Помощ! Разширени вени, хемороиди и проблеми на циркулацията

Автор: Милена Иванова ,

Етерични масла и хидролати при разширени вени, хемороиди

Помощ! Разширени вени, хемороиди и проблеми на циркулацията

Диагнозата разширени вени (варикоза) е състояние на нарушено кръвообращение. Дължи се на нарушена функция на венозните клапи, в резултат на което циркулиращата в тялото кръв се връща обратно към краката и води до увеличаване на налягането във венозната система. Във времето този процес довежда до появата на разширени вени. Разширените вени най-често са наследствен проблем, но има и много случаи, в които се дължат на хормонални промени по време на бременност. В условията на пандемия и наложилата се работа от вкъщи доведе и до доста поведенчески промени - застояването пред компютъра, дългите часове стоене в изправено положение, както и липсата на редовно движение увеличават риска от поява на разширени вени. Според статистиката, жените страдат от този неприятен проблем по-често, но и мъжете не са застраховани. Така че, ако изпитвате болка и тежест, имате мускулни крампи, отоци и видима пигментация по кожата на краката, трябва да предприемете мерки за справяне с този проблем.

Веднъж „разширени“, за съжаление, вените не могат да се върнат към здравото си състояние, но е важно да се променят навиците и да се помогне на тялото да спре влошаването на състоянието. В тази посока може да помогне и ароматерапията, като насоките са две: (1) облекчаване на състоянието, особено във фазата на възпаление, когато болките и паренето при много хора стават трудно поносими; и (2) подобрена циркулация и от там поддържане на състоянието, с цел избягване на влошаване.

Има подходящи етерични масла, както и хидролати, които могат да допринесат за подобряване цирклулацията на кръвта и лимфата и да облекчат симптомите на тежест в краката, парене, и болки в остра фаза. Ето и топ трите етерични масла със специално отношение към кръвоносната система и циркулацията в тялото като цяло.

Етерично масло от Индрише (Pelargonium graveolens)

Един от основните избори за подобряване на циркулацията, етеричното масло от индрише има свойството да раздвижи застояла или блокирана енергия на физическо и емоционално ниво. В източните медицински традиции етеричното масло от индрише се счита за масло с хладна и влажна енергия, което го прави подходящо за приложение при нужда от охлаждане и намаляване на възпалителните процеси. Етеричното масло от индрише действа заздравяващо, има стягащ ефект, дезодорира, действа като деконгестант и е топ избор при проблеми с разширени вени.

Етерично масло от Кипарис (Cupressus sempervirens)

Етеричното масло от кипарис спомага за насърчаване на добра циркулация в тялото, добър избор за облекчаване на нежелани мускулни спазми, както и за намаляване присъствието на нежелани бактерии. Кипарисовото етерично масло е силно пречистващо, укрепва, предпазва и детоксикира; ободрява, има антисептични свойства. Маслото от кипарис е подходящ избор за поддържане на равномерен енергиен поток през тялото, въздейства на физическо и на емоционално ниво.

Етерично масло от Лютива мента (Mentha piperita)

Етеричното масло от лютива мента има аналгетично и противовъзпалитено въздействие; отпуска и спомага за намаляване на болката, действа благотворно при възпалителни процеси. Приложена в комбинации за разширени вени, действа обезболяващо, охлаждащо, способства за намаляване на възпалението в обострени фази. При ниски разреждания етеричното масло от мента действа охлаждащо, докато високите концентрации ще загреят, така че използвайте с повишено внимание.

Хидролатите, подходящи за кръвоносната система (вкл. разширени вени и хемороиди) са както следва:

Хидролат от Безсмъртниче (жълт смил)

Хидролат от Розмарин

Хидролат от Вещерска леска (хамамелис)

Хидролат от Кипарис

Хидролат от Салвия

Хидролат от Бял равнец

Приложения на етерични масла и хидролати при разширени вени, хемороиди

Начини на приложение:

  1. Компреси (подходящи за разширени вени и хемороиди):

Комбинация от хидролат от Кипарис и бял равнец или хидролат от Кипарис и хидролат от Вещерска леска могат да се използват като компрес въху засегната зона вечер. При остри състояния, компресите могат да се правят 3-4 пъти на ден. Парче памук се напоява с комбинация от хидролатите, налага се като компрес на засегнатото място. Това приложение е безопасно и за бременни.

Важно е да сте сигурни, че хидролатът, който използвате не съдържа алкохол! Много често, продуктът от вещерска леска (още наричан хамамелис) съдържа между 1 – 30% алкохол, а алкохолът вместо да подобри, ще влоши състоянието!

  1. Вана за крака

Добавете 1 с.л. хидролат от Кипарис (или комбинация от хидролати от кипарис и немска лайка) и 1 шепа английска сол към топла (но не гореща) вана за крака в края на деня. За подсилен ефект може да добавите 1 капка етерично масло от кипарис или индрише, но не е задължително. Подходящо за приложение при чувство на тежест в краката, подути глезени, а немската лайка ще помогне и за по-добър сън. Хидролатът от кипарис въздейства балансиращо и на кръвното налягане, което се предполага, че може да се дължи на свойството му цялостно да балансира нивата на течности в тялото.

  1. Спрей за крака

Общо 100мл. комбинирани хидролати както следва:

30 мл. хидролат от бял равнец (може да се замести с жълт смил)

30 мл. хидролат от кипарис

30 мл. хидролат от вещерска леска

10 мл. хидролат от немска лайка

Хидролатите се комбинират в спрей бутилка, може да пръскате засегантата зона многократно през деня. 

  1. Седящи контрастиращи вани (при хемороиди):

Комбинирайте гореспоменатите хидролати и добавете 50 мл. от сместта към вана за седене с топла вода, а другите 50 мл. добавете към вана за седене със студена вода. Седнете в топлата вана за 1 минута, след което седнете в студената вана за 30 сек. Редувайте двете вани, като всеки път удължавате с малко престоя и в едната и в другата вана и същевременно увеличавате температурната амплитуда между двете (като добавяте максимално топла вода в едната и бучка лед към другата). За седяща вана може да използвате например две дълбоки легенчета.

  1. Лечебно масло за подобрена циркулация и разширени вени (3% конц.) 

Това лечебно масло действа охлаждащо, подобрява кръвообръщението, стимулира циркулацията на лимфата, помага при задържане на течности и отоци.

Съдържа:

Етерични масла от кипарис (8 капки), индрише (6 капки), мента (лютива) (6 капки), исоп (3 капки) разтворени в 30 мл. базово масло (студено пресован бадем или таману, което има силни противовъзпалителни свойства).

Важно да знаете за приложението: Върху разширени вени никога не трябва да се прилага натиск! 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите, нанася се на прасците с нежни движения (без натиск) в посока от долу нагоре (от глезените към колената).

Начинът на живот е определящ за здравето и разбира се, като всеки друг здравословен проблем и с разширените вени нещата са комплексни – значение имат както храната (млечните продукти например влошават състоянието, а при отказ от млечни продукти доста бързо се усеща лекота в крайниците, които до скоро са тежали като олово), така и привичките и дразнителите от ежедневието. Добър хранителен режим, достатъчно количество качествен сън, спокойствие и движение са от значение за доброто функциониране на тялото и психиката ни.

Нашата селекция продукти за циркулация, разширени вени и хемороиди

 

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.