Практикум: Комари, кърлежи и други досадни вредители от дребния сорт

Автор: Милена Иванова ,

Комари, кърлежи и други досадни вредители от дребния сорт

Oshadhi - ароматерапия на помощ срещу Комари, кърлежи и други досадни вредители от дребния сорт

Друга беше темата за писане по план график за тази седмица, но – както обичам да казвам, животът се случва, докато ние си правим планове за него. Та и с моите теми така се получава понякога. През последните десетина дни забелязвам рязък ръст на запитванията от клиенти за подходящи масла и продукти за защита от комари, кърлежи и всякакви други насекоми. Планината, морето и идилията на селските пейзажи явно ни зове, а с това и нуждата да се погрижим максимално за предпазване от сблъсъци с природата от неприятния вид.

Към момента, по нашите географски ширини ухапванията от комари, а и от кърлежи в общия случай могат да причинят дискмфорт, но не и опасни за здравето последствия. В този смисъл, поне към момента сме късметлии, защото не се сблъскваме на ежедневна база с риск от малария, денге треска и други подобни зарази пренасяни от малките летящи твари. И макар случаите на зараза с лаймска болест от кърлежи да зачествяват, данните поне към момента са доста по-малко плашещи отколкото тенденциите, които се наблюдават в САЩ. Разбира се, това съвсем не означава, че трябва да неглежираме проблема, а и околната среда продължава да се променя с доста динамични темпове благодарение на глобалното затопляне и това, което е вярно днес, не е задължително да продължава да е вярно и утре.

В посока лесни и безопасни начини да се предпазим е насочена статията ни днес с няколко практични и лесни за изпълнение рецепти. Разбира се, че има етерични масла, които могат да помогнат за предпазване от насекоми, както и други пълзящи и летящи твари, включитено и кърлежи. Да си припомним, че ние хората вземаме етеричните масла на заем, а в природата те съществуват, за да служат на растенията – да предпазват от всякакви природни набези и да подкрепят оцеляването и размножаването им. Та в този ред на мисли, етеричните масла от различни растителни видове могат да имат различна функция - някои помагат, за да отблъснат нежеланите гости; други пък могат да помогнат за облекчаване на симптомите при ухапване, сърбеж, зачервяване. Има и все повече научни изследвания на етерични масла, които доказват тяхната активност спрямо комари и други опасни насекоми, включително и доказано активни масла, които предпазват срещу комарите, преносители на маларията.

А защо насочването към етеричните масла е добра идея, при наличието на толкова различни продукти в търговската мрежа? Разбира се, като много други приложения в ароматерапията, фокусът е да заместим продукти с вискока токсичност с натурални и доста по-щадящи субстанции, резултат на природния синтез.

Най-често използваните етерични масла за отблъскване на насекомите включват Цитронела, Лимонова трева, Лимонов евкалипт, Евкалипт глобулус, Пачули, Лавандула, Индрише, Ниска хвойна, Мащерка, Лютива мента. Няколко масла комбинирани в синергия обикновено доставят по-интересен аромат и по-силна потенция спрямо дразнителите. Като готова комбинация, бихме препоръчали да разгледате синергията Стоп! Комари, насекоми на Oshadhi, която има прекрасен аромат и същевременно е невероятно ефективна в отблъскването на насекоми.

Oshadhi - Рецепти с етерични масла за предпазване от комари, кърлежи и други насекоми

Ето и моите любими и тествани с времето 5 рецепти, които може да приготвите и сами вкъщи!

(1) Масло за тяло: грижа против комари, насекоми и след слънце (вар. Стоп Комари) 1%

Подходяща грижа в края на деня след излагане на слънце, успокоява, подхранва, отблъсква насекомите.

Състав и материали: Синергична комбинация Стоп! Комари, насекоми (ЕМ от ЛавандулаЕвкалиптЦитронелаИндрише) (30 капки), разредена в 30 мл. база от бадем. 1х шише 30 мл. тъмно стъкло с помпа.

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и се нанася на тялото.

 (2) Спрей репелент, Стоп! Комари, насекоми, 2%

Най-малко 5-в-1: отблъсква комари и други насекоми; облекчава от ухапвания, ужилвания; освежава; събужда; охлажда; и т.н.

Състав и материали: Хидролати от вещерска леска (известна още като хамамелис) и мента (50 мл от всяко), синергичната комбинация етерични масла Стоп! комари и насекоми, (50 капки).  1х шише 100 мл. тъмно стъкло със спрей помпа.

Начин на употреба: Пръска се от разстояние 20см. директно на кожата, може да се пръска директно и на дрехите.

Важно! Разклатете енергично преди всяка употреба!

 (3) Гел-масло за тяло: защита от насекоми и кърлежи (2%)

Предпазва от насекоми и кърлежи. Хидратира, успокоява и подхранва кожата. Особено подходящо за чувствителна кожа.

Съдържа: Алое-вера гел (20 мл), жожоба (4 мл), масло от шипка (3 мл), етерични масла от мащерка (thymus thymol) (2 капки), цитронела (3 капки), лимонена трева (2 капки), палмароза (2 капки), розмарин (2 капки), евкалипт глобулус (2 капки), лавандула (3 капки).

Начин на приготовление: В чисто шише 30 мл. първо се добавят маслото от шипка и жожоба, след това етеричните масла и се разбъркват. След това се добавя алое гелът. Добре се разбърква с дървена шпатула. След това бутилката се затваря и се разтръсква енергично и многократно за да се разбърка цялата смес.

Начин на употреба: Сутрин след душ, няколко помпи от продукта се нанасят на тялото, оставя се да пoпие.

Внимание! при малки деца под една година да се използва частично (крака, ръце, врат), а не на цяло тяло и да не се нанася на лицето!

 (4) Рол-он: защита кърлежи и насекоми (10%) (10 мл.)

Предпазва от насекоми и кърлежи. Висока концентрация, подходящо за локално приложение на пулсни точки.

Съдържа: Етерични масла от мащерка (thymus thymol) (3 капки), цитронела (3 капки), лимонова трева (4 капки), палмароза (4 капки), розмарин (3 капки), евкалипт глобулус (4 капки), лавандула (4 капки)  разтворени в база от студено пресован бадем (9 мл.).

Начина на употреба: За локално приложение: нанася се на глезени, слепоочие, пулсни точки, зад врата преди излизане. Да се пазят лигавиците на очите!

Внимание! Висока концентрация, подходящо само за локално приложение. При малки деца в никой случай да не се нанася по лицето.

(5) Лечебно Масло: при ухапвания от насекоми, обриви, кожни раздразнения 1%

Успокоява раздразнена кожа, при разчесани ухапвания от насекоми, при обриви и други кожни раздразнения. Не слагайте на отворени рани!

Съдържа: Базови масла от бадем (20 мл.), невен (5 мл.), жожоба (5 мл.), ЕМ от лавандула (25к).

Начин на употреба: 2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и се нанасят на засегната зона (може и цяло тяло).

Сезонът, в който е време да трупаме витамин Д активно дойде и е всъвсем в реда на нещата да се възползваме и да бъдем сред природата при всяка отдала се възможност. Надявам се, че сред рецептите по-горе ще разпознаете вашата, за да може контакта ви с природата да стане още по-приятен и ароматен, благодарение на лечебната сила на тези нейни агенти.

Нашата селекция продукти за превенция ухапвания от комари, кърлежи и други насекоми

 

 ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:

 


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.