чества в деня след Лазаровден и е познат още като Цветна неделя, Връбница, Куклинден или Вая. В религиозен аспект празникът е посветен на посрещането на Исус в Йерусалим с палмови клонки. Един от основните обичаи, който се спазва във всички краища на България, е именно окичването на дома с върбови (палмови) клонки и венци. Счита се, че те носят здраве, благодат и предпазват от злини и болести. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

И понеже е Цветница, за какво друго да говорим днес, ако не за цветя, и по-точно етеричните масла извлечени от цветя и цветове. И така, нека да се потопим в цветната страна на живота и разгледаме някои от най-красивите, ароматни и екзотични цветя  от цял свят. Откъде идват, какви свойства притежава ароматът им, защо са толкова ценни и какво е тяхното приложение в ароматерапията.

Етеричните масла от цветя имат една обединяваща характеристика. Повечето от тях са сред най-скъпите масла, а днес ще поговорим на какво се дължи това. За да мога да говоря с конкретика, се разрових в каталога на Oshadhi, където фигурират 488 различни етерични масла от растителни видове от цял свят. 7 от най-скъпите 10 етерични масла в каталога са извлечени от цветя! А ние можем да се потупаме по-рамото и да се усмихнем заговорнически, защото цели 3 от тези седем масла са с български произход – две от цветовете на роза дамасцена и едно от тези на бяла роза.

Narcissus - Oshadhi етерично масло абсолю от нарцис

А знаехте ли, че има етерично масло* от нарцис, хризантема, листа на виолетка и магнолия?

Сред добре познатите в България цветя, от които се извличат драгоценни масла са тези на роза дамасцена и бялата роза, изненадващо може би за някои е нарциса*, тубероза*, хризантема*, ирис (перуника)*, листата на виолетката* и цветовете на магнолията.

Сред екзотичните цветя пък най-драгоценни са маслата от нероли, бяла и червена чампака*, розов лотос*, франджипани* и всички разновидности на жасмина (индийски, египетски, арабски)*.

*Ако трябва да сме технически точни, сред гореизброените растения, етерично масло се извлича само от розите, нероли (цветовете на дървото на горчивия портокал) и цветовете на магнолията. Всички други изброени по-горе цветя и цветове са толкова деликатни, че дестилацията им на пара би унищожила суровия материал и единственият начин да бъдат извлечени е чрез процес на екстракция с приложение на разтворител, а технически правилният термин за крайният продукт не е етерично масло, а абсолю.

Oshadhi - Chrysantemum Абсолю от хризантема

Има разбира се и други цветя, от които се извличат етерични масла или абсолю екстракти, тук споменаваме само най-скъпите. И понеже понякога получаваме запитвания за етерични масла, които не съществуват, е добре да споменем, че етерични масла от ябълков цвят, люляк, фрезия, момина сълза, зюмбюл не съществуват. Продукти на пазара с такива аромати са само и единствено синтетично получени!

И защо все пак маслата от тези цветя са толкова скъпи?

Има два фактора, които определят цената на дадено масло: (1) себстойността на производството и (2) търсенето и предлагането. Извличането на масло от много от цветята е труден процес, при който се изисква много голямо количество суров растителен материал, за да се произведе доста малко количество краен продукт (масло). Хубавото на скъпите масла обаче е, че обикновено са много силно ароматни и е достатъчно много малко количество, за да има дълготраен аромат и ефект.

Що се отнася до търсенето и предлагането – неизбежно то е втори движещ фактор, който определя цената. Парфюмерийната индустрия е основен потребител на повечето етерични масла и абсолю продукти от цветя и цените отразяват тази специфика.

Oshadhi - абсолю етерично масло от Магнолия

Терапевтично въздействие и характеристики на цветните аромати

Цветният аромат взет под общ знаменател се счита за отпускащ, подхранващ, еуфоричен и чувствен. Ароматната нота е средна, а енергетично се класифицира като успокояващ и хармонизиращ. Според китайската медицина се асоциира с елементите Огън и Вода. Цветните аромати могат да въздействат при тревожност, нервна непрегнатост, психично разстройство, проблеми със съня (вкл. инсомния), емоционално и сексуално напрежение, загуба на либидо; емоционално нараняване, тревожност, дълго траещо душевно страдание; депресия, емоционално и духовно изтощение, ниско самочувстие.

