Индришето - енергия, стихия, движение

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерично масло от индрише

Индришето - енергия, стихия, движение

Индришето и аз имаме дълга споделена история. Помня, че като дете, баба правеше един компот от дюли, в който задължително имаше листа от индрише. Аз пък обожавах да изпия сока на компота, а накрая задължително да изцедя и последната капка сок от листа на индришето – ароматът за мен беше пленителен. В по-новата ми история пък, индришето и етеричното масло от него станаха предмет на първата ми курсова работа, докато учех за ароматерапевт – а първата курсова работа в една нова материя никога не се забравя. Тогава разбрах, че освен приятния аромат на листото в компота, индришето си има и фукция като тоник за храносмилателната система, например.

И така, днес ще говорим за етеричното масло от индрише – и не само защото то е специално за мен. То просто е енергия и стихия, а следващите редове разказват защо и как.

Балансира, успокоява и повдига

Етеричното масло от индрише има свойството да балансира, успокоява и повдига. То е ефективно в моменти на стрес и тревожност, идеалното масло за перфекционисти, които искат да се свържат отново със себе си. Може да помогне на жените за тяхната женственост и вътрешен мир. Ароматът е добре известен и с афродизиачния си ефект.

Раздвижва застояла или блокирана енергия

Това масло има способността да раздвижи застояла или блокирана енергия както на физическо, така и на емоционално ниво. Един от основните избори за подобряване на циркулацията, етеричното масло от индрише може да помогне за овладяване на леки болки, мускулни спазми и възпаления. Има стягащ ефект, действа заздравяващо, дезодориращо. Притежава противовирусни и притовгъбични свойства, действа като деконгестант.

Благотворно влияние за кожата

Има дълбоко подхранващи за кожата свойства, може да помогне за свеждането до минимум на гъбична активност. Добавено към шампоан (една капка към количеството шампоан в шепата преди нанасяне), помага за балансирането на производството на себум както за сухи, така и за мазни скалпове. Добавено към балсам или масло за тяло успокоява подпухнала или зачервена кожа, действа овлажняващо и стимулира естествените сили за пречистване на организма.

Емоционална подкрепа

На емоционално и енергийно ниво, етеричното масло от индрише повдига и стабилизира. Подходящо за приложение в случаи на ситуационна тревожност и депресия. То дава крила на въображението и изостря интуицията. Може да подсили способността за иницииране на разговори от интимно и деликатно естество, да даде кураж както за учтиво поднасяне на новини, както и за спокойното им приемане, според ситуацията.

В източните медицински традиции, индришето се счита за масло с хладна и влажна енергия, което позволява да се прилага когато има нужда от охлаждане, намаляване на възпалителни процеси, както и за успокояване при нервно напрежение и тревожност. Индришето има свойството да повдигне и подобри нивата на енергия. Противовъзпалителните му свойства го правят подходящо за приложения при гастрит, колит, псориазис и екземи. Може да се прилага и при възпалитени процеси на кожата като акне, импетиго и гъбички на краката. 

Oshadhi Етерично масло от индрише пиктограма

Най-важните терапевтични свойства на етеричното масло от индрише включват: антибактериални и антимикробни, противогъбъчни, противовъзпалителни, както и обезболяващи, успокояващи и отпускащи свойства. Тези свойства са директно свързани с химичния състав на етеричното масло, в който преобладават монотерпенолите.

Свойства и въздействие:  Аналгетично, антимикробно, антиконвулсивно, противовъзпалително (ангина, отит), охлаждащо, седативно, облекчава безпокойство, антиоксидантно, антибактериално (Staphylococcus aureus, Staphylococcus allbus, Enterobacteraerogenes, Salmonella typhi и др.), противогъбично (Candida), хипотензивно, нервен релаксант, антидепресант, дермално възстановяващо, дермално противовъзпалително, акарицидно.

Етеричното масло от индрише има активност при следните състояния и оплаквания: безпокойство, тревожност и страх, менопауза, безсъние, жажда, нощно изпотяване, горещи вълни, суха кожа, сърбеж, екзема, псориазис, уртикария, акне, розацея, изгаряния, гъбични кожни инфекции, вагинит, кървящи венци, главоболие, невралгия, неврит, дисменорея, нередовна менструация, менорагия (необичайно силно кървене), диария, хемороиди, разширени вени, херпес (Herpes simplex), херпес зостер (Zoster), хормонални дисбаланси.

Кратка ботаническа информация

Индришето (Pelargonium graveolens) е от семейство Здравецови (Geraniaceae) и е многогодишен храст, който достига височина около 1 метър. Листата са нежни и зелени, имат заострени и назъбени краищата, докато цветята са малки и розови на цвят. Цялото растение има аромат. За най-добър и с най-високо качество се счита така наречения вид бърбън, който расте на остров Реюнион и Централните планини на Мадагаскар. Етеричното масло от индрише (бърбън) се радва на голямо търсене поради ценните му терапевтични свойства, и това на свой ред обуславя по-високата му цена. Етеричното масло се извлича от листата, стъблата и цветовете на растението и най-често има леко жълтеникав цвят, като сортът бърбън прави изключение, и маслото извлечено от него е по-скоро с маслинено-зелен цвят.

Ароматът на етеричното масло от индрише е розов, леко сладък и ментов, има повдигащ ефект, като при сорта бърбън има по-голяма наситеност и плътност. Ароматът действа успокояващо при моментен или хроничен стрес.

Внимание! Добре е да се знае, че тъй като етеричното масло от индрише е много по-евтино от това на роза дамасцена, то се използва за подправяне и фалшифициране на розовото масло. Както розовото масло, така и маслото от индрише съдържат гераниол в химичния състав, което придава розовия аромат. Най-голяма пропорция гераниол се съдържа в сорта бърбън.

Най-важните химични съставки са цитронелол, гераниол, цитронелилформат, геранилформат, за които е известно, че действат върху ендокринната система и често се използват при отоци и задържане на вода.

И за финал, една много лесна и приятна за приложения рецепта (стига да имате вана у дома!):

Ароматна афродизираща вана: Разтворете 1 капка етерично масло от индрише в 1 чаша сметана или 1 с.л. базово масло по ваш избор. Разпределете равномерно сместа в топлата вода за вана и се насладете на ефектите.

Следващата седмица съм ви подготвила практикум, а индришето отново ще е център на вниманието. Следете ни. 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.