Ето и три любими мои масла от цветя, за които да поговорим на връх Цветница

Абсолю от Едроцветен жасмин (египетски), био (Jasminum grandiflorum)

Чувственият аромат на жасмина отваря сърцето, действа повдигащо, стимулира чувственост и повдига либидото. Жасминът е прекрасно противодействие за справяне с трудни емоции, както и за подкрепа в забързаното ежедневие. Жасминът е един от много добре известните афродизиаци и може да се използва в масажни масла, лосиони и масла за помазване. Вдъхновява, повдига самочувствието и творческите сили. Само капка-две са достатъчни, за да внесат чувственост във всяка комбинация. Едновременно силно, но и много спокойно, абсолю от жасмин има способността да успокои и отвори сърцето за любов към самия себе си, съпричастност към другите и към нови изживявания.

Oshadhi - етерично масло от нероли

Етерично масло от Нероли (Citrus aurantium var. Amara)

Подобрява настроението, отпуска нервите, идеален спасител в стресова ситуация. Подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия. Етеричното масло от Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции; подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Приложението му е много удачно в моменти на ситуационна тревожност и депресия, тъй като отпуска нервите и вдъхновява. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране. Нероли е важно масло и за справяне с възникнали физически проблеми, поради успокоителните му свойства при възпаления, като позволява да бъдат възвърнати живителните сили. Облекчава мускулни спазми, спомага за намаляване на незначителни болка и възпаление. Прилага се за подкрепа на силно отслабена имунна система.

Етерично масло от Иланг-иланг, екстра (Cananga odorata)

Освобождава натрупано с години напрежение в мускулите, отваря сърцето, предоставя подкрепа при психическо и емоционално неспокойствие, причинени от внезапен стрес или шок. Етеричното масло от иланг-иналг се радва на голяма популярност от десетилетия, а силният му, екзотичен цветен аромат го е превърнал в безценна съставка за съвременната парфюмерия. Наситено цветен, сладък, балсамов, силен и леко пикантен - ароматът на етеричното масло от иланг иланг е екзотичен и чувствен, а цветът му варира от бледожълт до наситено оранжев. Маслото е известно със свойствата си да опиянява и релаксира, както и да успокои ума, сърцето и тялото. Първите фракции имат по-високо съдържание на естери, а от там и по-сладък цветен аромат, по-ниските фракции имат по-остра миризма. Сентенцията „по-малкото е повече“ е напълно в сила за етеричното масло от иланг-иланг – то е много силно и само капка или две са достатъчни, а с повече рискувате да претоварите сетивата и от там да постигнете обратно на целения ефект. Влагането на иланг иланг в масла за масаж спомага за освобождаване на напрежение в мускулите, трупано с години, както и за отваряне на сърцето, което позволява лечение в дълбочина и постигане на мир. Маслото от иланг-иланг предоставя добра подкрепа при психическо и емоционално неспокойствие, причинени от внезапен стрес или шок. Екзотичният аромат допринася за възвръщането на желанието за живот.

Oshadhi - Абсолю от ирис (перуника)

И за финал както обикновено 3 практични приложения:

    Добавете 2-3 капки абсолю от жасмин към рол-он (10 мл.) с базово масло от бадем или жожоба. Приложен на пулсните точки, има способността да стимулира желанието ни за романтичност, както и да подобри собствената ни способност да се обичаме. 

    • Лосион/масло за тяло:

    Добавете капка жасмин към лосиона си за тяло. Нежното въздействие на това масло ще спомогне за по-добър и равен тен. 

    • Емоционален помощник:

    Добавете 2 капки масло от нероли към рол-он с 10 мл масло от жожоба (или друго базово масло, напр. бадем). Нанасяйте на пулсните точки и масажирайте при нужда.

    С пожелания за много цвят в живота от днес!

    Светли да са празниците и бъдете здрави

    Милена

     

    Нашата специална селекция от цветни аромати

     

    ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

     

     


    Споделете



    ← По-стара статия По-нова статия →


    Оставете коментар

    Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.